Tele M. Deschiderea anului universitar 2012

În vizita la Iași din zilele de luni 1 și marți 2 octombrie, am răspuns cu plăcere invitației la dialog a televiziunii “Tele M“. Vă invit să vizionați emisiunea, aflată începând de astăzi pe You Tube, în contul Casei Regale a României.

http://www.youtube.com/watch?v=RLgv94OOY4A&list=UUU09nIpdZMGHY5vJI5p-u8A&index=1&feature=plcp

Fotografia din partea de sus a paginii aparține site-ului IasiFoto.com.

 

2 comentarii

  1. Aurel V. Zgheran says:

    Nevoia de o media onestă în spaţiul civic
    Într-un carusel al mediei româneşti există, benefic şi generos, unele emisiuni tv sau publicaţii scrise incorporate ciclului de restituţii culturale ale Televiziunii Române. Sunt o renovare a direcţiei unice, ciclopice, fără orizont şi disciplină intelectuală, însădite mai mult de o jumătate de veac în conştiinţa generalizată a oamenilor! Sunt un mod realizabil al onestităţii, ca revers al “operelor ” indignatoare de descumpănire a societăţii, prin mass-media, al adversităţii doctrinare cinice şi triste faţă de valorile monarhismului, faţă de Familia Regală a României.
    De la complotul sovietic, la trădarea de neam a făptuitorilor regimului comunist totalitar, criminal şi abuziv, până la timpul prezent al nostalgiei faţă de acest regim, al nostalgicilor lui, criptocomuniştii perpetuaţi prin activişti şi securişti preschimbaţi în câini, în hiene, se exercită infestarea spaţiului public, în deplină libertate, cu neadevăruri şi abjecţii, în cea mai largă şi perfidă reprezentare a lor, drept un produs ideologic proliferat de oportuniştii care pun anatemă pe instituţia monarhică şi menţin activă o ură bestială faţă de cele mai luminoase personalităţi ale noastre. Formatul tematic al unei părţi media recurge la mesaje identificate în paroxism, demarcându-se clar şi ostentativ în servitute faţă de un clan politic de rea credinţă, denunţător al unei alarmante precarirtăţi culturale şi morale!
    Această categorie media urmăreşte suprimarea deliberată a adevărului, nu numai conspirativ ci şi ruşinos, transformndu-se într-un crâncen pluton de execuţie a istoriei şi culturii, ceea ce clarifică prin continuitate reputaţia regimului sovieto-comunisto-securist, propulsator al unei imagini sinistre în ţară şi lume. Este o excentricitate ofensivă asupra educaţiei şi convingerilor elitei culturale şi istorice ale României, încadrată nu numai în macabrul atac la persoană, vulgar, josnic, ci chiar în subminarea prestigiului internaţional al Statului romîn, în atentat la securitatea şi independenţa ţării.
    Aberant, mediocru, josnic! În contrapondere, mass-media onestă şi profesionistă care evocă public valorile monarhismului, ale Coroanei şi Familiei Regale a României întăreşte convingerea nevoii de ea în spaţiul civic!

  2. Cerasela Platz ( Esmyana Martisor ) says:

    Doamna Maria Teohari
    Cum s-au certat materiile de scoala intre ele

    Dupa terminarea celor patru clase primare , Maria Teohari a urmat mai departe la Bucuresti , mai intai la Liceul ” Elena Doamna”, apoi la “Scoala centrala de fete”.
    La cea de-a doua a intrat prin concurs. Si aici s-a numarat intodeauna printre elevele fruntase. Exista la aceasta scoala traditia ca, la fiecare sfarsit de an, o eleva sa citeasca “Poema clasei”, compusa chiar de ea. Si aceasta eleva a fost, ani la rand , Doamna Maria Teohari. Intre profesoarele de Limba Romana, Desen si Matematica, s-a nascut din pricina ei , o rivalitate care ameninta sa ajunga la un adevarat conflict. In adevar, fiecare incerca sa o convinga ca la sfarsitul liceului sa urmeze Facultatea care corespundea specialitatii ei.
    – Nu-i pacat de talentul exceptional al fetei ? De ce sa urmeze Stiintele ? sustinea profesoara de Desen. Ar fi ca o pasare inchisa in colivie. Cativa ani la Belle – Arte si va fi o pictorita buna de expozitii….
    – De ce sa nu o dam mai bine la Litere ? Are o cultura generala frumoasa, scrie poezii, stapaneste la perfectie mai multe limbi straine. Poate ca va deveni cea mai mare scriitoare a noastra ? Era parerea profesoarei de Limba Romana……Dar nici profesoara de matematica nu era dispusa sa renunte :
    – La Matematica, Teohari e exceptionala ! Profesoarele de Fizica si Chimie o lauda si ele. Are o minte bine organizata , claritate in rationamente. Un asemenea element nu trebuie lasat prada penelului sau versurilor…………..
    Discutiile de acest fel nu mai luau sfarsit in cancelarie. Maria Teohari ar fi vrut sa le impace pe toate, caci le iubea si le pretuia. Si tocmai de aceea – mi-a povestit ea – , cu prilejul sarbatoririi unei profesoare care iesea la pensie a scris o piesa de teatru plina de talc. Toate materiile predate la Scoala centrala de fete erau infatisate prin personaje. Materiile astfel insufletite discutau intre ele si isi laudau fiecare meritele :

    ” Nu uita ca nu esti decat o dexteritate , cu alte cuvinte o materie secundara ! spunea Geografia Muzicii. Eu reprezint intreg Pamantul , cu toate tarile lui, cu tot ce are mai de pret el, cu muntii si vaile, cu orasele , satele si oamenii ! Tu nu esti decat o amarata de lauta, care te tot vaiti, ba in Do-diez ba in Fa-minor.
    – Ia te uita la ea ce increzuta ! raspundea Muzica, jignita. Pretinde, nici mai mult nici mai putin , decat ca-i “intreg Pamantul”, cu toata omenirea lui ! Grozav te-ai mai umflat in pene , surato ! Dar , in afara de atlase si harti , nimic nu-i de capul tau . Melodiile mele incanta urechea , merg la sufletul omului necajit, il fac pe tanar mai sensibil la frumusetile lumii. Ele sunt intruchiparea idealului si puritatii. Nu exista simtamant omenesc sa nu-l pot exprima, nici durere sa n-o pot alina.
    – Nici una, nici alta n-aveti dreptate. Matematica este totul ! Fara ea omenirea ar mai fi inca in epoca de piatra. Numai stiinta face sa progreseze sociatatea.
    Arta nu e decat un joc, Geografia o simpla descriere…
    – Habar n-ai ce-i Muzica, Matematica uscata ce esti !
    – Si nici ce-i Geografia ! Auzi : “o simpla descriere” ! Geografia nu descrie numai lumea, ci o si explica ! Pana la urma , le-a impacat inteleapta Istorie, aratandu-le ca omul are nevoie atat de Stiinta , cat si de Arta, ca in decursul mileniilor fiecare si-a dovedit insemnatatea ei pentru inaintarea civilizatiei. ”

    Piesa s-a bucurat , fireste, de succes. Numai ca cele trei profesoare care se luasera la harta in legatura cu viitorul Mariei Teohari s-au cam imbufnat.
    Nu cumva eleva facea aluzie la certurile lor din cancelarie privitoare la viitorul ei ? Cum de-si permitea sa faca haz pe socoteala lor, cand toate nu se gandeau decat la binele si chiar la gloria elevei !
    Profesoara de Desen a propus chiar Dirigintei sa-i scada nota la Purtare .
    Dar Diriginta era tocmai profesoara de Istorie si nu s-a invoit.
    – Obraznica n-a fost. Doar foarte isteata . Insa istetimea nu-i un pacat de pedepsit…Pana la urma, Maria Teohari s-a inscris la Facultatea de Stiinte din Bucuresti, dar n-a lasat niciodata din mana penelul , n-a uitat de clapelele pianului si in caietele ei a continuat sa astearna versuri si proza.
    A fost, cu alte cuvinte, un Om Intreg , deopotriva devotata Adevarului Stiintei si Frumosului Artei.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53915351
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate