Tehnologie, institutii si valori

Revin, dupa pagina de jurnal de ieri, la modelul inspirator al liderului american de astazi si tinerii.

Legatura dintre tineri – o generatie care a inceput deja sa modeleze prezentul si viitorul societatilor lumii – si leadership-ul inspirator, emotionant, inventiv nu este explicabila doar prin nevoia generatiei de elevi si studenti de a visa, de a-si proiecta idealuri, de a construi viziuni si de a se inspira din modele.

Legatura tinerilor de astazi cu leadership-ul are si o cauza concreta, pragmatica. Fiindca lumea are nevoie de o putere care sa nu-si mai extraga relevanta si dexteritatea din manevra politica sterila, din mestesugul imbatabil al combinatiei politice. Forta carmuirii de astazi sta in cunoastere, generozitate, dorinta de a construi ceva pentru comunitatea din care faci parte. Leadership-ul de astazi este puternic daca inspira la libertate si responsabilitate, daca incurajeaza la creativitate si emotie. De aceea lumea anului 2009 este sensibila la modelul Obama.

Cu aproape un an in urma, prezentasem in paginile blogului o carte scrisa de Kjell Nordström si Jonas Ridderstråle, doi profesori de la o universitate suedeza, numita “Funky Business”.

funky_business.gif

Autorii spun ca in lumea de astazi, progresul se face cu tehnologie, institutii si valori. Prima forta motrice vine din tehnologie. A doua, din partea institutiilor. Institutiile reprezinta stratul de roca primara al lumii noastre si esenta structurilor sociale pe care noi, oameni, le cream ca sa promovam stabilitatea si predictibilitatea.

Tehnologia, institutiile si valorile sunt cele trei motoare ale libertatii. Cu ele se poate controla si responsabiliza libertatea. Aceasta s-ar traduce in concretul societatii romanesti prin mediul economic, buna guvernare si liderii cu viziune, care promoveaza valorile, mandria si demnitatea. Este de la sine inteles, asadar, ca idealismul tinerilor are motivatia lui pragmatica, instinctul constructiei solide si predictibile.

Kjell Nordström si Jonas Ridderstråle spun ca libertatea avanseaza in lume si se manifesta prin a gandi, prin creier. “Alegerea” guverneaza aceasta lume. Institutiile nu-si mai asuma responsabilitatea pentru indivizi. Institutiile statului sunt dezmembrate, ca urmare a neglijarii sau datorita dogmelor politice. Mai multa libertate inseamna mai multa responsabilitate. Daca nu faci alegerea tu, o va face altcineva, altundeva. Arma momentului este cunoasterea.

Nu trebuie spus oamenilor ce sa creada, ci trebuie invitati sa se gandeasca ei la schimbarile care le modeleaza viata si societatea.  De aceea, rolul de model si puterea exemplului personal sunt esentiale pentru liderul de astazi. Iar tinerii sunt, prin natura lor, oameni cu o profunda nevoie de modele si de exemplu personal.

Oamenii au astazi libertatea sa stie, sa circule si sa faca orice vor. Aceasta accentueaza nevoia de educatie si libertate personala, dar si instabilitatea. Un motiv in plus pentru intarirea institutiilor, ca motor al libertatii. Si un motiv in plus pentru ca sistemul sa-si asigure cadrul potrivit pentru a gazdui, in mod democratic, un lider cu viziune, generozitate si spirit de raspundere.

Cei doi profesori suedezi sugereaza ca ar trebui un concurs pentru idei despre cum sa folosim diversitatea continentului, cultura, etnie, est-vest, diferente de tip de scoala, de tip de mentalitate.

Ei spun ca internetul este un mijloc de informare, o unealta, nu rezolva avantajul competitiv. Este un mod inteligent de a transporta informatia, dar acest instrument este folosit de toata lumea, asadar nu este un avantaj in competitie. Este o infrastructura. Kjell Nordström si Jonas Ridderstråle citeaza o afirmatie a pictorului Pablo Picasso: “Computerele sunt inutile. Nu sunt in stare sa ne dea decat raspunsuri”.

Adevarata competitie trebuie sa se construiasca in jurul emotiei si imaginatiei.

Succesul vine din modelarea viitorului. El tine de creatie, nu de adaptare. Leadership-ul trebuie sa fie plin de creativitate si de putere de a crede. Liderii obositi, pe care i-a depasit timpul, nu au cum sa ajute la modelarea viitorului. Prin modelul lor invechit si neadecvat, ei tin timpul pe loc, chiar daca sunt bine intentionati. Tot ceea ce nu pot obtine prin competenta, ei vor incerca sa substituie prin abuz sau ilegalitate, prin incalcarea eticii sau a interesului institutiei. In foarte multe din domenii si in multe din tarile Europei aceasta realitate este din ce in ce mai vizibila.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53420188
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate