Ziua de 6 septembrie, acum 79 de ani

Pe 6 septembrie 1940, într-o scurtă și simplă ceremonie desfășurată în Sala Tronului de la Palatul Regal din Calea Victoriei, Mihai I era proclamat rege al României, pentru a doua oară. Prima sa domnie avusese loc, prin intermediul Regenței, în anii 1927-1930.

Prezentăm mai jos contextul în care s-a desfășurat acest eveniment. Regele Mihai avea, la 6 septembrie 1940, vârsta de 18 ani și își dăduse de curând bacalaureatul.

În cursul nopții dinspre 27 iunie 1940, Guvernul URSS a trimis o notă în care cerea cedarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord. La amiază a avut loc Consiliul de Coroană, sub conducerea regelui. Au fost prezenți membrii Guvernului, conduși de prim-ministrul Tătărăscu[1], precum și ceilalți membri ai consiliului, printre care și Nicolae Iorga. După-amiază, la Palatul Regal din Calea Victoriei, a avut loc o a doua ședință a Consiliului de Coroană. În aceeași zi, Principele Mihai a dat bacalaureatul. La 1 iulie 1940, începe evacuarea Basarabiei și Bucovinei, iar la 3 iulie 1940, la ora 13, în țară se păstrează un moment de reculegere. La 28 august, delegația României este invitată la Viena pentru a semna arbitrajul german și italian prin care erau luate României Ardealul, până în apropierea Brașovului, și Cadrilaterul, care este primit de Bulgaria[2].

Regele Carol al II-lea mai vine o dată la Sinaia pentru două zile în ianuarie 1940 și, ultima oară în viața lui, pentru alte două zile, în august 1940.

La 6 septembrie 1940, devreme, Carol al II-lea semnează documentul de renunțare la Tron în favoarea fiului său, Mihai. La ora 9.30, toată Casa Civilă și Casa Militară a fost convocată la Sala Tronului, în ținută de ceremonie. Generalul Antonescu dădea instrucțiuni cu glas tare celor prezenți, care erau cu toții cuprinși de o mare încordare. Regele Carol al II-lea a venit, preț de câteva minute, pentru a-și lua rămas bun de la foștii colaboratori. A dat mâna cu fiecare, fără a scoate un cuvânt. Apoi a venit Mihai, care a fost proclamat rege într-o ceremonie sobră și simplă. Carol al II-lea a plecat în noaptea din 6 spre 7 septembrie, la 3.30 dimineața, cu trenul[3].

Regele s-a îmbarcat la gara Băneasa în Trenul regal, plecând într-un exil fără întoarcere[4]. A fost același tren cu care o trimisese pe Elena în exil, în Italia, în anul 1931. Carol a murit la Lisabona, la 4 aprilie 1953, fără să-și mai vadă țara, nici pe Regele Mihai I, fiul său rămas la București. La 13 februarie 2003, sicriul cu rămășițele pământești ale Regelui Carol al II-lea a ajuns la Curtea de Argeș, încheind o pribegie de mai bine de șase decenii.

Fragment din volumul “Povestea Castelului Peleș”, Curtea Veche Publishing, 2017

 

[1] Gheorghe Tătărăscu (1886–1957), om politic liberal, doctor în drept, academician, ambasador, deputat, de mai multe ori ministru, prim ministru (1934–1937; 24 noiembrie 1939–4 iulie 1940), membru al Consiliului de Coroană (1938).

[2] Eugeniu Arthur Buhman, “Patru decenii în serviciul Casei Regale a României”, memorii 1898-1940, Editura Sigma, 2006, p.p. 484-488.

[3] Eugeniu Arthur Buhman, “Patru decenii în serviciul Casei Regale a României”, memorii 1898-1940, Editura Sigma, 2006, p.p. 492-493.

[4] Carol al II-lea al României – Însemnări zilnice, Editura Scripta, 1998, volumul III, p.p. 32-309.

5 comentarii

  1. ALEXANDRU - GRIGORE PISOSCHI says:

    REGELE MIHAI I DUPA DEPUNEREA JURAMANTULUI A PLECAT LA PATRIARHIE UNDE PATRIARHUL ROMANIEI IPS NICODIM MUNTEANU I-A PUS COROANA DE OTEL PE CAP. REGELE MIHAI A STAT TOT TIMPUL LITURGHIEI CU COROANA PE CAP.
    PATRIARHUL L-A UNS CU SFANTUL SI MARELE MIR CA REGE AL ROMANIEI.
    DUMNEZEU SA AJUTE ROMANIA ! VIITORUL ROMANIEI ESTE NUMAI IN MONARHIE !

  2. ALEXANDRU - GRIGORE PISOSCHI says:

    O HOTARARE A CASEI NOASTRE REGALE, MAI DEMULT LUATA, ESTE ADUCEREA IN TARA A RAMASITELOR PAMANTESTI ALE REGINEI MAMA ELENA, O REGINA CARE S-A SACRIFICAT PENTRU ROMANIA, O REGINA EXEMPLARA CA TOATE REGINELE NOASTRE !
    HOTARAREA VA FI PUSA IN APLICARE !
    ONOARE SI CINSTIRE CELOR CARE VOR DUCE LA INDEPLINIRE ACEST ACT !
    AM CREDINTA MISTICA PRIVIND FAPTUL CA DUPA TOTI CEI CARE AU TRECUT IN ETERNITATE DIN CASA REGALA A ROMANIEI SE VOR REUNI IN PAMANTUL TARII LOR, SE VA SCHIMBA SI SOARTA ROMANIEI !
    NIHIL SINE DEO !

  3. Țuțuianu Ștefan says:

    Am avut privilegiul de a consulta Proclamația lui Carol II la Arhivele Naționale, in original, cu semnătura Regelui.
    A fost un sentiment unic la atingere.

  4. Florin MATEI says:

    Un mare Rege pleaca, asumandu-si reponsabilitatea detramarii partiale a Romaniei (in ciuda eforturilor sale diplomatice de a o salva dupa caderea puterilor garante si a aliantelor interbelice) si un mare Rege urmeaza la tron, Salvator al Statailtatii Romaniei in integritatea care mai era posibilila dupa impartirea lumii intre cei puternici, farw a se tine cont de sute de milioane de oameni nevinovati, de state “mici”, cazut/cotropitee si redus/adusee la simpla vointa a puternicilor zilei si a ipocriziei acestora…
    Dumnezeu sa O ocroteasca pe Casa Regala a Romaniei!
    Dumnezeu sa-L ierte pe Carol II!
    Dumnezeu sa lL odihneasca pe Mihai I Salvatorul!
    Dumnezeu sa o odihneasca pe Elena, Regina Mama!
    Dumnezeu sa -I lumineze pasii Custodelui Coroanei !
    Dumnezeu sa O si sa ne ajute pentru reinstaurarea Monarhiei si, deci, a normalitatii, a respectului, cinstei, corectitudinii, scarii valorilor nationale si, prin urmare a viitorului Romaniei!
    Florin MATEI

  5. […] La 6 septembrie 1940, devreme, Carol al II-lea semnează documentul de renunțare la Tron în favoarea fiului său, Mihai. La ora 9.30, toată Casa Civilă și Casa Militară a fost convocată la Sala Tronului, în ținută de ceremonie. Generalul Antonescu dădea instrucțiuni cu glas tare celor prezenți, care erau cu toții cuprinși de o mare încordare. Regele Carol al II-lea a venit, preț de câteva minute, pentru a-și lua rămas bun de la foștii colaboratori. A dat mâna cu fiecare, fără a scoate un cuvânt. Apoi a venit Mihai, care a fost proclamat rege într-o ceremonie sobră și simplă. Carol al II-lea a plecat în noaptea din 6 spre 7 septembrie, la 3.30 dimineața, cu trenul[ […]

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54801229
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate