Tinerii studenți și prezența regală în comunitățile locale

Afis_ITMR_var4

Organizația “Inițiativa Tinerilor pentru Modernizarea României” a avut ieri un eveniment de care sunt tare mândru și despre care nu găsesc suficiente cuvinte de laudă.

Iată ce mi-a scris astăzi Vlad Badea, președintele organizației:

“Concursul de cercetare istorică ‘Prezențe ale regalității în comunitățile locale 1866-2010’ a fost lansat în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, în prezenţa elevilor şi profesorilor de liceu din oraş. Au fost prezenţi şi reprezentanţi ai mass-media locală, care au şi preluat şi publicat ştirea în versiune tipărită sau electronică. De asemenea, din partea Juriului Naţional a fost prezent şi a vorbit profesorul Nicolae Păun. Cu această ocazie a fost difuzat pentru prima dată mesajul video din partea Alteţei Voastre Regale şi a fost lansată pagina web a competiţiei www.concurs.itmr.ro. Pe acest site veţi putea găsi toate informaţiile despre organizarea şi desfăşurarea proiectului”.

Tinerii studenți clujeni sunt foarte bine organizați. Ei au trimis scrisori în toate județele, la instituții potrivite pentru proiectul lor. Sunt, totodată, exacți, rapizi, serioși și laconici atunci când trebuie. Prin ceea ce fac, acești tineri ne dau speranță, Principesei Moștenitoare și mie, că România deceniilor viitoare nu va fi o țară lipsită de memorie, ci una cu instinct și cu demnitate, așa cum este firesc să arate orice stat european al mileniului III.

IMG_0004

IMG_0076

IMG_0010

IMG_0013

IMG_0037

IMG_0071

IMG_0023

COMUNICAT DE PRESĂ

Asociaţia „Iniţiativa Tinerilor pentru Modernizarea României” a lansat astăzi, 11 ianuarie 2011, în cadrul unui eveniment public găzduit de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, „Concursul Naţional de Cercetare Istorică” pentru elevii de liceu, cu tema „Prezenţe ale regalităţii în comunităţile locale (1866-2010)”.

Concursul se derulează sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României şi sub monitorizarea ştiinţifică a Juriului Naţional, format din următorii istorici:

Dan Berindei – Vicepreşedintele Academiei Române
Zoe Petre – Consilier al Preşedintelui Emil Constantinescu (1996-2000)
Adrian Cioroianu – Ministru de externe al României (2007-2008)
Şerban Tanaşoca – Directorul Institutului de Studii SE Europene Bucureşti
Doru Dumitrescu – Inspector General de specialitate MECTS
Mihai Manea – Inspector de specialitate ISMB
Nicolae Păun – Prodecan Facultatea de Studii Europene Cluj-Napoca
Toader Nicoară – Prorector Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca
Nicolae Bocşan – Prorector Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

Tot în cadrul acestui eveniment a avut loc și lansarea site-ului www.concurs.itmr.ro unde sunt publicate toate informaţiile cu privire la organizarea şi desfăşurarea competiţiei, precum şi criteriile de participare şi procedura de înscriere în cadrul concursului. Precizăm că înscrierea în cadrul concursului se realizează numai online, pe acest site www.concurs.itmr.ro, iar data limită pentru înregistrarea lucrărilor este 1 iulie 2011.

„Concursul Naţional de Cercetare Istorică” se adresează tuturor elevilor de liceu (clasele IX-XII) din România, indiferent de profil sau specializare. De asemenea, se admite înscrierea individuală sau în echipe.

Obiectivul principal al concursului îl constituie valorificarea arhivelor locale, care reprezinta baza de pornire pentru elaborarea unei lucrări de cercetare istorică de către elevii participanţi. Câștigătorii vor fi premiaţi în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Palatul Elisabeta, în București, în luna septembrie 2011. Pe lângă premiile care vor consta în bani și cărţi,
câștigătorii vor primi și un certificat care va atesta rezultatul obţinut. Un alt beneficiu al participării în concurs îl constitue intenţia ITMR de a valorifica cele mai bune eseuri sub forma unui volum.

Proiectul „Concursul Naţional de Cercetare Istorică” face parte din programul „Educaţie și participare democratică” al ITMR și își propune să stimuleze interesul pentru cunoaștere, spiritul critic și analiza obiectivă, prin intermediul mijloacelor de învăţare nonformală. „Iniţiativa Tinerilor pentru Modernizarea României” (ITMR) este o organizaţie nonguvernamentală, non-profit şi apolitică, înfiinţată în martie 2010 de către un grup de studenţi ai Facultăţii de Studii Europene din Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

Începând din 29 iulie 2010, ITMR îşi desfăşoară activitatea sub Înaltul Patronaj al ASR Principele Radu al României.

11 ianuarie 2011 DEPARTAMENTUL DE PRESĂ

9 comentarii

  1. Cerasela Platz ( Esmyana Martisor ) says:

    Cu ajutorul,ocrotirea si binecuvantarea Domnului,pretuim,invatam,suntem,ramanem vesnic recunoscatori pentru toate infaptuirile Casei Regale Romane.”Asa sa ne ajute Dumnezeu”.
    Ocroteste Doamne prietenia romano-germana,ajuta-ne sa implinim rostul si sfanta menire pentru Europa unita,solidara si inteleapta.

  2. Mihaescu Andrei says:

    Daca ar fi fost In Dr. Tr. Severin as fi participat

  3. Iniţiativa Tinerilor pentru Modernizarea României says:

    Articolul din publicaţia locala “Ziua de Cluj”, despre concurs:
    http://ziuadecj.ro/eveniment/ce-mai-stiu-romanii-despre-rege–58642.html

  4. Dr.Cosmin Ghita says:

    Felicitari pentru initiativa ! Romania poate avea un viitor stralucit cu astfel de persoane ambitioase si diplomate si cu o mentalitate moderna

  5. Precizare pentru dl. Andrei Mihaescu (comentariul 2) says:

    Concursul se desfasoara la nivel national si se adreseaza tuturor elevilor de liceu, indiferent de profil sau specializare.

    Echipa ITMR

  6. Magda says:

    Pe cind si la studentii din BACAU? FELICITARI!

  7. Anonim says:

    De fiecare data cand vad astfel de initiative si proiecte, sufletul mi se umple de speranta ca intr-o buna zi aceasta tara va ajunge acolo unde ii este locul. Va doresc multa putere de munca si curaj in ceea ce intreprindeti. Sunt convins ca rezultatele nu vor intarzia sa apara!

  8. Serb Daniel says:

    Va scrie un elev…
    Va scriu ca unul care am inceput sa inteleg sistemul in care traim,si ca unul care am incercat sa lupt contra sistemului.Da avem tineri care intradevar sunt o valoare si va spun asta din experienta deoarece timp de 2 ani am fost vicepresedinte a Consiliului National Al Elevilor,si stiu foarte bine ce pot tinerii din Romania.
    Aristotel spunea :”viitorul natiunilor depinde de educatia tinerilor”
    dar am o singura intrebare:”Care este educatia pe care o primim”?
    Tot ce primim noi tinerii este o educatie care ne invata sa ne lasam calcati in picioare de un sistem care ne dicteaza fiecare miscare!!!Nu este educatia de la scoala ci educatia exemplului actualei generatii!!!
    Nu e vina lor ca ne conduc asa!!!E vina noastra ca ne lasam calcati in picioare!!!
    Cum pot eu ca tanar sa sper in viitor cand romanii pe care ii iubesc,se lasa calcati in picioare de o mana de oameni?
    Am uitat sa fim oameni!!!Am uitat ca “unde sunt 2 puterea creste”
    Dar sa stiti ca daca generatia actuala isi face impresia ca ne va ingenunchea si pe noi!!!am o veste pentru ei:Sunt tinerii in romania ca cei de la aceasta asociatie si ca cei de la Consiliul Elevilor,care gandesc diferit si care NU vor fi ingenuncheati!!!
    Sincer va spun ca am ramas cu un gust amar cand am vazut ca singurul candidat la presedentie care era demn de a conduce Romania,a renuntat!!!
    Dar daca la urmatoarele alegeri nu veti candida si nu veti deveni un exemplu real si practic pentru mine un elev care inca are speranta,atunci nu veti ramane in amintirea mea decat un om care a avut idei si nu a facut nimic cu ele!!!
    Am curajul sa o spun si o spun deoarece cred ca sunteti singurul care poate schimba ceva,si aveti toti factori favorabili de a actiona!!!
    Cu respect,
    Daniel Serb

  9. Argint Lucia says:

    Buna Ziua. La Chisinau exista 2 echipe de elevi mixte de la 2 instituții de invațămînt preuniversitar: LT. ”Gh. Asachi” și LT ”Al. I. Cuza” care pregatesc proiecte de cercetare pentru acest concurs național interesant.
    Considerm că deși in concurs se specifica doar spațiul fostelor Principate Române după 1866, elevii din Basarabia sunt in drept sa incerce să participe si ei la acest concurs, in egală măsură cu culegii lor de peste Prut și din considerentul că o parte dintre ei pot demonstra că sunt români (nu numai spiritual și identitar, dar și prin prezentarea pașaportului). Una dintre problemele cu care ne confruntam consta in conditiile de inregistrare care se realizează numai online, accesând pagina web http://www.concurs.itmr.ro. Participanţii nostri nu pot să completeze online toate punctele formularului de înscriere, deoarece deși unii dintre elevii implicați în cercetare au cetățenie română, nu au reședință în Romania. Astfel, formularul de inregistrare nu-l putem expedia dacă nu este completat exact așa cum cer organizatorii. O alta problemă constă și in faptul că din cauza sistemului tîmpit de vize necesare pentru a trece frontiera în România, noi cei din Basarabia, avem nevoie de invitație oficială (in cazul daca cineva dintre elevii noștri fără cetățenie română, cîștigă concursul și este invitat să se prezinte personal la București). Ne dăm seama că provocăm multe incomodități, dar vorba veche: incercăm să batem în ușă, poate ni se va deschide….
    Cu profund respect pentru tot ce faceți, Lucia Argint, dr. in istorie, șeful catedrei Istorie și Știinte Socio-Umane LT. ”Gh. Asachi”, mun. Chișinau

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53991916
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate