Sa luam aminte

Cu aproape cinci decenii in urma, John Fitzgerald Kennedy spunea: “Democratia este  un mod de guvernare foarte greu. Ea cere insusirile cele mai inalte de disciplina si stapânire de sine, vointa de a face sacrificii in interesul general si educatie”.  Judecata lui Kennedy se potriveste ca o manusa vietii românesti de astazi.

România poate fi o tara libera doar daca regulile democratiei sunt respectate de liderii tarii si intelese de cetatenii ei.

România poate fi o tara stabila doar daca institutiile publice sunt servite cu competenta si devotament, nu aservite de persoane private.

Conform cu Constitutia actuala, reprezentarea Statului este primordiala responsabilitate a Presedintele României.

De asemenea, prin comportamentul lui public si institutional, Presedintele este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii.

O alta esentiala responsabilitate a Institutiei Presedintelui României este ca vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice.

România politica este responsabilitatea Parlamentului si Guvernului (in plan institutional) si treaba partidelor politice si a societatii civile (in plan ne-guvernamental).

Preocuparea Presedintelui ar trebui sa fie România orizontala (a comunitatilor locale) si România verticala (a profesiilor care stratifica societatea locala), in loc de România politica. Astfel, Presedintele isi poate exercita prerogativa de mediator intre cetateni si Stat si intre puterile Statului.

10 comentarii

  1. casleanu giorgica, galati says:

    De unde sa aducem, Alteta, acei conducatori dispusi sa se sacrifice pentru binele public? Am ajuns sa credem ca doar Dumnezeu ne mai poate ajuta, sa ne trimita un lider providential care sa ne scoata la lumina. Intr-o familie unde parintii sunt preocupati mai mult de interesele lor( cariera, bani, faima) , copii fac prostii, sunt needucati, o iau in directii gresite. Asa si cu poporul lipsit de conducatori preocupati de binele general, al tarii in ansamblu. Ne tot repetam ca trebuie sa ne schimbam fiecare in parte, sa ne autoeducam, sa avem o alta atitudine fata de viata, comform noilor cerinte democratice si timpului pe care-l traim. Dar cati sunt constienti de acest lucru. Ce ne facem cu majoritatea, cu cei lipsiti de educatie, indobitociti de saracie , griji , alcool. Este nevoie de un proces mult mai complex si amplu, relizat de institutii ale statului, de institutii culturale. Avem nevoie de legi bune si clare, dar in acelasi timp avem nevoie si de institutii ale statului solide si responsabile care sa puna in aplicare aceste legi. Altfel vom merge din rau in mai rau, pentru ca nimic nu se relizeaza de la sine.

  2. f.popescu says:

    Eu nu pot intelege:merg la referendum,votez pentru 300 de parlamentari si o Camera,de ce ?,pentru ca au venituri disproportionate si nu reprezinta interesul national ci acela personal sau de grup.
    Bun,si daca cei 300 dintr-o Camera sunt de aceeasi calitate precum cei actuali?
    Si tot spunem de reforma statului,mai ales in campania electorala!
    Toate partidele totalitare au vorbit de reforma statului!
    Nu-i mai bine cu doua Camere,mai apar semne de intrebare cand se fac dezbateri!
    Ce mai conteaza cheltuiala in plus la cat s-a pierdut?
    Eu cred ca natiunea trebuie sa aiba un model de echilibru si comportament,precum stupul o regina!

  3. Democratia. says:

    AVR Principe Radu,
    Poporul roman nu a beneficiat de o adevarata
    educatie in ceea ce priveste drepturile si obligatiile
    democratice, impuse de o democratia europeana.
    Printre beneficiile aduse de deschiderea la valorile europene,
    se impune folosirea oportunitatii de a impune standarde europene,
    in alegerea Presedintelui Statului roman,
    pe toata perioada campaniei electorale prezidentiale.
    Alesul Poporului sa fie SIMBOLUL TARII,
    sa reprezinte tot ce este mai de valoare in societatea si civilizatia noastra.
    Prin atuurile lui sa fie:
    *… garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii*.
    *… mediator intre cetateni si Stat, si intre puterile Statului*.

    *Government of the people,
    by the people, for the people*.
    (A. Lincoln)

    *Spiritul democraţiei nu poate fi găsit in afară.
    El trebuie să vină din interior*.
    (M. Gandhi)

    #Democraţia poate fi ameninţată la fel de mult de
    *Linişte şi ordine*
    ca şi de:
    *nelinişte şi dezordine*#.
    (Hildegard Hamm-Brother)

  4. ramo says:

    Mie-mi surade ideea de a avea un presedinte femeie. Nu se gandeste Principesa sa candideze?:)

  5. P.G says:

    Pacat ,mare pacat, faptul ca se nasc asa rar persoane de o asemenea calitate, rafinament, eruditzie, echilibru, sobrietate,tzinuta, cultura si mai ales , ceea ce lipseste acestui popor-verticalitate si onestitate!Ma refer, la altetzea sa Principele Radu Duda( pentru care eu, personal am o mare sincera, admiratzie si respect)In curand aceasta tzara… privind undeva in urma, nu-si va mai recunoaste radacinile, valorile morale si spirituale, vom deveni rigizi si reci,ne vom dezumaniza, ne vom pierde pana si farama de credintza care ne mai coaguleaza suflelele pustiite de vremuri…i???:(Toate astea si multe altele , trebuiesc insa , dragi si pretziosi prieteni sa ne mentzina alaturi, in incercarile disperate de a pastra putzinul ce ne-a mai ramas nealterat: traditzia populara, cultura religia…!Respectul meu, jos palaria!
    P.G

  6. E. says:

    Sunt onorata pt.ca am avut prilejul sa comunicam ,va multumesc . AS FI DORIT F.MULT SA DEVENITI PRESEDINTELE ROMANIEI,dar timpul nu e trecut,chiar daca eu am o virsta.

  7. Un comentariu la obiect cu ceea ce se intampla la ora actuala in societatea romaneasca.Romanilor le mai trebuie 50 de ani sa invete dermocratia adevarata,pentru ca constiinta romanului este obstructionata de mentalitati comuniste.Noi nu stim sa ne miscam liber,ci impinsi si manipulati prin spate,de aceea improscam oamenii nevinovati,de valoare,cu noroi si tot poporul se invarteste in gol si va muri titirica inima rea ca nu avem minte sanatoasa.O sa alegem pana o sa culegem.Suntem niste viermi carpanosi si nu avem constiinta ca in umbra noastra se topeste ca o lumanare un om de mare valoare pentru cultura romaneasca.Ne meritam soarta.

  8. Foarte adevarat dar in mod deosebit doresc sa exprim inalta apreciere pentru ultimul paragraf magistral – care exprima o parte insemnata din esenta rolului institutiei prezidentiale.

    Cu cele mai bune ganduri ASR, Principele Radu

  9. Cand ai un presedinte jucator, nu stiu daca te mai poti gandi la principi de baza care alcatuieste statul Roman. Timp de 5 ani am asistat la un spectacol gratis oferit de cel care se preteaza a fi presedintele Romaniei. Mie rusine sa cred ca el imi e presedinte…dar asta e. Greseala intotdeauna trebuie asumata. Sper ca romanii vor directiona votul catre o persoana care nu ne-ar reprezenta prin spectacol mediatic ci prin liniste si responsabilitate. Sau poate e o problema a noastra…ne excita astfel de iesiri ale mai marilor lideri politici.
    Pentru o mai buna cultura si educatie va recomand sa ne autoeducam.
    Cu respect, Visinel Balan

  10. neAnonim says:

    @casleanu giorgica:
    Până nu realizăm că NUMAI Dumnezeu ne poate ajuta, vom rătăci precum Israelul în deşert (o călătorie de 3 zile s-a transformat într-o aventură de 40 ani!) 😉

    “Când nu este nici o descoperire dumnezeiască, poporul piere” Proverbe 29:18

    Nimic fără Dumnezeu!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53887070
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate