Unirea Principatelor Române, 165 de ani

Astăzi se împlinesc o sută șaizeci și cinci de ani de la Unirea Principatelor Române sub sceptrul Principelui Alexandru Ioan I.

Șapte ani mai târziu, în anul 1866, era proclamată prima Constituție a statului numit “România”; optsprezece ani după Unirea Principatelor, în 1877, România devenea stat independent, iar douăzeci și doi de ani mai târziu, în 1881, țara noastră devenea regat.

1 comentariu

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Asa cum Unirea Principatelor Romane (Mica Unire) este nu doar sarbatoare nationala in fiecare an in data de 24 ianuarie, dar si suficient de importanta incat sa fie si zi libera (precum actuala Zi Nationala de la 1 decembrie – Marea Unire – de exemplu), tot astfel, cu o si mai mare si mai profunda motivatie istorica, ziua de 10 Mai, zi in care sarbatorim, pe langa venirea in tara, in 1866, ca Domn, a Principelui Carol I care a scos definitiv tara din feudalism, dandu-i valori europene, si transformaea Romanaiei in Regat in 1881, dar mai ales pentru ca 10 Mai este ziua INDEPENDENTEI NAIONALE – dupa 400 de ani de jug turcesc. Majoritatedea celorlalte tari isi serbeaza ziua independentei ca zi nationala principala, sarbatorita ca atare (in cazul in care au doua zile naionale).

    De exemplu, Bulgaria isi serbeaza ziua nationala pe 3 martie, ziua eliberarii de sub jugul turcesc.

    Deci, iarasi:

    1 – DE CE NU REVENIM LA ZIUA NATIONALA DE LA 10 MAI ? In prezent aceasta zi este recunoscuta ca zi de sarbatoare, dar de rangul 2 (nu ezte nici zi libbera si nici declarata ca atare ca ZI NATIONALA A ROMANIEI, asa cum este de fapt, conform insemnatatii sale istorice).

    2 – DE CE NU REVENIM LA STEMA REGALA unde COROANA simbolizeaza nu atat MONARHIA, ci SUVERANITATEA tarii ? Pana si Rusia, Serbia, Muntenegru si Albania (poate mai sunt si altele) au lasat Coroana pe drapelul lor naional. Sunt oare comunistii nostri mai comunisti ca ai lor?

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54825689
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate