Seara Palatului Elisabeta în memoria lui Nicolae Rădescu

Anul acesta, la 28 februarie, s-au împlinit 70 de ani de la încheierea forțată a ultimei guvernări democratice și libere a României postbelice, cea aflată sub conducerea prim-ministrului general Nicolae Rădescu.

Profesorul Emil Constantinescu, alături de Fundația Română pentru Democrație, Asociația Foștilor Deținuți Politici și Asociația General Nicolae Rădescu au proiectat, pentru un an de zile, evenimente care să aducă în fața societății românești de astăzi figura-model a acestui exemplar militar, funcționar public, demnitar regal și om politic.

Aseară, la Palatul Elisabeta, prin decizia Majestății Sale Regelui, a avut loc o ceremonie și un dineu organizate în memoria lui Nicolae Rădescu. În dimineața zilei de ieri, la Universitatea Națională de Apărare Carol I, a avut loc o sesiune științifică dedicată aceleiași personalități militare și politice.

În ambele ocazii, au luat parte reprezentanți ai Senatului României, Academiei Române, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe, Institutului pentru Condamnarea Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Fundației Române pentru Democrație, Asociației General Nicolae Rădescu, ai Universității Naționale de Apărare Carol I, precum și ai familiei generalului.

Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare a prezidat dineul oferit în numele tatălui său, Majestatea Sa Regele. Alteța Sa Regală Principele Radu a transmis un cuvânt din partea Majestății Sale, subliniind că prim-ministrul general Nicolae Rădescu a fost omagiat ieri de cele două instituții reprezentative ale Statului Român care i-au definit cariera și viața: Armata României și Coroana română. În chiar camera alăturată Sălii Regilor, adică în Biroul Majestății Sale de la Palatul Elisabeta, cu 70 de ani în urmă, Regele făcea față, la numai 23 de ani, presiunilor Moscovei exercitate de Andrei Vîșinski, pentru acceptarea guvernului Petru Groza.

Personalitatea generalului Rădescu, zugrăvită cu complexitate și profunzime de personalitățile care au luat cuvântul la sesiunea de la universitatea militară, reprezintă un model pentru societate. Desăvârșit militar, riguros funcționar public, impecabil demnitar al Casei Majestății Sale, subtil diplomat și devotat om politic, Nicolae Rădescu este unul dintre exemplele cele mai potrivite de urmat de către generațiile tinere ale României de astăzi.

Imagini de la Seara Palatului Elisabeta dedicată memoriei lui Nicolae Rădescu

Imagini de la sesiunea științifică „Generalul Nicolae Rădescu, erou al războiului de întregire a neamului 1916 – 1918, simbol al rezistenţei naţionale împotriva comunismului şi fascismului”, Universitatea Națională de Apărare Carol I

9 comentarii

  1. Letitia Mitrofan says:

    Dumnezeu a lăsat ROMÂNIA REGAT!….România cheamă MONARHIA!….Numai MONARHIA SALVEAZĂ ROMÂNIA!….

  2. Mara Sima says:

    Vreau Romania REANTREGITA si pe Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei si al tuturor romanilor pe TRONUL TARII !!! https://www.youtube.com/watch?v=XSMUScVUhKk#t=75

  3. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    PATRIA SI COROANA RECUNOSCATOARE GENERALULUI NICOLAE RADESCU !
    ROMANII SA PASTREZE CONSTIINTA VIE A MARELUI MILITAR SI OM DE STAT CARE A LUPTAT PANA IN ULTIMA CLIPA A VIETII PENTRU TARA !
    OMAGIU TUTUROR LUPTATORILOR PENTRU TERITORIILE ROMANESTI DIN TOATE TIMPURILE !

  4. Roxana M. Gabriela says:

    Istorie, traditie, rememorare, noblete, estetica la cel mai inalt nivel , toate sunt atribute care definesc o atmosfera exceptionala , puternic reliefata si prin sugestivele imagini. Dar mai presus de orice, constiinta care niciodata nu uita , frumos omagiata.

  5. Szerdahelyi Zoltan-Iulius says:

    A fost frumos in perioada regalitatii,asa povesteau cei mai batrani.

  6. Titiana Burdea says:

    OK

  7. Iuri says:

    Sunt Pentru Revenirea la Sistemul Monarhic in Romania

  8. Piroska Varga says:

    da si bunica mea sa nascut in 1900 sia povestit a fost mai bine pe vremea regele lui mihai numai a fost tradat de oamaeni politici acum ducem greu din pacate,

  9. Ioan Furtună says:

    România a fost mai întâi Regat și mai apoi s-a întregit. Vreau Regele Mihai I al României. Apoi vreau România Mare, Reîntregită!

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54885414
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate