Concursul Național de Creaţie pentru Muzici Militare 2016

Fragment video

Aseară, la Ateneul Român, a avut loc gala de încheiere a celei de-a XI-a ediții a Concursului național de creație al muzicilor militare “Iosif Ivanovici”. Familia Regală a fost reprezentată la eveniment de Alteța Sa Regală Principele Radu, care a înmânat Marele Premiu al concursului.

Inspectoratul General al Muzicilor Militare a fost creat în anul 1867, de către Principele Suveran Carol I. Primul inspector general a fost căpitanul Eduard Hübsch, autorul Imnului Regal al României, urmat la conducerea inspectoratului, după trei decenii, de maiorul Iosif Ivanovici, autorul celebrului vals “Valurile Dunării”.

Familia Regală a României sprijină concursul național și Muzica Reprezentativă a Armatei, un serviciu din cadrul Ministerului Apărării Naționale cu tradiție de aproape un secol și jumătate, strâns legat istoric de Casa Regală.

Gala a avut loc în prezența unor înalți reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, ai Instituției Președintelui României, precum și ai Parlamentului. Au fost prezenți ambasadorul Statelor Unite ale Americii, ES dl Hans Klemm, și Nunțiul Apostolic, ES arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, decanul Corpului Diplomatic acreditat în România. Au luat parte de asemenea, ÎPS arhiepiscopul Ioan Robu, mitropolit Roman0-Catolic de București, și PS Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. În sală s-au aflat compozitori și muzicologi de prestigiu, precum și reprezentanți ai corpului profesoral de la Universitatea Națională de Muzică.

Este pentru prima oară când gala concursului național de creație a muzicilor militare are loc la Ateneul Român.

A evocat personalitatea compozitorului Iosif Ivanovici muzicologul Viorel Cosma.

Orchestra Reprezentativă a Armatei a fost dirijată de colonelul Aurel Gheorghiță, iar conducerea muzicală a aparținut colonelului Valentin Neacșu, inspector pentru Arma   Muzici Militare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Solistul galei a fost violonistul Gabriel Croitoru.

Printre piesele interpretate în concert s-au numărat “Marșul Carol I” și valsul “Valurile Dunării” de Iosif Ivanovici, precum și “Imnul Regal al României”, compus de Eduard Hübsch.

Gazda serii a fost dl Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii “George Enescu”.

Filmul integral al galei poate fi vizionat aici.

 

 

Fotografii de Daniel Angelescu

5 comentarii

  1. Cristian Sandu says:

    Legatura dintre Armata si Cultura este o traditie la romani! Felicitari!

  2. gheorghe says:

    Un eveniment de excepţie,înnobilat de prezenţa Principelui Radu,şi desăvârşită de Ansamblul de suflători ai muzicii reprezantive a Armatei.Cinste şi respect tuturor celor care au contribuit la acest eveniment.STIMĂ ŞI RESPECT !

  3. VOICAN MARIN says:

    Cinste și glorie Reprezentativei Muzicilor Militare, dlui col. Valentin Neacșu, dirijorului Aurel Ghiorgiță, prof. univ. dr. Viorel Cosma Casei regale, alteței Sale Principele Radu Duda și tuturor câștigătorilor concursului de creație MUZICĂ DE FANFARĂ” – Iosdif Ivanovici. A fost un adevărat regal care ne-a persărat în sufelt bucuria și mândria că suntem români. Cununi de flori și sănătate le doresc din inimă la toți care au participat la acest spectacol grandios de la Atheneul român în data de 12 Aprilie 2016

  4. Diana Lucia Zotescu says:

    Un regal muzical al Muzicii Militare cu un sustinator Regal din partea Casei Regale a Romaniei, in prezenta unor numerosi reprezentanti oficiali din partea MAPN, ai institutiei prezidentiale, ai corpului diplomatic. Alteta Sa Regala Principele Radu a reprezentat, ca de obicei, cu cinste si inalta demnitate Casa Regala a Romaniei, a carei mult iubita si pretuita stema apare ca unul din cei trei ‘giranti’ ai concursului.

    Felicitari !

  5. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    ADMIRATIE SI OMAGIU PENTRU MUZICILE MILITARE ALE OSTIRII ROMANE DIN TOATE TIMPURILE !
    ONOARE PENTRU FAMILIA REGALA SPRIJINITOARE A MANIFESTARILOR MUZICII MILITARE !
    REIAU, TOT AICI, O DORINTA MAI VECHE A MEA SI POATE SI A ALTORA, ACEEA DE A SE EDITA UN CD CU TOATE MARSURILE DE EPOCA, INSIST, DE EPOCA, AVAND IN VEDERE CA MAI TOATE REGIMENTELE NOASTRE DE ELITA/TRADITIE SAU CATEGORIE DE ARMA AVEAU CATE UN MARS !
    ESTE BINE CA SA FIE FOLOSITA VARIANTA PENTRU FANFARA !
    ESTE INTRISTATOR SA AUD ACELEASI 3-4, ACELEASI MARSURI, CU OCAZIA SARBATORILOR NATIONALE !

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54853801
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate