Povestea Crăciunului la Săvârșin

Evenimentele de la Castelul Săvârșin din zilele premergătoare Crăciunului au devenit un model de sărbătoare de familie, un pelerinaj în care oamenii sunt fericiți să aducă, împărtășind cu fiecare, ceva din tradițiile lor, din credințe, din arta lor populară, din cântecele și dansurile lor.

În ultimii ani, în zilele de 22-24 decembrie, Satul Regal (partea de la intrarea pe Domeniul Săvârșin) a găzduit până la șase mii de musafiri. Ei au venit din toate colțurile țării, unii de mai aproape, de la Arad, Timișoara, Deva, Beiuș, Chișineu-Criș, Oradea, Caransebeș. Lugoj, Reșița, alții de mai departe, de la Alba Iulia, Sibiu, Brașov, Cluj, Craiova, Satu Mare, Iași, Constanța sau Chișinău. Fideli musafiri vin uneori chiar din Germania.

Oamenii vin cu copii, cu părinții, cu prietenii lor și petrec 10-15 minute în compania Familiei Regale, aducând ceea ce ei consideră mai simbolic și mai caracteristic familiei sau comunității lor. Unii vin cu flori, alții cu steaguri, alții cu cărți, pâine sau covrigi. Mulți dintre ei vin cu instrumente muzicale sau cântă în cor. Toți poartă costume populare colorate, autentice, păstrate de la bunici sau de la străbunici.

În ziua de Ajun, atenția se îndreaptă către bradul de Crăciun de la castel și către masa de Ajun din Sufrageria mare, gătite de Principesa Moștenitoare. Alteța Sa Regală, cu ajutorul  fetelor din castel, împodobește pomul și masa, de fiecare dată în alte culori. Pentru o zi, maestrul bucătar al domeniului, Viorica Luciana Călin, devine vedeta știrilor tv, cărora le dezvăluie secrete culinare ale zilei și ale anului. Unele dintre feluri se schimbă, altele rămân la fel cum au fost, în ultimii 70 de ani.

În ziua de 23 decembrie, piațeta din fața Muzeului Regal al Automobilului devine neîncăpătoare: grupuri de 3-4 persoane se amestecă, într-un du-te-vino permament, cu grupuri de până la 300 de persoane, cum sunt cele ale clujenilor sau craiovenilor.

Principesa Moștenitoare, însoțită anul acesta de Principesa Maria, va merge la mijlocul zilei de 23 decembrie la casele săvârșinenilor care nu se pot deplasa, din motive de vârstă sau de boală. Pentru cei nevoiași sunt pregătite în fiecare an 250 de pachete mari, cu alimentele de bază. Alte 250 de pachete sunt pregătite pentru copiii din localitate sau din împrejurimi. În fine, un ultim lot de 250 de pachete sunt oferite celor care vin să colinde, să cânte, să danseze sau să-și prezinte portul popular.

Un mare număr de cărți regale sau cărți ale copilăriei sunt oferite, an de an, de Curtea Veche Publishing.

Toți musafirii sunt primiți cu ceai fierbinte sau vin fiert cu scoțișoară, alături de felii de cozonac. Viorica, Elena, Ramona și Lăcrămioara, angajatele castelului, sunt foarte ocupate în acele zile.

Piațeta din Satul Regal, unde domină în mijloc fântâna Reginei Elena, o frumoasă construcție din piatră albă și fier forjat, se gătește de sărbătoare, cu crengi de brad, podoabe și șiraguri de lumini multicolore.

Ziua de 23 decembrie începe cu colinde de la ora 9 dimineața și se sfârșește la ora 17, cu un concert în Muzeul Regal al Automobilului. Acolo pot fi găzduite 300 de persoane pe scaune, iar cei prezenți ascultă recitaluri ale Corului Episcopiei din Deva, precum și concertul muzicienilor clujene.

În ziua de 24 decembrie, singura întâlnire publică de la Domeniul Regal este primirea Dubașilor. Această tradiție dăinuiește la Săvârșin din moși-strămoși.

Pregătiri de Crăciun
Acasă la Săvârșin

De doi ani încoace, librăriile au pe rafturilor lor volumul “Crăciunul regal”, o carte scrisă de Principesa Moștenitoare și de Principele Radu, în paginile căreia sunt descriși cei 150 de ani în care Familia Regală a petrecut Crăciunul alături de români.

Fotografii de Daniel Angelescu și Cristian Coposesc.

5 comentarii

  1. Liliana Sora says:

    „ Cunoscând istoria, eroii, tradiția, ne facem mai sociabili, mai altruiști, mai iubitori de om și viață ” spunea N. Iorga . Respect și totală admirație pentru Familia Regală care consideră că , obiceiurile legate de sărbători fac parte din cultura tradițională a neamului nostru , sunt esențe ale bogăției noastre spirituale, iar păstrarea acestor datini este o mărturie vie a faptului că avem o conștiinţă a neamului din care facem parte. Trăiască Regele ! Trăiască Familia Regală !

  2. Lungulescu Ioana says:

    Casa Regala sarbatoreste cu fast si demnitate marea Sarbatoare a Craciunului,asa cum ar trebui sa faca fiecare roman,Craciunul trebuie primit cu sufletele curate, pline de iubire,ganduri bune,pace in suflete si sa nu se uite semnificatia acestei sarbatori care ar trebui sa ne inalte sufletele catre Dumnezeu,catre Isus Cristos si Maica Domnului.CRACIUN FERICIT SI LA MULTI ANI! Casei Regale a Romaniei,si tuturor romanilor de pretutindeni care au ganduri curate.LA MULTI ANI!!!

  3. Cristian Sandu says:

    De acord, stimata doamna Liiliana Sora! Daca doriti revenirea pe Tronul Tarii a Dinastiei Romane, trimiteti pe adresa procetatean@presidency.ro mesajul “REFERENDUM PENTRU MONARHIE”!

  4. Răspunsuri pe Facebook says:

    Jolanda Joli Jozsi Mult succes, felicitari..Toate cele bune va doresc in sanatate, credinta, dragoste, seranta, pace! din BRASOV
    #
    Fanel Valeriu Condrea Sarbatori fericite!
    #
    Christina Ivanova Sarbatori fericite! Multa sanatate si pace in suflet!
    #
    Rogobete Cristina Crăciun fericit!
    #
    Ioana Constantin Panescu Craciun fericit! Ani multi fericiti alaturi de noi!
    #
    Dana Burda La multi cu sanatate, liniste si pace!
    #
    Narcisa Chelaru La multi ani Majestatile Voastre!
    #
    Teodora Badarau la multi ani!
    #
    Doina Nita Sărbători cu bine!
    #
    Leman Talib Felicitări Casei Regale pe omenia, dragostea și respectul pe care îl oferă celor din jur.

  5. Carmen Manolescu says:

    Va doresc multa sanatate, sa aveti liniste in suflet, sa aveti putere sa sustineti proiecte frumoase pe care le ati initiat si un sincer ” La Multi Ani !”

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54838410
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate