Români din Madrid

Sub genericul “Conviețuire. Participare. Muncă. Respect. Colaborare”, comunitatea românilor din Madrid a publicat de curând o carte în care sunt reflectate ideile, orizontul, dezideratele, simțămintele și crezul conaționalilor noștri care locuiesc, definitiv sau temporar, în capitala Regatului Spaniei.

Îmi aduc aminte cu admirație și cu respect de fiecare întâlnire cu reprezentanți ai numeroaselor comunități românești din Spania. Cei din Madrid sunt mulți la număr, iar Familia Regală i-a vizitat destul de des, cel mai însemnat moment fiind, desigur, petrecerea nopții de Înviere de către Regele Mihai și Regina Ana, înconjurați de miile de români veniți, în anul 2010, să sărbătoarească, în centrul Madridului, în Piața Cristofor Columb, cea mai mare sărbătoare a anului.

În ultimul deceniu, Principesa Moștenitoare și cu mine, împreună sau separat, am vizitat Spania aproape în fiecare an. Am stat alături de românii de acolo de câte ori am putut, am susținut aspirațiile lor în cadrul întâlnirilor noastre oficiale sau publice și am fost fericiți de câte ori am auzit lucruri frumoase despre ei.

Cartea apărută recent la Madrid enumeră o serie de personalități, mai cu seamă tinere, de toate profesiile. Privind chipurile lor, citind rândurile lor, luând aminte la frământările și certitudinile lor, îmi dau seama că articolul scris de mine cu cinci ani în urmă, după o vizită în Regiunea Castilla-La Mancha, rămâne cu totul valabil astăzi:

Cu Don Quijote prin Europa Regiunilor

La Ciudad Real, un oras spaniol cu 70,000 de locuitori, Don Quijote nu reprezinta nici cavalerul tristei figuri, nici omul himerelor, nici simbolul cauzelor pierdute. Don Quijote de la Mancha este astazi numele primului aeroport privat din Spania, cu o pista de 4 km, mai “mica” insa decat mandria locala cu care a fost promovat acest proiect “nebunesc”. Tot Don Quijote este si numele unui club local de handbal al unei echipe campioana a Europei, iar “Regatul lui Don Quijote” este un proiect turistic integrat ce cuprinde un teren de golf, un cazinou, un hotel cu restaurante si terenuri de sport, toate legate de aeroportul omului din La Mancha, pentru sute de mii de turisti pe an.

Ca sa vedeti cat de spectaculos se pulverizeaza miturile in epoca globalizarii!

Un alt mit, recent de aceasta data: Romanii care lucreaza in Spania sunt ironizati in tara, atat in mass-media, cat si in conversatiile private. In necunostinta de cauza noi, cei ramasi acasa, le atribuim porecle “fructifere”, iar singura indulgenta pe care le-o acordam este faptul ca ei trimit familiei 80% din veniturile obtinute in Spania, cu care cei apropiati, ramasi in tara, ridica o noua casa, isi imbunatatesc viata, sanatatea ori educatia.

De aici, din regiunea Castilla-La Mancha din Spania, unde s-au stabilit sute de mii de romani, lucrurile arata diferit. Romanii care traiesc sau lucreaza aici sunt oameni demni si frumosi. Au caracter, sunt buni cetateni, sunt civilizati, au simt al raspunderii si sunt poate primii “cetateni europeni” ai Romaniei. S-au asociat deja in 80 de organizatii civice, militeaza pentru cultura, educatie in limba romana, sunt in armonie cu locuitorii neaosi, vorbesc bine spaniola, pe care au deprins-o la fel de repede ca si modul de viata din tara de adoptie. Transferul continental responsabil, liber si democratic de energii, de culturi, de aspiratii fara frontiere, de contopire a mentalitatilor si intelesurilor lumii latine si crestine ori, intr-un Orizont inca mai larg, ale lumii europene multireligioase si multiculturale, este aici impecabil.

Sute de oameni au venit la intalnirile mele din regiunea Castilla-La Mancha. Asociatia Hispano-Romana, condusa de neobositul si entuziastul dambovitean Daniel Comanita, cu sprijinul ambasadei noastre la Madrid si al ES dnei Maria Ligor, a organizat zeci de intalniri in patru zile: la primarii, la prefecturi, la consiliile locale, la universitati, in mijlocul ziaristilor, printre miile de romani, in bistro-urile sau muzeele din oras, in biblioteci, piete publice ori lacasuri de cult. Am intalnit episcopi, profesori, zidari, tarani, barmani, comercianti, milionari, bibliotecari, generali, agricultori, soferi, academicieni, politisti. Unii au spus ca Romania este o tara inteligenta care, desi republica, ofera Casei Regale sansa istorica de a servi intr-un mod unic interesele tarii. Altii au spus ca sunt mandri de faptul ca Romania merge pe drumul prosperitatii si al democratiei. Radiourile locale anuntau ca Ciudad Real primeste in vizita, in aceasta saptamana, doi principi: luni, un principe din Romania, iar vineri, pe Principele Felipe. Toti vorbeau de talentul romanilor, de extraordinara lor adaptabilitate, de spiritul civic, de civilizatia lor, de generozitatea si prietenia lor, de loialitatea aratata majoritatii, de atasamentul la credinta, cultura si limba, de seriozitatea si caldura lor.

Am vizitat orasele Toledo, Ciudad Real, Alcazar de San Juan, Tomelloso si Campo de Critana, orasul morilor de vant ale lui Don Quijote. Acelasi spirit sanatos, demn, echilibrat, peste tot. Romani de toate varstele, de toate conditiile, din toate regiunile tarii, de la Bistrita la Alba, de la Targu-Jiu la Constanta, toti pe picioarele lor, conducandu-si destinul in deplina cunostinta de cauza. Nici vorba de umilita, de frustrare, de viata la limita legii si alte mituri asemanatoare morilor de vant din povestea ingalbenita de vreme a cavalerului tristei figuri. Pana si copiii de romani duc partea lor de faima a tarii. La scoala, profesorii spanioli sunt uimiti de usurinta cu care copiii veniti din Romania se adapteaza, cat sunt de flexibili si de imaginativi, de deschisi si de inteligenti.

Spania este una dintre putinele tari prospere ale Europei cu mare dinamism si cu o capacitate uimitoare de a absorbi fonduri europene. Cand acest fenomen se petrece la o tara cu 44 de milioane de locuitori, el are un impact continental. Romania, cu 22 de milioane, va putea sa influenteze benefic o buna parte a continentului, daca se va indrepta cu acelasi dinamism pe calea prosperitatii. Ciudad Real era acum 50 de ani un sat, comparabil cu cele din Romania.

Acum este un model de dezvoltare europeana. Iar la implementarea proiectelor europene iau parte zeci de mii de romani care ar avea multe de spus, daca ar fi intrebati. Din pacate, pentru ei nu exista loc in “paginile” vietii publice romanesti.

Prezenta romanilor in Spania si Italia depaseste, ca semnificatie, un simplu exod de populatii manate de dorinta de a prospera. Vom putea, mai tarziu, masura cat de mult datoreaza Romania, Italia, Spania si Europa intreaga curajului si fortei de a se adapta a acestor oameni. Cei peste un milion de romani din alte tari europene latine pun in practica idealurile creionate la Bruxelles. Ei dau substanta principiilor Europei regiunilor, precum si multiculturalismului si unitatii in diversitate. Ei netezesc drumul catre un tratat constitutional european si catre politici comune organic asumate de comunitati. Ei fac posibila o Uniune Europeana convinsa si nu una dirijata. Ei ar merita scuzele acelei parti a societatii romanesti care nu i-a inteles de la inceput. Schimbarea imaginii Romaniei in Europa nu a fost facuta nici de ziarele lumii, nici de cancelariile lumii, ci de acesti cetateni anonimi ai unei Romanii care redevine, prin ei, europeana in practica.

Exemplul romanilor care au ales sa traiasca sau sa munceasca in Spania are si valoare cetateneasca. Ei au avut curajul sa-si lase o parte din familie sau chiar intreaga familie pentru a dura un viitor mai bun, incepand cu generatia lor, si nu asteptand ca intreaga societate romaneasca sa devina prospera. Ei au sacrificat o generatie, castigand o generatie. Prin modestul lor exemplu personal, prin instinct si bun-simt, ei scriu o pagina pentru Romania de maine.

Sub ochii nostri se naste o noua forta a societatii romanesti, in afara tarii, dinamica si supla, care este utila atat Romaniei, cat si Europei. In timp ce noi ne straduim obsesiv sa ne convingem ca raul Dambovita este o linie de forta a geopoliticii mondiale, Don Quijote a inlocuit morile de vant cu aeroporturile private.

 

2 comentarii

  1. Roxana Gabriela Mateescu says:

    Frumoasa expunere! Adevarat, romanii care isi desfasoara activitatea pretutindeni in lume scriu o noua fila in cartea istoriei romanesti.Totalitatea ideilor desprinse din povestiri sunt marturia faptului ca in epoca globalizarii , unitatea in diversitate este mai valabila ca oricand. In Spania traiesc si muncesc numerosi romani. Minunat este gestul CASEI REGALE de a tine permanent legatura si cu cei care isi afla existenta in afara tarii.Remarcabila este activitatea CASEI REGALE care ii are in vedere si pe romanii din aceasta frumoasa tara, Spania. Amintind de Toledo, personal, sunt incantata de oras si de fiecare data cand vizitez localitatea , Catedrala imi trezeste admiratie, considerand-o una dintre cele mai frumoase din Spania.Sunt de laudat cei care poarta cu demnitate numele Romaniei in afara granitelor si, CASA REGALA care se preocupa de destinul lor.

  2. Și menținerea unor raporturi bine structurate cu diaspora românească este o importantă dimensiune din agenda Casei Regale de România. După Italia, unde prezența românească a depășit un milion de persoane, Regatul Spaniol găzduiește o comunitate românească foarte consistentă, diversă. Cu bucurie găsim, în însemnările de mai sus, reconfirmări ale rapidei integrări a sute de mii de români, unii stabiliți definitiv, cei mai mulți trăind și muncind temporar în frumoasa țară iberică. Date fiind apropiatele legături de familie cu Regina Sofia și întreaga Casă Regală hispanică, prin contactele bilaterale frecvente și pline de căldură latină se vor putea naște oportunități bilaterale utile, deschizătoare de noi perspective. Mulțumim Altețelor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu de România pentru strădaniile puse în serviciul țării noastre.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53903457
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate