Virginia Zeani

In mijlocul anilor ’60, parintii mei au fost entuziasmati de doua spectacole de opera, cantate pe scena Teatrului National din Iasi: “Traviata” cu Virginia Zeani si “Evgheni Oneghin” cu Nicola Rossi-Lemeni. Anii au trecut si in memoria mea de copil au ramas intiparite ocaziile in care mama si tatal meu evocau aceste rarissime momente din viata lor culturala.

De aceea, desi Zeani ramane o legenda departe de orizontul meu cultural, am tinut minte mereu inefabilul acestei prezente, aproape inexplicabile, din anii comunismului romanesc, precum si portretul pe care altii il faceau artistei: frumoasa, cu o voce exceptionala, fermecatoare, talentata, o mare voce a secolului. S-a spus despre ea ca stia sa cante ca Melba si sa interpreteze ca Sarah Bernhardt.

zeani.jpg

Dupa 1989, atunci cand regimul nu o mai putea pedepsi prin ignorare, Romania nu si-a adus aminte de Virginia Zeani aproape deloc. Conservatoarele de Muzica nu au invitat-o sa dea lectii, Academia nu a onorat-o, statul roman nici atata, oamenii de cultura, artistii, ziaristii au trait perfect de bine in absenta uneia dintre cele mai mari romance ale secolului XX.

Imi imaginez cu greu o Grecie care sa uite de Callas, o Italie care sa ignore pe Renata Tebaldi sau o Suedie care sa lase uitarii pe Birgit Nilsson. Vad insa perfect acest lucru petrecandu-se la noi. Si nu numai cu Zeani. La fel am facut cu Haricleea Darclée, cu Ionel Perlea, cu Maria Cebotari.

Cariera mondiala a Virginiei Zeani o asaza alaturi de marile nume ale generatiei ei. A cantat 69 de roluri diferite, din toti marii autori cantati curent pe scena operelor lumii. I-au stat alaturi Beniamino Gigli, Mario del Monaco, Franco Corelli, Giuseppe di Stefano, Carlo Bergonzi, Alfredo Kraus, Pavarotti, Domingo, iar dirijorii sai s-au numit Francesco Molinari Pradelli, Tulio Serafin, Nello Santi, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Gabriele Santini, Georges Prêtre. A fost aclamata la Scala din Milano, la Metropolitan Opera House in New York, la Covent Garden din Londra sau la Balsoi, in Moscova. A fost ‘prima donna assoluta’ a Teatrului de Opera din Roma pentru 25 de ani. A fost aclamata in toata lumea pentru ‘Traviata’ ei, care a devenit legendara in cele 600 de aparitii din 36 de ani de cariera. Zeani a fost o parte importanta a unei epoci de cotitura din muzica secolului trecut.

Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical au inaugurat acum sapte saptamani un sir de opt emisiuni de o ora, evocand personalitatea doamnei Zeani, ajunsa acum la varsta senectutii si continuand cariera muzicala cu lectii de canto. Sambata 25 octombrie, la ora 19, va fi transmisa ultima parte a programului dedicat Virginiei Zeani, in care Majestatea Sa Regina Ana si cu mine vom interveni cu cate o evocare despre marea muziciana.

2 comentarii

  1. meloman says:

    Pe You Tube se pot asculta cateva arii cantate magistral de Virginia Zeani, din Rigoletto, Traviata, Boema, etc.

  2. mircu says:

    una dintre cele mai formidabile cantarete romana am discuri multe cu ea

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54825024
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate