Zece Mai, numaratoarea inversa…

ordinul-carol-i.jpg

In apropierea zilei de 10 mai, vreau sa dedic Regelui Mihai paginile de jurnal ale zilelor care preced singura sarbatoare de importanta nationala tripla din istoria Romaniei.

Ziua de 10 mai 2007 aniverseaza:

  • 141 de ani de la 10 mai 1866, depunerea juramantului lui Carol I ca domnitor al Romaniei, in fata Parlamentului. Domnitorul a jurat ca va fi credincios legilor tarii, ca va pazi religia romanilor, integritatea teritoriului lor si ca va domni ca domn constitutional.
  • 130 de ani de la 10 mai 1877, Independenta Romaniei (in acea zi, Parlamentul a votat legea pentru desfiintarea tributului catre Inalta Poarta; motiunea votata de Camera se numea “Independenta absoluta a Romaniei”)
  • 126 de ani de la 10 mai 1881, proclamarea Regatului Romaniei

In afara de aceste date istorice, ziua de 10 mai 2007 mai “aniverseaza”, prin extensie:

– 80 de ani de cand Mihai I a fost proclamat Rege, in 1927. Astfel, Regele Mihai devine decanul mondial al Regilor, cu 80 de ani de „profesiune” de Rege.

– Decernarea „Ellenbogen Citizen Award” Majestatii Sale Regelui, de catre Prague Society for International Co-operation, Global Panel, si de fundatia Ellenbogen.

Premiul Ellenbogen a mai fost decernat presedintelui Vaclav Havel, lordului George Robertson, fostul secretar general NATO, dnei Madeleine Albright, fost secretar de Stat al SUA, muzicianului Vladimir Askenazy si cineastului Milos Forman.

Importanta zilei de 10 mai si cea a domniei de 48 de ani a Regelui Carol sta in fapte care, prin soliditatea lor, au facut ca astazi Romania sa existe si sa fie membra a Uniunii Europene:

Câteva date importante din timpul domniei Regelui Carol I:

– Primul Rege al Romaniei s-a nascut la 10 aprilie 1839 si a murit la 10 octombrie 1914; Carol I a fost primul sef de Stat european din istoria tarii noastre.
– A domnit 48 de ani; a fost, astfel, cel mai longeviv si mai mare om de Stat roman din istoria moderna a tarii. Un studiu initiat de TVR a aratat ca Stefan cel Mare si Carol I sunt considerati de catre opinia publica de astazi drept primii doi cei mai mari romani din toate timpurile.
– In timpul domniei lui, Romania obtine independenta fata de Imperiul Otoman, in anul 1877.
– Romania devine regat, stat independent si suveran al Europei in anul 1881.
– La 31 octombrie 1869 se inaugureazã oficial linia de cale feratã Bucuresti-Giurgiu, respectiv prima garã a Bucurestilor, Gara Filaret.
– La 12 noiembrie 1871 se inaugureaza Uzina de gaz aerian de la Filaret.
– La 25 septembrie 1872 se inaugureaza Gara de Nord din Bucuresti (numita pâna în 1888 “Gara Târgovistii“).
– Totodata îsi încep activitatea Atelierele Cailor Ferate din Bucuresti.
– La 26 decembrie 1872 este introdus tramvaiul cu cai.
– La 1875 se înfiinteaza Fabrica de ulei vegetal din Bucuresti.
– La 15 decembrie 1875 îsi începe activitatea “Banca de Bucuresti“ (cu capital francez).
– La 16 iulie 1876 se creeaza la Bucuresti “Societatea Nationala de Cruce Rosie a României“.
– La 8 iunie 1897 se pune piatra fundamentala a Palatului “Casei de Depuneri, Consemnatiuni si Economie”, in prezenta Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta. Palatul este inaugurat in anul 1900, prima sedinta a Consiliului de Administratie, in noul local, are loc la 15 iunie.
– La 27 ianuarie 1903 a fost fondata, la Bucuresti, “Confederatia Patronala UGIR”, propunandu-si dezvoltarea economica si modernizarea societatii romanesti.
– La 17 ianuarie 1906 a fost promulgata prima “Lege a Brevetelor de Inventie” si s-a infiintat “Biroul Brevetelor”, denumit astazi Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. Anterior, în anul 1879, Romania a produs prima “lege a marcilor”.
– În anul 1908 s-a infiintat “Observatorul Astronomic”, cu planetariu (“Observatorul Popular”).
– Sub domnia lui se construiesc, in anul 1906, 40 de spitale rurale, dintre care unele sunt in functiune si astazi.
– Sub sceptrul lui se fondeaza in Romania multe universitati si colegii nationale (licee), pe tot intinsul tarii, care functioneaza pana in ziua de astazi.

Iata ce declarau Ion Bratianu si ministrii Guvernului sau in ziua de 10 mai 1881, acum exact 125 de ani, cu ocazia proclamarii Regatului Romaniei, ca stat independent si suveran al Europei:

Romania, constituita in Regat, completeaza si incorporeaza opera regenerarii sale. Ea isi da un nume, care este de acord cu pozitiunea ce a dobandit, ca Stat Independent. Prin noul nume si titlu se intaresc mai mult stabilitatea si ordinea in Romania. Regatul Roman, Maria Ta, este astfel continuarea domniei romane; nu are alt program, nici alte aspiratii, nici alte tendinte. Este o consacrare, o intarire mai mult data de Romani principiului monarhic, pe care Maria Ta ai stiut a-l planta adanc pe pamantul Romaniei.

Forta morala si materiala a noului Regat o vom cauta acolo unde ea exista: in practicarea cu sfintenie a regimului constitutional, in dezvoltarea resurselor noastre, in completarea organizarii noastre sociale si economice, in fine, in continuarea unei politici leale si oneste mentinand cele mai bune relatii cu toate Puterile si inspirand o egala incredere ca si in trecut.

Aceasta este semnificatia, acesta este scopul Regatului Roman. Astfel l-au inteles Corpurile legislative, astfel l-au votat in unanimitate, de care Romanii au dat de multe ori dovada ca o pot avea pentru orice fapta mare si nationala.

De aceea, in anul reintoarcerii noastre la destinul economic si politic al Europei, armonizate cu traditiile noastre culturale si religioase, cu istoria si geografia noastra europene, este semnificativ buchetul de aniversari al Casei Regale a Romaniei.

Prin 10 mai, Regalitatea in Romania capata, mai mult decat valentele unei forme de guvernamant, profilul unei paradigme de indentitate nationala, calitatea de pastrator istoric al statalitatii romanesti si instrument al mandriei nationale. Regalitatea este garantia ca institutiile statului raman complementare.

Regalitatea apara Romania de pericolul de a deveni o societate cu raspundere limitata.

carol-i-timbru-1.jpg carol-i-1.jpg stema-regala-2.jpg

2 comentarii

  1. Benjapa Dusita, Thailand says:

    Dear His Serene Highness Prince Radu,

    My name is Benjapa TUBTHONG from the Royal Thai Embassy. I used to be posted to Bucharest and we have met in Bangkok.

    Currently, I am posted in Copenhagen, Denmark. I have written to you as to inform you of my intention to translate the book written by you titled “The Royal Family of Romania”. A copy of this book was given to me in Bangkok in a very fine evening. I remembered well that you said — I want to see it publish. And I said I promised you that. Due to my other engagement, I could not start doing it until now. having finished my thesis, I now have time to accomplish my promises. Would you still, Prince Radu, allow me to translate that book?

    Actually, i would like to meet King Mihai and the member of the Romanian Family again as the article I have written about King Mihai was admired by many readers. So my senior friend who is the great author “Mr.Prapassorn Sevikul”, now in chile, has aked me to translate that book and he will be my editor. He was the one who asked for an article about King Mihai and he edited it.

    Please kindly consider my proposal and let me know about your decision. I wait for your positive reply. If you plan to visit Denmark, let me know. Cordially welcome.

    Please also pass my BEST REGARDS to King Mihai.

    Yours sincerely,
    Benjapa Dusita

  2. Principele Radu says:

    Dear Mrs. Dusita,

    Sure, I would be very pleased if you translated the book “The Royal Family of Romania” into Thai language. This would be a unique oportunity to strenghten the bilateral relations between the Kingdom of Thailand and Romania in the cultural and historical field.

    The King’s Secretariat at Elisabeth Palace in Bucharest is ready to help you with any material in order to fulfil your generous project.

    With my best regards,

    Prince Radu of Hohenzollern-Veringen

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52955854
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate