Strălucita lecție a lui Sir Ivor Jennings

IMG_0467.JPG

Acum cincizeci și șase de ani, în Marea Britanie a fost publicată o carte pe care o consider una dintre cele mai necesar de citit scrieri pentru România anului 2010. Ea se intitulează “The Queen’s Government” și este opera unui distins om de știință britanic, Sir Ivor Jennings.

Cartea, deși publicată în 1954, într-un context politic european și mondial complet diferit de cel al zilelor noastre, este incredibil de relevantă pentru lumea sud-est europeană post-comunistă. Ea face o subtilă și profundă, dar simplă și ușor de înțeles analiză a mecanismului democrației britanice, explicând în mod strălucit motivele pentru care Marea Britanie posedă un sistem de guvernare atât de flexibil, solid și performant.

Volumul vorbește despre Stat, întruchipat de monarhie, despre Parlament, Guvern și Cabinet dar, mai ales, despre sistemul politic și legal care acționează în spatele lor.

Sir Ivor Jennings s-a născut acum mai bine de o sută de ani, în 1903, și a fost profesor la reputate școli din Commonwealth: Cambridge, London School of Economics, London University, British Columbia, Ceylon și India. Citindu-i cartea, zâmbeam destul de amar la aducerea aminte a unei replici date de un om de cultură român celebru care, într-o discuție despre nevoia de a modifica Legea Fundamentală, a spus: “Facem noi una nouă”!  Sir Ivor Jenning, deși un eminent cunoscător al constituționalismului european și britanic, nu ar fi avut niciodată nesăbuita idee de a face el singur o Constituție. Și ar fi râs cu lacrimi dacă ar fi auzit că un filosof britanic s-ar fi oferit să o facă.

Cartea nu este o lucrare de mari proporții. Ea are aproape 150 de pagini concentrat și elocvent scrise. Se vorbește despre domnia legii, despre suveranitatea Parlamentului, despre democrație, tirania majorității, despre legătura Reginei cu omul simplu, despre importanța politicii în lumea democrațiilor moderne.

Parlamentul britanic, format din Camera Lorzilor și Camera Comunelor, beneficiază de o profundă și echilibrată analiză și de o trecere în revistă a istoricului lui. Parlamentul este locul unde se legiferează, unde partidele politice trăiesc dinamica confruntării lor și instituția care, prim majoritatea pe care o formează, oferă candidatul la funcția de premier și compoziția Guvernului.

În volum sunt descrise transferul de putere, agențiile guvernamentale, serviciul funcționarului public, controlul ministerial. Se vorbește despre corpul birocratic, despre specialiștii din ministere care, de fapt guvernează, și despre ministrul politic, al cărui rol este de a controla guvernarea specialiștilor.

Un al capitol vorbește despre Guvern și Cabinet, despre responsabilitatea colectivă și limitele ei practice, despre Guvern și opinia publică. Un studiu aparte îl reprezintă analiza cabinetului și aparatului din jurul Prim-ministrului.

În final, se vorbește pe larg despre Puterea judecătorească, despre independența justiției și sistemul de influențe și pârghii care o garantează, precum și despre guvernarea în conformitate cu legea.

În carte se vorbește adesea despre Regină, ca șef de Stat, ca simbol și garanție, ca parte a sistemului și arbitru al lui. Deși monarhul britanic modern și contemporan nu a mai conservat nici o putere politică, ea fiind transferată aproape în exclusivitate Camerei Comunelor și Guvernului creat de majoritatea din această Cameră, șeful Statului are un rol specific, consolidat și garantat de respectul față de lege, de etică și de comportamentul instituțional al politicienilor. Sistemul are un lider de talia Reginei fiindcă o merită și, în același timp, sistemul este cel care o face posibilă.

Sir Ivor Jennings este un rafinat intelectual, cu mult umor și cu spirit de răspundere. Fiecare cuvânt al său este motivat, cântărit și simplu.

Mașinăria din spatele marilor instituții publice, etica, tradiția, cutuma și echilibrul informal realizat de societatea britanică și liderii ei de mai bine de jumătate de mileniu încoace, garantează că ceea ce democrația oferă în teorie este transferat aproape fără cusur în practică.

Viața românească are multe de învățat din această carte. Voi face demersuri pentru ca ea să fie publicată în românește anul acesta, de către una dintre editurile influente de la noi. Numai că, așa cum intuiesc, cei care au nevoie să citească atent, cuvânt cu cuvânt, volumul, îl vor ignora superior.

4 comentarii

  1. Alin Horj says:

    Aceasta carte se poate gasit la un pret extrem de convenabil pe celebrul site amazon.co.uk
    Sunt de parere ca este foarte utila recomandarea unor lecturi din partea Dvs. pe acest blog si va multumesc pentru initiativa.

    Va doresc un weekend frumos,

    A.H.

  2. stelian r. says:

    Alteta,
    Este posibil ca volumul sa fie “ignorat superior” de cei care ar trebui sa-l citeasca. Eu doresc sa-l citesc in limba romana.Am dat imprumut unui cunoscut cartea “Altfel” Foarte interesat, m-a rugat sa i-o mai las, si am comentat-o impreuna. Sunt sigur ca am mai castigat un admirator al A Voastre.Poate altii, mai cu multa influienta, vor face mai mult. Daca in ultimile 48 de ore nu am citit alte mesaje, am convingerea , multi V-a citit, ca si mine. Consecventa este foarte importanta. Va doresc mult succes. Cu deosebita stima, s.r.

  3. Bajan Liviu says:

    EVIDENT. Este reactia militianului la intrebarea copilului, – ai vazut tata ce de limbi stia nenea ala?- -Si la ce i-a folosit.? Inclin totus sa cred ca vor fi destui care vor citi cartea si ii vor asimila ideile. Si cu timpul, vor intra si in politica din Romania oameni cu mintea intreaga si fara lene intelectuala.. O zi buna!

  4. Aceasta carte este un bun indreptar pentru orice roman care vrea sa invete despre mecanismul real
    de conducere al unei tari care se vrea dezvoltata,democratica,care doreste sa indeparteze coruptia si mafia din societate.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54904230
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate