Românii sunt singuri…

HRHR Portrait May2011

Cu doi ani în urmă, în luna iunie, am vizitat Spania în timpul campaniei mele prezidențiale. Aflat la Madrid, am oferit un interviu dlui Felix Damian, de la postul de televiziune “Românul.Eu“, în care am vorbit despre viața românească actuală. Zilele trecute, am descoperit pe YouTube acest interviu de zece minute, de care aproape uitasem. L-am privit, recunoscător fiind celui care a avut generozitatea să-l ofere pe Internet tuturor celor interesați. El a fost postat cu titlul “Românii sunt singuri…

Dialogul dintre mine și ziaristul român rămâne dureros de actual, după doi ani. Aceleași probleme din viața publică nerezolvate, aceleași ambiguități instituționale pe care le acceptăm cu seninătate, aceleași surse de umilință, dispreț și denigrare pe care le privim cu indiferență sau  cu umor, aceeași complicitate iresponsabilă și imorală a unor corifei din societatea civilă cu acte politico-administrative care disprețuiesc etica și democrația. Toate metehnele intacte! La fel, intacte rămân indiferența noastră față de cauzele acestor vulnerabilități și convingerea că va veni, cândva, cineva care să rezolve tot ce noi nu avem apetit să rezolvăm.

Privind dialogul de zece minute, pe care vă invit să-l vizionați, am înțeles cât de profund este înrădăcinat ceea ce propuneam acum doi ani să înlăturăm din mentalitatea noastră, din instituțiile noastre, din raportarea noastră la ele. De asemenea, privind interviul m-am bucurat din nou pentru fiecare zi pe care am hărăzit-o efortului de acum doi ani, de a propune românilor o Românie altfel.

http://www.youtube.com/watch?v=s5SqU9xjj4E

M-aș bucura dacă ați privi acest interviu și v-ați exprima părerea dumneavoastră aici, în pagina de jurnal online.

21 comentarii

  1. Intr-adevar,monarhia ramane singura forma de guvernamant viabila care ar pune lucrurile la pct in Romania.Traim intr-o tara in care predomina haosul in toate institutiile,anarhia si populismul ieftin.

  2. Cristi Iordache says:

    Alteţa Voastră ştie că mijloacele media au fost şi rămân reduse în ceea ce priveşte acţiunile Casei Regale. Deşi ele sunt pozitive şi singurele îndreptate către binele colectiv (dintotdeauna şi cu atât mai mult acum), deşi este singura speranţă pentru viitorul copiilor ţării, propagarea, promovarea şi toate instrumentele de comunicare sunt umbrite de către segmentele politice, interesele meschine de grup, care pot acapara acel “50+1”, aşa cum s-a întâmplat de-a lungul istoriei. Aveaţi dreptate în interviu, însă fără o expansiune mediatică (îmi permit să o numesc chiar agresivă), a programului şi intereselor Alteţei Voastre şi implicit a Casei Regale, nu se pot depăşi comunităţile cu scopuri mărunte şi egoiste. Eu am încercat ceva, dar fără susţinere şi singur împotriva multora, nu izbândesc în a sugera unica soluţie care a fost şi se află lângă noi din 89 şi până în prezent.

  3. Vlad Badea says:

    Cred că cea mai înţeleaptă decizie pentru alegerile din 2014 ar fi ca ASR Principele Radu să candideze din partea USL pentru Preşedinţia României. Nu am auzit vorbindu-se în mass-media despre această variantă şi nu înţeleg de ce. Succesul, după părerea mea, ar fi garantat. Mai mult decât atât, ar fi o situaţie win-win:
    1. Instituţia Preşedintelui ar avea de câştigat prin noul model de leadership pe care îl propune Principele Radu. Prea multe lucruri de comentat aici nu aş avea; cred că este suficient să privim intervenţiile publice ale Principelui Radu.
    2. Propunând un candidat neutru, USL îşi asigură existenţa şi buna funcţionare şi după momentul alegerilor. Cred că experienţa Alianţei DA, cu un lider politic la Preşedinţie şi altul la Guvern, a pus în lumină foarte bine faptul că o alianţă guvernamentală nu poate funcţiona eficient dacă unul dintre co-preşedinţii săi se află pe poziţii superioare faţă de ceilalţi.
    3. Casa Regală şi-ar păstra neutralitatea politică nealterată, întrucât Principele ar urma să fie susţinut de o alianţă dreapta-stânga. Aşadar, este exclus orice dubiu de favoritism faţă de un partid sau o doctrină anume.
    Acest scenariu ar fi cel mai potrivit, după părerea mea. Nu ştiu dacă va fi posibil, dar cred sincer că el ar putea aduce echilibrul şi stabilitatea de care societatea noastră are atâta nevoie în aceste vremuri de criză.

  4. Chelu Victor says:

    Desi am 20 de ani am inteles cu mult timp in urma ceea ce dvs. oferiti Romaniei si anume:stabilitatea si increderea intr-un lider,un lider pe care Romania nu l-a avut pana acum,un lider care sa slujeasca statul si pe cetateni nu invers.Dvs. sunteti omul potrivit.Pana acum Romania nu a mai avut un om la varful ei care sa vorbeasca atat de frumos,cursiv si ceea ce e mai important sa stie ce trebuie facut pentru Romania.Ei au doar un scop:PUTEREA.Dvs.aveti alt scop:CRESTEREA ROMANIEI, RESPONSABILIZAREA INSTITUTIILOR SI RESPECTAREA LOR.Sunt mandru de M.S Regele Mihai I si de Familia Regala a Romaniei.Felicitari!!

  5. Maria Ratiu says:

    Alteta, aveti perfecta dreptate si in interviul de pe You Toube si in ceea ce ati scris mai sus. Eu traiesc de 10 ani la Torino si nu simt Statul Roman in nici un fel. Suntem singuri ca romani aici. Romanii din Italia cer ajutorul sindicatelor cand au nevoie sa fie protejati de abuzurile patronilor, cand au nevoie sa fie reprezentati in justitie, cand au nevoie de asistenta de orice fel…Deseori intalnesc romani care lucreaza, Dumnezeu stie cum, de dimineata pana seara sau 24 ore din 24 cand lucreaza ca si convivente cu persoana sau familia pe care o asista. Si eu am lucrat in acest fel in primii 4 ani de soggiorno in Italia. Dar intrebarea este: cum poate statul roman sa asiste romanii in strainatate cand nu reuseste acasa sa faca sa functioneze institutiile lui. Noi nu suntem o republica ci avem doar un presedinte ales la interval de 4 ani si care face ceea ce facea Ceausescu: intervine, da indicatii, rezolva situatii…dar ceea ce este specific Romaniei este ca populatia cere lui, Presedintelui, sa faca, sa dea, sa rezolve s.a.m.d. Uitati-va pe FB: toti il injura pe presedinte: pentru inundatii, pentru srazi sparte, pentru inchiderea spitalelor etc. Iar Presedintele ce face? Raspunde cu nonsalanta si isi asuma raspunderea… Sigur ca nu trebuie sa o faca, dar o face si intretine mitul Presedintelui “face tot” pentru ca interesul este ca populatia sa ramana confuza, tranzitia sa se alungeasca in timp cat mai mult iar rovina sa se implineasca…Am fost anul acesta acasa si am vazut fabrica in care am lucrat ca inginer rasa de pe fata pamantului. Teren viran! Mi-e frica ca asa vor sa faca si cu Romania daca nu ne mobilizam in 2012… Trebuie neaparat sa ne unim fortele toti noi care vedem clar acest pericol. Daca nu o facem acum s-ar putea sa fie prea tarziu pentru Romania. Doamne ajuta sa putem repune Monarhia in fruntea statului! Eu cred ca este singura posibilitate de salvare a Rmaniei si nu o spun pentru ca va scriu D-voastra ci pentru ca asa cred cu sfintenie…

  6. Tucan Ileana says:

    “…rămâne dureros de actual, după doi ani. Aceleași probleme din viața publică nerezolvate, aceleași ambiguități instituționale” şi aceeaşi politicieni români , sau “Ăştia” sunt invadatori extratereştri de pe Marte, care vin în control in ţara nostră, iar noi murim de frica lor??Nu mai suntem nici de râsul curcii, este mult mai evoluată ca noi. Mii de scuze pentru vocabular.

  7. – ALTETE , ROMANII NU SUNT SINGURI IN SPANIA .ACOLO AU DOBANDIT DREPTUL LA RESPECT ,ACOLO S-AU DESPRINS DE IMAGINEA FALSA PE CARE O AVEAU DESPRE MONARHIE ,ACOLO LI S-AU OFERIT CONDITII DE VIATA SI DVERTISMENT ,,STIL ROMANESC ,,ACOLO MSR JUAN CARLOS LE-A OFERIT CASA ,MASA ,BANI SI PENTRU A TRIMITE ACASA IN ROMANIA . ACOLO II SUSTINETI DUMNEAVOASTRA SI CASA REGALA ,IAR DE ACOLO NU LE MAI PLACE TRAIUL DIN TARA .STIU DE LA O DNA EDUCATOARE ,CROVEANU MARGARETA ,care mi-a fost colega de consiliu profesoral si care nu suporta monarhia ,ca a recunoscut cand ne-am intalnit . CITEZ ,,-MARGARETA ,ACUM MAI DETESTI MONARHIA ? ,, – LELIA , AI AVUT DREPTATE ,EU NU AM STIUT ADEVARUL .,, MULTUMIRI PENTRU TOT CEEA CE INTREPRINDETI PENTRU TARA SI ROMANI SI RESPECT DEOSEBIT PENTRU INTERVIU. ileana lelia stancu .

  8. jocker12 says:

    In primul rind, celor de la amintitul post de televiziune le-a lipsit lumina de pe camera. Subiectului, adica Altetzei Voastre, ii lipseshte claritatea… din punct de vedere al compozitziei imaginii… Apoi… AV atzi repetat corect detaliile despre Constutzie sau sefii de stat. In teorie, totul arata clar, cu simetriile unei logici istorice, insa cred ca oamenii au nevoie shi de dovezi ale capacitatziii Casei Regale de a construi shi hrani un proiect de reconstructzie a Romaniei. Cu cine credetzi ca se poate aplica reforma? Multzi dintre comentatorii de pe acest blog, ashteapta implicarea AV in viatza politica, ceea ce este evident ca nu se poate, insa in spatele acestei idei sta de fapt dorintza lor de a va auzi vorbind mai la concret, despre o echipa de conducere. in eventualitatea unui astfel de proiect, cum a fost shi candidatura AV la preshedentzie. Populatzia vrea sa afle cu cine va colabora Casa Regala, daca va fi cazul, la corectarea societatzii romaneshti. Sigur ca vezti comenta ca insashi corectarea institutziilor statului va duce la corectarea sistemului, insa in conditzia Romaniei, discutam despre instincte primare ce au fost alienate de comunishti, mentalitatzile fiind cele care distrug shi otravesc din interior. Alteza Voastra ar alege un candidat care nu promite nimic? Sincer, nu cred. Putetzi sa promitetzi o echipa, un grup de oameni care ar putea redesena polica interna shi externa a Romaniei, ar putea reorganiza economia, justitzia, internele shi armata. I-atzi cautat, sau credetzi ca vor scoate capul la iveala singuri, dorind sa stringa rindurile cu Altetzele Voastre? Tinerii pot aduce energiie, insa instinctul vine de la cei cu experientza. Asha cum s-a intimplat la 1848 sau la inceputul secolului trecut, cind politica europeana a trecut shi pe la Bucureshti. Timp de 60 de ani, romanii au invatzat exact pe dos, ceea ce nu trebuie facut daca vrei sa ai un stat puternic, suveran, cu o economie puternica shi cu politicieni redutabili. Astazi, golitzi de substantza, ei cred ca ceea ce se shtiu ei este corect, ca demnitatea nu are decit alb sau negru, ca pe cine nu lashi sa moara, nu te lasa sa traieshti… ceea ce este complet fals. Unde credetzi ca vetzi gasi spiritele care sa intoarca istoria? Voi citi cu mare interes comentariile dumneavoastra despre timpitzii cu averi ai Romaniei de astazi, cit shi despre biserica… Credetzi ca putetzi scrie shi despre ce ii doare pe romani? Fara a corecta aceste rani, nu cred ca Romania va arata vreodata altfel…

  9. Marius-Adrian P. (Facebook) says:

    Actuala “clasa politica” ,preparata in laboratorul securitatii, trebuie inlaturata, ca orice mizerie !Faptul ca unul e mai rau ca altul, nu schimba imaginea de ansamblu, obtinuta prin “aportul” fiecaruia in parte :jefuitorii Romaniei ! Restul?Doar intr-o instanta se poate stabili diferenta de vina, a unuia sau altuia : instanta de judecata , respectand Codul de procedura penala !

  10. Comentarii pe Facebook (I) says:

    #
    Barariu Mona Ligia Cu un preserdinte cu tenta monarhica am fi putut reconstrui Romania.
    #
    Andreea Achim Cu siguranta ne vom intoarce la valorile traditionale. Trebuie insa sa sustinem modelele pozitive … cum ar putea invata generatiile noi altceva? Fiecare din noi are datoria sa ceara chiar daca acum primim non-valori pe canale media, istorie trunchiata in scoli, etc … noi reconstruim Romania si cu cat vom intelege mai repede cu atat vom scurta din drumul pana la normalitate…
    #
    Andreea Achim Cert e ca nu putem da vina pe soarta si nici nu putem astepta sa ne rezolve cineva. E insuficient sa se implice o persoana, doua .. sau chiar Casa Regala, e nevoie de implicarea noastra a tuturor si atunci nu vom mai fi singuri pentru ca ne vom simti definiti de societatea construita.
    #
    Petrica Radulescu Da, speranta este in tineri… cei mai in varsta nu pot scapa de conceptul de ‘tatuca’… adica presedinte dictator…
    #
    Ciuperca Niculina Va felicit pentru interviu! Aveti mare dreptate in tot ce spuneti. Am distribuit si eu interviul pentru ca ar fi pacat sa nu-l vada cat mai multi.

  11. Comentarii pe Facebook (II) says:

    #
    Cristi Iordache Alteţa Voatră îmi cunoaşte părerea încă de acum un an. E mult de spus pentru momentul şi locul acesta.
    #
    Tucan Ileana “…rămâne dureros de actual, după doi ani. Aceleași probleme din viața publică nerezolvate, aceleași ambiguități instituționale” şi aceeaşi politicieni români , sau “Ăştia” sunt invadatori extratereştri de pe Marte, care vin în control in ţara nostră, iar noi murim de frica lor??Nu mai suntem nici de râsul curcii, este mult mai evoluată ca noi. Mii de scuze pentru vocabular.
    #
    Despina Popescu DIN PACATE DE ATUNCI LUCRURILE AU EVOLUAT DRAMATIC. ROMANII SUNT SI MAI SINGURI CHIAR IN ROMANIA. AVEM NEVOIE DE UN CONDUCATOR CU VIZIUNE , BUN SIMT SI BUNA CREDINTA….
    #
    Cadar Flaviu Marius Dupa ce BASE si BOC se contrazic,IATA OAMENII INCAPABILI DE A CONDUCE TARA!!! Luptam si jos cu ,,IMPOTENTA”!!!!!

  12. Cristian says:

    Alteta, problema nu este ca nu ati avea dreptate in ceea ce spuneti si propuneati atunci, problema este ca in aceasta tara exista o…clica, sau o gasca sa-i spunem de “politicieni”, cu o extraordinara influenta, sustinuta din spate de diverse grupuri oculte, care practic dicteaza mersul evenimentelor, directia care e de urmat. Ei isi doresc ca pozitia de presedinte sa fie politizata, practic tot timpul va fi o legatura ombilicala intre presedinte si partidul care l-a propulsat acolo, partidul “prezidential”. Inainte a fost PDSR, apoi coalitia CDR, ulterior PSD, acum PDL-ul. Practic lumea voteaza candidatul in functie de partidul din care face parte. In aceste conditii, e imposibil pentru cineva nesustinut de partide politice (propaganda, bani cu gramada, prezenta in mass-media) sa aiba sanse de a castiga.
    Din pacate, nici pe mai departe lucrurile nu se vor schimba, interesele sunt prea mari, interese care nu au nimic de-a face cu (adevaratul) interes national si nu sunt in favoarea cetatenilor. Daca ar castiga USL, ar fi la fel ca in 2004, unul din lideri ar deveni presedinte, celalalt premier. Ce garantii am avea ca nu ar exista din nou conflicte si orgolii intre institutii (care la noi se identifica cu persoana care le reprezinta). Singurul lucru bun (motiv pentru care e de dorit sa se produca schimbarea) ar fi indepartarea de la putere a acestor dementi care sunt acum.
    Nu stiu insa daca si cand se va produce cu adevarat schimbarea care ar conta, intoarcerea spre normalitate…poate cu o noua Constitutie (din ce se auzea, proiectul USL in aceasta privinta propunea o republica parlamentara…sa speram ca va fi asa…dar ma indoiesc ca vor sterge de la articolul cu revizuirea Constitutiei, dintre exceptiile care nu pot face obiectul revizuirii si “forma republicana de guvernamant”… dar ma rog, sa zicem ca ar fi bine si asa, ar fi mai multe sanse pentru a depolitiza functia de presedinte).
    E pacat, mare pacat ca oamenii sunt in continuare indoctrinati, ce a lucrat comunismul a ramas puternic inradacinat in mentalul colectiv, asta pe langa carentele culturale, informationale ale societatii, pasivitatea acesteia, lipsa ei re reactie la niste lucruri strigatoare la cer care s-au intamplat in ultimii ani… Toate astea au dus din pacate la (re)alegerea unui individ care hahaie bine.

  13. n says:

    Alteta Voastra!
    Nu cred ca acest interviu necesita vreun comentariu! Doar atat as adauga; daca majoritatea Romanilor ar fi capabili sa inteleaga mesajul Vostru, schimbarea ar veni de la sine…atata timp cat mesajul Vostru este parazitatt de false mesaje de tip OTV, carora din pacate multora le place, situatia nu are sanse prea mari sa se schimbe!
    Cu consideratie,
    Dr. Nicoara Ovidiu

  14. Alexandru says:

    Alteta Voastra Regala,

    Ceea ce ati descris in articol este adevarul de astazi: institutiile statului sunt in continuare batjocorite si utilizate ca arme de neutralizat un adversar politic sau altul, societatea civila tace si se complace in aceasta situatie, un intreg popor este mintit in fiecare zi cu nerusinare! Atata timp cat Romania nu o sa inteleaga rostul parlamentarismului intr-o democratie veritabila si functionala aceasta situatie nefericita o sa continue. Trebuie eliminat, dupa cum Alteta Voastra a spus, “complexul ceausismului” pentru ca institutiile sa functioneze normal. La momentul actual, presedintele nu este decat al doilea prim-ministru prin tot ceea ce face, el este primul-ministru ales, iar primul-ministru in adevaratul sens al cuvantului este cel numit. Trebuie sa existe coerenta ca in orice stat de drept din Europa: presedintele sa fie presedinte, iar primul-ministru sa fie primul-ministru! Acest lucru nu se va putea infaptui decat in 2014 atunci cand Alteta Voastra Regala ne va da din nou semnalul pornirii la lupta: “Romania Altfel!”

  15. Stefanescu Cristiana says:

    Alteta

    Am ascultat cu admiratie dar si cu mahnire lectia de bun simt si vizionarism. Da, lectie si nu interviu! Dar de ce ne-ati lasat?! Ca mine sunt multi, multi care au sperat la normalitate si mai ales au sperat la ziua in care vor fi mandri de a fi reprezentati de presedinte demn, de a avea ordine in tara, ordinea si adevarata justitie ne-ar ajuta sa suportam nenorocirea unei crize mondiale… acum suportam de fapt criza noastra, a ultimilor 21 de ani!
    Am ramas fara REGE, fara MAJESTATE, fara ORIZONT! Privim doar in buzunare, in curtea vecinului si la televizor!

  16. Stelian Rotaru says:

    Alteta,
    Cu mare satisfactie, bucurie, Va semnalez un articol din ziarul local “Monitorul Expres”

    Monitorul Expres Brasov
    Vineri 12 august 2011
    Din articolul “Cel mai nou instrument muzical se aude la Rasnov”.
    “Ziua de duminica va fi dedicata monarhiei din Romania.
    In cadrul festivalului de film vor putea fi urmarite peliculele “Monarhia salveaza Romania “, “Un copil pe tronul Romaniei”, Automobilul, o pasiune regala”, “Regele Mihai, a 85-a aniversare”, si “Exilul istoriei” Nimic fara Dumnezeu !

  17. horia cremene says:

    Reiau câteva idei, aşa cum le-am perceput eu, din comentariile anterioare
    – cu cine credeţi că se poate reconstrui România, cu cine credeţi că se poate aplica reforma (comentariul 8). Lumea aşteaptă implicarea AV „mai la concret” (sic);
    – cum pot să apară exponenţii, liderii de mici grupuri de atitudine, dacă nu apare un exemplu naţional (credibil, carismatic, înţelept) care să-i inspire (comentariul 2);
    – tinerii pot aduce energie, însă înţelepciunea vine de la experienţă (comentariul 8)
    – candidatura la Preşedinţie în numele USL (comentariul 3) mie mi se pare cel mai scârbos lucru (scuze pentru limbaj). Şi totuşi… Ar fi înţelept de analizat ce ofertă (de oameni) ar avea USL, pentru a putea aprecia în ce măsură aceştia prezintă garanţii de reformare a instituţiilor statului (comentariul 8). Cu o echipă consecventă şi competentă la guvernare cred că s-ar putea accepta compromisul care pare inacceptabil. Desigur e nevoie să fie convinşi liderii naţionali şi locali, ceea ce nu e puţin lucru;

    La cele de mai sus, pe care mi le însuşesc în totalitate, mai adaug că, din ceea ce se vede, în România răul se întinde mult mai repede decât binele. Grupurile de atitudine civică sunt mult mai puţin mediatizate decât acţiunile bandelor de interlopi (infiltrate în toate instituţiile statului). Speranţa, atâta cât mai există, ar fi ca pe baza experienţei anterioare Principele Radu să se pregătească pentru o nouă candidatură, din partea Opoziţiei Unite.

  18. ganciu says:

    Asa este: un sef de stat trebuie sa fie deasupra partidelor politice,o persoana apolitica-respectata de toata lumea precum si un adevarat mediator atat intre puterile statului precum si intre stat si societate. Din pacate,actuala Constitutie nu permite acest lucru: conform acestui document, presedintele alege persoana premierului, dupa bunul sau plac iar in acest scop face si desface majoritati parlamentare ; astfel presedintele Romaniei poate cenzura votul natiunii fapt ce ingradeste suveranitatea poporului roman (astfel dreptul de vot este la noi un concept lipsit de continut precum era pe timpul comunistilor).
    Pentru a spera ca sa avem un sef de stat apolitic si impartial,trebuie adoptate criterii clare.Constitutia ar trebui sa sune asa: “Presedintele desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru in baza listei de 3 propuneri corespunzatoare fiecarei tentative de investitura, inaintata de catre partidul care a castigat cel mai mare numar de mandate in Parlament.”

  19. Rodica Manea says:

    Vrem Monarhie si pentru Romania.Locuiesc in Spania din 1996 si admir si apreciez foarte mult Monarhia spaniolá.Cred ca pentru Romania,Monarhia ar fi singura cale de iesire din impas.Toate tarile in care existá monarhie,o duc foarte bine.De ce nu incercam ceva si pentru Romania??????

  20. Daniela L. says:

    Am privit interviul si mi-am readus aminte de emotia anuntarii candidaturii dvs. de atunci.
    Si eu la randul meu m-as bucura sa mai candidati, sa ma incercati! Sa se trezeasca Romania la adevarata valoare!

  21. Eatan Niculina says:

    Felicitari pt. interviu!Un adevarat roman care nu arunca cu gunoi in altii !

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54871119
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate