Stuttgart

Stuttgart este un oras de 600.000 de locuitori, iar impreuna cu populatia suburbiilor, asa-numita zona metropolitana, ajunge la 3.000.000. Este capitala landului Baden-Wurttemberg, stat care cuprinde tinuturile istorice de sub conducerea familiilor de Hohenzollern, Baden si Wurttemberg. Istoria acestor locuri este extraordinar de bogata si de veche, ca si conexiunea lor cu Romania. De aici a plecat fondatorul statului modern roman, regele Carol I.

Orasul are un farmec unic in peisajul urban contemporan. Nu este atat de mare precum Berlin ori Munchen, iar aceasta ii asigura un anume fel de intimitate, de culoare locala, un sentiment de „acasa“ pe care orasele mari l-au pierdut, daca l-au avut vreodata.

Baden-Wurttemberg si Bavaria sunt statele germane cu cea mai mare activitate economica bilaterala cu Romania. Volumul comertului dintre tara noastra si cele doua landuri depaseste 4 miliarde de euro anual. Un mare numar de companii germane din aceasta parte a tarii s-au deplasat deja catre Romania si un numar important de investitori sunt interesati sa o faca, de aici incolo.

Orasul Stuttgart are o viata culturala si educationala remarcabila. Iar guvernul local si municipalitatea cheltuie sume mari pentru a mentine calitatea si diversitatea culturala. De altfel, Munchen si Stuttgart sunt capitalele landurilor celor mai prospere din intreaga Republica Federala a Germaniei.

img_3688.jpg

Am inceput vizita, in cadrul „Initiativei Europa Regiunilor“ alaltaieri, duminica 7 septembrie, la biserica ortodoxa din Stuttgart. Este una dintre putinele biserici romanesti din strainatate care apartin comunitatii romanesti si sunt ortodoxe. Pictura bisericii nu este încheiata, dar tot restul inspira curatenie, bucurie, incredere si ospitalitate. Preotul paroh, dr. Mihaita Bratu, ca si sotia sa, au fost gazde primitoare si generoase. Am asistat la o ora de slujba, dupa care am stat de vorbă cu cei 200 de romani veniti la slujba din toate colturile orasului si din imprejurimi. In compania gazdelor am luat, alaturi de reprezentantii comunitatii, un pranz duminical romanesc.

img_3701.jpg

Ieri, luni 8 septembrie, am vizitat Academia Schloss-Solitude. Instalata in incinta proprietatii Schloss Solitude, construita de regii de Wurttemberg, institutia este probabil unica in Europa. Cu fonduri de stat, fundatia Schloss-Solitude a creat academia cu acelasi nume, care ofera anual conditii excelente de creatie unui numar de 45 dintre cei mai apreciati tineri artisti ai lumii. Astfel, scriitori, pictori, muzicieni, dansatori sau actori stau, rand pe rand, cate un an in academie, lucrand la operele lor, care pe urma sunt facute publice. Este o familie mondiala a artelor, care cultiva virtuozitatea si unicitatea in creatia artistica tanara. Romanii au fost selectionati in academie de multe ori, in anii din urma. Vizita la academie a fost o incantare. Totul arata impecabil organizat si sper ca in anii urmatori, Romania sa gaseasca intelepciunea si inspiratia de a face punti directe de legatura cu aceasta institutie germana.

In cursul dupa-amiezii de ieri am avut o lunga intalnire cu un grup de 24 de personalitati din mediul de afaceri, finante si banci, din guvernarea locala, ca si din asociatiile de breasla si camerele de comert. Impreuna, am incercat sa gasim un fel mai flexibil, mai mobil si mai iute de a crea punti de legatura direct cu comunitatile romanesti. Gazdele au dorit sa discutam despre calificarea profesionala a tinerii generatii de romani si despre scolile de arte si meserii. Sunt incurajat de actiunea lor si sper sa pot ajuta sa gaseasca parteneri in primariile oraselor mici si mijlocii, in liceele si colegiile nationale din diverse judete ale tarii.

Am inceput ziua de astazi printr-o vizita la primaria din Stuttgart, unde ne-am intalnit cu primarul orasului Stuttgart. Desi asezata intr-o cladire din anii 50-60, primaria este decorata modern si aerisit, are un aer sanatos si profesionist. Primarul a fost foarte binevoitor cu Principesa si cu mine, ca si cu intreaga noastra delegatie si s-a aratat interesat de cooperarea cu administratii locale romanesti in domeniul cultural, economic, al administratiei publice si al proiectelor europene. De asemenea, si-a aratat disponibilitatea de a ajuta conectarea administratiei sale la proiecte ale unor municipalitati de aceeasi dimensiune din Romania.

In continuare, am vizitat muzeul Mercedes Benz. Noua cladire a muzeului este o opera de arta in sine. Dar exponatele acestui muzeu sunt de o extraordinara diversitatea si valoare. Este aproape incredibil, dar primele masini create de constructorii de masini Benz si Maybach dateaza din 1866. Modelele, de atunci incoace, nu au incetat sa uimeasca prin perfectiunea mestesugului si viziunea creatiei. Este un exemplu despre continuitatea acestei meserii si despre cum poate fi transformata o indeletnicire tehnica in arta. Am gasit printre exponate o masina apropiata de cea pe care regele Mihai a avut-o in anul 1938 in Romania. Un model asemanator, datand din 1936, ne-a incantat privirea din nou. Modelul acesta este probabil cea mai frumoasa masina pe care am vazut-o vreodata. Am fost bucuros ca si Principesa a putut sa vada, in realitate, acest extraordinar model de Mercedes sport.

La invitatia Familiei Regale de Wurttemberg, am petrecut restul zilei de astazi la castelul Altzhausen, din localitatea cu acelasi nume, resedinta familiei care da numele landului. Alteta Sa Regala Ducesa de Wurttemberg, impreuna cu fiul ei cel mare, Ducele Friedrich, au fost gazdele noastre. In decursul sederii la castel, in acesta seara si maine, vom intalni personalitati politice, culturale si oameni de afaceri importanti ai landului, ca si reprezentanti ai asociatiei svabilor din Romania, cu care vom discuta proiecte posibile cu judete si municipii din Romania.

1 comentariu

  1. Agerpres, 9 septembrie 2008 says:

    09 Sep Principele Radu şi principesa Margareta vizitează Germania

    Bucureşti, 9 sep /Agerpres/ – Reprezentantul special al Guvernului României, principele Radu, împreună cu principesa Margareta, s-au întâlnit marţi, în cadrul unei vizite pe care o întreprind în landul german Baden Wuerttemberg, în perioada 5-10 septembrie, cu primarul oraşului Stuttgart, Wolffgang Schuster, cu care au discutat despre posibile proiecte comune ale oraşelor mici din acest land şi localităţi similare din România.

    Potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES de Palatul Elisbaeta, principele Radu a mulţumit pentru sprijinul acordat de autorităţi comunităţii româneşti din Stuttgart. De asemenea, primarul Schuster a vorbit despre un proiect prin care funcţionari din oraşele mici din landul Baden Wuerttemberg să aibă un schimb de experienţă cu funcţionarii publici din oraşele mici din România – ‘public administrative traineership’.

    În cadrul vizitei în Germania, principele Radu a vizitat luni (8 septembrie) Akademie Schloss Solitude, apoi a participat, la sediul L-Bank, la conferinţa cu tema ‘Calificare profesională în România’. La întâlnire au fost prezenţi consulul onorific al României, Manfred Schmitz-Keizer, directorul Camerei de Comerţ Româno-Germane, Marko Walde, şi reprezentantul special al landului pentru Europa de Est, Heinz Kalberer.

    Cu acest prilej, principele Radu a vorbit despre nevoia de dezvoltare a învăţământului vocaţional în România şi i-a invitat pe organizatori la Palatul Elisabeta pentru o întâlnire cu delegaţii ale Sibiului, Braşovului şi Timişului pentru dezvoltarea unor proiecte comune.

    Principele Radu şi principesa Margareta au fost invitaţi, sâmbătă, 6 septembrie, de principele Georg Friedrich la Castelul Hohenzollern, la castelul familiei regale a Prusiei, aflat lângă Hechingen,unde au asistat la gala Fundaţiei Principesa Kira a Prusiei, dedicată unor proiecte privind tineri din Israel şi Palestina. La concert au participat membri ai familiei regale a Prusiei şi familiei regale de Baden, diplomaţi, persoane din mediul politic, cultural şi religios din Germania.

    Duminică, 8 septembrie, cuplul princiar a participat la Stuttgart, la Liturghia de Duminică, în Parohia Ortodoxă Română ‘Naşterea Domnului’. La slujbă au fost prezenţi peste 200 de români, iar principele Radu s-a adresat comunităţii româneşti prezente.

    Programul vizitei mai cuprinde vizitarea muzeului Mercedes Benz din Stuttgart, precum şi o întâlnire privată la Palatul Altshausen, la invitaţia ducelui Carl de Wurttemberg şi a soţiei sale, ducesa Diane.AGERPRES/(AS)

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53982561
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate