Trecerea

p1000132.jpg p1000077.jpg

La Alba Iulia, la slujba celei de-a Doua Invieri, de duminica la pranz, Inalt Preasfintia Sa arhiepiscopul Andrei a spus ca, in limba ebraica, “Pasti” inseamna “Trecere”. A explicat apoi ca, pentru evrei, aceasta trecere insemna drumul prin desertul Sinai, din Egipt catre Pamantul Fagaduintei.

Sapte mii de oameni s-au adunat in Noaptea de Inviere, in gradina Catedralei Reintregirii, ca sa petreaca impreuna sarbatoarea Invierii Domnului. A doua zi la pranz, mii de oameni au revenit, pe un soare stralucitor, in bataia vantului de primavara, sa asculte slujba celei de-a doua Invieri, precum si cuvintele arhiepiscopul Andrei. Ierarhul a tinut, in ziua de duminica, o a doua predica, in care a vorbit despre semnificatia mortii si a trecerii. El a spus ca Dumnezeu nu a vrut moartea, care este o anomalie; a mai spus ca pe fruntea Ateismului scrie “moarte”, tot asa cum pe fruntea lui Dumnezeu scrie “viata”. Arhiepiscopul a marturisit banuiala sa ca Dumnezeu are un plan cu Romania acum, la intrarea in Uniunea Europeana, pe care o vede ca pe un misionar echilibrat si armonios al credintei crestine.

Arhiepiscopul a spus ca Regele Mihai este aici acasa la bunicii lui, Regele Ferdinand si Regina Maria, care au ctitorit catedrala si s-au incoronat ca Suverani ai Romaniei Mari. Inalt Preasfintia Sa a aratat ca Regele Mihai este simbolul unei Romanii frumoase si demne, care ne-a fost furata de un sistem nefericit. El a indemnat credinciosii ortodocsi sa se gandeasca ce ar fi fost Romania de astazi, fara regimul care a subjugat-o politic, timp de patru decenii. Sub soarele care iesea din nori, in bataia rafalelor de vant primavaratic, arhiepiscopul cu glas de copil din satul romanesc, a impletit exemple biblice cu versuri din Cosbuc si citate din Mircea Eliade.

Regele i-a multumit, cu lacrimi in glas, pentru bunatatea de ne fi invitat la aceasta sarbatoare, apoi a spus celor sapte mii de romani, care respirau ca o singura fiinta, de trei ori: “Hristos a inviat”! Cetatea, care de sase decenii nu a mai vazut la slujbele catedralei, asezati pe podium, decat chiriasi ai istoriei batandu-se cu pumnul in piept, au raspuns, tot intr-un glas: “Adevarat a inviat”!

Atunci am inteles ca Pastele de anul acesta a fost mai mult decat altadata o “Trecere”:

O “Trecere” in “lumea” anului 2007, la primul Paste al unei Romanie intoarsa cu fata catre Europa ei “cea de toate zilele”, o Romanie care poate propovadui pe continentul european, cu intelepciune si echilibru, credinta.

O trecere a Regelui, impreuna cu ierarhul Bisericii Ortodoxe Romane, prin Portile Imparatesti ale edificiului unde nu a avut loc sa intre, nici intre 1948-1989, nici dupa 1990. O Trecere misterioasa si lina, care sterge nerusinarile recente, fara sa le poata opri pe cele viitoare.

Dupa “Trecerea” petrecuta in Parlamentul Romaniei, la 18 decembrie 2006, unde Regele a stat alaturi de presedintele Basescu solidar la condamnarea comunismului, “Trecerea” de la Alba Iulia este imperecherea simbolului primenirii institutionale cu cel al primenirii sufletesti, ambele necesare statorniciei Romaniei. Aceste doua “Treceri”, poate cele mai importante, sunt semnul ca tara noastra trebuie sa se gandeasca la ajustarea sistemului, nu la inlocuirea periodica a oamenilor care servesc sistemul.

O “Trecere” catre lumea profunda si puternica a ecumenismului, generatoare de confluente si energii, prin rostirea cuvintelor din Evanghelie in limbile romana, greaca, latina, engleza, franceza, germana si maghiara.

Prezenta Regelui Mihai, la slujba de Inviere, in catedrala de la Alba Iulia este un model de “Trecere”, inspirator si binefacator pentru societatea civila din Romania. Prin aratarea cu degetul a profilului bizantin al frescelor Mariei si a lui Ferdinand, de pe zidul Catedralei Reintregirii din Alba Iulia, Regele Asteptarii ne invata doua lucruri: ca Romania a trecut prin momente mai grele decat cele de azi; si ca modelele trebuie cautate in sertarul binelui, nu in sertarul raului cel mai mic.

O “Trecere” de la demagogia zgomotoasa zilnica la sfiala tacuta a marilor sarbatori, cand oamenii sunt vizitati de Duhul Sfant chiar si in plan civic, nu numai personal.

M-am gandit, ascultandu-l pe arhiepiscopul Andrei, ca poate Dumnezeu are un plan si cu Familia Regala a Romaniei: acela de a o face misionar al echilibrului, demnitatii si armoniei in propria natiune.

p1000084.jpg p1000137.jpg p1000172.jpg
p1000168.jpg p1000192.jpg p1000081.jpg

1 comentariu

  1. Mihaela Balasescu says:

    Alteta voastra,

    Am citit cu bucurie si apreciere randurile intitulate “Trecerea”…

    Ne-am bucurat sa avem posibilitatea de a va scrie si impartasi gandurile noastre in aceasta atat de simbolica sarbatoare a Invierii.

    Avem sentimentul si deplina convingere ca “Dumnezeu are un plan si pentru Familia Regala a Romaniei”, un plan ce poate fi cel putin acela pe care l-ati numit in incheierea randurilor asternute astazi, dar mai ales un rol in procesul
    transfigurator al Marii “Treceri”…

    Va dorim in continuare, Altetelor voastre, Regelui si Reginei, un Paste fericit si
    plin de Duh Sfant!

    Hristos a inviat!!

    Cu aleasa stima si consideratie,
    Mihaela Balasescu
    Asociatia Sahaja Yoga – Romania

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52978298
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate