Vizita de Stat a Regelui Carol al II-lea în Cehoslovacia 1936

King Carol II of Romania Prague 1936

Vă invit să vizionați un film de preț: documentarul vizitei de Stat a Regelui Carol al II-lea și a Principelui Moștenitor Mihai în iulie 1936, la Praga.

În ziua de 6 iulie 1936, Regele Carol al II-lea începea o vizită de Stat în Cehoslovacia. În contextul acelui tulbure și sângeros deceniu care a precedat Al Doilea Război Mondial, legătura privilegiată dintre cele două state avea semnificația ei specială, dând speranță multora din centrul și sud-estul Europei. Gazda Regelui Carol al II-lea a fost președintele Beneș al Cehoslovaciei, iar reședința Regelui a fost străvechiul și legendarul Hrad din Praga. La vizită a luat parte și Principele Moștenitor Mihai, atunci în vârstă de 14 ani.

Cehii își aduc aminte astăzi de acea vizită, iar Carol al II-lea rămâne în istorie drept unul dintre cei mai prețuiți prieteni și musafiri ai țării. În trei vizite diferite ale Familiei Regale a României, după anul 2000, gazdele noastre prezidențiale au ținut să ne arate apartamentele în care au locuit Regele Carol al II-lea și Regele Mihai, aflate într-o aripă a Hrad-ului care poartă numele “Regele Carol”.

Televiziunea Cehă, prin intermediul Ambasadei Republicii Cehe la București, a oferit Majestății Sale, la Jubileul de 90 de ani, un film documentar de o valoare istorică excepțională. Pe parcursul a optsprezece minute, avem rara ocazie de a vedea cum se desfășurau vizitele de Stat ale regilor români în Europa și cum erau ei primiți de populația-gazdă. Fastul, ritualul, ospitalitatea, speranța, respectul se simt puternic în atmosfera filmului.

Filmul poate fi vizionat pe contul You Tube al Casei Regale a României, la adresa http://www.youtube.com/watch?v=E5HixXGEFzw&list=PL2D9E54C58387AF66&feature=plcp&context=C4fb9ae1FDvjVQa1PpcFOWyjAsHdCNAUGXPmZhvhObu2pLibuQ8Js=

La adresele Internet de mai jos se află multe fotografii și detalii despre aceste vizite. De acolo, am ales pentru blog aceste patru imagini grăitoare.

http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?138192-Czechoslovak-army-1918-1938/page4

http://www.ondrejkovics-sandor.com/?lg=2&s=78

Vă reamintesc adresa contului You Tube al Casei Regale a României, invitându-vă să vizionați filmele din biblioteca regală video: http://www.youtube.com/user/CasaRegalaaRomaniei

King Carol II of Romania Prague 1936

King Carol II of Romania Prague 1936

King Carol II of Romania Prague 1936

5 comentarii

  1. G.Cristea says:

    “Cehii își aduc aminte astăzi de acea vizită, iar Carol al II-lea rămâne în istorie drept unul dintre cei mai prețuiți prieteni și musafiri ai țării.”

    Pacat ca n-a ramas si in istoria Romaniei drept unul din cei mai pretuiti regi. De altfel, nici vizita regelui Carol al II-lea in Cehoslovacia, nici Mica Antanta, incheiata in 1921 intre Romania, Cehoslovacia si Iugoslavia, care prevedea intrarea tuturor acestor state in razboi, in cazul in care unul dintre ele ar fi fost atacat de o putere dusmana, n-au folosit la nimic: Cehoslovacia a fost ocupata de Germania nazista (Carol refuzand sa respecte tratatul mentionat), iar Romania a pierdut pentru totdeauna Basarabia, Bucovina de Nord si Cadrilaterul, din cauza aceluiasi rege nefast.

  2. Cristina-Adriana Popescu says:

    Altete Regale,
    felicitari acestor oameni, care stiu sa faca un dar, ni-l fac noua, acelor oameni, carora li s-a ascuns tot ce a fost inainte in Europa. Multa liniste si ordine, asta este frumos in acest film, naturalete si simplitate care conduc la ideea unei diplomatii foarte fine.

  3. Dan Brebeanu says:

    Nu trebuie uitat !

  4. Comentarii pe Facebook says:

    #
    Nicolaie Silviu Mai se vede o geana de lumina, mai ne ramane un licar de Speranta in Casa Regala a Romaniei !
    #
    Aurel Barote Am urmarit filmul, si mi-a placut extraordinar de mult… Va multumesc Alteta!!!
    #
    Adèla Stefanov foarte interesant si impresionant,o pagina de istorie, merci Alteta!

  5. FP says:

    In abordarea istoriei,romanii sufera de un radicalism disproportionat,de regula indus de cei ce interpreteaza istoria partizan,dupa parcurgerea etapelor respective si ,culmea,cu succes la public!.
    Sunt scoase in evidenta in principal aspectele nefaste ale epocilor istorice parcurse.
    Desigur,nu ar fi rau ,daca acest fapt ar avea finalitatea evitarii repetarii erorilor sau a sanctionarii acestora contemporan producerii.
    Altfel,demersul nu face decat sa le exacerbeze ,fapt care,indiferent de abordare,cade si in responsabilitatea natiunii,nu numai a conducatorilor vremelnici.De altfel,in istoria noastra cam abunda cazurile de supradimensionare a meritelor si de suprimare fizica si morala a conducatorilor care din varii motive devin nepotriviti,de regula dupa ce i-am adulat initial.
    Cred ca ,cel mai nimerit mod de abordare a istoriei,precum si de translatare a ei in realitatea zilelor noastre,ESTE ASEZAREA PE O LINIE POLITICA STABILA,ASUMATA SI BINE DETERMINATA,care sa permita accesul tarii la valorile si dezvoltarea la care ar fi normal sa aspiram(adica cele europene si euroatlantice).
    Prea multe fandari E-V,N-S,ne pot conduce la pozitia pe care am mai avut-o in istorie:locul doi intr-o cursa cu un singur alergator!.
    Experienta avand destula,n-ar trebui sa incetam sa reflectam!.
    FINIS,INITIO PENDET!

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54847626
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate