San Francisco si Berkeley

San Francisco este un oras de aproximativ 800.000 de locuitori, fara a socoti suburbiile, fiind pe locul al 14-lea in ierarhia celor mai mari orase din SUA. Aeroportul din San Francisco, precum cel din Los Angeles reprezinta un nod important pentru traficul trans-Pacific si intercontinental. La San Francisco se mai foloseste inca tramvaiul, iar in zona numita Nob Hill este inca in functiune un tramvai din secolul trecut, pe care localnicii in numesc „street car“. Dramaturgul american Tennessee Williams a scris o celebra piesa de teatru, al carei titlu era inspirat de tramvaiul din SF: „A Street Car Named Desire“ (Un tramvai numit dorinta).

Orasul San Francisco este unul dintre cele mai frumoase si mai elegante asezari urbane din Statele Unite. Fara sa fie o aglomeratie urbana de mari dimensiuni, SF este un loc atractiv, cu o arhitectura de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX care il face unul dintre orasele clasice americane. San Francisco are cateva zone de mare frumusete, precum Nob Hill, portul la oceanul Pacific, piata Primariei, Union Square sau cartierul vechi de pe tarmul oceanului, numit Fisherman’s Wharf.img_0229.jpg

img_0228.jpg

Viata economica si culturala, ca si cea politica si diplomatica sunt la inaltime. Opera din San Francisco este renumita in lumea intreaga si nenumarati artisti lirici romani au urcat pe scena ei: Virginia Zeani, Eugenia Moldoveanu, Ileana Cotrubas, Nicolae Herlea, Octavian Naghiu, Eduard Tumageanian sau, mai recent, Nelly Miricioiu, Leontina Vaduva si Angela Gheorghiu. Biblioteca municipala este un monument, Universitatile Standford si Barkeley sunt faimoase in lumea intreaga. Acolo invata o multime de studenti si doctoranzi provenind din Romania si Basarabia. Hoover Institution of War, una dintre marile arhive ale lumii, contine o multitudine de documente romanesti, de o valoare inestimabila.

Familia Regala romana a fost intotdeauna primita cu admiratie si respect in San Francisco. O comunitate romaneasca solida si generoasa, ca si un consul general onorific de aleasa tinuta, dna Dana Beldiman, au reprezentat mereu un atu al Romaniei in California.

img_0224.jpg

In ultima lor vizita in California, Majestatile Lor Regele Mihai si Regina Ana, insotiti de Principesa si de mine, s-au intalnit cu primarul Willie Brown Jr, cu fostul secretar de Stat George Schultz, iar Regele a conferentiat la World Affairs Council si la Hoover Institution.

img_0210.jpg

Ieri a fost prima zi a vizitei in San Francisco. Am participat, impreuna cu Dana Beldiman, la o intalnire cu reprezentanti ai Primariei, condusi de dna Charlotte Schultz, o cunostinta a noastra de acum opt ani, cand ne-am intalnit cu primarul de atunci, Willie Brown Jr. Reprezentantii primariei au adus in discutie teme legate de comert, cultura si educatie, iar eu am prezentat proiectul de dezvoltare al comunitatilor locale, intitulat „Orasele Romaniei“. Am stabilit cu ei ca, prin intermediul Consulatului general, sa facem un document cu diverse propuneri de proiecte, astfel incat legatura dintre San Francisco si orase ale Romaniei in domeniile economic, cultural si educational sa devina un model de cooperare regionala, care sa inspire alte spatii din SUA si Romania la a coopera in viitor.

Dupa intalnirea de la primarie, am dat un interviu revistei „Meridianul romanesc“.

In cursul dupa-amiezii am mers la legendara universitate Berkeley, unde Principesa si cu mine am fost invitati pentru o conferinta, o receptie si o intalnire cu studentii romani. Intalnirea a avut loc la International House, o institutie care gazduieste si educa 600 de studenti din lumea intreaga, facand parte din Universitatea Berkeley.

img_0231.jpg

Amandoi am fost incantati de primirea care ni s-a facut, ca si de numarul celor care au dorit sa ia parte la receptie si la conferinta. Au fost prezenti mai multi studenti romani de la Berkeley si Standford, profesori, oameni de afaceri, dar si studenti din India, Spania, China sau America Latina.

img_0259.jpg

Am vorbit despre „Regional Challenges. A Romanian View“ si am incercat sa fac o radiografie sincera a diferitelor segmente din viata romaneasca, comparandu-le cu restul regiunii, cu Europa de vest si cu SUA, in incercarea de a explica paradoxul transformarilor din Europa de sud-est si felul complex in care omenirea, in general, si lumea democraticam in special, sunt supuse astazi diverselor vulnerabilitati.

Au dorit sa poarte un dialog cu noi multi dintre cei prezenti. Ei au vorbit despre coruptie, despre rolul institutiilor, despre sansele tinerilor, despre leadership, despre NATO si despre increderea societatii in oamenii politici.

img_0269.jpg

Am plecat, multumind dlui Martin Brennan, directorul executiv al International House, pentru ospitalitate. Principesa si cu mine ne-am bucurat de fiecare clipa petrecuta cu studentii. Sunt sigur ca, aceste schimburi de idei sunt datatoare de incredere, de speranta si de cunoastere.

Cine stie, poate ca unul dintre participanti va citi pagina acestui jurnal si va dori sa adauge idei legate de subiectele discutate in aceasta seara. Oricum, cadrul in care s-a desfasurat intalnirea a fost ca de poveste. O cladire veche de trei sferturi de secol, cu mobile si decoratiuni care aduc aminte de lumea lui Harry Potter.

img_0230.jpg

3 comentarii

  1. Domnitza-Carmen Belecciu says:

    Stimate Domnule Radu Duda,

    Am dori sa stim daca ( si cind) in agenda dumneavoastra si al altetei sale regale Principesa Margareta, este planificata si o vizita la New York City in cadrul Turneului Prieteniei?
    In calitate de studenti interesati in cauza monarhiei in Romania am fii foarte interesati sa ne alaturam Foundatiei Principesa Margareta a Romaniei in Statele Unite. Pe cine recomandati sa contactam in New York City si cum am putea ajuta misiunii dumneavoastra?
    Va rugam sa ne raspundeti cit de curind posibil,
    Cu respect si multumiri,
    in numele unui grup de studenti romani si americani entuziasti pro-monarhie de la City University of New York si Princeton University,
    Domnitza-Carmen Belecciu, Mathematics adjunct lecturer and gradute student at Hunter College, CUNY
    Theodor Dan Brasoveanu, graduate student, Princeton University
    April Deller, CUNY, Graduate Center of CUNY

  2. Raspuns pt Domnitza-Carmen Belecciu says:

    Doamna Belecciu,

    Alteta Sa Regala si cu mine va multumim pentru interesul pe care il aratati angajamentelor noastre publice si, mai ales, pentru mesajul trimis.

    Nu avem inca o data precisa a vizitei la New York, dar este posibil sa revenim in SUA in partea a doua a acestui an.

    Ar fi, pentru noi, o placere sa intalnim grupul dumneavoastra de studenti romani si americani de la City University si Princetown. De fapt, in ultima vizita pe care am avut-o la New York, anul trecut, am dorit sa vin la Princetown, dar in acel moment studentii erau in vacanta.

    Va rog sa nu ezitati sa ramaneti in legatura cu biroul meu, pe orice cale doriti. Se poate si prin intermediul acestui blog, dar si direct, prin e-mail, adresat dlui Alexandru Oprean, alexandruoprean@princeradu.ro/ , drei Cristina Parii, cristinaparii@princeradu.ro/ sau la office@princeradu.ro/

    Veti primi, de fiecare data, un raspuns prompt.

    Cu toata consideratia,

    Principele Radu al Romaniei

  3. Daniel says:

    Salut, vizitati un site cu fotografii din nordul Romaniei. http://friends87.page.tl

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53184636
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate