Vizită la Giurgiu, 16 septembrie 2011

DSC_0159

Vineri, 16 septembrie, am vizitat municipiul Giurgiu. A fost momentul reînceperii activităților noastre publice în orașele țării, din această toamnă.

La ora 11 am avut o întâlnire cu primarul municipiului, dl Lucian Iliescu. În dialogul de la Primăria Municipiului Giurgiu am reluat cu dl primar discuția referitoare la proiectele de atragere în portul Giurgiu a activităților economice și turistice legate de navigația pe Dunăre. La ora 11.30, la Ateneul “Nicolae Bălănescu” am lansat volumul “Provizoratul istoric”, publicat de Editura Polirom, în prezența unui mare număr de locuitori de toate vârstele ai municipiul Giurgiu. Am fost plăcut surprins să văd cât de mulți au fost cei care au dorit să ne întâlnim. Au fost prezenți președintele Consiliului Județean, dl Dumitru Beianu, starețul mânăstirii Comana, părintele Mihail, și, desigur, gazda mea, primarul ing. Lucian Iliescu. Mulțumesc celor care au luat cuvântul pentru a-și face cunoscute ideile față de Casa Regală, față de activitățile noastre publice și față de volumul lansat astăzi.

A fost cea de-a 31-a lansare a acestui volum în România. Pe 14 și 15 octombrie, varianta în limba engleză a volumului va fi lansată la prestigiosul Târg de Carte de la Frankfurt, în Germania.

La ora 13 am fost oaspetele Colegiului Național “Ion Maiorescu”, instituție-membru al Asociației Liceelor Centenare din România. M-am întâlnit cu multă plăcere cu elevii claselor a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a. Este, așa cum cititorii blogului știu de mult, o tradiție a membrilor Casei Regale de a se întâlni frecvent și cu folos cu tinerii români. Cu trei ani în urmă am fost oaspetele altui liceu de prestigiu din Giurgiu, Colegiul Național “Tudor Vianu”. Am vorbit astăzi, ca și acum trei ani, tinerilor despre leadership, despre viitorul lor și al familiilor lor, despre mândrie, demnitate, profesionalism, competență, etică și simț al datoriei. Cel mai frumos dar primit de la ei a fost liniștea și seninătatea cu care au primit cuvintele mele.

Mi s-a propus să mă alătur eforturilor asociației create în jurul Colegiului Național pentru a ajuta desăvârșirea lucrărilor de reconstrucție a clădirii istorice. Am acceptat cu plăcere. Este de necrezut cum o clădire de asemenea importanță istorică, de atâta utilitate și de o atare valoare arhitecturală este lăsată de izbeliște și se “bucură” de totala indiferență a liderilor centrali. Liceul, fondat de Regele Carol I, a avut în centenara sa existență parte de zile mai bune. Este cu atât mai puțin plăcut cu cât elevii liceului, în contrast izbitor cu condițiile umilitoare în care învață, dau rezultate excepționale în munca lor. Aproape 100% dintre ei urmează studii universitare în România și în lume.

Îi aștept să contribuie aici, pe blog, sau pe Facebook pe toți dintre cei care au fost astăzi la cele două întâlniri și deschid aceste pagini. Le mulțumesc tuturor pentru timpul petrecut împreună. Sper să fie cu folos.

Vizita de vineri 16 septembrie 2011 va fi a șaptea pe care am efectuat-o în județul Giurgiu în ultimii ani. Principesa Moștenitoare și cu mine am sărbătorit noaptea de Înviere cu credincioșii din Giurgiu în anul 2008, iar acum un an mi-am serbat împlinirea a 50 de ani la mânăstirea Comana, în mijlocul unui mare număr de invitați din țară și din Europa.

Vă doresc o toamnă frumoasă!

DSC_0003

DSC_0027

DSC_0028

DSC_0032

DSC_0051

DSC_0052

DSC_0055

DSC_0056

DSC_0077

DSC_0083

DSC_0119

DSC_0146

DSC_0148

DSC_0150

DSC_0157

DSC_0161

8 comentarii

  1. Proiectele din strainatate ale Casei Regale,inrudirea cu toate monarhiile europene st un pas pozitiv ptr Romania.Dealtfel,Altetele lor Regale Principele Radu si printesa Margereta st foarte apropiati si de tinerii din Romania,ceea ce ofera un fir de speranta ptr reinstaurarea monarhiei in Romania.

  2. jocker12 says:

    off topic

    Recent am gasit o arhiva a discursurilor lui Hitler in perioada 1930 – 1945, si am descoperit o trimitere la Romania, amenintzata de trupele sovietice. Hitler face referire la rapirea Bucovinei, precum si la sfaturile sale de cedare a Basarabiei, in contextul politic al acelor vremuri. Pentru ca in ultimul timp s-a discutat intens despre gestul romanilor de a trece Prutul, ar fi interesant de aflat ce s-a intimplat la acel moment, care erau alternativele Regelui Mihai, cit de acuta era amenintzarea sovietica shi cit de dureros a fost pentru Bucuresti sa fie abandonat de Londra.
    http://www.calvin.edu/academic/cas/gpa/hitler4.htm
    Bineintzeles daca AV va considera ca subiectul merita atentzie.
    Cu multa stima shi respect.

  3. Diana Lucia Zotescu says:

    Alteta Voastra,

    Privesc fotografiile facute cu ocazia vizitei la Giurgiu si, recunosc, mi-au dat lacrimile de bucurie. Obisnuita fiind sa lucrez cu tinerii (in special cei din mediul universitar dar, ocazional, si cu liceenii), am ramas adanc impresionata de atitudinea lor din timpul vizitei. Am simtit ca atat numarul mare de participanti, atat la Colegiul National “Ion Maiorescu” cat si la lansarea de carte, cat si atitudinea de respect autentic, neconjuctural, cu care V-au primit, felul cum au ascultat imnul (sper ca era Imnul Regal), cu mana la inima (dupa modelul american, dar bravo lor ca au preluat ceva atat de frumos), toate acestea si, probabil, multe alte detalii semnificative, arata un tineret sensibil la idea de respect fata de valorile autentice, valori atat de trainic legate de idea de monarhie si atat de bine promovate de Altetele Voastre prin tot ceea ce intreprindeti.

    Cu astfel de tineri, Alteta Voastra, indraznim sa speram la un viitor “altfel” al unei Romanii primenite, purificate, care sa poata reinnoda firul istoric de acolo de unde l-au rupt comunistii. El, acest viitor, are un nume: Regatul Romaniei, constitutia din 1923 (cu amendamentele de rigoare), si inceperea lungului proces de ‘detoxifiere’ a institutiilor, oamenilor, legilor, conceptiilor si conduitei morale si civice ale unui popor roman ce a uitat atat de indelung sa se iubeasca si sa se respecte pe sine.

    Vizitele Altetelor Voastre au, iata, acest efect binefacator pe care eu il simt intr-un continuu crescendo. Am clara impresie ca Romania, mai ales tinerii sai, incep sa se trezeasca din cosmar. Este modul subtil, dar de mare eficienta, in care Casa Regala arata poporului sau ca este cu adevarat in slujba intereselor lui. Am increderea ca acest mesaj subtil va fi receptat ca atare, si ca va avea urmari benefice.

    Cu adanca credinta, devotiune si respect,
    prof. Diana Lucia Zotescu

  4. Cristina Monica says:

    Alteta, am avut astazi marele privilegiu de a am afla printre cei care au luat parte la lansarea cartii dv. Faptul ca am ramas impresionata profund de discursul dv. nu are nicio legatura cu respectul pe care il port de cand ma stiu monarhiei. Pur si simplu am intalnit astazi un om cu un profund respect pentru Romania si valorile pe care ar trebui cu totii sa le aveam! Acesta a fost aspectul care m-a impresionat,de dincolo de cuvinte. Sper sa mai am si alte ocazii asemenea celei de astazi.

  5. MARIAN VISU-ILIESCU says:

    Alteta voastra,
    Sunt deosebit de onorat ca am posibilitatea de a va contacta direct, prin intermediul blogului.
    Reprezint un ONG, Asociatia TANARUL FERMIER, stiu ca dvs v-ati aplecat mult asupra acetei ramuri ale economiei nationale – Agricultura, drept urmare noi am fi onorati daca am putea sa devnim parteneri in programe europene pe teme de instruire a tinerilor fermieri, nu stiu cu ce organizatie ati putea incheia un parteneriat cu noi dar va repet am fi deosebiti de onorati sa colaboram atat cu dvs cat si cu casa regala(care are o mare grija fata de tanara generatie).
    In cazul in care considerati oportuna si interesanta propunerea noastra va stam la dispozitie cu orce informatie referitoare la strategia de colaborare.
    Cu deosebita consideratie,
    MARIAN VISU-ILIESCU
    tineriifermieri@gmail.com, 0723737657

  6. Răspuns dlui Marian Visu-Iliescu says:

    Vă mulțumesc pentru mesaj. Vă invit să trimiteți același text la adresa email office@princeradu.ro/ Astfel, voi putea să vă dau mai prompt și mai în cunoștință de cauză răspunsul. Vă felicit pentru inițiativa dumneavoastră, pe care o consider inspirată și binevenită.

    Radu al României

  7. Mihaela says:

    BUNA ZIUA! TOT RESPECTUL MEU PENTRU DUMNEAVOASTRA! MIHAELA

  8. Andrei T. says:

    Alteta,

    Demna de toata admiratia intreaga activitate desfasurata de domnia voastra alaturi de Principesa Margareta, care include si vizite in diverse comunitati din Romania pentru a fi cat mai aproape de realitatile societatii romanesti contemporane. In acest cadru se inscrie si vizita din orasul Giurgiu in care ati cuprins intalniri cu reprezentantii comunitatii locale. Este insa de neinteles intalnirea cu primarul Lucian Iliescu despre care sunt sigur ca stiti ca face parte dintr-o galerie ,,selecta” de primari ca dl. Solomon, primarul Craiovei, dl. Sechelariu, primarul Bacaului, dl. Gutau, primarul Rm. Valcea, dl. Mazare, primarul Constantei si multi altii care considera orasul pe care-l administreaza propria mosie, secatuindu-l de resurse in beneficiul propriului grup de interese.
    Poate doar daca v-ati propus sa-i convertiti la valorile promovate de ,,Romania Altfel”, desi ar fi nevoie de un miracol…

    Cu deosebita consideratie,
    Andrei T.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54815584
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate