Washington, D.C.

In ultimele zile am avut intalniri in capitala americana incercand, ca de fiecare data, sustinerea argumentelor dezvoltarii romanesti in medii cat mai diferite, complementare si relevante.

Cred ca momentul cel mai frumos a fost intalnirea cu dl Tom Lantos, presedintele Comisiei pentru Politica Externa a Camerei Reprezentantilor. Un senior al politicii americane, fin cunoscator al Europei centrale si de sud-est, dl Lantos a fost o gazda de o politete si o amabilitate venite din alta epoca.
img_6618.jpg

Pe parcursul vizitei de trei zile am intalnit-o pe domna Judith Garber, adjunctul asistentului secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia, din cadrul Departamentului de Stat. La sediul Institutului National Democratic am purtat o ampla discutie cu Rob Benjamin, director regional pentru Europa Centrala si de Est si Ivan Doherty, director pentru partide politice. La Senatul SUA am avut o intrevedere cu dl. Anthony Blinken, senior director al consilierilor permanenti ai Comisiei de Relatii Externe a Senatului SUA. Toti interlocutorii politici sau din societatea civila americana apreciaza la superlativ dezvoltarea romaneasca si parteneriatul nostru cu SUA. Sunt, de asemenea, cu totii, la curent cu dinamica vietii noastre publice, in toate detaliile ei.
img_6582.jpg

La sediul ambasadei Romaniei m-am intalnit cu domnul Daniel Mariaschin vicepresedinte executiv al B’nai Brith International si cu rabinul Andrew Baker, directorul Afacerilor Internationale Evreiesti din cadrul American Jewish Committee. Tot acolo, am purtat o discutie cu dl. Vlad Spanu, presedintele Fundatiei Moldova din Washington, D.C. Sper din toata inima ca experientele atat de incurajatoare pe care le-am avut in cursul celor trei vizite, intre 2005 si 2007, la Chisinau, Balti, Soroca, Orhei si Tiganca sa continue.
img_6608.jpg

In deschiderea celei de-a cinsprezecea editii a reuniunii anuale a Congresului Romanilor Americani din SUA (CORA), am sustinut o conferinta in fata reprezentantilor de pe tot cuprinsul Statelor Unite ai congresului, am luat parte la un dineu organizat de gazde si am raspuns intrebarilor lor.

img_6624.jpg
img_6627.jpg

*

Progresele Romaniei in consolidarea democratiei si a libertatilor, in dobandirea prosperitatii si in aprofundarea rolului in cadrul institutiilor supranationale sunt bine cunoscute si apreciate. Exista, insa, o serie de eforturi pe care ar trebui sa le facem pentru a adauga respectabilitate alaturi de incredere, coerenta alaturi de bune intentii.

Cred ca aceste eforturi ar trebui facute in domeniul respectului fata de institutii, consolidarea lor in detrimentul bunului plac, respectul fata de lege si, mai ales, fata de reguli, spiritul de raspundere, tinerea cuvantului dat. Aceste valori pot parea, la prima vedere, simple si subintelese. Nu este, din pacate, asa. Democratia in Romania nu a adus cu sine, in mod automat, bun-simt si nici instinctul binelui national. Libertatea nu a adus cu sine reflexul generozitatii si nici viziuni care sa ne consolideze identitar. Toate acestea raman inca de realizat, iar pentru implinirea lor nici un efort nu este prea mare.

1 comentariu

  1. Esmyana Martisor says:

    Altetele Voastre,

    Consider deosebit de tragic faptul ca UNII romani considera respectarea LEGII o pedeapsa si nu cum ar fi drept,o regula,o forma pasnica de convietuire impreuna.Regulile sunt parte importanta din viata oricui.
    Daca UNII din tara noastra ar intelege ca REGULILE nu sunt pedepse decat in cazul nerespectarii lor atunci altfel am comunica.Pornind de la ocrotirea regulilor consider pedagogia universala o stiinta a viitorului ce ne poate ajuta enorm sa evitam prejudecatile si sa constientizam ca doar in mod pasnic si intelept reusim sa nu ne distrugem.Daca Dumnezeu ar avea o fiica eu cred la infinit ca ea s-ar numi pedagogia.Este doar un punct de vedere infinit de respectuos pentru o lume in armonie si o tara a noastra altfel.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53150101
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate