Vizită la Polul Nord (VI)

Virtute, morala, decenta, rectitudine, onestitate, onoare

Ieri, dr Massoumeh Ebtekar a vorbit despre discreditarea clasei politice in ochii opiniei publice, in ultimele decenii. A vorbit despre poezie, despre bunatate, despre credinta si despre criza in care lumea se afla astazi. Ea a spus ca umanitatea, care nu respecta natura, a corupt creatia si binecuvantarea lui Dumnezeu. Toti oamenii de pe pamant sunt parte a aceluiasi voiaj, ca un fel de arca a lui Noe, in care in locul animalelor sunt oamenii de pe intreg pamantul. Ea a spus ca tehnologia de azi este o binecuvantare, a facut o paralela intre Isus si Ibrahim, intre religii, in general, care sunt apropiate intre ele si a conchis ca astazi avem doua razboaie: unul impotriva naturii si altul impotriva umanitatii. Politicienii ar trebui sa faca pace cu natura si pace cu alte societati.

111.jpg

Simpozionul are virtuti nepretuite. Faptul ca oamenii se intreaba impreuna „de ce“ se intampla un lucru, este exceptional de important. Politica romaneasca ar trebui sa fie parte la aceste intrebari. Faptul ca oamenii politici de stanga din SUA si Europa, de exemplu, accepta invitatia bisericii ortodoxe, alaturi de ONG-uri, in numele ecologiei, este mare lucru.

img_6281.jpg

Tot ieri, Margaret Barker a prezentat similitudinea uimitoare dintre vorbele profetilor din Biblie si realitatea de astazi. Profetii au spus ca lucrarea lumii naturale este perturbata de efectele activitatii oamenilor si de alegerile oamenilor. Ceva de mare pret in Biblie sunt vorbele care descriu creatia ca o retea a vietii, rolul fiintelor umane in pazirea si pastrarea ei, si de ce anume lucrurile merg rau. Ea si-a intitulat prezentarea „Righteousness“. Aceasta s-ar traduce in romaneste prin virtute, morala, decenta, rectitudine, onestitate, onoare. Dna Barker spune ca „righteousness” descrie actiunea necesara pentru a restaura promisiunea, ca si rezultatul acestei actiuni. Righteousness inseamna sa faci lucruri drepte, cum se cade, protejand si mentinand promisiunea, legamantul. Martin Luther, spune dna Barker, in marele lui comentariu despre Geneza, a spus ca “righteousness” a fost parte a naturii originale a lui Adam, parte a ceea insemna pentru fiinta umana ca sa fie creata dupa chipul si asemanarea Domnului, dar initiala lui “righteousness” a fost pierduta prin pacat.

As dori foarte mult ca dna Barker sa vina si sa tina aceasta conferinta in fata politicienilor romani, a presei, a societatii civile.

141.jpg

Unul dintre cele mai pretioase lucruri pe care dna Barker le-a adus, a fost acest incredibil citat din Isaiia:

„Pamantul sade poluat dedesubtul locuitorilor lui,
pentru ca ei au nesocotit legile,
au mers dincolo de margini,
au rupt legamantul cu eternitatea.
Drept urmare, un blestem devoreaza pamantul,
suferinta oamenilor vine din propria lor vina.
(Isaiia 24.5-6)

131.jpg

Dupa-amiaza a fost consacrata chestiunilor nucleare.

La ora 22 am plecat din portul capitalei Nuuk, unde am stat o zi si doua nopti.

Ziua de astazi a adus doua paneluri de discutii, unul dimineata si altul dupa-amiaza, ambele desfasurate navigand de la Nuuk spre Narsarsuaq.

Am cunoscut la micul-dejun pe dna Miyoko Matsubara, supravietuitoare a bombardamentului atomic de la Hiroshima, in 1945. La sfarsitul acelui an, 140.000 de oameni au pierit din cauza deflagratiei atomice, cea mai mare parte a lor copii sub sapte ani, femei si batrani, adica cei care ramasesera acasa. Cu o seara inainte, la sesiunea dedicata subiectelor nucleare, dna Matsubara, acum in varsta de 74 de ani, a spus in cateva zeci de minute povestea ei tragica. Este inca un moment in care am inteles ca viata este cu mult mai dramatica decat fictiunea.

img_6278.jpg

Actiunile publice din domeniul ecologiei, asemenea tuturor celorlalte gesturi ale vietii noastre, trebuie facute cu masura. Lumea democratiilor liberale nu trebuie anatemizata, nici ironizata, atata vreme cat profitam de ea din plin. De exemplu, suntem la bordul unui vas care polueaza mult. El este, de asemenea, expresia celei mai noi tehnologii, inauntru este ca un hotel super-elegant, in care te simti ca un rege sau ca un print. Cei urcati la bord nu au nici o problema cu acest lucru, din moment ce se afla acolo. Mai mult, toata lumea foloseste cu naturalete computerele extraplate, televizoarele cu plasma, camerele digitale, video telefoanele, internetul, desi toate acestea sunt produsele lumii „diavolesti“ liberal-democratice. Lumea pe care o diabolizam este cea care ne creaza suportul pentru a performa impotriva ei. Trebuie sa existe o masura in toate, fiindca altfel devenim cel putin ipocriti, daca nu caraghiosi. Am spus, in treacat, unui profesor german de fizica, admirator al anilor brejnevisti ai comunismului sovietic, despre viata noastra in Romania. Am spus ca ar fi fost bine ca simpozionul sa cuprinda si marturia cuiva care a trait in comunism 30 de ani. Fiindca a trai in intuneric si frig, mancand paine cu mustar si, din cand in cand, conserve de peste, este ecologic, dar nu omenesc. Poti face perfect economie de electricitate tinand populatia in intuneric. Poti mentine aerul curat prin punerea benzinei pe cartela. Poti tine populatia la dieta prin rationalizarea zaharului, a uleiului, smantanii si untului. Astfel, feresti perfect oamenii de colesterol sau glicemie. Diabolizarea lacomiei e una, diabolizarea prosperitatii este alta.

img_6287.jpg

In dimineata de astazi s-a continuat discutia despre poluare si despre insuficienta reactie din partea guvernelor. Svend Auken, ministrul energiei si mediului inconjurator si englezul Tom Spencer, care a condus sesiunea, au vorbit despre relatia dintre politica si poluare, despre protocolul Kyoto si despre globalizarea poluarii. Guvernele unor tari mici, precum Danemarca, Islanda, Norvegia sau Suedia au inceput o noua revolutie industriala in energia regenerabila.

Cineva din sala a spus ca religia ar putea face mult pentru ca omenirea sa faca ceva in sensul opririi distrugerii naturii. El spunea ca oamenii politici nu sunt motivati sa ia masuri pentru salvarea naturii si se intreba cum ar putea fi ei motivati pentru asa ceva? De asemenea, comentatorul din sala intreba cum anume ar putea biserica sa faca acest pas? El a admis ca, pentru propria lui experienta, introducerea religiei, alaturi de politica si de stiinta in acest demers, este ceva nou.

Am purtat o discutie interesanta cu ucrainenii invitati la simpozion: Peter Yuscenko, membru al fostului Parlament, fratele presedintelui si dl Alexandr Sagan, consilier prezidential.

img_6306.jpg

Partea a doua a zilei a inceput cu doua scurte filme despre ecologie, unul din Brazilia, celalalt din Arctic. Dupa-amiaza, discutiile au continuat pe tema dialogului intre religie si stiinta. Au luat cuvantul mai multi distinsi oameni de stiinta, care au spus lucruri pline de miez si de importanta, dar nu as putea sa spun ca am plecat cu ceva limpede sau nou din urmarirea contributiilor lor.

img_6309.jpg

Am petrecut apoi ultima seara pe vas. Apusul soarelui a fost de o extraordinara puritate. Liniile orizontului, ca si lumina, imi raman in minte. Chiar in fata soarelui, care nu se mai vedea bine din cauza norilor, se afla un aisberg, probabil ultimul pe care il mai aveam de vazut in aceasta calatorie. Apa era albastra si net delimitata la orizont, cerul albastru deschis, iar pata mare, galbena si difuza de pe orizont avea in fata varful aisbergului, care semana cu desenul unui copil.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54826746
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate