Romania, altfel

Romania din 1989 este mult diferita de cea a anului 2009. De-a lungul a doua decenii, ne-am vazut implinite speranta de a ajunge la fel ca Vestul, dorinta de a intra in NATO si nazuinta de a adera la Uniunea Europeana. Avantajati politic, economic si militar de mersul sistemului international, drumul nostru de la stadiul României din 1989 la cel actual s-a petrecut, din pacate, mai degraba din inertie decat proactiv.

Nu am dus lipsa de talent, nici de noroc. Am dus lipsa de institutii.

In tari cu institutii si reguli, in care profesionalismul este respectat si are o greutate in societate, promisiunile neonorate sunt taxate pe loc, nu doar la alegeri, din patru in patru ani.

pe-9apr09.jpg

In Romania, promisiunile neonorate nu au fost sanctionate de o societate civila consolidata, pentru ca nu avem asa ceva. Avem doar individualitati, adesea stralucitoare si egoiste.

In tara noastra, cresterea economica relativa si constanta si simtul umorului dezvoltat au facut ca oamenii sa ignore promisiunile politicienilor. Astfel, au luat nastere doua lumi: una in care politicienii promit si nu fac si alta in care oamenii sunt obisnuiti sa isi rezolve problemele singuri. Românii au pierdut orice speranta fata de liderii lor, intrucat rotatia politicienilor a fost completa, in ultimii doisprezece ani.

Cele doua “lumi”, din pacate, s-au intersectat in anul 2009. Criza economica i-a adus pe români in situatia in care trebuie sa se uite catre cineva. Cineva care sa le dea o speranta. Dupa douazeci de ani, oamenii incep sa isi dea seama cât de grava este incompetenta celor care ii conduc, in momentul in care acestia trebuie sa FACA ceva.

Inainte, românii se miscau intr-o lume care progresa, rupta de cea politica. Criza a inchis usile acelei lumi. Intorcandu-se catre cei pusi sa-i conduca, românii gasesc alta usa inchisa: inexistenta unor institutii solide, performate, respectabile.

Anul 2009 aduce un moment nefericit care, din pacate, trebuia sa vina la un moment dat. Un moment pentru care exista in limba româna zicala:  “a ajunge la fundul sacului”. Niciodata, in epoca democratiei si a libertatilor, românii nu au fost mai putin respectati in strainatate si mai desconsiderati in propria tara.

Pentru o tara libera si democratica, nimic nu este mai devastator decât o administratie neperformanta, amatoare si egoista si o societate civila in care mediocri ori expirati cu staif fac genuflexiuni in fata celor cu bani sau cu putere. Ambele categorii sunt vulnerabile in fata populismului. Iar populismul, in astfel de circumstante, nu mai are limite sau rusine.

Dar tot acest an poate aduce punerea Romaniei pe o linie buna. Cine se afla la pamânt nu se mai teme de cadere. Acum am putea sa ne gândim, fiecare in parte si toti laolalta, la reconstructia institutiilor României. La demnitate si respect in viata publica. La vocea competenta si plina de simt de raspundere a profesionistului.

România merita sa iasa, in sfârsit, din amatorism si ambiguitate in viata publica, in sistemul institutional. Totul este ca noi, cei care intelegem acest lucru, sa fim cât mai multi. Si cât mai generosi, mai curajosi si mai increzatori.

Tocmai datorita greutatilor economice ale lumii, in anul 2009, avem o speranta pentru România. Pentru “România altfel”. Eu cred in aceasta, din toata inima. Dar dumneavoastra?

57 comentarii

  1. ALEX 23 says:

    Alteta, mie sa nu va o ia CRiN inainte ca se misca cam bine in sondaje…nu mai vreau politica…va rog faceti ceva si convingeti poporul ca e bine sa aiba un politician independent!Sincer mie frica sa il votez pe Crin pentru ca si el va politiza “Administratia Prezidentiala”

  2. Mia says:

    Observatii corecte, institutiile insa nu sunt altceva decat oameni. Oamenii care intra in angrenajul culturii organizationale existente in acele institutii se conformeaza; este absolut normal. Prin urmare, este un perpetuum- mobile: institutia nu se reformeaza deoarece oamenii se schimba dupa chipul si asemanarea ei. E un caz de autogenerare. Stiu exemple reale- vezi cazul BSGR – care demonstreaza ca sistemul ii respinge pe care care ar putea sa aduca o schimbare de mentalitate. Deci toate schimbarile mi-e teama ca se pot face doar de sus in jos – invers este imposibil. Dar ma intreb: vrea cineva de sus sa renunte la interesele proprii doar de dragul unei idei? Nu cred, ca doar nu traim in Camil Petrescu (ref Jocul Ielelor)

  3. MIHAIL GEORGEVICI says:

    CETĂŢENII au nevoie ACUM, de mai mult SPRIJIN !

    Tocmai datorită “libertăţii presei” a fost iniţiată campania de informare: “MERITUL CETĂŢEANULUI PUTERNIC” !

    Numai împreună cu CEI MAI BUNI, campania “MERITUL CETĂŢEANULUI PUTERNIC” iniţiată pe site-ul „NETLOG” la începutul anului 2009, va demonstra puterea reală a opiniei publice şi adevărata schimbare în societatea noastră.
    Înainte de decembrie 1989 eram obişnuiţi cu cele trei cuvinte ale tricolorului…

    După această dată, românii, din cauza actualelor probleme de sistem se confruntă cu:
    jaful de la Braşov, furtul de arme dintr-o unitate militară, cazul Gorbunov, demisia ministrului de interne, arestarea lui Gigi Becali, etc.

    Dincolo de tăcere, se naşte întrebarea: priorităţile în trei cuvinte pe care le cunoaşteţi, problemele cetăţenilor (MANIPULAREA, CORUPŢIA, PROTECŢIA),
    CINE LE REZOLVĂ, CÂND , CUM, CU CE ?
    Dacă afirmaţia scrisă în paranteze este valabilă, evident trebuie să găsim, pâna nu este prea târziu, soluţii eficiente de rezolvare a acestora, vă mulţumim pentru atenţie !
    Cu modestie, am lăsat întrebarea „CU CE ?” ultima, cu toate că este necesară indiscutabil, pentru o fundaţie interesată de îndeplinirea obiectivelor sale, de imaginea reală a României în lume. (partener media al campaniei de informare naţională cu caracter permanent, MCP Press Agency).

    Aşteptăm un sprijin (2%), dacă se poate şi de la Dumneavoastră !
    Pentru alte detalii privind derularea acestei campanii de informare naţională vă rugăm să apelaţi la sau la “CLUBUL COMUNICĂRII LIBERE” (site-ul “NEOGEN”).
    http://mcpmeritulcetateanuluiputernic.blogspot
    http://societateacivilaforta.blogspot.com
    http://ro.netlog.com/2007MIGIS1/blog/blogid=815176

    Completaţi formularul fiscal F200 sau F230 cu datele:
    Fundaţia MCP (MASS COMMUNICATION POWER)
    Cod Fiscal:10640880
    BCR-Filiala Lipscani
    IBAN RON: RO88RNCB0090000509540001

    Cu stimă deosebită, Ec. MIHAIL GEORGEVICI, preşedintele Fundaţiei

  4. DANA SEIMANN says:

    O singura vorba care este capabila,chiar si dupa ani de nepasare si blazare,sa te faca sa simti ca vrei sa traiesti altfel:SPERANTA.Atat, si doresti sa faci ceva,orice,sa fii de folos,sa iesi din inertia in care te-au impins altii! Solicitati-ne implicarea si sunt sigura ca multi o vor face.Eu ,cu siguranta, ma numar printre ei.

  5. Andrada Dragomir says:

    Alteta,

    Ma numar printre putinii oameni care au votat de fiecare data si, cu regret, spun ca am votat impotriva unui candidat, nu pentru unul anume.
    Anul acesta am luat hotararea de a renunta la acest drept pentru ca mi-am pierdut increderea in ideea de “a fi mai bine si speranta ca domnii politicieni. Asta pana in momentul in care v-ati depus candidatura la presedintia Romaniei.
    Alteta Voastra poate fi schimbarea pe care o asteptam cu totii si, asa cum spuneati in “Sinteza Zilei”, poate se va inchide acest cerc vicios.
    Puteti conta pe votul meu.

    Va doresc numai bine.
    Cu respect,

    Andrada Dragomir

  6. STELA B. says:

    toata stima si respect pentru principele Radu ,,mult succes vadorec,,

  7. Dana Maramures says:

    Sunt o tanara studenta si cred intr-o “Romanie,altfel”,intr-o schimbare in bine si intr-un viitor mai bun pentru mine si pentru toti romani….Ma bucur ca este cineva care spune lucrurilor pe nume si vorbeste despre Romania asa cum este, pentru ca sunt multi care refuza sa vorbeasca despre adevarata Romanie.
    Tot respectul!

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54869240
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate