Tutova, Tecuci, Râmnicu Sarat si Buzau

In comuna Tutova din judetul Vaslui se afla unul dintre cele 40 de spitale rurale construite de Regele Carol I cu ocazia jubileului de 40 de ani de domnie, in anul 1906. In zona mai exista inca doua spitale din acea epoca, unul in orasul Murgeni si altul in comuna Puiesti. Simpla trecere printr-un secol a acestor edificii vorbeste de la sine despre temeinicia cu care au fost construite.

2104.jpg

Dar spitalul de la Tutova are o poveste unica. Slujit timp de 45 de ani de familia doctorilor Ionel si Magdalena Nicolaescu, el a fost si a ramas un model inegalabil de profesionalism si daruire medicala. Calitatea serviciilor doctorilor si infirmierelor, frumusetea gradinii, curatenia saloanelor, omenia si generozitatea cu care taranii-pacienti au fost tratati mai bine de o jumatate de secol ramân in istoriei medicinei si in memoria comunitatii locale.

459.jpg

545.jpg

Parintii mei si-au inceput cariera medicala acolo, iar eu am crescut in atmosfera elevata a acestor intelectuali români putin mediatizati, dar exemplari. Astazi am bucuria sa aflu ca legamântul lor este pastrat si dus mai departe de o tânara doamna medic, o urmasa demna a doctorilor Nicolaescu si o curajoasa intelectuala a zilelor noastre.

1176.jpg

726.jpg

M-am plimbat pe aleile cu peri agatatori, printre flori si copaci, pomi si arbusti, cu gândul inapoi, acum 40-45 de ani, când am descoperit acest loc. Spitalul era, pe atunci, faimos pentru extraordinara lui crescatorie de pauni. Si astazi bolnavii beneficiaza de prezenta unei crescatorii de animale, vaci si pasari, care aprovizioneaza bucataria de zi cu zi a institutiei.

378.jpg

825.jpg

Am ajuns la Tecuci unde, dupa o scurta intâlnire cu primarul municipiului, am avut un interesant schimb de pareri cu societatea civila tecuceana, oameni de afaceri, ziaristi, profesori si militari. Este a doua vizita pe care o fac in acest municipiu al judetului Galati, in ultimii doi ani.

1017.jpg

915.jpg

Nu puteam parasi orasul inainte de a trece prin parcul lui Pazvante, una dintre atractiile cele mai de pret ale urbei. Dl Vasile Danaila-Pazvante, autorul acestui mic paradis tecucean, a ajuns intre timp consilier local si continua, zi de zi, lucrarea sa atât de generoasa si utila urbei. Parcul sau numara pasari rare, flori de o extraordinara frumusete si diversitate, roci de esente rare, totul captusit cu muzica ce susura in aer liber, de dimineata pâna seara. Dl Pazvante este si filosof, din moment ce m-a intâmpinat spunând ca sustine ideile mele, fiindca “România s-a transformat intr-o tara de oameni suparati si de copii tristi”.

1177.jpg

1220.jpg

1319.jpg

Tecuciul, municipiu cu o populatie de 42.000 de locuitori, a suferit in anul 2007 una dintre cele mai mari distrugeri din istoria urbei, ca urmare a inundatiilor. In acest an de criza economica, municipalitatea mai are inca de luptat cu consecintele dezastrului natural de acum doi ani.

1713.jpg

Am ajuns in a doua parte a zilei la Râmnicu Sarat, municipiu insumând 38.000 de locuitori, pe care l-am vizitat ultima oara in aprilie 2007. Am spus bun-gasit dlor primar si vice-primar, apoi am beneficiat de amabilitatea edililor locali, care mi-au oferit sala mare a primariei pentru a ma intâlni cu societatea civila. Au fost prezenti profesori, alti intelectuali, oameni de afaceri, ofiteri in rezerva si reprezentanti ai presei locale.

1814.jpg

1917.jpg

Am mers in continuare la Colegiul National “Alexandru Vlahuta”, unde am fost primit cu multa caldura de elevii claselor mari, alaturi de colegi ai lor de la Colegiul National “Stefan cel Mare”, vizitat de mine in urma cu doi ani. Am vorbit cu elevii despre România valorilor, adica despre România pe care si-o doresc si ei. Am dialogat pe teme legate de institutiile publice si buna lor functionare, despre comunitatile locale si capacitatea lor de a-si daltui propriul destin.

2217.jpg

In continuare am facut o scurta plimbare prin oras si am vizitat Palatul Brâncovenesc si ctitoria bisericeasca a domnitorului. In compania unui numar de locuitori ai orasului, am poposit o clipa in sala mare a Palatului, admirând felul in care a fost renovat si discutând despre rostul candidaturii mele la Presedintia României. Am fost tare placut surprins sa gasesc la Râmnicu Sarat o atât de elevata si demna societate civila, cu o masura si o intelegere a momentului românesc atât de remarcabile.

2416.jpg

Din pacate, nu am mai avut timp sa merg prin centrul orasului, in plimbare, pentru a ma intâlni cu locuitorii lui. O voi face in urmatoarea vizita, in lunile iulie sau august.

Am incheiat vizita ca oaspete al televiziunii TV Buzau, un fidel partener al meu in toate vizitele din judet, ca si in intâlnirile cu buzoieni de la Palatul Elisabeta.

Aici pun punct periplului prin comunitatile românesti in aceasta saptamâna. Pâna la aflarea rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European, voi avea doar intâlniri la Palatul Elisabeta, despre care voi vorbi in paginile de jurnal ale zilelor urmatoare.

17 comentarii

  1. V. Roxana says:

    Alteta Voastra Regala,
    Ne-am bucurat sa va primim in mijlocul nostru, la Ramnicu-Sarat. Va multumim pentru sinceritate, naturalete si buna-credinta de care ati dat dovada. Permiteti-mi cu ocazia zilei dumneavoastra de nastere, pe data de 7 iunie, sa va urez cele mai calde urari de sanatate, la multi ani si impliniri.
    Cu respect,
    V. Roxana

  2. NO NAME says:

    Sunteti singura noastra salvare,vrem oameni care nu au avut nici o legatura cu politica in functia de presedinte,am vazut ca in ultima vreme Crin zice de fraudare a alegerilor si are aceeasi campanie pe care a avut Basescu..nu ma mir daca o sa si planga in viitorul apropiat.Nu mai vreau sa aud de partidele politice.

  3. Razvan says:

    e bine ca tintiti spre increderea si mintea romanilor, insa va fi greu sa duceti planurile la bun sfarsit fara o sustinere trainica. cat ~impartirea raspunderilor~ despre care mi-ati vorbit azi ar fi o solutie foarte buna, cu conditia sa gasiti acei 120 de oameni care nu vor doar binele lor. va urez succes

  4. Dana Seimann says:

    De cateva saptamani putem vedea ,prin intermediul blog-ului dumneavoastra,o tara nestiuta,nemediatizata,fireasca…si eu,care credeam ca firescul a disparut din Romania,intoxicati fiind,chiar la modul propriu si concret,de imaginile scabroase despre romani,prezente pe toate televiziunile nationale(care numai “nationale “nu sunt),inoculand in mintea noastra,dar mai ales in cea a tinerilor si copiilor,imaginea unei Romanii denaturate si lipsita de orice valori,de orice normalitate.Este cu atat mai necesar si benefic sa citim despre locuri si oamenii lor,locuri pline de farmec si oameni merituosi si de bun simt! Nu cred ca idealizam aceasta Romanie necunoscuta,sau nebagata in seama,chiar daca vor fi voci care vor spune contrariu,pentru ca,sunt convinsa ca multi dintre cei care citesc relatarile de pe acest blog,se regasesc in trasaturile existentiale ale acestor oameni. Va doresc,Principe,ca de acolo de pe unde va vor purta pasii, sa ne relatati cat mai multa Normalitate.

  5. elly says:

    Alteta,
    sa fiu sincera si modesta ati merita un pupic din partea mamei dumneavoastra. Nu prea gasesti in ziua de azi oameni care sa se gandeasca si la binele altora insa dumneavoastra cred ca va ganditi. Prima data cand am auzit ca candidati m-am gandit ca dorita sa instaurati monarhie constitutionala in tara ( nu ca ar fi rau ) dar aveam sa aflu ca nu. Stiu ca daca unui om ii e dat sa faca ceva acel om o va face orice conditii ar intampina. Ati putea sa ne apropiati atat de tarile a carei forma de organizare statala e monarhia constitutionala ( regatul unit al marii britanii, danemarca ) , republica parlamentara ( finlanda ) insa si prezidentiala ( sua ) ori semi-prezidentiala ( franta ). de ce?? pt ca faceti parte dintr-o familie regala iar in cealalta parte e candidatura dumneavoastra. Pareti si un om bun..

    Numai bine
    ELLY

  6. elly says:

    ps: Ma refeream mai sus ca exemplu al monarhiei constitutionale la Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. 🙂

  7. Ionut Sauca says:

    Alteta Voastra,

    In paginile acestui blog prezentati o Romanie frumoasa, o Romanie a bunului gust, cu oameni normali, o Romanie… altfel! Cu riscul de a ma repeta, este fantastic cum puteti descoperi locuri frumoase cand ele sunt atat de greu de gasit (de mine cel putin)!
    Si totusi, pentru ca ma simt din ce in ce m-ai strain in tara mea, ma gandesc sa votez EBA in ritm de manele, sa i-mi scot esapamentu dela masina (pentru a face zgomot cat m-ai mare cand trec pe bulevard) si sa i-mi vopsesc casa in ciclam cu vernil! Se poate? Sesizeaza cineva?!

  8. Silvia Barna says:

    as vrea sa va faceti mai multa publicitate ..campanie electorala ce vreti dv….dar faceti-va cunoscut mai mult………….vrem sa fiti ales…nui mai vrem pe politicienii de astazi ca sunt tot cei de ieri…nu dau rezultate deloc….VA ROG…INVESTITI IN CAMPANIA ASTA…………VREAU SA FITI ALES …..

  9. Buna ziua, Alteta!

    Pentru ca zilele acestea voi fi plecata din oras si imi va lipsi conexiunea la internet, doresc sa va urez inca de pe acum un calduros LA MULTI ANI, izbanda in tot ceea ce faceti si multa dragoste si intelegere din partea celor dragi. Va asteptam cu mult drag si la Ramnicu Valcea.

    Cu respect,
    Corina Bedreaga

  10. V.M. says:

    Pentru dna Elena Cristina Marian
    Oradea

    Propunere:

    – premiul pentru primii trei castigatori pe tara, la concursul de istorie; o calatorie in Israel.

    Sunt invitatii nostrii pentru 5 zile.

    In urma cu zeci de ani am participat si eu ca ei, insa la biologie.

    Ne-ar face o deosebita placere sa-i gazduim si sa le asiguram vizitele la principalele locuri incarcate de istorie si religie.

    Pentru contactare, va rog, sunati-o pe dna Letitia P., dansa poseda informatiile necesare.

    Doamne ajuta!
    dr. Viorica M.

  11. Volumul “Altfel” este pe primul loc in topul de vânzari al Editurii Polirom.

    http://www.polirom.ro/catalog/topuri-vanzari/

    Puteti achizitiona, la pret mai mic decât in librarii, cartea prin internet. Astfel, mentineti “Altfel” pe primul loc in top!

  12. ramo says:

    Vine ziua noastra!! Si eu trebuie sa invat pentru examen:( Stiti ca avem aceeasi zi de nastere? Presupun insa ca pentru d-voastra o sa fie mult mai interesanta sarbatorirea ei…:)

  13. reginadegheata.wordpress.com says:

    Alteta,
    la multi ani! am admirat intotdeauna puterea, insistenta, persuasiunea cu care v-ati atins scopurile. indrazneala de a va depasi propria conditie, sarind sprinten de la Radu Duda-actorul la Radu Duda-Principele. poate sunt usor obraznicuta dar v-ati gandit sa recrutati pe cineva in stafful de campanie care sa se ocupe de editarea textelor pentru publicitate? inclusiv a celor difuzate prin intermediul blogului?

  14. 04 Jun Buzău: Principele Radu, la Râmnicu Sărat

    Buzău, 4 iun /Agerpres/ – Principele Radu, candidat la alegerile prezidenţiale din toamnă, a vizitat, joi, municipiul Râmnicu Sărat.

    El a avut o întâlnire la Palatul Comunal cu primarul municipiului Viorel Holban, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile. Principele s-a întâlnit, ulterior, cu elevii Colegiului naţional ‘Alexandru Vlahuţă’, a făcut o plimbare în oraş şi o vizită la Complexul Brâncovenesc, cunoscut monument arhitectonic.

    ‘Vreau doar menţinerea forţei aceasta extraordinare pe care o aduc democraţia şi pluripartidismul în zona care este afectată, pentru că niciodată administraţia locală sau centrală nu va face performanţă numai pe criteriu politic, va face performanţă doar pe criteriul profesionist, căci competenţa este cea care va aduce stabilitate şi dezvoltare, nu relaţionarea de tip politic’, a spus principele.

    Acesta a declarat, pentru AGERPRES, că vizitele din ultimele luni l-au condus la concluzia că ‘există, totuşi, schimbări serioase de când România a intrat într-o zodie nefastă a crizei’. ‘Au fost surprinzător de mulţi paşi care s-au făcut totuşi în condiţiile acestea, am văzut foarte multe unităţi de învăţământ reabilitate’, a spus principele Radu. Acesta a dat ca exemplu oraşul Buhuşi, un oraş cu doar 20.000 de locuitori. ‘Oraşul acesta are şase bănci, are un liceu şi câteva şcoli minunat întreţinute şi beneficiază de un centru sportiv, care este probabil cel mai frumos loc de antrenament pe care l-am văzut vreodată, mai frumos decât cel de la Oneşti’.

    Potrivit candidatului la prezidenţiale, un alt lucru bun îl reprezintă cei patru milioane de români aflaţi la muncă în străinătate. ‘Sunt extraordinar de impresionat de calitatea umană a acestor comunităţi, nu s-au asociat niciodată în ţara lor, pe când acolo situaţia i-a obligat să se întoarcă unii cu faţa către alţii. În Spania sunt 80 de asociaţii româneşti şi cu toată criza economică noi continuăm să primim în România sute de milioane de euro pe lună de la aceşti oameni’, a mai spus principele Radu.

    El a conchis că ‘ţara noastră are nevoie de două eforturi importante, consolidarea comunităţilor locale şi profesionalizarea instituţiilor centrale’. AGERPRES/(Dorin Ivan)

  15. MADALINA says:

    Intamparea face ca am crescut in satul Vizureni com Tutova,cunosc spitalul la cre ati facut referire in articolulu de mai sus.Este adevarat tot ceea ce spuneti doar ca in apropierea spiotalului se afla si policlinica -dispensarul- din Tutova unde cadrele medicale de acolo se comporta jalnic cu acei batrani tarani….Domniile lor vin la servici atunci cand doresc, au o atitudine foarte superioara fata de pacienti…..ar trebui sa-si aminteasca de juramantul depus.Rusine!

  16. genu says:

    TOATA STIMA DOAMNEI DR. ASOLTANEI DELIA (Spitalul Tutova)!!!

  17. genu says:

    PS Pacat daca se va inchide acest spital!!!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52914742
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate