Sportul romanesc si Casa Regala

Acum cateva zile, am primit la Palatul Elisabeta vizita unei personalitati din lumea sporturilor cu o rasunatoare activitate internationala. Am vorbit despre sporturile care sufera de dezinteres mediatic si de lipsa de fonduri, dar si despre legatura profunda, identitara, cultivata inainte de 1948, intre sportul romanesc si Casa Regala. Ignoranta si amnezia in acest domeniu sunt remarcabile.

nimes.jpg

Casa Regala a patronat federatii sportive, a infiintat stadioane, a incurajat competitii, a rasplatit performante. Detaliile pe care le voi prezenta in continuare sunt incomplete. Rog pe cei care stiu mai multe decat mine sa nu ezite sa contribuie la imbogatirea acestei pagini.

Federatia Romana de Fotbal a fost infiintata in anul 1909, sub domnia Regelui Carol I. De curand, din initiativa dlui Mircea Sandu, presedintele federatiei de astazi, Familia Regala a reluat traditionalele intalniri cu membrii echipei nationale de fotbal, sustinandu-i public in marile competitii.

Federatiile romane de rugby, handbal, baschet si alte sporturi de traditie in tara noastra au avut legaturi directe, importante, definitorii cu Casa Regala a Romaniei. Aceasta nu a avut decat un rol benefic in dezvoltarea solida a societatii romanesti, precum si conectarea ei cu lumea.

Carol al II-lea, mai intai ca principe, apoi ca principe mostenitor si, in final, ca rege al Romaniei, a fost presedinte al Comitetului Olimpic Roman. Tatal sau, Regele Ferdinand, a fost presedinte al Federatiei Societatilor de Sport din Romania (UFSR), din 1912 pana la moarte. Carol al II-lea a ocupat aceeasi functiune incepand cu 1936. In zilele noastre, nici un membru al Familiei Regale romane nu a fost inca invitat faca parte, nici macar onorific, din nici un organism olimpic, romanesc sau international, desi membrii Familiilor Regale europene sunt in prima linie a miscarii sportive din tara lor.

Regele Carol al II-lea a transformat Institutul Superior de Educatie Fizica in Academia Nationala de Educatie Fizica, in anul 1937. Tot el a aprobat fondurile pentru construirea Stadionului ANEF, a instituit Ziua Sportului si a Educatiei Fizice si a primit de la Pierre de Coubertin “Ordinul Olimpic”.

Regele Carol I a fost presedinte al Jockey Clubului din Bucuresti, infiintat la 8 ianuarie 1875. Toti regii romani au preluat aceasta functiune, detinuta astazi de Majestatea Sa Regele Mihai.

De asemenea, Casa Regala a oferit patronajul Automobil Clubului Regal Roman, una dintre cele mai influente si mai binevenite asociatii ale secolului al XX-lea, cu un rol important in conectarea Romaniei la lumea moderna.

Yacht Club Roman s-a infiintat la Constanta, in anul 1921. In anul 1924, Regele Ferdinand I a devenit primul Comodor al clubului. Reinfiintat dupa 1989, Yacht Clubul Regal din Romania il are din nou Comodor pe Regele Mihai.

colosseum.jpg

Astazi, Principesa Margareta a oferit Inaltul Patronaj Federatiei Romane de Golf si Fundatiei Atletismului Romanesc, iar eu am fost invitat sa ofer acelasi patronaj Federatiei Romane de Karate Traditional. Multe alte contributii ale Familiei Regale ar putea consolida sportul romanesc, daca memoria, instinctul si cunoasterea s-ar manifesta public.

Oina, inotul, gimnastica, tirul, ca si multe alte sporturi recunoscute in lume au o mare traditie in Romania. De fapt, legaturile dintre sport si Casa Regala se pot explica in cel mai simplu mod cu putinta: sportul, ca si regalitatea, cultiva traditia, continuitatea si mandria.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54830554
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate