România, între nume si renume

În viata publica a ultimilor ani, figura Regelui Carol I este din ce în ce mai pregnanta si a capatat conturul unui model, mai ales pentru tinerii români. Însa semnificatia actuala a Regelui care a fondat statul român modern nu are legatura nici cu “2006 – anul Carol I”, nici cu evenimente istorice precum Independenta de la 1877 sau Unirea de la 1918.

Relevanta prezenta si viitoare a Regelui Carol I este modelul lui de leadership.

883347_5lei1880r

Liderii politici de astazi nu par sa înteleaga ca valoarea si eficacitatea instrumentului politic sta în forta lui de a adminstra si de a dezvolta. Cei mai multi dintre ei, oricare ar fi pozitia câstigata prin alegeri, legislativa sau executiva, cred ca scopul lor final este înfrângerea adversarilor si consolidarea, prin manevre politice, a puterii dobândite. Or, Carol I a fost un lider care a cerut politicienilor să faca treaba lor si nu pe a altora. Daca astazi societatea româneasca îl considera al doilea cel mai mare român al tuturor timpurilor este pentru ca Regele Carol I a fost un constructor durabil.

O altă vulnerabilitate a societatii românesti din anul 2009 este lipsa de curaj  si de pragmatism, de la nivel central pâna la comunitatile locale, pentru a da piept cu noua lume a Uniunii Europene. Doua dintre solutiile de a schimba aceasta realitate sunt profesionalizarea celor din aparatul administrativ si  incitarea, prin felurite mijloace, a tinerei generatii de elevi si studenti de a participa direct si imediat la scrierea destinului propriei comunitati. Aici, Carol I este un model: el a profesionalizat armata, clasa politica, învatamântul, as zice chiar si societatea civila. Iar investitia în educatie a fost un principiu sfânt al lui Carol I, aproape strain multora dintre  detinatorii de putere ai României postdecembriste.

În fine, tara noastra are nevoie de identitate si de viziune, de statornicie si de îmbogatirea notiunii de cârmuire. Din cauza diletantismului din institutiile Statului, în loc de nume, România are astazi renume.

Valorile democratiei si ale libertatii sunt aparate strasnic si caragialian. În contrast, valorile care dau “nume” unei tari par sa nu preocupe multa lume. Ele sunt competenta, etica, puterea exemplului personal, generozitatea, loialitatea, spiritul de raspundere, rolul de model. Identitatea româneasca are de câstigat din aceste valori dar, pentru ca ele sa fie promovate, România are nevoie de oameni de stat și de modele de comportament public.

Prin felul lui de a fi public si institutional, Carol I a consolidat statul român. Exemplul lui ne îndeamna la respectarea “fișei postului”, a institutiilor, a literei legii, a cuvântului dat, a raspunderii luate, a societatii românesti. Modelul regal de leadership al lui Carol I îndemna la loialitate într-o Românie în care tradarea, imoralitatea, minciuna si întârzierea sunt “sporturi nationale”. Întelegându-l si urmându-l, în câțiva ani renumele României ar putea fi schimbat în nume.

11 comentarii

  1. LUNCAN DANIELA FLORENTINA says:

    Regele Carol I – fondatorul Romaniei moderne – trebuie sa fie exemplu, atat pentru conducatorii tarii noastre, cat si pentru fiecare dintre noi. Asadar exemple de conduita morala avem, trebuie doar sa ne aplecam profund asupra lor, sa facem distinctia clara intre a fi moral, civilizat, educat, demn si cu bun simt in toate situatiile – ceea ce ne dorim cu totii – sau alegem sa ramanem indiferenti in fata superficialitatii, a imoralitatii si a vulgaritatii. Ma adresez mai ales tinerilor acestei tari, pentru ca viitorul le apartine. Depinde numai de noi calea pe care alegem sa o parcurgem.

  2. Adrian says:

    Eu as avea doar doua mesaje de Radu Gyr pentru adevaratii romani de pretutindeni:
    “Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară.”
    Trecutul trebuie cunoscut ca sa putem cladii un viitor.
    Al doilea mesaj este pentru toti aceia care au renuntat la speranta. Nu uitati ca suntem majoritatea si ca de noi depinde adevarata schimbare. Trebuie doar sa stim ceea ce vrem sa fim si sa luptam alaturi de Regele Mihai si Principele Radu pentru indeplinirea acelor idealuri care ne pot readuce pe fagasul pe care Carol si Ferdinand cu atat maiestrie ne-au pus:
    “Infrant nu esti atunci cand sangeri si nici cand ochii-n lacrimi ti-s, cele mai crancene infrangeri sunt renuntarile la vis.”

    Aceast mesaj de Alexandru Cantacuzino este pentru toti acei romani care prin actiunile los de astazi schilodesc viitorul copiilor nostrii si a neamului nostru. Eu i-as ruga sa-si lase interesele deoparte pentru ca la urma urmei toti vom ajunge in acelasi loc, si chiar daca ai o cruce de marmura tot sub pamant vei ajunge ca si cel cu o cruce de lemn. Lasati-ne sa ne putem traii viata in tara noastra decent si sa ne putem bucura de cultura si oamenii nostrii:

    “Sufletul unui neam, ca să cântărească în istorie, trebuie să pună în cumpănă altceva decât câteva precupețiri reușite și un total de norocoase și dubioase afaceri.”
    “Socotind, numărând și urmărind numai profitul unei clase care mâine va pieri, veți schilodi viitorul acestui neam.”
    Alexandru Cantacuzino

  3. Valentin Mandache says:

    King Carol I was a true manager, country manager in his case, thorough and meticulous to perfection, typical of the Industrial Revolution era fostered in his birth country. Here are some spinets from his exemplary life: http://royalromania.wordpress.com/2009/02/26/king-carol-1909/

  4. ramo says:

    I see…Multumesc!:)}{

  5. A.A. says:

    ALTETELE VOASTRE REGALE,
    “Nimic nu este mai nobil,
    nimic mai onorabil decat fidelitatea.
    Fidelitatea si Adevarul
    sunt cele mai sacre calitati ale mintii umane”.
    (Marcus Tullius Cicero)

    http://www.princeradu.ro/index.php?mact=Album,m4,default,1&m4albumid=4&m4pictureid=343&m4returnid=27&page=27
    http://www.youtube.com/watch?v=rv6oWhG76pQ

  6. Alexandru Arthur Filimon says:

    Bună seara Alteță,

    Permiteți-mi să vă solicit aprobarea de a prelua la mine pe blog a unui material din blogul Dumneavoastră. Mai precis aș dori să public în blogul meu, materialul domnului Sorin Dumitrescu intitulat: “România găștilor” postat la Dumneavoastră în blog:
    http://www.romaniaregala.ro/jurnal/romania-gastilor/
    Motivația acestei solicitări e că, publicarea și la mine-n blog a materialului domnului Sorin Dumitrescu e necesară atenției cât mai multor români. Consider că preluarea materialului în discuție va duce la o mai bună cunoaștere ale realităților gri din societatea românească în rândul mai multor români.
    Aștept răspunsul Dumneavoastră, care îl doresc din suflet a fi favorabil în vederea preluării materialului Dumnevoastră la mine în blog.
    Țin să vă precizez că, am scris un material în blogul meu despre renunțarea Dumneavoastră la cursa prezidențială:
    http://napobloghia.wordpress.com/2009/09/06/valori-umbrite-de-politicul-de-azi/
    Sper să-mi aprobați preluarea articolului menționat.

    Vă doresc toate cele bune și dați-mi voie să vă scriu că: sunt alături de Dumneavoastră și îmbrățișez sincer conceptul: ROMÂNIA ALTFEL

  7. Romeo Tarhon, Mi.R.A. says:

    ——————————————————————————–
    Democratria, recuperarea morala, reafirmarea fiiintei nationale, reformarea si înnoirea statului mai au înca o sansa. M-am temut ca în urma nemernicei coalitii de la Timisoara în care pseudodreapta si-a dat mâna cu pseudostânga ne vom intoarce la…epoca Iliescu, la neocomunism, ca tara va fi iar la cheremul gastilor, interlopilor, magnatilor si mogulilor din spatele unor politicieni marionete vânduti. M-am temut si aproape ca au izbutit… Dar, datorita romanilor din diaspora au esuat la limita, la mai putin de un procent. M-am temut atât de mult incât am avut sentimentul ca, odata cu speranta, a încetat sa mai existe, ca stare de spirit – nu cum au înteles unii in simplitatea si naivitatea lor – Miscarea România Altfel, jumatatea ei care priveste înainte si nu înapoi, asa cum s-au autodemascat si s-au ales ca drojdia unii “prieteni” de pe forum, cu un ochi (prezbit) la Iliescu & Co si cu celalalt ochi (miop) la un Principe republican gata sa reintre – în asemenea lupta electorala murdara riscând sa compromita Monarhia, dragostea pura de Rege si Tara. Am fost terfelit, subminat, jignit, calomniat…pentru ca am vrut sa privesc doar înainte cu ambii ochi, dar mai ales cu inima, sa vad mai departe decât la aceasta forma blestemata de guvernamânt care seamana discordie, ura, patimi, minciuna…Caci, sa nu ne ascundem de acest adevar intrinsec: si noi, cei din aceasta comunitate suntem divizati si vedem diferit viitorul tarii, rostul nostru în umbra Principelui Radu. Unii, cu un câmp vizual îngust si pragmatic, vad în domnia sa doar un viitor presedinte. Eu, si împreuna cu mine multi altii, vad si vedem în domnia sa un adevarat fiu al Familiei Regale, omul providential care, împreuna cu Principesa Margareta, viitoarea Regina, ne poate oferi totul: un Regat(!), o Romanie totala, întreaga, veche si noua, o patrie adevarata cu o natiune nedivizata si al carei destin sa îsi reia cursul de acolo de unde, în urma cu 7 decenii, i-a fost frânt cu brutalitate de catre comunisti, securisti si tradatorii de tara. Miscarea România Altfel are mare nevoie de un model moral si statal, pe de o parte, si de un lider spiritual si social, pe de alta parte. Modelul moral este ASR Principele Radu. Iar liderul spiritual nu poate fi decât marele om de cultura si arta Dan Puric sau un alt titan de statuta morala si întelepciunea acestuia. Trebuie sa facem astfel încat sa fim auziti, sa ne alipim cu sufletul si mintea de acesti minunati oameni, sa demonstram ca îi meritam si ca vom sti sa îi urmam cu sfintenie. Daca la aceste blestemate alegeri prezidentiale ar fi învins Iliescu nu am mai fi avut multa vremne, poate fatal de multa vreme, sansa si timpul sa mai speram în “ROMÂNIA ALTFEL”. Felicitari români cu inima curata si mintea luminata! Multumim români de pretutindeni!

  8. cetatean prost says:

    cetatean prost sunt eu ca am votat. nici cu unu nici cu celalalt nu vom vom avea parte de zile mai bune. asa e Romania . . de mult timp ;
    si va mai fi mult timp;
    putem doar spera ca nepotii sau stranepotii nostri vor avea o tara mai civilizata.
    NU ne meritam peisajele si bogatiile tarii.
    NU meritam interes din partea Uniunii EU.
    … asta este . Votati Basescu, votati Geoana. Nici o diferenta. Buzunarele lor au prioritate.
    Va salut si va respect. Fiti mai buni, dar nu fiti prosti !
    Nu va mai bucurati pt nesatulii astia care conduc republica agricola rOMANIA cu ‘r’ mic!

  9. stelian r. says:

    Alteta,
    Citesc tot ce gasesc scris de D-vstra. Citesc mesajele interesante scrise de cei care va apreciaza si spun ca Va sprijina. Poate intradevar Va sprijina. Ma intreb daca nu ar fi bine ca acestia sa faca public modul in care Va sprijina. Sa nu auzim doar vorbe emotionale etc. Alegerile de ieri, mi-au lasat un gust amar. ( 5 mil. de romani, nu stiu ce inseamna, sau nu vor democratie) Am inteles ca pentru a castiga, un candidat are nevoie de, cel putin, 6 mil.de votanti. Sunt optimist. In urmatorii 4, 5 ani, sper ca putem obtine acest numar. Dar nu numai prin mesaje emotionale, sau numai prin mesaje care, sa aratam cat de eruditi suntem noi.Astept de la acesti sprijinitori, fapte concrete.
    Nimic fara Dumnezeu! stelian r.

  10. Regele Carol I ramane intr-adevar o figura pregnanta a monarhiei romanesti,care a fost mai roman dedc at poporul pe care l-a condus.A preluat reformele lui Cuza si cu calmul specific nemtesc, atransformat romani intr-un stat modern si i-a dus faima peste hotare.A fost un mare patriot,un mare leadership,care
    a cladit un stat nou,a format Regatul Unit al Romaniei si a format cu perspicacitate pe viitorii regi ai Romaniei,pe frumoasa Missy ,pe care Regele Carol I a indragit-o c pe propria fiica,calind-o la scoala vietii si transformand-o intr-un leadership feminin vreritabil,alaturi de Ferdinand.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53938770
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate