Valencia

Am petrecut intreaga zi la Valencia. Capitala a provinciei si a comunitatii cu acelasi nume, Valencia este al treilea oras al Spaniei, cu un milion de locuitori si cu o aglomeratie urbana, incluzand asezari-satelit, care numara pana la doua milioane. Orasul, care a beneficiat de ideile exceptionale ale unui arhitectului Calatrava, are o particularitate, prin constructia unei gradini imense, de 10 km, in albia raului Turia, deviat sau directionat subteran. Ultimii ani au adus intregii comunitati valensiene, ca si provinciei si capitalei, o prosperitate si o dezvoltare bazate pe ampla directionare si accesare de fonduri structurale europene. Sunt in oras, mai ales in centru, o salba de cladiri istorice de mare frumusete renovate in cel mai elegant si mai durabil mod cu putinta.

img_2797.jpg

Prima intalnire a avut loc la Institutul Valensian de Export, o agentie a guvernului regional. De fapt, ideea valoroasa a crearii acestui instrument economic este parteneriatul public-privat in dimensiunea sa locala. Institutul, numit pe scurt IVEX, are ca scop promovarea la export a produselor din Valencia. O simpla agentie regionala are astazi birouri de reprezentare in 22 de tari ale lumii. Cunoscand structura guvernamentala a agentiilor noastre economice, ma gandesc la preluarea modelului spaniol si organizarea, in cele 8 regiuni europene de dezvoltare din Romania, a unor institutii similare, care sa promoveze la nivel local exportul, investitiile straine si accesarea de fonduri structurale. Coborarea, la nivel local, a unor instrumente de dezvoltare ar aduce un mai mare interes in cresterea propriei bunastari si ar reprezenta o sursa mai buna, mai directa de cunoastere si evaluare, de promovare, a propriilor produse, talente, oferte.

De altfel, in cadrul intalnirii cu dna Mar Casanova, presedintele IVEX, am aflat ca institutia are de cateva luni un birou la Bucuresti.

img_2796.jpg

A doua intalnire a avut loc la Camera de Comert a Valenciei, o institutie puternica, data fiind importanta dezvoltarii economice in aceasta comunitate autonoma. Am intalnit pe dl Arturo Virosque Ruiz, presedintele Camerei, ca si un numar de colaboratori din conducerea institutiei. Am vorbit despre misiunile economice ale Camerei in Romania, doua la numar in anul 2008, ca si despre parteneriatul lor direct cu Bucurestiul sau cu judete precum Constanta si Prahova.

Am recomandat Camerei sa mearga in comunitatile romanesti, in judete cu potential turistic, mai ales balneo-climateric, pentru a dezvolta proiecte comune de infrastructura, servicii, turism si imobiliare.

img_2811.jpg

In cursul diminetii am vizitat si Portul Valencia, unde m-am intalnit cu presedintele autoritatii portuare, dl Rafael Aznar. Legatura lor cu portul Constanta este consolidata. Am discutat insa despre posibilitatea de a sprijini, prin proiecte comune europene sau prin investitii si transfer de experienta, dezvoltarea intregii salbe de porturi, de mai mica dimensiune, de pe intreg cursul Dunarii, in partea romaneasca.

img_2833.jpg

Atat la Camera de Comert cat si la Portul Valencia am discutat despre transportul fluvial si maritim, ca si despre caile ferate. Spania are in aceste domenii o experienta de mare succes, in ultimii ani.

img_2834.jpg

In cursul dupa-amiezii m-am intalnit cu mai multe asociatii ale comunitatilor romanesti din Valencia.

img_2857.jpg

La intalnire au luat parte un numar de romani stabiliti in Spania in ultimii cincisprezece ani. De diverse varste si profesii, proveniti din cele mai diferite colturi ale Romaniei, ei au adus in discutie o suma de subiecte de mare actualitate, atat privitoare la viata lor in Spania, cat si la situatia in evolutie in Romania si pe continentul european. Am auzit multe lucruri interesante si am incercat, la randul meu, sa aduc un mic aport la limpezirea noastra identitara, in acest ocean de democratie si libertati in care ne simtim uneori singuri, umiliti, uitati sau nedreptatiti.
img_2854.jpg

img_2861.jpg

5 comentarii

  1. marin says:

    Vă mulţumesc în nume personal pentru onorea pe care ne-aţi facut-o de a fi împreună cu noi şi de a ne împărtăşi viziunea dumneavoastră. Aşa cum ne-aţi spus că doriţi să vizitaţi locurile de două ori pentru a măsura schimbarea produsă, deja vă aşteptăm la următoarea vizită unde să ne întâlnim mai senini şi mai lipsiţi de griji. Pentru a avea un reper al acestei comparaţii la vizita dumneavoastră viitoare, las mai jos mesajul pe care românii din Valencia vi l-au transmis acum prin textul care v-a fost citit la întâlnire O evocare a evenimentului se găseşte şi pe pagina asociaţiei noastre: http://www.nouhorizont.org )

    “Alteţa Voastră, Domnule Consul, stimat auditoriu, dragi prieteni şi prietene

    Vă rog să îmi permiteţi, în primul rând, ca în numele românilor din Comunitatea Valenciană să urez Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, Reprezentant Special al Guvernului Român pentru Integrare, Cooperare şi Dezvoltare Durabilă, un călduros „Bun venit!” printre noi.
    Vizita Alteţei Voastre este un eveniment important pentru românii de aici care uneori ne simţim indecişi în afecţiunea pe care o acordăm celor două ţări. Cred că deja aţi avut ocazia să cunoaşteţi intensitatea ospitalităţii spaniole de care am beneficiat şi noi şi care i-a ajutat pe mulţi români să-şi găsească o viaţă mai bună pe aceste pamânturi. Suntem devotaţi societăţii spaniole pentru aceste oportunităţi oferite şi recunoscători pentru fraternitatea cu care am fost acceptaţi aici. Cu toate acestea, România ne trezeşte nostalgii iar victoriile ei le trăim şi noi cu bucurie, înfrângerile ei le resimţim cu durere.
    Venirea noastră în Spania a avut cauze diverse, însă consecinţe asemănătoare. Şi anume, din situaţia de majoritari, am ajuns să cunoaştem experienţa minoritarului şi străinului într-o ţară, ce-i drept, mai civilizată şi mai dezvoltată decât aceea din care provenim. Am început să cunoaştem o altă cultură pe care până să emigrăm o ignoram. Această interacţiune ne-a îmbogăţit spiritual. Prin intermediul nostru, al românilor emigraţi, relaţiile spaniolo române au devenit poate mai importante ca niciodată. Este în interesul nostru să sprijinim cu tot efortul dezvoltarea acestei prietenii româno-spaniole şi desfidem pe oricine o periclitează prin comportamente care nu ne fac cinste. Vizita dumneavoastră este pentru noi un semn al consolidării acestor schimburi economice, culturale şi de persoane care au loc acum între România şi Spania. Prezenţa dumneavoastră printre noi reprezintă o recunoaştere la un nivel prestigios a rolului pe care îl au emigranţii români din Spania în această balanţă a schimburilor dintre cele două ţări.
    Mesajul pe care vrem să vi-l transmitem în numele românilor muncitori, oneşti şi preocupaţi de integrarea lor în cadrul societăţii spaniole este următorul:
    Vă rugăm şi să influenţaţi lucrurile într-o direcţie în care faptul că suntem cetăţeni cu două patrii sa fie un avantaj pentru noi şi pentru toată lumea şi nu un dezavantaj prin abandonarea noastră între două lumi. Emigranţii români în Spania, prin familiaritatea pe care au căpătat-o în mod firesc cu cele două spaţii de civilizaţie sunt o resursă importantă atât pentru Spania cât şi pentru România. Nu numai din perspectiva forţei de muncă şi a banilor trimişi în România, dar şi prin permeabilizarea relaţiilor bilaterale. Vă cerem să nu permiteţi ca acestă resursă să fie neglijată sau compromisă!

    Vă mulţumim pentru a fi ascultat această dorinţă a noastră şi pentru prezenţa plină de semnificaţii a Alteţei Voastre aici.”

  2. Marius says:

    Macar Altetea dvs. va interesati de situatia romanilor din afara granitelor. Observ cu admiratie interesul ce vi-l poarta cei din diaspora dar si gestul de a le arata reciprocitate. Desi stiu ca incercati sa va tineti departe de sfera politicului, nu cred ca in situatia actuala ar strica sa efectuati o vizita si romanilor din Italia; macar un sprijin moral sa vada in dvs. daca nu sprijin pe alta cale din partea statului. cred ca le-ar face mult bine

  3. Adriana Vidroiu says:

    Vă mulţumesc în nume personal pentru onorea pe care ne-aţi facut-o în seara zilei de 27 mai 2008. Prezența dumneavoastră printre noi ne-a trezit la realitate, pentru România încă mai există speranță. Vizita Alteței voastre a influențat pozitiv imaginea României și a românilor aici în Valencia. După organizarea unei astfel de întâlniri unice , m-am simțit de două ori mândră de a fi româncâ.
    Vă mulţumesc pentru prezenţa plină de semnificaţii a Alteţei Voastre aici.”

  4. amalia ion says:

    traiesc in Valencia de 2 ani, inainte am trait in Madrid. Ceea ce pot sa spun este ca valencieni sunt f.f. rasisti si egoisti . Nu poti sa spui nimic nici de Madrid dar de Romania. Asa ca ma abtin si-mi respect statutul meu de emigrant pentru ca in tara mea nu am unde muncii, deci nu pot trai. Cam atat.

  5. Stoica Rodica says:

    Impresionanta bucuria romanilor pricinuita de vizita Altetei Voastre la Valencia 1
    Alteta desi nu va cunosc personal, mie mi se face dor de dv in fiecare zi..La fel cred ca,tuturor romanilor care v-a admirat discursul difuzat cu atata sgarcenie de mass media si presa in 2009…
    Astazi romanul este si mai amarat.Daca ati relua vizitele in orase,centre universitare,scoli,biserici ,ar produce tot atata bucurie cat si romanilor din Valencia..
    Cu adanca recunostinta pentru programul dv ,de viitorde ,
    Dr Rodica Stoica

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53905300
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate