Sibiu

Am petrecut intreaga dimineata la Sibiu, participand la rugaciunea comuna si apoi la deschiderea celei de-a treia Adunari ecumenice europene.

Evenimentul a pus alaturi, ca niciodata pana acum in Romania, personalitati ale institutiilor credintei din multe tari europene, africane, americane si asiatice: Sanctitatea Sa Bartolomeu I, patriarhul ecumenic alaturi cardinalul Walter Kasper si alti importanti reprezentanti ai Bisericii Catolice, de episcopul Londrei, Richard Chartes, de IPS mitropolitul Kiril, reprezentand Biserica Ortodoxa Rusa, de reprezentantii bisericilor luterana si reformata si alte biserici ale lumii.

ecumenic-ref.jpg
Astazi, adunarea a invitat participantii la dialogul despre unitatea Bisericilor, spiritualitate si marturie-misiune. Ceva cu adevarat pretios in discutia de astazi este acceptarea diferentelor si incercarea de a le vedea ca pe un dar si ca pe o bogatie.

Nu stiu daca multimea credinciosilor ortodocsi romani stiu ce inseamna ecumenism, dar in mod sigur filosofia ospitalitatii, ca si extraordinara adaptabilitate, daltuita in secole, fac din tara noastra un loc al confluentelor.

2 comentarii

  1. Rompres says:

    Sibiu, 5 sep /Rompres/ – Regalitatea sprijină tradiţia Bisericii Ortodoxe Române, fiind instituţia cea mai apropiată de biserică, apreciază regele Mihai în mesajul transmis celei de-a treia Adunări Ecumenice Europene de la Sibiu, care a fost prezentat de principele Radu de Hohenzolern – Veringen.

    ‘Mai ales în acest colţ de lume, tradiţia şi continuitatea sunt bunuri de preţ, iar în anumite momente istorice singurele bunuri pe care putem conta. Legătura dintre biserică şi regalitate este deasupra cuvintelor, aşezată undeva sus, alături de soarta noastră. Nici o altă instituţie nu este mai aproape de biserică aşa cum este instituţia coroanei. Sunt bucuros că Adunarea Ecumenică de la Sibiu are loc în toamna acestui an, momentul unui nou început pentru biserica noastră, care va avea curând un nou pastor’, a menţionează regele Mihai în mesajul său.

    Ca şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Daniel, regele Mihai a evocat vicisitudinile prin care a trecut România în perioada comunistă, remarcând, totodată, că a fost contemporan cu toţi patriarhii care au condus până acum Biserica Ortodoxă Română.

    ‘Biserica Ortodoxă Română a traversat, în ultimul secol, alături de naţiune şi de instituţiile fundamentale, un moment greu. A fost un timp pe care l-am cunoscut bine. Cei cinci patriarhi români, al căror contemporan am fost, reprezintă lideri importanţi ai României – Miron, Nicodim, Iustinian, Iustin şi Teoctist au avut destine complicate. Au trecut prin greutăţi, nedreptăţi şi situaţii imposibile. Ecumenismul pe care îl găzduim la Sibiu, în 2007, izvorăşte din pătimirile noastre comune’, se arată în mesajul regelui Mihai.

    Totodată, regele a subliniat că şi istoria Europei Occidentale a cunoscut abuzul, fărădelegea şi minciuna.

    ‘Astăzi, lumea transatlantică se bucură de binefacerile unui sistem care-i plăteşte prosperitatea, libertăţile şi democraţia. Sunt bunuri de preţ care aduc stabilitatea, progres şi conectare, dar pentru ca înţelegerea să devină înţelepciune, pentru ca stabilitatea să devină statornicie, pentru ca echilibrul să devină durabil e nevoie, în completare, de alte valori: generozitate, responsabilitate, loialitate şi credinţă’, remarcă regele Mihai în mesajul transmis participanţilor la importantul eveniment religios găzduit de Capitala Culturală Europeană 2007, municipiul Sibiu. ROMPRES/(Victoria Vioară)

  2. Evenimentul Zilei nr. 4924 says:

    Bisericile Europei, reunite la Sibiu
    6 Septembrie 2007
    Veronica D. Niculescu

    La deschiderea celei de-a treia editii a Adunarii Ecumenice au participat 3.000 de pelerini si inalte fete bisericesti.

    Papa Benedict al XVI-lea a transmis ieri un indemn la unitate reprezentantilor Bisericilor crestine aflati la Sibiu.

    Mesajul a fost citit in deschiderea celei de-a treia Adunari Ecumenice Europene, in fata a 3.000 de pelerini. Pavilionul 2007 a fost ieri, pentru prima oara de la instalarea sa, folosit la capacitate maxima, iar cei aproximativ 3.000 de participanti au ocupat cortul inca de dimineata.

    Li s-au pus la dispozitie casti cu traducere simultana in cinci limbi, iar in pauze au fost serviti cu cozonac si cafea. Pe scena unde luau cuvantul invitatii au fost instalate o cruce din lemn inalta de trei metri si o icoana, iar chipurile vorbitorilor erau proiectate pe un ecran.

    Discursurile au fost presarate cu cantece religioase, pe care pelerinii le intonau in picioare, citind versurile din pliantele inmanate la intrare.

    „Un pas inainte”

    Presedintele Traian Basescu a urmarit din primul rand festivitatea de deschidere si a tinut un discurs in care a pus accentul pe importanta pe care o are faptul ca o astfel de adunare, definitorie pentru unitatea Bisericilor crestine, are loc in primul an de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

    Presedintele Traian Basescu s-a retras dupa trei ore, chiar in momentul in care Principele Radu citea un mesaj din partea Regelui Mihai.

    La iesire, Basescu si-a declarat convingerea ca adunarea de la Sibiu poate fi un pas in unificarea Bisericilor crestine. „Baza teoretica este creata prin documentele de pana acum. Trebuie sa facem si un mic pas practic”, a declarat presedintele.

    Personalitatile lumii crestine au vorbit despre scopul Adunarii Ecumenice: solidaritate, unitate, redobandirea crezului in ecumenism, atitudinea fata de provocarile lumii moderne, printre care si terorismul, crizele de mediu, dezvoltarea tehnologiei, in majoritatea discursurilor aflandu-se ideea ca la Sibiu trebuie regasita, in primul rand, increderea in rolul bisericii si in ecumenism.

    „Capitala ecumenica”

    Inaltii prelati care au vorbit au fost Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, loctiitor de Patriarh al Romaniei, care a numit Sibiul „Capitala Ecumenica in bucuria iubirii lui Hristos”, Cardinalul Peter Erdo, presedinte al comitetului organizator, si Cardinalul Walter Kasper, presedinte al Consiliului Pontifical.

    Expozitii si concerte

    Unul dintre cele mai emotionante momente a fost cel cand a fost citit mesajul transmis de Papa Benedict al XVI-lea. „Speranta mea este ca aceasta importanta intalnire sa contribuie pe cale ecumenica la regasirea unitatii tuturor crestinilor. Acest lucru este o prioritate pastorala, si eu personal i-am acordat multa atentie inca de la inceputul pontificatului meu”, a transmis Papa Benedict al XVI-lea.

    Astazi sunt asteptati la Sibiu premierul Calin Popescu-Tariceanu, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, Rene van der Linden, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Terry Davis, secretar general al Consiliului Europei, Jan Figel, comisarul european pentru cultura, si Leonard Orban, comisarul european pentru multilingvism.

    Adunarea Ecumenica este organizata de Conferinta Bisericilor Europene si de Consiliul Conferintelor Episcopale Europene si cuprinde, pe langa conferintele liderilor religiosi si ai pelerinilor, si o serie de evenimente culturale, gazduite in mare parte de biserici: 14 expozitii de arta, 12 concerte si proiectii de filme documentare.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53719113
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate