Tineri din Adjud, Targu-Mures, Timisoara si Bucuresti

Cu cateva luni in urma am vizitat orasul Adjud, in cadrul proiectului “Orasele Romaniei”, inceput in anul 2006 si pe care il consider cel mai important proiect public al nostru pentru urmatorii ani. El incearca sa puna in valoare comunitatile locale, mai ales orasele mici si mijlocii ale tarii, adica asezarile urbane care nu sunt capitala de judet. Este vorba despre un numar de 280 de comunitati care se numesc “oras” si care au de la 5,000 la 70,000 de locuitori.

Acolo, prin intalniri cu autoritatea locala, scoala, mass-media, mediul de afaceri local si biserica, incerc sa propun proiecte, sa sugerez cai de conectare cu regiuni europene similare, sa aduc atunci cand este posibil parteneriat european si sa incurajez accesarea directa de fonduri UE, uneori in parteneriat cu o institutie sau organizatie similara din vestul Europei.

Dar, cum este cazul astazi, se intampla ca institutiile si oamenii sa vina ei insisi cu propuneri, initiative, ganduri sau proiecte care le fac cinste si care ne fac fericiti, fiindca sunt genul de actiune in care noi credem.

29.jpg

Liceul Teoretic Emil Botta din Adjud a propus, prin vocea directorului, sa initieze, sub egida Casei Regale, un eveniment anual, care sa cuprinda parteneriatul a trei licee din trei orase diferite ale Romaniei, in momente diferite din an, destinat cunoasterii istoriei moderne si contemporane a Romaniei. Astfel, elevi din Adjud, Targu-Mures si Timisoara se vor intalni pentru manifestari educationale sau culturale care sa implineasca acest scop.

Prima dintre intalnirile acestul an scolar a avut loc la Sigmaringen, in Germania, matca dinastiei regale romane, a doua s-a desfasurat astazi la Bucuresti, a treia va avea loc la Adjud, in aprilie 2009, iar a patra la Castelul Peles, vara viitoare.

De aici incolo, in fiecare an, elevii Liceului teoretic “Emil Bota” din Adjud, Liceului pedagogic “Mihai Eminescu” din Tg. Mures, Grupului scolar de industrie alimentara din Timisoara se vor intalni intr-unul dintre orasele lor, unde vor lua parte la un simpozion legat de istoria Familiei Regale si despre momentele politice decisive, din 1848 pana astazi.

46.jpg

In toate aceste ocazii, elevii celor trei orase vor asculta conferinte tinute de istorici, oameni de cultura, sociologi, politologi, studenti eminenti de la diverse universitati sau invitati din strainatate.

Pasul de astazi, primul dintr-un drum pe care il doresc cat mai lung si mai fructuos, s-a facut la Palatul Elisabeta si la Colegiul national bucurestean I.L. Caragiale.

117.jpg

Mai bine de o suta de elevi, din Adjud, Targu Mures si Timisoara au trecut pragul Palatului astazi, la ora 12, vizitand minutios fiecare incapere si ascultand explicatii privitoare la istoria, aspectul cultural si rostul de astazi al resedintei regale. Ei au trecut prin salonul Mihai I, Galeria de Arta, Salonul Carol I, Salonul Alb, biroul Regelui, Sala Regilor, Sufrageria Mare, luand contact cu o lume uimitor de concreta, despre care nu numai ca stiau putin, dar pe care nu o credeau vie. Fiindca, in tarile fost comuniste, ceea ce nu s-a distrus s-a asternut cu uitare sau dispret.

Apoi, in gradina Palatului, beneficiind de o vreme nespus de calda pentru luna noiembrie, elevii si cu gazdele am stat impreuna de vorba, gustand din tratatiile maestrului nostru bucatar, doamna Eugenia.

36.jpg

In cursul dupa-amiezii, la Colegiul National I.L. Caragiale, toti elevii din orasele mentionate, plus inca un numar de elevi de la liceul gazda, au participat la un seminar pe teme istorice, la care am conferentiat eu, in deschidere, apoi dnii Filip Iorga si Ioan Luca Vlad.

Este o initiativa pe care o doresc completata, imbogatita, implinita si multiplicata de alte colegii nationale si licee romanesti. Este o modalitate de a restaura mandria, increderea, demnitatea. Este o ocazie de a da tinerilor confort identitar si orizont, o justa masura a lucrurilor si un exemplu personal. Toate aceastea ar completa in mod binefacator spectacolul nu prea atargator al cotidianului romanesc, in care tinerii nu se regasesc.

3 comentarii

  1. Agerpres, 5 noiembrie 2008 says:

    14:12 Principele Radu: Umpleţi goluri pe care generaţia noastră nu a putut să le umple

    Bucureşti, 5 nov /Agerpres/ – Principele Radu a afirmat, miercuri, la Palatul Elisabeta, la întâlnirea cu un grup de o sută de elevi din Adjud, Târgu Mureş şi Timişoara, că prin participarea la proiectul ‘Rolul monarhiei în modernizarea societăţii româneşti’, aceştia umplu goluri pe care generaţia sa nu a avut cum să le umple.

    ‘Vă sunt recunoscător pentru că faceţi nu doar generaţiei dumneavoastră un bine, ci şi nouă, pentru că societatea din care veniţi nu se poate gândi la vise şi idealuri, ci doar la ceva palpabil’, a subliniat principele Radu.

    În opinia principelui Radu, proiectul ‘Rolul monarhiei în modernizarea societăţii româneşti’ pune împreună adolescenţi din trei provincii româneşti – Banat, Transilvania şi Moldova – pentru a se edifica asupra realităţii despre familia regală a României.

    ‘Voi umpleţi astfel goluri pe care generaţia nu a putut să le umple, iar generaţia părinţilor noştri nici nu s-a putut gândi măcar că ar putea să o facă’, a mai spus principele Radu.

    Anterior primirii de către principe, în curtea Palatului Elisabeta, elevii au vizitat reşedinţa oficială a familiei regale.

    După-amiază, principele Radu va deschide o conferinţă găzduită de amfiteatrul Liceului Teoretic ‘Ion Luca Caragiale’ din Bucureşti, la care vor participa consilierii Casei Regale, istoricul Filip Lucian Iorga şi Ioan Luca Vlad, jurist.

    Aceştia vor vorbi despre rolul regalităţii în dezvoltarea statului român modern, precum şi despre activitatea familiei regale din zilele noastre.

    Proiectul ‘Rolul monarhiei în modernizarea societăţii româneşti’ reprezintă o iniţiativă extra-curiculară a Liceului Teoretic ‘Emil Bota’ din Adjud şi constituie un instrument interactiv, modern, de familiarizare a tinerilor cu istoria contemporană a României. Proiectul prevede vizite ale unor grupuri formate din liceeni şi cadre didactice ale liceelor din Adjud, Târgu Mureş şi Timişoara la reşedintele regale – Palatul Elisabeta, Castelul Peleş, întâlniri cu membri ai familiei regale, participări la conferinţe pe tema monarhiei. În cadrul acestei iniţiative, în luna octombrie a acestui an, grupuri de elevi au efectuat o vizită de informare şi documentare la Castelul Sigmaringen, leagănul dinastiei române în Germania. AGERPRES/(Daniel Popescu)

  2. Agerpres, 5 noiembrie 2008 says:

    18:17 Principele Radu: Regele Mihai a aşteptat 48 de ani în faţa unei uşi închise

    Bucureşti, 5 nov /Agerpres/ – Regele Mihai a trebuit să stea 48 de ani în faţa unei uşi închise şi atunci când aceasta s-a deschis, el era acolo şi aştepta, a afirmat principele Radu, miercuri, în deschiderea unei conferinţe găzduite de amfiteatrul Liceului Teoretic ‘Ion Luca Caragiale’ din Bucureşti.

    ‘Dintr-un anumit punct de vedere, el mai aşteaptă încă şi astăzi anumite principii în care el a crezut şi crede că nu s-au împlinit încă’, a spus principele Radu.

    În opinia sa, ‘semnificaţiile acestui demers sunt legate de valorile pe care familia regală Română le promovează, care dau sens societăţii româneşti, precum generozitatea, iubirea, spiritul de răspundere, puterea exemplului personal, dintre care loialitatea faţă de ţară se detaşează net’.

    ‘Acest lucru nu este scris nici în legile Uniunii Europene, nici în programele de guvernare şi, aş putea spune, că nici în constituţiile statelor. Profesia de dascăl, de medic, de academician, de episcop, sau de rege nu sunt profesii pragmatice, ci de loialitate’, a spus principele.

    ‘Când veţi ajunge dumneavoastră medici, aviatori, sau oameni politici, nu lăsaţi România pe mâna celor nechemaţi într-un domeniu sau altul, pentru că durabilitatea ţării nu se face fără valorile de care vă vorbeam’, i-a îndemnat principele Radu pe elevi.

    La întâlnirea cu cei circa o sută de elevi din Adjud,Târgu Mureş,Timişoara şi Bucureşti au conferenţiat consilierii Casei Regale, istoricul Filip Lucian Iorga şi Ioan Luca Vlad, jurist. Aceştia au vorbit despre rolul regalităţii în dezvoltarea statului român modern, precum şi despre activitatea familiei regale din zilele noastre.

    Anterior conferinţei, principele Radu i-a primit pe elevi la Palatul Elisabeta, reşedinţa oficială a familiei regale.

    Proiectul ‘Rolul monarhiei în modernizarea societăţii româneşti’ reprezintă o iniţiativă extra-curiculară a Liceului Teoretic ‘Emil Bota’ din Adjud şi constituie un instrument interactiv, modern, de familiarizare a tinerilor cu istoria contemporană a României. Proiectul prevede vizite ale unor grupuri formate din liceeni şi cadre didactice ale liceelor din Adjud, Târgu Mureş şi Timişoara la reşedintele regale – Palatul Elisabeta, castelul Peleş-, întâlniri cu membri ai familiei regale, participări la conferinţe pe tema monarhiei. În cadrul acestei iniţiative, în luna octombrie a acestui an, grupuri de elevi au efectuat o vizită de informare şi documentare la castelul Sigmaringen din Germania. AGERPRES/(Daniel Popescu)

  3. Esmyana Martisor says:

    Consider un exemplu admirabil pentru tinerii tarii noastre o formatie de muzica rock-pop infiintata de curand,aceasta formatie se numeste THE MARKER,deosebit este ca acesti tineri vor participa la renumitul festival “Cerbul de aur”,inestimabil este la acesti tineri faptul ca ei cred in Dumnezeu si reprezinta tara noastra cu onoare.Calduroase felicitari si le doresc sa ramana mereu aceeasi idealisti profesionisti toata viata.Cu infinita admiratie,E.M.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53409137
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate