Tinerii si leadership-ul

Tinerii si leadership-ul

Tinerii de astazi sunt mult mai puternici decat cei de acum unu, doua sau trei decenii. Fiindca, pe lânga institutii si valori, ei se sprijina pe o tehnologie si pe o forta a comunicarii fara precedent. Leadership-ul lor este, prin urmare, de o importanta vitala. Ei vor fi primii capabili sa se ridice deasupra politicii batrâne care ne asaza in grupuri separate si ne pune in conflict intre noi. Ei vor intoarce pagina politicii vechi, a denaturarii si a deformarii caricaturale.

DSCF6430 copy

Leadeship-ul tinerilor are speranta si este plin de entuziasm. Ei scriu viitorul prin cunoastere, miscare rapida, competitivitate si constructie.

Sper ca liderii tineri de astazi si de mâine sa nu spuna oamenilor ce sa creada, ci sa-i invite sa se gândeasca ei la schimbarile care le modeleaza viata si societatea. Leadership-ul de astazi se poate afla in fiecare dintre noi. Vom fi utili prezentului si viitorului daca vom intelege ca suntem primii care sa facem ceva pentru a avea o altfel de tara.

600px-World_Map_1689

18 comentarii

  1. Horia Cremene says:

    Tinerii de azi,
    Cred că răul la români izvorăşte din lipsa de legitimitate. Legitimitatea istorică, genealogică, dată de continuitate, de moştenire. Lipsa legitimităţii autentice a dus a proliferarea imposturii post-decembriste a „emanaţilor” în căutare de avere şi de nevoia de legitimare a averilor nou-făcute.
    Probabil că nu poate exista o conciliere între legitimitatea post-decembristă a impostorilor şi legitimitatea autentică dată de continuitatea istorică.
    Proliferarea imposturii, adică a nonvalorii, vine dinainte de ’89, din anii ’45, instaurată cu tancurile sovietice şi legiferată cu alegerile din ’46 când a fost inversat rezultatul dintre comunişti şi ţărănişti. De atunci, ca să reziste, ca să aibă suport popular, impostura a fost împinsă de la vârful Puterii în jos, către instituţii şi către cetăţeanul de rând. Aşa s-au degradat instituţiile statului, aşa s-a degradat cetăţeanul, zi de zi, timp de 75 de ani fără întrerupere până azi. Cum să repari atâta rău?
    Din partea politicienilor de azi nu poate fi vorba de voinţă de reparaţie. Cel mult, din partea cetăţenilor simpli, şi ei cu mentalitatea alterată de cei 75 de ani de impostură, dar oricum mai receptivi din cauza poziţiei lor de victime ale imposturii. Dar ar trebui mai întâi să apară o mână de oameni care să le câştige încrederea. Deocamdată a apărut doar liderul, simbolul, dar restul încă mai aşteaptă. Oare ce, şi până când? În faţa propriei conştiinţe şi a istoriei aceia vor fi mai vinovaţi decât impostorii însăşi, pentru şansa pe care o ratează neimplicându-se în demersul edificării României Altfel. Mă refer la intelectualii autentici ai societăţii româneşti, aceia care poartă responsabilitatea binelui public al poporului din care s-au născut.
    .
    Mă întreb dacă tinerii de azi, beneficiarii unui progres al comunicaţiilor de neimaginat în urmă cu 60 de ani, beneficiari ai unui mediu de democraţie şi libertate de neimaginat pentru generaţia părinţilor şi bunicilor lor, mă întreb dacă aceşti tineri sunt destul de lucizi, de motivaţi şi de puternici pentru a prelua misiunea unor elite şovăitoare (m-am ferit să spun iresponsabile) de a redeştepta speranţele şi a recâştiga încrederea cetăţenilor dezorientaţi şi dezamăgiţi, îndemnându-i să se solidarizeze în jurul Principelui Radu. Întrebarea e retorică pentru că ştiu bine că au şi forţă, au şi voinţă, dar au nevoie şi de înţelepciunea celor care nu mai sunt tineri.

  2. Horia Cremene says:

    Cer îngăduinţă pentru micile greşeli de ortografie datorate modificărilor din textul iniţial: citeşte “la” în loc de “a”, citeşte “înşişi” în loc de “însăşi”. Mulţumesc.

  3. Bajan Liviu says:

    Frumos spus , dar prea e la modul general. Oamenii au nevoie si de reprezentari concrete.Romania altfel e bine , dar cum? altfel.Cred ca asta asteapta multi , sa stie ce inseamna de fapt altfel. Altfel va ramine o biata lozinca.Ceeace nu-mi doresc , nici nu va doresc.

  4. Alma says:

    Ma bucur ca cei care au dorit cu adevarat un presedinte Altfel sunt tinerii. Pentru noi conteaza foarte mult o schimbare si conteaza ca parintii nostri sa nu mai traiasca intr-o era in care presedintele tarii este conducatorul suprem!

  5. Esmyana Martisor says:

    Tinerii sunt oglinda varstnicilor,tinerii sunt speranta adultilor pentru un viitor armonios si implinit,tinerii sunt ocrotitorii a tot ceea ce inseamna a trai gandind si construind in mod intelept cu incredere in Dumnezeu.Tinerii sunt simbolul viselor ce vor sa nu fie doar visate ci si traite.

  6. Lucia says:

    Va doresc din suflet sa castigati increderea romanilor, succes in tot ce v-ati propus !
    numai bine, cu respect
    Lucia

  7. Mihai says:

    Ma bucur sa aud aceste cuvinte din partea unei personalitati publice. Sunt increzator ca acest text nu se datoreaza campaniei electorale, ci credeti cu tarie in acest lucru.

    Fac parte dintr-o organizatie de tineret si fara sa vreau am perceput membrii organizatiei ca oamenii de pe scena politica. Din pacate am reusit sa fac destule asocieri…

    Sunt total de acord cu dumneavoastra, dar imi este frica de un anumit lucru. Liderii ce vin din randul tinerilor pot deveni cu usurinta sosiile oamenilor politici din ziua de azi. Nu stiu daca sunteti multumiti de oamenii politici tineri ce apar in fiecare zi la televizor si se implica in diverse scandaluri numai pentru a castiga notorietate.

    Dumneavoastra, impreuna cu cei care mai gandesc ca dumneavoastra in cadrul acestei probleme trebuie sa incercati sa nu lasati acesti lideri tineri sa calce pe urmele “liderilor” mai batrani…

    Va multumesc!

  8. dr.Viorica pentru toti aceia care considera ca este nevoie de reprezentanti. says:

    .
    Colegi de speranta intr-o Romanie, Altfel,
    .
    Au trecut multe zile, multe framantari, multe intrebari fara raspunsuri
    prin mintea noastra, multa incredere si entuziasm, dar si continua stare
    de nesiguranta, data de asteptarile noastre… ca uite… poate acum, maine…
    ne vom organiza, prin reprezentanti, responsabili de sectoare de actiune specifice
    .
    Alteta Voastra, credeti-ne ca eficienta noastra in capitala si in teritoriu
    ar fi alta. Contracandidatii nu si-ar permite sa sarbatoreasca ipotetici virtuale
    victorii. Noi am fi acolo sa-i temperam si convingem ca exista o alta varianta
    pe care, nu este rau sa o consulte.
    MAI ales pe aceia care se gasesc in pozitia de libertate de a critica politica,
    acestia reprezinta “campul nostru” de actiune, de focus, al dialogului.
    .
    Pot sa va dau alt exemplu:
    dl. Cristian Patrasconiu
    .
    Alteta, noi ne aparam tezaurul pe care la-ti cucerit cu truda pana acum…
    Sper sa fiu in asentimentul tuturora cu cererea mea expresa.
    Iar in ceea ce priveste reprezentantii, A.V. ii cunoaste pe varste,
    ocupatii, zone de domiciliu…
    .
    Cu speranta ca am fost inteleasa si
    ca vom incepe o colaborare mai stransa si mai transparenta,
    va multumesc.
    dr. V.

  9. Deceneu says:

    Nu cred ca tinerii sunt atrasi atat de simboluri cat de oportunitati.
    Eu cred ca tineretea e o stare de spirit, o dorinta de afirmare, de a face ceva rapid, maret si concret, cu o gandire fara prejudecati.

    Partidele politice reduc rolul tinerilor si al membrilor de partid in general, la simplii cotizanti, lipitori de afise si participanti la mitingui electorale. Oamenii spera la mai mult, vor sa aiba contributii la decizii, sau cel putin sa schimbe idei, dar in partide, desi exista cadru organizatoric, nu exista vointa din partea liderilor.
    Liderii cu gandire de tip comunist considera ca autoritatea si capacitatea lor este pusa la indoiala daca organizeaza dezbateri.
    Daca ar exista dezbateri ideile ar fi mai valoroase si s-ar atrage oameni entuziasti in viata politica.
    Fara dezbateri tinerii deceptionati se retrag, si raman doar cei oportunisti.
    Din cauza asta avem viata politica pe care o avem, pentru ca viata interna a partidelor politice si a ONG-urilor nu este guvernata de dezbateri, nu este o activitate democrata, este o activitate dominata de lideri autoritari, infatuati ,care considera ca au fost alesi pentru ca sunt valorosi, si in consecinta indreptatiti sa ia decizii in numele celor care i-au ales.

    A conduce in mentalitatea politicienilor romani insemna a lua decizii unipersonale, pe cand in stinta managementului, a conduce presupune consultari, organizarea de dezbateri, supunerea la vot sau avizarea deciziei, pentru ca ea sa fie o decizie colectiva.
    Decizia colectiva luata prin consens sau cu majoritate, nu mai poate fi contestata si este mult mai valoroasa.

  10. daniela says:

    Este foarte adevarat ca timpurile sunt diferite fata de acum doua-trei decenii si ca tinerii au o mare capacitate prin tehnologie si forta comunicarii. Dar este extrem de important cum vom folosi acest timp de astazi si aceste capacitati fara precedent. Trebuie sa avem ca baza etica, respectul si bunul simt, ca ceea ce vom face in viata sa aiba un efect pozitiv. Tinerii fara aceasta baza, folosesc timpul de acum si tehnologia intr-un mod foarte daunator pentru ei si societate, lucruri destul de cunoscute oricui.

    Asadar pentru a influenta societatea, trebuie sa ne uitam la noi, sa fim siguri de ceea ce suntem si de ceea ce putem face spre binele comun. Aceasta nu se realizeaza peste noapte, este un proces inceput in cei sapte ani de acasa si maturizat prin realitatile vietii si valorile etice dobandite si asumate. Faptul ca in tara noastra cinstea si respectul si-au pierdut forta de influenta asupra oamenilor, este clar prin rezultatul dat de unii politicieni tineri, precum cei amintiti in mesajele de mai sus.

    Totusi, sunt multi tineri care stiu ce inseamna utilitatea si altruismul, care doresc sa participe la bunastarea si demnitatea unei societati, iar ei stiu ca lucrul acesta nu se poate face cu necinste, inselatorie, lipsa de respect si bun simt, ci dimpotriva. De acestia Alteta, depinde in mare masura viitorul tarii noastre si schimbarea directiei cu totul gresite in care ne indreptam astazi. Am convingerea sincera ca vom stii ce sa facem cu timpul si privilegiile pe care le avem, ca maine sa fie ALTFEL decat mizeria politica pe care trebuie sa o suportam zilnic.

    Sa nu uitam ca pentru aceste timpuri si avantaje detinute astazi, s-a platit un pret extrem de scump: viata si naruirea viselor demne ale generatiilor de dupa 1947 pana in 1989 in mod special. Oamenii aceia nu si-au sfarsit viata in mizeria si schingiuirea puscariilor comuniste, pentru ca noi astazi sa ne lafaim haotic in banii publici, strivind contribuabilii si in timp de criza; cei care si-au dat viata in Decembrie 1989, nu au facut-o pentru ca noi astazi sa colcaim in coruptie, dispret pentru ceilalati si orice forma de furt. Ei au avut valori si vise inalte pentru care s-au jertfit, pentru ca noi sa le detinem acum fara sa fie nevoie de acest suprem sacrificiu si sa facem posibila implinirea lor.

    Asadar sa apreciem ceea ce avem, ca o imensa avere si sa dovedim pretuire pentru cei care au facut posibil ca astazi sa traim liber, demn si frumos. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

    Cu speranta,

    daniela

  11. Intrebare ptr. A.V. says:

    Va rog sa-mi transmiteti, sincer, daca luarile mele de pozitie
    deranjaza strategiei Voastre generale?
    Este obositor sa nu pot intelege, cu toata dorinta mea buna de
    ajuta, unde ma aflu, de fapt.
    In repetate randuri ati transmis mesaje ca nu se asculta sau ca
    se face putin din ceea ce ar trebui.
    Poate puteti sa fi-ti mai explicit?
    Va multumesc.
    O zi buna.

  12. Iulia-Lazarina Constantinescu says:

    Am citit cu mare atentie atat articolul cat si comentariile privitoare la acesta si pot rezuma in cateva cuvinte situatia actuala cu care ne confruntam.. In primul rand ideea principala este ca motorul unei tari, motorul unei generatii, il reprezinta tinerii. Evident ca centrul de comanda apartine celor cu multa intelepciune, pentru ca noi, tinerii, avem entuziasm, avem informatii, avem putere dar nu avem experienta, aceasta din urma formandu-se in timp. Ei bine, este mai mult decat clar ca Romania este intr-o stare deplorabila, ca se pune accent pe nonvalori, ca sunt atatia imbogatiti de carton, ca tinerii care desi au acces mult mai mare la informatie decat in anii precedenti, desconsidera scoala si sunt vanatori de note sau se bazeaza pe avutiile lor. Aceste lucruri sunt recunoscute si stiute de 20 de ani, insa nimeni nu face nimic. Sincer, este foarte usor sa scormonesti si sa afisezi raul care se intampla astazi si pe buna dreptate,dar trebuie facut ceva. De ce spun asta? Dintr-un motiv foarte simplu si anume ca pe “sticla” apar politicieni care trambiteaza acespt fapt si dau tot felul de sfaturi dar nu iau nicio masura in a combate acest rau general, care nu este prezent numai la noi.
    In ceea ce priveste tinerii, am observat o oarecare reticenta si neincredere in anumite comentarii, motivul fiind ca multi tineri si-au ales modele gresite. Parerea mea este ca daca acei tineri au ales sa aplaude cu entuziasm liderul lor sfertodoct(amintesc de o domnisoara lider care stalceste suparator limba romana si bunul simt) este pentru ca au ei insisi aceleasi insusiri! Cei cu adevarat valorosi nu s-ar perverti in halul acela. Pot spune ca de mintile luminate care isi doresc pozitia de conducator depinde selectarea tinerilor, in functie de valorile pe care le imbratiseaza. Cei care isi doresc fete frumoase fara substrat vor alege o categorie de tineri, cei care vor ca tinerii sa fie simple marionete vor alege ca atare si cei care au o cultura adanc inradacinata vor alege tineri pentru sustinere, pe masura.
    In concluzie, dragii mei, aveti incredere in tineri pentru ca ei sunt capabili de a da un procent foarte mare din ei pentru un scop, aveti increderein tinerii pe care ii alegeti dupa propriile criterii !
    In final se vor vedea rezultatele bune, pentru ca nu se poate sa mergem din rau in mai rau!

  13. Aveti dreptate si sunteti printre putinii care o recunoasteti. Forta comunicarii virtuale ii face pe tinerii de azi mai puternici si pregatiti sa accepte parerile altora.

  14. Alexandru says:

    Citeam astazi intr-un blog (http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2009/08/the-scientific-method.html).

    “If you enter a conversation looking for something to test, measure and ultimately change, it’s likely you’ll find it. That change makes you more competitive, and you continue to cycle past your competitors. On the other hand, if you enter a conversation concerned about maintaining the status quo, it’s likely that this is exactly what you’re going to do.” – Seth Godin

    Nu pot sa nu privesc liderii de astazi, guvernatii, sefii de regii, institutii publice de orice fel si tip si sa nu ma inspaimant, minunez si in ultima instanta, ma scarbesc. In fine …

    Ne punem speranta in liderii de maine, doar ca liderii de maine sunt creatiile noastre, si ma indoiesc ca sunt diferiti fata de noi. Exista o minoritate complet diferita, dar la fel a existat si in generatiile trecute. Ma indoiesc ca are o sansa, atat timp cat nu se uneste intr-un scop, intr-un ideal.

  15. Raspuns la solicitarea din comentariul 12 says:

    Luarile dumneavoastra de pozitie ma bucura si imi dau speranta. Sunt fericit pentru fiecare dintre gândurile publicate pe blog, fiindca prezenta lor aici inseamna incredere, comunicare, schimburi de idei. Sentimentul ca România Altfel este posibila.

    Atunci când aduc in discutie aspecte negative, ele nu se refera prea mult la societatea româneasca in profunzimea ei sau la românii pe care ii intâlnesc in comunitatile locale, in tara sau in afara ei. Nevoia de a consolida institutiile statului trebuie inteleasa de mediile puterii. Altminteri nu se poate face o schimbare, adica acel “Altfel” despre care vorbesc.

    De asemenea, rostul Casei Regale este acela de a veghea la respectabilitatea României si de a contribui la consolidarea democratica a natiunii noastre. Acest rost nu se limiteaza la anul 2009, anul alegerilor prezidentiale. Noi avem nevoie sa ramânem alaturi de cei care cred intr-o Românie predictibila, mândra si demna tot timpul, de aici incolo.

    Nimic nu se pierde niciodata. Si nimic nu se câstiga pentru totdeauna.

    Radu al României

  16. no_body says:

    Tinerii si viitorul. Speram ca ei sa schimbe ceva… ne e mai usor sa plasam in carca lor o schimbare pe care noi nu putem sa o facem… Sunt printre cei care am participat la Scoala de Leadership si singura convingere ferma pe care am capatat-o este ca trebuie sa ma descurc singur si eventual in afara Romaniei… Cu parere de rau. Cine pleaca ultimul… sa stanga lumina. Romania ecastigata pe munca grea si vanduta pe bani putini…

  17. Radu Humor says:

    Sunt de acord cu cel care spune, ca nu putem arunca vina in carca tinerilor, pentru tot ce ar fi trebuit sa facem noi si n-am facut , atunci cand poate se putea face mult mai usor si cu costuri mai mici …!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52966226
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate