Salvarea limbii si culturii istro-romane din Peninsula Istria
Alteta Voastra, Ma numesc A. S., (…). Motivul pentru care ma adresez Altetei Voastre – si imi cer scuze ca, asemeni multor tineri din generatia mea, inlocuim uneori scrisoarile cu Internetul, dar in acest mod putem comunica mult mai rapid – este de a solicita sprijinul Altetei Voastre, si desigur al Casei Regale, pentru salvarea limbii si culturii istro-romane din Peninsula Istria. Marturisesc ca nu sunt un specialist in istorie, poate nu cunosc prea multe in domeniu, insa am fost impresionata sa stiu ca acest dialect al limbii romane este realmente pe cale de disparitie, ca, din pacate, sprijinul acordat de autoritatile romanesti a fost aproape inexistent, in conditiile in care avem o responsabilitate, cel putin morala, pentru conservarea patrimoniului romanesc de aici si de pretutindeini. Disparitia in numai cativa ani a dialectului istro-roman inseamna, de fapt, disparitia unor vechi cuvinte si traditii trace mostenite de multe mii de ani, fara de care nu numai cultura romana si-ar pierde din semnificatie. Sunt convinsa ca ceea ce nu au facut niciodata autoritatile romanesti, si nici omul de rand, poate sa faca cu un real succesc Casa Regala, intrucat a dovedit din primul moment ca a fost si este alaturi de poporul roman, chiar si in periode imposibile, cum a fost perioada comunista. Citeam despre istro-romani ca au asteptat sute de ani pe cineva din Romania, ca s-au simtit intotdeauna uitati, la capatul istoriei, si cred ca ar fi dincolo de orice asteptari ca un memebru al Casei Regale a Romaniei, poate chiar Majestatea Sa Regele Mihai, sa vina in mijlocul lor, in satele istro-romane. Dintre dialectele romanesti, acestia vorbesc o limba foarte apropiata de limba romana, cu aceleasi particularitati ca in Banat sau Maramures, ceea ce i-a facut pe multi sa afirme ca au venit din aceste regiuni sau ca, dimpotriva, Romanitatea Orientala este surpinzator de unitara. Eu cred ca este momentul, din nefericire, poate ultimul moment, in care se mai poate face ceva. Casa Regala a Romaniei inseamna moralitatate, continuitate, valoare, rezistenta, adica tot ceea ce ar putea fi oferit acum si acestei comunitati restranse, dar unice, din Slovenia si din Croatia. Sper din tot sufletul si am increderea ca demersurile Casei Regale, raportat la aceasta problema, vor avea nu numai un ecou in societatea romaneasca, dar si pe plan international. Cu aleasa consideratie, |
Doamna Sarbu,
Va multumesc pentru scrisoare.
Va rog sa nu va faceti griji in legatura cu scrisul electronic, este nu numai util, dar si inevitabil. Sunt impresionat ca ati simtit nevoia sa va cereti scuze. Atat cat imi sta in putinta, folosesc hartia si stiloul, iar placerea de a primi sau trimite plicuri cu scrisori este unica.
Va astept la Palatul Elisabeta, pentru a discuta despre Peninsula Istria. As vrea sa-mi spuneti mai multe lucruri, in special ce anume credeti dumneavoastra ca ar fi bine de facut, in domeniul vietii publice, in favoarea pastrarii patrimoniului romanesc.
Pe site-ul meu internet puteti gasi coordonatele colaboratorilor de la birou. Daca le scrieti, ei vor gasi momentul potrivit sa ne intalnim.
Fiindca ati adus vorba despre conservarea patrimoniului romanesc, as vrea sa vedeti aici, in pagina aceasta, un portret din anul 1878 al regelui Carol I, adus pur si simplu in dar, la Palatul Elisabeta, de un roman din Bistrita, care a dorit ca regele Mihai sa intre in posesia acestui bun de pret, pastrat zeci de ani de zile ascuns.