“Romania, o tara curata si adevarata”

„Eu sunt putin mai dinamica, am energie, as vrea sa intervin din nou“, mi-a spus Georgiana, in timpul intalnirii cu elevii de la liceul „Marin Preda“ din Turnu Magurele. Apoi a continuat: „Ne-ati intrebat cum am vrea sa fie Romania peste douazeci de ani. Eu as vrea sa fie o tara curata si adevarata. Adica, oamenii care ne conduc sa nu mai spuna una si sa faca alta, iar preocuparea lor sa nu fie sa-si ridice propriile case, ci sa dezvolte Romania“.

I-am raspuns ca leadership-ul Romaniei, ca si al Europei, este saracit de reducerea la simpla componenta politica si ca societatea omeneasca, precum organismul uman, este un element viu, care are o multitudine de nevoi.

Colegul ei, Andrei, ca si celalalt coleg care a luat cuvantul, au spus ca mentalitatea romaneasca este in urma timpului si a realitatilor, ca prosperitatea trebuie ingemanata cu grija sociala, ca timpul comunist a ucis valorile si ca ele trebuie puse la loc.

Ziua de astazi a inceput la Rosiorii de Vede si a continuat la Turnu Magurele si Alexandria. In primele doua municipii am intalnit primarii si consilierii locali. Dl Ion Nutu, primarul Rosiorilor de Vede, si dl Nicolae Mohanu, primarul Turnu-Magurelelor, au purtat cu mine un dialog viu, plin de caldura si de incredere. Alaturi de ei, zeci de consilieri locali, personalitati din societatea civila, profesori de istorie, jurnalisti tineri. Toti reprezentanti a doua orase care au nume frumoase, poetice, dar sunt si de un pitoresc ce a scapat, ca prin minune, atat timpului comunist cat si saraciei post-decembriste.

Nu am idee de ce oamenii importanti politici, economici, formatorii de opinie nu merg in aceste locuri. Casa Regala are o nevoie profunda de a se duce in orasele romanesti, mici si mari, dar mai ales mici, pentru ca legatura ei cu natiunea este directa si nu trece prin conjuncturi si organizatii. Aduceti-va aminte de cate sute de ori a trecut Regina Ana prin satele romanesti, prin manastiri, conducand coloane de 14 tiruri cu paturi, alimente si ajutoare, in timpul inundatiilor de acum zece ani sau ori de cate ori a fost nevoie. Despre gesturile profunde, romanesti, durabile ale Majestatii Sale Regina Ana nu a avut nimeni timp nici sa scrie, nici nu a avut nimeni “timp de emisie”. Toata lumea era prea ocupata cu “actualitatea”. Problema este insa ca “actualitatea” nu era acolo, ci altundeva. De exemplu, la Rosiorii de Vede si la Turnu-Magurele, in doua orase de 35.000 si, respectiv, 31.000 de locuitori, unde statuile sunt la locul lor, unde oamenii isi aduc aminte ca Regina Maria a venit la ei in 1928 si ca Regele Carol I a dormit o noapte, in 1877, in drum spre front.
Acesti oameni sunt preocupati de fonduri structurale, de computere pentru copiii lor, de investitii straine, de parcuri industriale, de calitatea invatamantului, de viata batranilor, de festivaluri, de parcurile din oras, de publicatii, asociatii de breasla sau civice.

Elevilor de la Colegiul National “Anastasescu” si de la liceul “Marin Preda” le-am propus un concurs, cu acceptul profesorilor si al primarilor celor doua municipii: sa adune de la colegii lor de clasa a XI-a si a XII-a, din liceele lor si din celelalte licee din Rosiorii de Vede si Turnu-Magurele, cate o pagina scrisa de fiecare din ei, in care sa descrie, in rezumat, un proiect care ar merita fonduri structurale, necesar comunitatii lor: o sosea, un centru cultural, un complex Cinemax, cu ecrane panoramice, un complex sportiv, o pasarela sau o centura a orasului, o laguna artificiala sau un aeroport privat; tot ce cred ei ca este absolut necesar in urmatorii 20 de ani. Aceste idei pot fi evaluate de profesori si edilii oraselor, iar cele 10 cele mai bune, ar putea incapea pe mana unor specialisti in domeniu, care le-ar putea transforma in dosare complete, cu propuneri eligibile la Bruxelles.

Va inchipuiti ce formidabil ar fi daca cei de la UE ar primi 10 propuneri de la un oras romanesc, in care exemplarele dosare de accesare de fonduri structurale ar fi opera copiilor din oras!

Elevii de la Colegiul National “Anastasescu” au fost tot atat de inteligenti si prezenti la dialog, chiar daca mai timizi si mai contemplativi. Am multumit ambelor colective pentru ospitalitate si pentru momentele petrecute.

In orasele teleormanene am mai intalnit, in afara de edili si personalitati economice, stiintifice si culturale, pe reprezentantii bisericii. Iar la Alexandria, in incheierea vizitei, am vizitat pe Prea Sfintia Sa Galaction, episcopul Alexandriei si Teleormanului.

Am rugat pe elevi sa continue dialogul inceput in salile de festivitati, iar chestiunile pe care nu le-am putut discuta astazi, sa fie continuate aici. Acest forum, blog, jurnal, este deschis in mod special pentru ei.

Avand in vedere ca numai peste cateva zile voi merge in alte doua orase, in celalalt capat al tarii, si ca acum un timp am fost in doua orase din Arges, sper din toata inima ca toti cei pe care ii intalnesc se vor regasi in aceste pagini.

imported-photos-00069.jpg imported-photos-00085.jpg imported-photos-00087.jpg
imported-photos-00109.jpg imported-photos-00105.jpg imported-photos-00103.jpg

4 comentarii

  1. Andrei says:

    Alteta, primarul Nicolae Mohanu a vorbit astazi despre “stalpul de sprijin” care poate fi Casa Regala, de faptul ca generatia parintilor nostri nu s-a putut bucura de acest ajutor.
    Cu inocenta-mi specifica unui tanar de 19 ani, un tanar al Romaniei din anul 2007, care este inundat de media cu absolut tot felul de informatii care nu stiu ce rol au, eu va intreb ce poate face acest “stalp” pentru generatia pe care eu o reprezint, pentru ca, oricat de liberi am fi noi, pe atat de constransi suntem de normele pe care aceasta societate le impune.
    Am fost fascinat de mic copil de aureola misterioasa pe care Casa Regala o reprezenta pentru un copil iar intalnirea de astazi a reprezentat pentru mine o mare onoare, singurul lucru pe care il regret este ca timpul alocat discutiei a fost mult prea scurt, iar “creditele” mele erau numerotate.
    Va multumesc, Andrei Mehedintu, Liceul Teoretic “Marin Preda”, Turnu Magurele

  2. TRIFAN ALEXANDRU says:

    Alteta,am citit in presa din teleorman,locale,din 2o februarie 2oo7,despre vizitra la ROSIORI unde ati fost primit de Primarul Ion Nutu ,un primar de exceptie pe care il cunosc bine. De mult vreau sa intru in legatura cu CASA REGALA deoarece am constatat ca toate costumele populare ce le-am achizitionat pentru ansamnlul IZVORASUL ce il conduc de 12 ani,are exact virsta MAJESTETII SALA REGELE MIHAI,anica au fost concepute si creiate in anea perioada,lucru cunoscut de la socrul meu,care a plecat in cele vesnice,de a facut armata la PALATUL MAJESTATII SALE in corpul de garda,ma tot gindesc adaca pot sa am oacazia de a evolua in aceste costune in fata FAMILIEI REGALE cu fetele mele din ansamblu,mai ales ca D-ul Primar Nutu ce stie bine cine si ce program de traditii populare avem de cu care va putem incinta daca ne primiti cindva in viitor,nu ramine decit sa va FELICIT pectru initiativa de colaborare cu orasul ROSIORII DE VEDE,iar ,noi,ne punem la dispozitia MAJESTETILOR VOASTRE de cite ori aveti nevoie de TRADITIA ORIGINALA A POPPRULUI ROMAN in fata mosafirilor din tara si strainatate pe acare ii veti avea………CU DEOSEBITA STIMA ! ….Director al Ansamblului IZVORASUL din.com,IZVOARELE judetul TELEORMAN

  3. TRIFAN ALEXANDRU says:

    EXCELENT,MI-A DAT LACRIMILE ,AM 65 se ani ,nu am cunoscut aceste lucruri,mi-au fost ascunse,daca le stiam lacrim-am de atunci,viata MAJESTETII SALE REGELE MIHAI este nu nuamai istorie clara,este O VIATA UNICAT,si ea ar trebui mediatizata pentru a o cunoaste tot romanul ,va garantez nici unul nu v-a regreta,cu conditia sa fie ROMAN. MAIESTETE as imbraca un sat in costumatioa ce o am,de aceiasi virsta cu DOMNIA VOASTRA,si as veni sa ne vedeti ,dar ,vai,ROMANUL,din cauze ce nu-i pot fi imputate,si-a pierdut ce este mai scump:ISTORIA NEANULUI iar eu incerc de 12 ani sa arat tuturor ,romanilor si strainilor,cine am fost,cine suntem,cine v-om fi,imbracind copii de scoala prinara si liceu in aceste strae de virsta REGELUI MIHAI cit de pure,frumoase,de o cromatica de exceptie,lucrate la opait si luminare,felinar si festila cu care se imbracau de sarbatoare poporul ROMAN si isi venera conduacatorii in frunte cu REGELE MIHAI……Aceste articol m-a intors pe dos,as fi bucuros adaca pot fi iertet pentru “CORIGENTA” la acesta ora de ISTORIE VIE,iar cdei care au ‘UITAT” sa mi-o predea la scoala si in timpul vietii mele CE LE-AS MAI TRAGE O PALMA ca o merita din plin.Va multumesc pentru lectia se istorie,cu STIMA SI CONSIDERATIE… TRIFAN ALEXANDRU ….TELEORMAN…..

  4. Dorin Boila,arh -Sibiu says:

    Alteta, tinerilor din scoli,doamnelor si domnilor care cititi acest blog,

    Cred ca e momentul, sub aceste auspicii Regale, sa inceapa in fine coagularea energiilor tinere din aceasta tzara !
    Sper ca prin acest canal media sa aflam,in a doua parte a anului, cum s-au accesat primele fonduri europene pentru localitatile medii-mici. Am citit in presa ca Romania a pierdut deja zeci de milioane de euro… Probabil nu e o tema interesanta pentru guvernanti !!!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52966895
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate