Suceava si Falticeni

Am inceput in aceasta dimineata o vizita de trei zile in nordul Moldovei. Prima parte a zilei am petrecut-o la Suceava. A fost o zi insorita, cu caldura si adiere de primavara si, ca de obicei in partea locului, cu mult aer curat. Bucovina este plina de oameni gospodari, retinuti dar cu un anume simt al ospitalitatii si cu spirit.
img_8588.jpg

Desi suntem din ce in ce mai aproape de campania electorala, vizita mea a fost primita cu mintea si sufletul deschise de catre majoritatea oamenilor. Este, pentru mine, o nespusa bucurie. Fiindca, intr-o lume a divizarii, a competitiei si a agresivitatii, sensul unificator, de punere laolalta al Casei Regale se face simtit si inteles.

Suceava este un municipiu cu 106.000 de locuitori, un loc cu puternice influente ale traditiei si culturii, ale vestigiilor medievale. Stefan cel Mare si manastirile ortodoxe din nordul tarii sunt embleme inconfundabile ale locului. Putina lume, insa, vorbeste despre mostenirea administrativa si de civilizatie a Bucovinei din timpul imperiului, binefacatoare si inca prezenta.

img_8573.jpg

Colegiul National Petru Rares este un exemplu de institutie legata direct de epoca imperiala. Construit in anul 1904 si restructurat in 1919, cand primeste numele de Doamna Maria, colegiul este una dintre putinele institutii publice cu continuitate nestirbita, vreme de un secol. Elevii sunt inteligenti, au rezultate de prima mana, si-au facut relatii internationale in mai toate capitalelele importante ale Europei. Ei studiaza in cabinete de informatica, laboratoare si spatii de cercetare de cea mai buna calitate posibila in Romania de astazi. Scoala de astazi are peste 1200 de elevi, cu specializari dintre cele mai diverse, studiind in patru limbi straine de larga circulatie.

img_8577.jpg

Am avut bucuria de a vizita scoala, prezentata pas cu pas de directoarea colegiului. Apoi am intalnit un mare numar de elevi, dar si de profesori, care au tinut sa ia parte la dialogul propus de mine. Am discutat, ca de obicei, despre leadership, despre valori, despre viziune si despre constructia durabila a societatii romanesti. Matei, elevul care a luat primul cuvantul, a spus ca punerea laolalta a oamenilor, spiritul unificator reprezinta o valoare de insemnatate a momentului. Am incercat impreuna, toti cei prezenti, sa facem o distinctie intre leadership-ul puterii institutionale, democratice, politice si forta puterii exemplului personal, a generozitatii, a iubirii si viziunii.
Elevii mi-au promis ca vor accesa aceste pagini si ca vor contribui cu ideile lor.

img_8580.jpg

Urmatoarea intalnire a avut loc la primaria municipiului Suceava, unde am fost intampinat de dl primar Ion Lungu. La intalnirea din sala de Consiliu au fost prezenti consilieri locali, oameni de afaceri, jurnalisti, personalitati din societatea civila. Am luat, pe rand, cuvantul, vorbind despre proiectele economice, culturale, turistice si educationale ale orasului. Primarul a prezentat proiectele de infrastructura, de atragere de investitii iar eu am invitat, la randul meu, reprezentantii comunitatii sucevene sa vina la Palatul Elisabeta, in noiembrie, pentru a lua parte la Seara suceveana. Va fi ultima seara regionala a anului 2008. Pana atunci, insa, am rugat pe cei prezenti sa vina pentru o intalnire la Palat la inceputul lunii iulie, in formula pe care o va avea atunci Consiliul si Primaria, pentru a discuta proiectele in care Casa Regala ar putea sa sprijine municipiul Suceava, in urmatorii ani.

img_8589.jpg

Am plecat la libraria „General Cart“ din centrul Sucevei, un spatiu al cartii recent constituit, care a gazduit lansarea volumului „Biblioteca in flacari“. De multa vreme lansarile de carte nu mai pot concura cu impactul mediatic al prezentarilor de carte la televiziuni, radio-uri sau in ziare. Si totusi, chiar daca in librarii nu se afla mai mult de 10-20 de persoane, farmecul acestor intalniri ramane nestirbit.

Suceava, ca municipiu, are un potential economic, cultural, turistic, dar si geostrategic. Asezata nu departe de confluenta dintre Europa si Asia, Suceava este una dintre portile importante de intrare catre lumea imensa a estului. Prin Ucraina si Basarabia se deschide calea catre nesfarsita intindere a Rusiei si a Asiei. O lume in plina dezvoltare, care are un mare volum de legaturi cu Europa culturala, economica si politica. Desi pare greu de inteles, flancul estic al Uniunii Europene, delimitat de Romania si Bulgaria nu are inca infrastructura. In ultimii 18 ani, acest lucru nu pare sa fi interesat pe nimeni. Atata vreme cat nu va exista o autostrada care sa porneasca de la Istanbul, sa treaca pe la Bucuresti, Iasi si Suceava si sa mearga spre nord, la Kiev si in Tarile Baltice, nu se va putea vorbi despre un est consolidat al Europei. Aeroporturi precum cel din Iasi si Suceava, ca si porturile de la Galati si Constanta, trebuiau sa fie de mult extinse, modernizate, amplificate ca activitate.
In fine, bogatia Sucevei este aproape inegalabila. Dotata cu oameni gospodari si cu o vasta paleta de frumuseti naturale, Suceava are sansa de a atrage, an de an, un numar mare de vizitatori din lume, care sa fie interesati nu numai de manastirile medievale, ci si de multe alte atractii.

img_8614.jpg

La Falticeni, urmatorul oras vizitat astazi, m-am oprit mai intai la primaria municipiului. Dl Vasile Tofan, primarul Falticenilor, alaturi de consilieri locali, ziaristi, oameni de cultura si personalitati ale orasului, a fost o gazda desavarsita. Am purtat, la primarie, aceeasi discutie despre importanta Romaniei locale, despre sansa pe care o poate cunoaste dezvoltarea prin initiativa privata curajoasa, despre viziune si tineri, despre valoarea generozitatii si a spiritului de raspundere.

img_8606.jpg

img_8620.jpg

Falticeni este un oras care si-a pastrat destul de bine patrimoniul arhitectural. Desi destul de multe dintre casele cu iz patriarhal au fost demolate, exista o strada principala, pietonala, cu copaci si case boieresti din trecut. Unele au fost frumos renovate.

img_8662.jpg

img_8665.jpg
Desigur, cladirea Colegiului National „Nicu Gane“ este una dintre cele mai impunatoare. Aflat intr-un proces de restaurare, edificiul adaposteste aproape 1000 de elevi. Am intalnit o parte dintre ei intr-una dintre cladirile mai noi, iar intalnirea mi-a mers la inima. Inteligenti si sensibili, elevii au ascultat cu luare-aminte cuvantul pe care l-am adresat lor si profesorilor. Ei au raspuns, cu timiditate si seriozitate, cu profunzime temelor propuse de mine: loialitate, leadership-ul generos si responsabil, rolul de model, constructia durabila prin viziune si altruism. La randul lor, elevii de la Falticeni mi-au promis si ei ca vor contribui pe blog.

img_8635.jpg

img_8647.jpg

img_8655.jpg

In finalul vizitei la Falticeni am vizitat Galeria de arta „Ion Irimescu“. Sculptor roman care a traversat mai bine de un secol, Ion Irimescu a plecat dintre noi acum trei ani, lasand o colectie impresionanta de desene si sculpturi orasului Falticeni, in care si-a trait ultimii ani ai vietii. Am vazut cu placere si uimire o serie de lucrari de mare frumusete si diversitate. De la stilul influentat de scoala lui Brancusi, trecand prin arta energica, in tuse groase, a anilor 60 si 70, Ion Irimescu este un ilustrator al stilurilor artei secolului care tocmai a trecut. Doua-trei lucrari din tinerete, ca si unele semnate de prietenii sai Iser sau Baba, sunt de o mare frumusete.
img_8676.jpg

img_8686.jpg

img_8685.jpg

3 comentarii

  1. Matei Foit says:

    Iata-ma scriind aceste randuri cu gandul nu doar la un trai mai bun prin cooperare si prin stimularea simtului responsabilitatii, ci mai ales la formarea, la nivel spiritual si cognitiv, a unei mentalitati complet noi, lipsita de orice prejudecata. Acest lucru ne lipseste poate cel mai mult – nu ne putem desprinde de un vadit egoism si nu putem pune lucrurile foarte bine in perspectiva. Ne lipseste si dorinta de a construi, nu doar spre binele personal, ci si pentru cel colectiv,ne lipsesc generozitatea, marinimia, spiritul de sacrificiu. Ca exponent al tinerei generatii, nu pot decat sa incerc sa ma autoformez intr-o directie ce sa imi permita mai tarziu sa ma pot privi in oglinda fara a ma rusina. Astfel, desi muncesc din greu pentru a putea studia la una dintre universitatile de prestigiu ale lumii, nu ma pot gandi la o rupere totala, definitiva, ireversibila de patria mama , ca element ce ma defineste la cel mai inalt nivel. Poate ca exact dorinta de a construi este cea care ma determina sa incerc sa schimb lucrurile in bine si sa imi fac simtita prezenta acolo unde este mai mare nevoia.
    De aceea poate ca ma va si adresez, cu speranta ca veti putea sa imi oferiti oportunitatea de a ma face remarcat si de a construi. Va rog prin urmare sa ma asistati in incercarea mea prin sfaturi si prin ceea ce este cel mai greu de obtinut – informatiile.

    Cu respect,
    Matei Foit

  2. Raspuns pentru Matei Foit says:

    Imi pare rau ca nu am putut sa raspund mesajului dv mai devreme. Am avut un program incarcat si nici o clipa libera.

    Sunt gata sa va ajut, dupa puterile mele si, mai ales, in masura in care timpul imi va permite. O prima modalitate de a va da sfaturi si informatii este prin intermediul acestui blog si prin situl http://www.princeradu.ro/

    In aceste doua situri puteti gasi comentarii, analize, informatii care sa va fie de folos. Atunci cand simtiti nevoia sa-mi impartasiti o parere sau sa cereti un sfat, nu ezitati sa o faceti.

    Sunt sigur ca toate ideile legate de generozitate, marinimie, mentalitate, instinctul de a construi si spiritul de sacrificiu merita aduse mereu si mereu in discutie.

    Cu toata speranta,
    Principele Radu

  3. Dorin says:

    O “mica” obsrvatie: Colegiul National “Stefan cel Mare” din Suceava are o traditie seculara, fiind infiintat in 1860, iar in 1919 a primit numele de Doamna Maria, fiind colegiu de fete, si NU, asa cum ati scris, Colegiul National “Petru Rares”, infiintat in anii ’60 ! (probabil cel pe care l-ati vizitat). Este o eroare destul de mare !

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54882897
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate