Ultima zi a unei vizite intense si plina de satisfactii si surprize placute. La Toledo, un oras-muzeu in care nu stii la ce sa te uiti mai intai, prima întalnire are loc la Guvernul Regional, unde este multa presa, in compania vicepresedintelui. Am nimerit într-un moment de întruniri importante ale politicii locale, asa ca discutia nu este prea lunga. Intreaga delegatie si cu mine mergem apoi la o organizatie guvernamentala care promoveaza investitiile spaniole în afara tarii. Aici petrecem mai mult de o ora, în care stabilim cateva întalniri cu investitori spanioli în primavara, în Romania, la Brasov si Reghin.Urmatoarea intalnire are loc la Primaria orasului Toledo, o cladire de o mare frumusete, concurata doar de palatul episcopal si de catedrala somptuoasa. Primarul este incantat de vizita, ne primeste cu mult entuziasm. Facem o ampla conferinta de presa, in care scoatem in evidenta potentialul economic fara precedent al Spaniei, ca si numarul mare de romani din regiune, oportunitatea intensificarii relatiilor economice cu Romania si parteneriatul european al regiunilor.
Apoi am sansa unei scurte plimbari pe jos în orasul vechi superb, ce a facut din Toledo un brand unic în lume. Catedrala este detinatoarea catorva tablouri de Caravaggio, El Greco, Goya si Van Dyke, lucru mai putin obisnuit pentru un loc de cult.
De acolo mergem la Academia de Infanterie, o scoala de aplicatie, în traducere romaneasca. Generalul, comandant al scolii, ma primeste în sala de consiliu si impreuna discutam despre sistemul de invatamant din tarile noastre precum si despre cooperarea militara in domeniul invatamantului. Am vizitat academia timp de o ora, muzeul, curtea interioara, biblioteca, sala de festivitati si cateva sali de curs.
La ora 20.30 am participat la receptia oferita de ambasadoarea Maria Ligor, care m-a acompaniat în întreaga ultima zi de astazi a vizitei. La receptie au venit un mare numar de romani stabiliti în Spania, ziaristi, profesori, oameni de afaceri, studenti, artisti, în mare masura tineri. Au fost, desigur, prezenti Daniel Comanita si Ana-Maria Raducu, artizanii acestei vizite care, alaturi de preotul Alexandru Cotoraci si sotia lui Liana, au fost in fiecare clipa alaturi de mine. A venit la ambasada si parintele Teofil Moldovan, cu intreaga familie. Am stat de vorba cu ei si cu diplomatii ambasadei si familiile lor, într-o atmosfera de încredere, admiratie si respect, asa cum am dorit întotdeauna sa fie întalnirile între romani, în afara tarii. Am vorbit despre valorile Casei Regale, despre generozitate, loialitate, puterea exemplului personal, spirit de raspundere, despre institutiile perene si despre un alt tip de leadership decat cel politic predominant în Europa de astazi.
Am primit o multime de idei valoroase din partea invitatilor, iar unii dintre ei au promis ca vor continua pe blog discutia noastra.
|
Pentru a putea trimite un comentariu, trebuie sa bifați "Am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate"