Vizită la Ankara, aprilie 2007

Ankara si Istanbul

De dimineata m-am intalnit cu ministrul Culturii si Turismului, dl Attila Koc. Demnitarul turc, erudit si intelept, a facut o prezentare a mediului economic si politic care au permis fenomenul cultural si turistic de astazi al tarii lui. El a vorbit despre infrastructura, sosele si aeroporturi, precum si despre hoteluri si restaurante de inalta calitate. Natura vine, spunea el, mai apoi…

Cand l-am felicitat pentru cei 21 de milioane de turisti straini in Turcia, in anul 2006, ca si pentru cei 8 milioane de turci care merg in vacanta in lume pe an, el a spus ca in administratie este ca la razboi: soldatii mor, iar generalii primesc gloria. La fel, birocratii lui muncesc, iar ministrul primeste laudele. Ministrul a spus ca, in toata lumea atlantica, de la Istanbul la New York, birocratia joaca un rol important. Daca birocratii nu sunt convinsi de proiect, el nu se indeplineste. Oricat de frumoasa sau mareata este o idee, daca functionarii nu cred in ea si nu il ajuta pe demnitar, imaginatia si creativitatea lui raman zadarnice. In plus, el a marturisit credinta sa ca o tara democratica nu poate exista fara birocratie si protocol.

Dl Attila Koc a spus ca a fi ministru sau prefect inseamna a munci 18 ore pe zi. Ministrul Culturii si Turismului a fost inca si mai franc, spunand ca el este in admiratia efortului omului. Pentru el, lucrul individului, efortul este cel mai admirabil lucru de pe pamant.

L-am invitat in Romania, la Palatul Elisabeta, pentru a vedea realizarile noastre si pe cele ale tarii. El a spus, zambind, ca va veni daca partidul lui va mai fi ales. I-am raspuns ca Regalitatea nu tine seama de conjuncturi politice si ca Regele Mihai a invitat de multe ori demnitari romani care pierdusera alegerile sau care fusesera demisi. Ei au venit la Palatul Elisabeta, mirati ca Regele si-a adus aminte de ei, si au plecat cu lacrimi in ochi. Ministrul a raspuns ca oamenii se intristeaza cu adevarat doar la grosolanie. A-ti aduce aminte este dovada suprema a finetii. El a spus ca oamenii pronunta zilnic numele lui Dumnezeu tocmai ca sa-si aduca aminte in fiecare zi de El. Daca pana si Dumnezeu, care nu are nevoie de nimeni si de nimic, este bucuros atunci cand muritorii isi aduc aminte de El, va dati seama cata nevoie are omul de aducerea aminte.

Ziua a continuat tot atat de interesant. Am mers la University of Commerce din Istanbul si am tinut o prelegere despre contributia Romaniei la Uniunea Europeana. Am raspuns apoi numeroaselor intrebari ale studentilor de la facultatile de Relatii internationale, Drept si Comert.

Seara am incheiat-o cu o intalnire cu douazeci de oameni de afaceri, membri ai Camerei de Comert din Istanbul. Am fost primit, impreuna cu Principesa Margareta, de catre dl Murat Yalcintas, presedintele institutiei. Cea mai veche Camera de Comert din lume, camera din Istabul numara astazi 350.000 de companii membre si are un volum total al productiei companiilor membre de 100 de miliarde de euro, adica o suma comparabila cu produsul nostru national brut. Ca in toate intalnirile economice, am indemnat cu toata caldura investitorii si companiile turcesti sa vina in Romania, sa ofere parteneriatul sau expertiza lor dezvoltarilor importante din Romania urmatorilor ani: infrastructura, energie, transportul petrolului si gazelor naturale, electricitatea, porturi si aeroporturi, sosele.

p1000755.jpg p1000742.jpg
p1000760.jpg p1000765.jpg

2 comentarii

  1. Adriana Veress says:

    Alteta,

    Ma numesc Adriana Veress si sunt din Bucuresti.
    As vrea sa va felicit in primul rand pentru ideea blogului. Este minunat sa putem fi atat de aproape de dumneavoastra si de intreaga familie regala, pentru care avem un deosebit respect si o sincera admiratie. Pe acest blog ne simtim « mai acasa », pentru ca el ne releva o alta lume, o posibila Romanie de maine…

    Legat de relatarile intalnirilor din Turcia, cu siguranta guvernantilor nostri le cam lipsesc viziunea si instinctul binelui national. Sau, cel putin, valorile autentice pe care ar trebui sa fie fondate acestea. Altele le sunt prioritatile…

    La noi cred ca, din pacate, lipsesc atat « convingerea soldatilor » – ceea ce conduce adesea la esecul marilor noastre proiecte -, cat si « imaginatia si creativitatea demnitarilor ». Pana ce acesti pioni ai mersului inainte nu vor fi reformati ei insisi in mentalitati si atitudini, nu este de mirare ca suntem acolo unde suntem.

    Cu deosebit respect si apreciere,
    Adriana Veress

  2. Olivier de Trazegnies, Bruxelles says:

    Corroy, le 1er mai 2007,

    Madame,
    Monseigneur,

    Merci de ces informations concernant votre visite officielle en Turquie. Ces photos m’ont rappelé à quel point la princesse Hélène ressemble à la fois au Roi Michel et à la Reine Anne.

    On continue à me demander de faire à gauche et à droite des conférences sur l’entrée de la Turquie dans l’Union Européenne. J’essaie surtout de brosser une vaste fresque historique en démontrant la masse de préjugés que nous ont transmise les terreurs anciennes.

    Somme toute, je serais enchanté d’en parler devant les gens de la Fondation à l’une ou l’autre occasion. Mais pour le bien des auditeurs, il vaut mieux que je m’exprime en français.

    Je prie Votre Altesse Royale et Votre Altesse Sérénissime de daigner agréer l’hommage de mon plus profond respect.

    Olivier de Trazegnies

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54927880
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate