Sportivii olimpici români la Palatul Elisabeta
Marți, 28 septembrie 2021, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au primit, la Palatul Elisabeta, sportivii români medaliați la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, alături de președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu. Au fost prezenți campionii olimpici Ancuța Bodnar, Simona Radiș (dublu vâsle feminin), vicecampionii olimpici Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă (dublu rame masculin), Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu, Cosmin Pascari (patru rame masculin), precum și vicecampioana olimpică Ana-Maria Popescu (spadă individual). Cu această ocazie, Familia Regală a adresat felicitări sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice pentru felul în care și-au făcut datoria de sportivi și de români. Au mai participat la eveniment antrenorii sportivilor medaliați, precum și membri ai conducerii Comitetului Olimpic și Sportiv Român, ai Federației Române de Canotaj și ai Federației Române de Scrimă. Comitetul Olimpic și Sportiv Român se află sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Custodele Coroanei din anul 2018. Fotografii realizate de Daniel Angelescu |
Sportul înseamnă „fair play”, iar practicanții constituie adevărata „aristocrație” a unei țări. „Mens sana, in corpore sano”. Cinste învingătorilor dar și învinșilor. Oare a fost vreun Campion olimpic care să fi devenit Președinte de Republică ? Dar Rege, DA ! …
Într-adevăr, Regele Constantin al II-lea al Greciei a fost campion olimpic, câștigând la Jocurile Olimpice de la Roma 1960 medalia de aur la Navigație.
”Fiecare campion a fost cândva un concurent care a refuzat să renunţe.” Recunoaşterea oficială a meritelor, a valorii faptelor, a rezultatelor unei munci intense şi eforturi imense , de către Famila Regală , este un semn de înaltă apreciere şi preţuire. Felicitări, respect şi recunoştinţă !
Ca fosta sportiva (gimnastica si scrima), simt o adevarata bucurie oridecateori Majestatea Sa si Membrii Familiei Regale privesc cu real interes in directia sportului competitional dar si spre cel de masa. Este, de fapt, atitudineeea constanta a Coroanei de a sprijini miscarea sportiva in ansamblul sau si pe sportivii performanti sau doar practicanti ai sportului.
Felicitari medaliatilor si recunostinta Majestatii Sale pentru atentia acordata acestora !
Olav al V-lea (n. 2 iulie 1903, d. 17 ianuarie 1991) a fost rege al Norvegiei din 1957 până la moartea sa. Olav s-a născut în Regatul Unit al Marii Britanii ca fiu al Prințului Carl al Danemarcei și al Prințesei Maud de Wales și la naștere a primit numele de Alexander Edward Christian Frederik. A devenit Prinț Moștenitor al tronului Norvegiei și a primit numele Olav, când tatăl său a fost ales rege în 1905. A absolvit Academia Militară Norvegiană în 1924 și a făcut studii economice și de jurisprudență la Balliol College, Oxford. În 1928, la Jocurile Olimpice de la Amsterdam a obținut medalia de aur la navigație. La 21 martie 1929 la Oslo s-a căsătorit cu verișoara sa primară Prințesa Märtha a Suediei cu care a avut un fiu, Harald, și două fiice, Ragnhild și Astrid.
Harald al V-lea al Norvegiei (n. 21 februarie 1937, Asker) este regele Norvegiei. A urcat pe tronul Norvegiei după moartea tatălui său, Olav al V-lea, la data de 17 ianuarie 1991. Pasionat de navigație, Harald a reprezentat Norvegia în proba de yachting la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964, la Jocurile Olimpice de la Mexico City din 1968 și la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972. Prințul Moștenitor a purtat drapelul norvegian la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 1964. După ce a devenit rege, a participat împreună cu Prințul Moștenitor Haakon la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Lillehammer din 1994. De asemenea, regele a reprezentat Norvegia la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Torino și de la Beijing.
Cu echipajul de navigație a câștigat la Campionatul Mondial medalii de bronz, argint și aur în 1988, 1982 și respectiv 1987. În iulie 2005, regele și echipajul de pe vasul Fram XV au câștigat medalia de aur la Campionatul European din Suedia. În 2007 la Campionatul Mondial regele a obținut locul șase.