Remembrance Day 2024

Astăzi, 10 noiembrie, Alteța Sa Regală Principesa Sofia a reprezentat pe Majestatea Sa Custodele Coroanei la ceremonia de comemorare a soldaților britanici căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial. Anul acesta marchează 80 de ani de la sfârșitul bătăliei de la Scheldt, lupte importante și momente de cotitură ale celui de-al Doilea Război Mondial. HISTOIRES ROYALES

Ca în fiecare an, ceremonia religioasă și militară a avut loc la Cimitirul Militar Britanic de la Tâncăbești. Acolo odihnesc soldați din Regatul Unit și din Commonwealth care și-au dat viața în cele două mari conflagrații mondiale ale secolului XX. OK MAGAZINE

Principesa Sofia a depus o coroană de maci roșii din partea Familiei Regale a României. Macul roșu a devenit simbolul aducerii aminte, al păcii și al speranței, imediat după Primul Război Mondial. În întreaga lume, banii stânși din vânzarea coroanelor de maci roșii sunt donați către Royal British Legion, care organizează în fiecare an evenimentele Zilei Aducerii Aminte.

La Tâncăbești, au luat parte la ceremonia militară și religioasă membri ai Corpului Diplomatic acreditat în România, înalți reprezentanți ai Armatei României, membri ai comunității britanice din Capitală și din țară. Evenimentul s-a încheiat cu o recepție la Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

La începutul secolului trecut, “Remembrance Day” a fost creată pentru a sărbători eroii britanici ai Primului Război Mondial, iar luna, ziua și ora au fost alese pentru a onora Armistițiul. În fiecare an, la ora unsprezece, în a unsprezecea zi a lunii a unsprezecea, britanicii, purtând un mac roșu la piept, își amintesc de sacrificiul eroilor dispăruți pe câmpul de luptă. După Al Doilea Război Mondial, comemorarea a fost extinsă în omagierea eroilor celor două războaie ale secolului XX. Iar începând cu anii 1980, sunt comemorați și eroii contemporani, cei dispăruți în recentele conflicte militare din lume.

©Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale

1 comentariu

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Fara indoiala, ma simt romanca si simt romaneste in tot ce priveste Romania, telurile Romaniei fiind si ale mele, aceste teluri fiind in sufletul, mintea si constiinta mea legate puternic de Coroana Romaniei, de Dinastia Regala din toate cele cinci generatii de Regi / Regine de pana acum si de cele care, cu siguranta, vor urma in viitor (refuz sa cred ca vom ramane in ilegalitate, adica republica, la nesfarsit !).

    Cu toate astea exista momente – si ceremonii – precum aceasta din 11 noiembrie (Remembrance Day), Ziua Nationala a Marii Britanii, Trooping the Colour si altele, in care acea parte din inima mea in care pulseaza inca sange englezesc tresalta cu emotie, iubire si recunostinta fata de stramosii mei de peste British Channel, cand intonez ‘Good bless our King’ si ‘Rule, Britannia, Britannia rule along…’, cand, in loc de ‘Tatal Nostru’ in limba romana rostesc in gand aceeasi rugaciune, dar in varianta pe care am invatat-o (la 19 ani!) de la bunica mea: ‘Our Father/ Who dwell in Heavens/ Holy be Thy name/ Thy kingdom come/ Thy will be done/ In Heavens as well as on earth/…..’. Si, da, in aceste momente, din cele patru nationalitati care au format romanca din mine, trei se dau la o parte pentru a-i permite celei de a patra sa se manifeste din plin. Pentru ca altfel, crucile celtice de pe mormintele stramosilor mei din glia romaneasca s-ar simti tradate si uitate. Iar tradarea si uitarea nu sunt inscrise in codul meu genetic .

    Alteta Sa Regala Principesa Sofia a reprezentat-O cu cinste pe Majestatea Sa la ceremonia de la Tancabesti. Sper sa nu fie remarca mea considerata o lipsa de respect, dar simt ca si eu am fost reprezentata de Alteta Sa, atat ca romanca cat si ca descendenta a stramosilor mei englezi. La urma urmelor, acesti soldati englezi si-au adus prinosul de jertfa pe teritoriul Romaniei, in folosul romanilor, deci binemerita recunostinta noastra.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53817118
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate