Trei cărți

juan-carlos-by-philippe-nourry

Juan Carlos, de Philippe Nourry

Regele Juan Carlos, urcat pe Tronul Spaniei acum 37 de ani, a avut, de-a lungul celor 74 de ani de viață parte de un remarcabil număr de biografii, scrise de autori britanici, francezi sau spanioli.

Ultima biografie, de Philippe Nourry, apărută în limba franceză, este scrisă cu o anume moderație, cu luciditate, cu admirație față de performanța politică, statală și dinastică a Majestății Sale, mai mult decât cu admirație față de monarhie, ca formă de guvernământ. Autorul dovedește înțelegere și are multă delicatețe față de partea psihologică, afectivă și față de cea legată de convingerile personajelor din carte.

Cartea subliniază faptul că Spania, de la încoronarea lui Juan Carlos, și datorită lui, și-a găsit echilibrul instituțional.

Cred că publicarea volumului în limba română ar fi un câștig. Reamintesc faptul că, în anul 2003, Editura Nemira a tradus în românește volumul “Juan Carlos of Spain, Self-Made Monarch“, de Charles Powell, volum căruia i-am scris prefața. Cartea a apărut cu ocazia vizitei de Stat a Regelui Juan Carlos I și a Reginei Sofia la București. Cu acea ocazie, Suveranii spanioli au vizitat Palatul Elisabeta, unde au luat micul dejun cu membrii Familiei Regale române.

elizabeth-ii-by-andrew-marr

The Diamond Queen de Andrew Marr

Nu este singura biografie consacrată Reginei Elisabeta, în anul Jubileului de Diamant al domniei, dar este sigur una dintre cele mai interesante. Andrew Marr dovedește un fin dar ferm spirit critic și capacitatea de a face analize esențiale, dar simple, atât în sferele politică și regală, cât și în cele legate de cultura, presa, economia și geopolitica celor 60 de ani în care Elisabeta a II-a a stat pe Tronul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Volumul este scris de un autor care se situează în afara Curții regale britanice, o voce neutră, venită de departe de lumea regală. Un alt important atu al cărții este ampla analiză consacrată prim-miniștrilor britanici din acești 60 de ani și relației lor cu Suverana. Această importantă parte din carte este scrisă cu profunzime, acuratețe, extraordinar spirit de observație și rigoare.

În ciuda câtorva inexactități, volumul este o valoroasă contribuție literară, jurnalistică și politică. Am oferit spre publicare în limba română Editurii ALL o altă biografie a Reginei Elisabeta a II-a, apărută tot cu ocazia Jubileului de Diamant, intitulată “Our Queen”, scrisă de Robert Hardman, un apropiat al Curții Regale britanice și un foarte bun cunoscător al Monarhiei.

prince-philip-by-philip-eade

Young Prince Philip de Philip Eade

Am mai recomandat o dată cartea aceasta pe blog. În ciuda subtitlului “promițător”, care sună “Turbulenții lui ani de tinerețe”, cartea nu oferă nimic spectaculos. Este o bine documentată și bine echilibrată incursiune în copilăria și tinerețea Principelui Philip al Greciei și Danemarcei, care a avut, în primii 25 de ani de viață un lung șir de experiențe traumatizante, atât datorită problemelor politice și regale din țara sa natală, cât și datorită unor realități triste ale vieții sale de familie.

Ceea ce este însă foarte interesant și plin de înțelesuri pentru cei șaizeci de ani în care Ducele de Edinburg a construit inegalabila sa prezență de Consort în Monarhia britanică este felul în care Principele Philip a fost format, moral, fizic, cultural și din punct de vedere al caracterului, în copilărie și în tinerețe. Tenacitatea, curajul, creativitatea, spritul lui întreprinzător, energia sa inepuizabilă, au jucat un rol de prim ordin în consolidarea Familiei Regale și a Monarhiei britanice.

O altă creație artistică de prim rang, apărută tot cu ocazia împlinirii Ducelui de Edinburg a vârstei de 90 de ani, este filmul The Duke: A Portrait of Prince Philip, pe care îl puteți urmări în 8 episoade pe You Tube, la adresa

http://www.youtube.com/watch?v=zDXg4k2Ujes&feature=related

9 comentarii

  1. Gelu Vlaşin says:

    Am fost fascinat de Familia Regală Spaniolă încă din prima clipă în care am păşit pe teritoriul iberic. Bun simţ, modestie, discreţie şi devotament faţă de valorile morale şi culturale ale Spaniei şi faţă de poporul spaniol. Îmi doresc tare mult să reuşesc într-o bună zi să-i cunosc personal şi să le transmit întreaga mea gratitudine. Acelaşi lucru mi-l doresc în aceaiaşi măsură şi în ceea ce priveşte Familia Regală a României. Pentru că sunt absolut convins că şansa reala de schimbare a României nu poate fi alta decât prin instaurarea Monarhiei Constituţionale. Avem la îndemână modelul spaniol şi n-ar trebui să mai întârziem deloc în redobândirea demnităţii naţionale.

  2. Comentarii pe Facebook says:

    #
    Nicolaie Silviu
    Spania are un Juan Carlos iar Romania doar un Base’ ?!
    De ce ?!
    Sintem noi Poporul Romaniei un popor Inferior celui al Spaniei sau Angliei ?!
    Ma indoiesc !
    Totusi care este cauza pentru care acest popor al Romaniei are din nou, acum niste Conducatori atit de Mediocri, atit de putin Patrioti, atit de Necinstiti si atit de Necredinciosi si Dusmani ai Lui Dumnezeu !?
    Daca am cunoaste si recunoaste raspunsul si cauza poate ca am reusi sa ne schimbam, sa ne corectam de sus pina jos si invers si sa reusim sa ne salvam !
    #
    Marișcaș Drinny FlorenTina daca privesti putin de la distanta toate tarile cu rege o duc bine, chiar si acum in criza asta economica…si romania poate avea rege insa trebuie trecut pe listele de votare si de asta le e frica tuturor parlamentarilor, deoarece e clar ca romania va deveni stat monarhic !
    #
    Tiana Neacsu Avem si noi Rege,de ce nu il punem pe tronul tarii?,,,,ca sa fim ca spaniolii,,,,,,de prosti ce suntem,,,,,de aceea ne meritam soarta pe care o avem la ora actuala,,,,,,,,,Totul depinde de noi tot poporul,nu de conducatorii pe care avem,noi totii trebuie sa stim ce sa facem,nu altcineva,,,,,,,
    #
    Stoica Rodica Sanatate MS si fericire pentru poporul pe care il conduceti!
    #

    Ionut Marian Spania, o tara ravasita de un razboi civil, cu o dictatura a generalului Franco,cea mai saraca tara din Europa,cu multe probleme etnice,odata cu venirea Monarhiei a ajuns o tara cu o economie care este competitiva,a absorbit toate fondurile care le-au avut de UE si uite unde au ajuns acum cu Regele lorJuan Carlos la 37 ani de la urcarea sa pe tronul Spaniei?Noi?Suntem condusi de o ceata de talhari,de lichele ordinare care au nenorocit tara aceasta 22 ani.Au puso pe butuci si nu stim cum o sa mai iesim din acest rahat.Asta este Romania la 22 de la revolutie unde comunistii nenorociti inca mai sunt la putere.
    #

  3. IONESCU MARIUS says:

    FOARTE INTERESANT MULTUMIM FRUMOS PENTRU RECOMANDARI IMI PARE BINE CA MACAR UNA DIN CARTILE RECOMANDATE VA APAREA IN LIMBA ROMANA VA SEMNALEZ RESPECTOS CA LA EDITURA POLIROM VA APAREA IN ACESTA PRIMAVARA-VARA VOL 2 AL JURNALULUI REGELUI CAROL 1 SI VOL 9 AL JURNALUI REGINEI MARIA (CELALTE VOLUME AU IESIT IN ANII ANTERIORI LA ALTE EDITURII) TUTUROR LECTURA PLACUTA SI O PRIMAVARA FRUMOASA
    CU DEOSEBIT RESPECT MARIUS THEODOR IONESCU

  4. IONESCU MARIUS says:

    IMI CER SCUZE DAR AM OMIS SA VA ADUC LA CUNOSTINTA APARITIA LA EDITURA ALL A CARTII DISCURSUL REGELUI CARTEA DUPA CARE S-A FACUT FILMUL CE A LUAT PREMIUL OSCAR ANUL TRECUT LECTURA PLACUTA TUTUROR
    CU MULT RESPECT MARIUS THEDOR IONESCU

  5. G.Cristea says:

    Nicolae Silviu: “Spania are un Juan Carlos iar Romania doar un Base’ ?! De ce ?!”.

    Foarte simplu, domnule Nicolae Silviu: pentru ca Romania nu are un general Franco, care sa dea de pamant cu clasa politica si sa restaureze monarhia. 😉

  6. carasel veronica says:

    Nu am fost niciodata o monarhista pentru ca am fost nascuta si educata in asa zisul comunism si nu am avut termeni de comparatie iar dupa 1990 Casa Regala a fost mult prea discreta si mult prea putin mediatizata. Dar acum sunt convinsa ca singura salvare a Romaniei este Monarhia Constitutionala. Doar Casa Regala ne poate reda demnitatea si bunul simt pe care le-am pierdut din 1945 pana azi.

  7. IONESCU MARIUS says:

    VA SEMNALEZ RESPECTOS APARITIA CARTII CASTELUL PELES EXPRESIE A FENOMENULUI ISTORISIT DE INFLUENTA GERMANA DE RUXANDRA BELDIMAN LA EDITURA SIMETRIA -2011 PENTRU UN SCURT COMENTARIU VEDETI PAGINA http://WWW.ZF.RO/ZIARUL-DE-DUMINICA/CAROL1SI CASTELUL PELES CARTE ARE NUMEROASE POZE DIN MUZEU SI GRAFICE SI SCHITE E O LUCRARE EXTREM DE INTERESANTA AUTOAREA A FOST MUZEOGRAFA LA PELES INTRE 1998-2004 IN PREZENT ESTE CERCETATOARE LA INSTITUTUL DE ISTORIA ARTEI DIN CADRUL ACADEMIEI ROMANE CARTEA ESTE F.BINE DOCUMENTATA FIIND LUCRAREA DE DOCTORAT IN ARTE VIZUALE A AUTOAREI
    TOTODATA VA ANUNT APARITIA SE PARE INCEPAND DE JOI A VOL9DIN INSEMNARILE ZILNICE ALE REGINEI MARIA VOLCESE REFERA LA ANUL 1927 ANUL MORTII REGELUI FERDINAND SI INPORTANTULUI OM POLITIC I.C. BRATIANU INSTITUIREA REGENTEI LUPTA PENTRU PUTERE TENSIUNILE DINTRE PARTIDELE POLITICE DETERMINATE DE DESMOSTENIREA PRINTULUI CAROL RELATIILE UNEORI COMPLICATE DINTRE MENBRII FAMILIEI REGALE TOATEACESTEA ALATURI DE INTAMPLARI DIN VIATA DE ZI CU ZI SE REGASESC IN VOL 9 DE INSEMNARI ALE REGINEI MARIA
    TUTUROR CITITORILOR ACESTOR CARTI LECTURA PLACUTA
    SA AVETI PARTE DE O PRIMAVARA FRUMOASA
    CU DEOSEBIT RESPECT
    MARIUS THEODOR IONESCU

  8. G.Cristea says:

    “VA SEMNALEZ RESPECTOS APARITIA CARTII CASTELUL PELES EXPRESIE A FENOMENULUI ISTORISIT DE INFLUENTA GERMANA […].”
    .
    Expresie a fenomenului ISTORIST, domnule Ionescu Marius. Istorismul (sau stilul renasterii germane) este un stil arhitectonic.

  9. IONESCU MARIUS says:

    Pentru Gh.Cristea multumesc frumos pentru informatie nu stiam istorismul eun curent al artei germane voi incerca sa ma lamuresc intr-un tratat de istorie a artei pentru a afla mai multe referitor la acest curent totodata vaanunt atat pe dumneavoastra catsi pe cei interesati ca a parut la Polirom lucrarea de care vaspuneam vol IX al Insemnarilor zilnice ale Reginei MARIA se refera la anul 1927 lucrarea e finteresanta si o recomand tuturor sa aveti o primavara frumoasa
    cu deosebit respect MARIUS IONESCU

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53862604
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate