Vizita de Stat a Regelui Ferdinand în Franța

Se împlinesc, pe 9 aprilie 2024, o sută de ani de la vizita de Stat pe care Regele Ferdinand I și Regina Maria au efectuat-o, în numele Regatului României și al națiunii române, în Republica Franceză. În același an, suveranii României Mari au mai vizitat Confederația Elvețiană, Regatul Belgiei și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar cu un an înainte, în 1923, ei au efectuat o vizită de Stat în Republica Polonă.

Miercuri, 9 aprilie 1924, Regele Ferdinand I, însoțit de Regina Maria, a inaugurat Cimitirul Militar Românesc de la Soultzmatt, care adăpostește osemintele unor soldați români căzuți în Primul Război Mondial. În acea zi a mai fost inaugurată marea cruce din centrul cimitirului. Suveranii au fost însoțiți pe tot parcursul vizitei în Alsacia de generalul Henri Berthelot. Regina Maria a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Strasbourg.

Joi, 10 aprilie 1924, Regele Ferdinand I și Regina Maria au fost primiți la Paris cu onoruri militare de francezi. Palatul Elysées, Camera Deputaților, Ministerul Marinei Franceze, ca și întregul bulevard “Champs Elysées” erau pavoazate cu drapelul românesc și drapelul francez. La intrarea Trenului Regal român în Gara de Nord a Parisului, au fost trase salve de tun.

Regele Ferdinand I, purtând Marea Cruce a Legiunii de Onoare, a trecut în revistă Garda Militară constituită în onoarea sa.

Președintele Republicii Franceze Alexandre Millerand și doamna Millerand au oferit suveranilor români un dineu de Stat la Palatul Elysée. Dineul a fost urmat de un concert de muzică clasică, al cărui repertoriu a inclus lucrările „Marșul Cidului”, de Massenet, Uvertura la „Flautul fermecat” al lui Mozart, „Peer Gynt” de Grieg, Menuetul din „Burghezul gentilom” de Lulli, „Vals trist” de Sibelius, „Berceuse” de Gabriel Fauré, „Dansuri” de Brahms, „Granada” de Albeniz și “Marș francez” de Camille Saint-Saens.

Vizita de Stat a suveranilor României Mari a mai cuprins o primire la Hôtel de Ville, palatul primăriei din Paris, unde musafirii regali s-au întâlnit cu  primarul și consilierii municipali.

De asemenea, Regele Ferdinand a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf, la Mormântul Eroului Necunoscut.

La invitația aviatorilor francezi, Regele Ferdinand a vizitat Aerodromul Bourget și a asistat la câteva demonstrații de zbor.

Suveranii au oferit la Legația Română un dineu în onoarea președintelui și a doamnei Millerand. De asemenea, ei au vizitat Institut de France, alături de cuplul prezidențial. Regina Maria era, din anul 1919, membru al Academiei de Arte Frumoase.

Regele Ferdinand și Regina Maria au vizitat Quai d’Orsay, palatul Ministerului francez de Externe, s-au întâlnit cu prim-ministrul Raymond Poincaré și au vizitat Castelul Fontainebleau.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54801829
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate