Savoir pour mieux servir

detailed_senegal.jpg

Ieri si astazi, vizita in Senegal mi-a rezervat un numar mare de intalniri, de surprize si de experiente. Toate stau, insa, sub semnul demnitatii si delicatetii oamenilor care compun natiunea senegaleza. Este uimitor cum nici saracia, nici izolarea, nici dezamagirile, nici cinismul sau ingratitudinea celorlalti nu le-au schimbat fondul caracterului si filosofiei lor.

senegal-diola.jpg

Senegalezii au un simt innascut al curtoaziei, al delicatetii, al ritualului. Iar caminele lor, ca si sediile institutiilor, sunt curate si simple, decorate cu discretie si gust, chiar atunci cand sunt prea modeste.

senegal3.jpg

La Thies, un oras asezat la 70 de kilometri de Dakar, am vizitat catedrala catolica, inconjurata de cladiri sociale si de resedinte ale Bisericii Catolice, apoi Scoala de ofiteri, deschisa atat senegalezilor, cat si militarilor din tarile vecine. De fapt, Scoala de ofiteri de la Thies, renumita in regiune, este o institutie de invatamant militar ravnita de tinerii tuturor tarilor de pe coasta de vest a Africii.

img_7173.jpg
In continuare am parcurs restul de 200 de kilometri, in drum spre Saint-Louis. Fosta capitala a tarii, Saint-Louis este un oras modest, cu case de o mare frumusete si pline de pitoresc, un patrimoniu arhitectural al umanitatii, dar in stare de serioasa degradare. Nu am nici o indoiala ca, intotdeauna, discrepanta flagranta intre frumusetea naturala a unui loc de pe pamant, oriunde ar fi el, si starea precara a vietii de zi cu zi este datorata dispretului celorlalti si proastei guvernari, lipsei de initiativa, de cunoastere, de instinct gospodaresc. Cum spuneam, acest aspect este caracteristic multor locuri de pe lume, inclusiv unor asezari de la noi. Aici nu este vorba despre clasa politica, ori despre aspecte legislative si guvernamentale; este vorba mai degraba despre un anume instinct al binelui care priveste intreaga societate, un amestec de educatie cu traditie, de dinamism, creativitate si educatie, de conectare la lume si la spatiu public, ce trece prin credinta, sapte ani de acasa, spirit comunitar si dobandirea de cunostinte. Cum altfel s-ar putea explica, de exemplu, faptul ca in Romania, o tara NATO si UE, nu s-au putut construi in 17 ani decat 200 de km de autostrada, desi toata lumea este de acord ca infrastructura e necesara. Un alt exemplu cu valente caragialiene: Dunarea, in partea romaneasca, se intinde pe o lungime de aproximativ 1600 de kilometri. Cu toate acestea, din diverse motive, noi si bulgarii nu am gasit necesar sa construim, pe intreaga aceasta lungime, decat un pod.

senegal058.jpg

La Saint-Louis am fost oaspetele, pe intrega durata a dupa-amiezii, a Universitatii Gaston Berger, o mica institutie de invatamant superior care numara 4000 de studenti. Atmosfera a fost de neuitat. Profesorii si elevii, sobri si eruditi, amabili si discreti, mi-au oferit o lectie de demnitate si de profunzime profesionala. Conferinta mea despre Romania a fost urmata de un dialog in care pertinenta tinerilor a stralucit. Ei au intrebat lucruri pe care multi dintre cei mai importanti intelectuali romani din spatiul public nu si le pun nici lor insisi, nici altora.

img_7192.jpg

Am incheiat seara de 12 decembrie in compania unui numar de reprezentanti ai societatii civile senegaleze si ai Corpului Diplomatic acreditat la Dakar si la Saint-Louis.

img_7149.jpg

In dimineata ultimei zile a vizitei in Senegal, am vizitat Comandamentul militar al Zonei Nord, unde am fost oaspetele comandantului. Apoi am vizitat pe Guvernatorul regiunii si, in final, am petrecut mai bine de doua ore in compania ofiterilor Liceului Militar din Saint-Louis. Institutie cu vocatie educationala si militara, liceul are 400 de elevi de la 9 la 18 ani, din mai bine de 12 tari din regiune si, mai ales, din Senegal.

img_2431.jpg

Inchei prima vizita in Africa Neagra, in calitate de Reprezentant Special al Guvernului, cu inima stransa, fiindca nu sunt sigur ca voi gasi interes in demersurile mele de a atrage atentia asupra continentului african. Romania ar putea juca un rol discret si durabil in aceasta regiune, cu intelepciune, bun simt si generozitate. Nu este vorba de gesturi mari, ci de un semn de instinct al binelui, de clarviziune si de masura.

As vrea, desi nu se potriveste cu calitatea oficiala a vizitei mele in Senegal, sa spun o vorba despre ambasadorul nostru, dna profesor Simona Corlan-Ioan. Desi provenita din mediul universitar si fara un antrenament prealabil in dificila arta a diplomatiei, dna profesor este una dintre putinele surprize placute ale generatiei de ambasadori proveniti din afara sistemului. Acesti ani mi-au oferit zeci, daca nu sute, de ocazii de a masura capacitatea institutionala a politicii noastre externe. In cazul de fata, avem de a face cu un castig pe care il datoram mediului academic. O exceptie care intareste regula.

img_1898.jpg

Pe frontispiciul liceului militar de la Saint-Louis sta scris “Savoir pour mieux comprendre”, adica “a sti pentru a servi mai bine”. Este expresia unui crez pe care il am si care mi-e drag si pretios. Ea inglobeaza in mod succint si complex tot ceea ce cred eu despre leadership. A sti pentru a servi mai bine inseamna generozitate si spirit de raspundere, contopite intr-o propozitie. As pune acest motto deasupra usilor multor institutii de frunte ale vietii publice romanesti.

img_1920.jpg

Iar faptul ca am gasit aceste vorbe in Africa neagra ar trebui sa dea de gandit partii infatuate si cinice, arogante si iresponsabile a culturii institutionale de pe continentul european.

6 comentarii

  1. Rompres, 13 decembrie 2007 says:

    10:27 Vizita principelui Radu în Republica Senegal

    Dakar, 13 dec (Rompres) – Alteţa Sa Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, Reprezentant special al Guvernului României, a efectuat în perioada 9-13 decembrie o vizită în Republica Senegal, unde a vizitat capitala Dakar, oraşele Saint-Louis şi Thies, precum şi insula Goree, cunoscută şi sub denumirea de ‘Insula Sclavilor’.

    La Palatul Prezidenţial din Dakar, Principele Radu s-a întâlnit cu Viviane Wade, Prima Doamnă a Republicii Senegal, prilej cu care a propus organizarea unei ‘Săptămâni senegaleze’ în România, într-una dintre provinciile istorice româneşti. Potrivit unui comunicat al Biroului Reprezentantului special al Guvernului României, acest eveniment ar conduce la o mai bună cunoaştere a lumii senegaleze în Europa centrală şi de sud-est şi ar fi o oportunitate excelentă pentru realizarea unor proiecte comune de investiţii. Doamna Wade s-a arătat încântată de idee şi şi-a afirmat întregul suport pentru punerea în practică a acestui proiect.

    Tot la Dakar, Principele Radu s-a întâlnit cu ministrul Forţelor armate din Senegal, domnul Becaye Diop. Principele Radu, colonel în Armata Română, i-a prezentat ministrului senegalez situaţia actuală a sistemului de învăţământ militar din Romania şi a insistat pe întărirea colaborării la acest nivel, în special prin mărirea numărului de tineri ofiţeri senegalezi trimişi pentru a studia în instituţiile de învăţământ militar românesc.

    La sediul Ministerului Culturii, Reprezentantul special al Guvernului României s-a întâlnit cu ministrul Mame Birame Diouf. În cadrul întâlnirii au fost discutate proiectele culturale comune şi s-a insistat pe dezvoltarea colaborării dintre cele două ţări membre ale Francofoniei.

    La întâlnirea cu domnul Diane Sinyate, ministru pentru învăţământul tehnic, s-a discutat în principal despre schimburile culturale şi educaţionale ale Senegalului cu ţări europene. Principele Radu s-a arătat interesat de posibilitatea ca un număr de 5-10 tineri elevi senegalezi să studieze timp de câteva luni într-un liceu din România, fapt care ar fi benefic atât pentru formarea lor profesională, cât şi pentru creşterea schimburilor culturale dintre cele două ţări.

    Schimburile culturale si educaţionale dintre cele două ţări au fost principalele teme de discuţie şi la întâlnirea cu doamna Fatou Gaye Sarr, ministru delegat pentru dezvoltare rurală. Doamna Sarr, fostă studentă în cadrul sistemului de învăţământ românesc şi bună vorbitoare a limbii române, s-a arătat extrem de impresionată de vizita Principelui Radu şi a insistat pentru găsirea celor mai bune soluţii în vederea creşterii numărului de studenţi senegalezi în România.

    Despre organizarea vizitei unei delegaţii senegaleze în România s-a discutat şi în cadrul întâlnirii Alteţei Sale cu guvernatorul Provinciei Dakar, domnul Amadou Sy. În opinia guvernatorului, apropierea culturii tradiţionale senegaleze şi a tradiţiilor româneşti din una dintre provinciile istorice va constitui un simbol important pentru lumea africană şi pentru România.

    Tot în oraşul Dakar, Principele Radu a avut o întâlnire cu conducerea Patronatului senegalez. Domnii Amadou Ndiaye, Papa Nalla Fall şi Aime Sene, vicepreşedinţii acestei organizaţii, s-au arătat deosebit de interesaţi în colaborarea cu Patronatul din România şi în vederea creşterii numărului de investitori români în Senegal.

    În cadrul întâlnirii cu doamna Fatime Gueye, Reprezentantul special pentru Francofonie al preşedintelui Republicii Senegal, Principele Radu şi-a arătat disponibilitatea de a sprijini proiectele Francofoniei atât în România, cât şi prin participarea la proiectele acestei organizaţii.

    Principele Radu, colonel în Armata Română, s-a întâlnit cu locţiitorul şefului Statului Major al Armatei Senegaleze, generalul de divizie Abdel Kader Gueye. Principele Radu şi Generalul Gueye au făcut câte o scurtă prezentare a situaţiei cellor două armate.

    În oraşul Saint-Louis, Principele Radu s-a întâlnit cu guvernatorul provinciei, domnul Mohamadou Moustapha Ndiao, căruia i-a prezentat proiectul ‘Săptămânii senegaleze’ în România, extinzând astfel invitaţia şi către comunitatea din Saint-Louis.

    Tot în acest oraş, Principele Radu a vizitat Universitatea Gaston Berger unde, în faţa a peste 100 de studenţi şi profesori, a susţinut conferinţa cu titlul ‘La Roumanie, mon pays’. Tot aici, Principele Radu s-a întâlnit cu rectorul universităţii, domnul Mary Teuw Niane, şi a vizitat campusul.

    Reprezentantul special al Guvernului României a vizitat de asemenea liceul militar din Saint-Louis, o prestigioasă instituţie de învăţământ militar.

    În oraşul Thies, Principele Radu a vizitat Şcoala Naţională de Ofiţeri Activi, cea mai importantă instituţie de învăţământ militar din Senegal. El a fost primit cu onoruri militare de Garda de Onoare a şcolii, după care, însoţit de comandantul acesteia, colonelul Mamadau Samb, a vizitat laboratoarele şi campusul şi a semnat în ‘Cartea de Aur’ a şcolii.

    Tot în oraşul Thies, Principele Radu a vizitat Fabrica de carpete şi Catedrala Catolică.

    În cadrul vizitei în Senegal, Principele Radu a vizitat şi insula Goree, cunoscută şi sub numele de ‘Insula Sclavilor’. El s-a întâlnit cu primarul comunităţii, domnul Augustin Senghor şi a vizitat ‘Casa Sclavilor’, precum şi alte zone ale insulei, care păstrează vie amintirea acestor momente dureroase din istoria Senegalului.

    La recepţia oficială, organizată de Ambasada României în cinstea vizitei Reprezentantului special al Guvernului, au participat peste 200 de invitaţi. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa ambasadorului României în Senegal, ES doamna Simona Corlan-Ioan, precum şi a personalului diplomatic din cadrul ambasadei. Printre invitaţi s-au regăsit miniştri ai guvernului senegalez, guvernatorul provinciei Dakar şi ambasadorii unor ţări precum Portugalia, Germania, Belgia, Luxemburg, Olanda, Austria, Suedia, Marea Britanie, Polonia, Elveţia, Rusia, Israel, Egipt, Mauritania, Coasta de Fildeş, Capul Verde, Ghana, Mali, Guineea, Tunisia şi Coreea. La eveniment au participat şeful delegaţiei UE în Senegal, şeful delegaţiei Valonie-Brussels, Reprezentantul special pentru Francofonie al preşedintelui Republicii Senegal, şeful patronatului senegalez, vicepreşedintele Camerei de Comerţ, vicepreşedinte Ordinului arhitecţilor, precum şi numeroşi oameni de afaceri.ROMPRES/(AS)

    Redactori: /gma/gma | ID: 450697 | Data: 2007-12-13 10:27:31 | Slug: Senegal-România

  2. M.T., Bucuresti says:

    Va felicit din toata inima pentru ca ajutati Romania sa redescopere Senegalul – si, implicit, continentul african. Va rog sa transmiteti Altetei sale Principele Radu ca poate conta pe noi ca sustinatori ai proiectelor de cooperare cu Senegalul. Pentru a va face o idee despre implicarea noastra in tara africana, mentionam doar parteneriatul nostru cu Ministerul senegalez al Justitiei pentru asistenta unei retele de scoli pentru copii provenind din familii cu risc social crescut; cinci expeditii “Cu papucii prin desert” s-au finalizat cu donarea masinilor folosite in raid (aproximativ 30), ceea ce face ca, azi, parcul de automobile al respectivelor scoli din subordinea Ministerului Justitiei sa fie intr-o proportie conistenta rezultatul efortului nostru

    Cu stima,
    M.T.

  3. Daniel Neagu says:

    Incerc un sentiment de gratitudine pentru ocazia de a scrie un gand pe care-l am de mult in legatura cu Principele Radu. Domnia Sa este, din punctul meu de vedere, unicul reper de autentica valoare umana a unei persoane publice din tara noastra. Iar aceasta valoare, corelata cu valoarea institutionala pe care o reprezinta Casa Regala a Romaniei, imi creaza un sentiment de speranta. Dincolo de importanta socio-culturala a demersurlor Domniei Sale, in absolut toate cazurile razbate umanitatea specifica a unui ROMAN EXEMPLAR. Este, cel putin pentru mine, singurul model cu care ar trebui sa ne identificam in aceasta tara, singurul leader pe care ar trebui sa-l urmam, cu totii.
    In legatura cu senegalezii, parerea buna despre ei pot spune ca este confirmata in privinta delicatetii, modestiei si atitudinii specifice de politete demna de care dau dovada; in orice sejur in orasele europene poti constata aceasta; sunt mai integrabili decat noi romanii si nu se “tiganesc” (termenul nu se doreste a fi rasist). Cand spun “noi, romanii”, as vrea tare mult sa ma gandesc la “ce e mai bun din noi, romanii”.

  4. Raspuns dlui Daniel Neagu says:

    Domnule Neagu,

    Va multumesc pentru cuvintele pe care le-ati adresat despre mine. Incerc sa imi fac datoria si sper ca din ce in ce mai multi oameni sa inteleaga lucrurile asa cum o faceti dumneavoastra.

    Va invit sa va uitati la televizor la sfarsitul acestui an si la inceputul celui viitor. Vor fi unele emisiuni care s-ar putea sa va intereseze, in sensul celor afirmate de dumneavoastra in mesajul de mai sus.

    Cu toata consideratia,
    Principele Radu

  5. Ziarul "Le soleil" din Senegal says:

    Le Soleil, 13 decembrie, 2007, page 14

    http://www.lesoleil.sn

    Le Prince RADU, Répresentant Spécial de la Roumanie, à l’UGB : La coopération entre la Roumanie et le Sénégal, au beau fixe

    Son Altesse le Prince RADU, Représentant Spécial du Gouvernement Roumain, a été chaleureusement accueilli par le Recteur de l’Université Gaston Berger, le professeur Mary Teuw Niane qui avait à ses côtés, le directeur du CROUS, Karim Cissé et les directeurs d’UFR.

    En présence de Mme Simona Corlan IOAN, Ambassadeur de Roumanie à Dakar, le Recteur Mary Teuw Niane a précisé que le Prince RADU, en fonction de son titre d’honneur lui conférant rang de ministre dans son pays, est en charge de l’intégration, la coopération et le développement. Il s’occupe entre autres de la promotion de l’image de la Roumanie devant l’opinion publique, les médias, les milieux intellectuels et d’affaires.

    Pour le professeur Niane, certains propos pourraient paraître en pareilles circonstances dictées par un devoir auquel la courtoisie invite. Il a ainsi voulu rassurer que ses propos n’ont rien d’une simple adresse de convenance, mais, sont l’expression de sentiments profondément cordiaux à l’endroit de Son Altesse.

    Après avoir exprimé à ses hôtes de marque, au nom de toute la communauté universitaire, sa profonde reconnaissance, le Recteur Mary Teuw Niane a dit toute sa joie de partager ces mêmes sentiments avec l’Ambassadeur de Roumanie au Sénégal, venue encore leur apporter le précieux témoignage de sa collaboration. Grâce à sa diligence a-t-il poursuivi, des rencontres ont été déjà initiées, des expériences se sont échangées, des vues partagées et des amitiés nouées : « Nous voudrions solennellement lui rendre ici un hommage mérité pour tout l’intérêt qu’elle porte à notre institution. Je rappelle ici que l’UGB est un haut lieu du savoir, un espace de liberté dans le respect des valeurs académiques et un milieu d’animation scientifique. En plus de ses enseignements, les débats, les colloques, les conférences contribuent largement à la formation intellectuelle et scientifique de nos étudiants ».
    A la suite de l’Ambassadeur de la Roumanie à Dakar qui s’est réjouie de l’accueil chaleureux que le Recteur Mary Teuw Niane et ses proches collaborateurs leur ont réservé, le PRINCE RADU a magnifié l’exemplarité de la coopération entre la Roumanie et le Sénégal qui, selon lui, est prometteuse. Il a mis en exergue les qualités de l’UGB qui a une très bonne réputation sur tous les plans et à tous les niveaux. Ce qui lui a valu de conserver sa dénomination de « creuset de savoir et de centre d’excellence ».

    Le prince RADU a mis à profit sa visite à l’UGB pour introduire et animer une grande conférence publique sur « la Roumanie, mon pays » qui a eu pour cadre la case culturelle du CROUS et qui a drainé de nombreux étudiants, professeurs et autres sommités du monde académique.

    Mbagnick Kharachi Diagne

  6. Bamba says:

    Eu sunt foarte incantat de subiectul asta si ma bucur ca Principul RADU a putut sa ajunga in Senegal (tara mea) si sa aiba dupa aia o parere si imagini buni despre Senegal.

    Eu sunt student in Romania, in Bucuresti, la Scoala Nationala de Studii Politica si Admnistrative SNSPA (facultate de comunicare si relatii publice). Anul asta imi fac licenta cu tema acesta :”ce sistem de comunicare pentru promovarea axului diplomatic Senegal-Romania”. Si incerc in orice domeniu sa am mai multe informatii, surse, detali, cooperatii, si asa mai departe despre tema asta.
    Cu doamna Ambasador Corlan m-am intalnit cu ea aici in Bucuresti si am facut o parte din ambitia mea de a se dezvolta mai bine relatiile diplomatice intre Senegal si Romanie.

    In articolul mai sus am sublinat o idei foarte interesanta anume :”spetamnii senegaleza”. Eu de acum ma angagez in idea asta si as facea orice posibil ca sa se realizeze.

    Las aici datele mele de contac si as vrea si eu sa tin legatura cu Domnul principele Radu sau orice persoana care poate sa ma ajute in sensul asta.

    Cu stima

    Cheikh Ahmadou Bamba NDAO
    0727505718
    shakescheikh@yahoo.fr

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54823106
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate