Relațiile româno-daneze din perspectiva Casei Regale

Relațiile de familie

Regina-mamă Elena a României s-a născut principesă a Greciei și a Danemarcei, fiind strănepoata Regelui Christian al IX-lea al Danemarcei.

Regina Ana a României a fost, de asemenea, strănepoata Regelui Christian al IX-lea, fiind fiica Principesei Margareta a Danemarcei.

Regele Mihai I a fost văr de gradul al III-lea cu Regina Margareta a II-a. Regina Ana a fost vară de gradul al II-lea cu Regele Frederik al IX-lea, tatăl actualei suverane. Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei este vară de gradul al III-lea cu Regina Margareta a II-a (pe linia Reginei Ana) și vară de gradul al IV-lea cu viitorul suveran, Regele Frederik al X-lea (pe linia Reginei Elena).

Regina Ana și-a petrecut copilăria la Castelul Bernstorff, de lângă Copenhaga, iar Majestatea Sa Margareta și surorile ei, Principesele Elena, Irina, Sofia și Maria, au petrecut multe momente în casa bunicii lor, Principesa Margareta a Danemarcei, lângă Copenhaga. Principesa Maria, fiica cea mică a Regelui Mihai I este născută la Copenhaga. La Catedrala Regală Roskilde de lângă Copenhaga sunt îngropați mama Reginei Ana, Principesa Margareta a Danemarcei, și bunicul Reginei Ana, Principele Valdemar.

Regele Mihai I a fost contemporan cu trei regi danezi: Christian al X-lea (care a domnit în 1912-1947), fiul său Frederic al IX-lea (care a domnit în 1947-1972) și nepoata sa, Margareta a II-a (care domnește din 1972 și își va încheia domnia pe 14 ianuarie 2024).

Relațiile diplomatice

Anul 1879

Prima solie diplomatică a României în Regatul Danemarcei a avut loc în anul 1879, în timpul Principelui Suveran Carol I și a Regelui Christian al IX-lea. Era la doi ani de la declararea Independenței de Stat a României, iar trimișii speciali ai Principelui Suveran Carol I au fost Grigore Basarab Brâncoveanu şi primarul Ion Bărcănescu.

Anul 1880

S-a înființat primul Consulat Diplomatic Danez la București.

Anul 1917

În timpul Regelui Ferdinand I al României și al Regelui Christian al X-lea al Danemarcei, au fost stabilite relațiile diplomatice româno-daneze, la 1 mai 1917. Cu acea ocazie, primul ambasador român a fost acreditat la Copenhaga și Stockholm.

Anii 1940-1946

În acești șase ani, în timpul Regelui Mihai I al României și al Regelui Christian al X-lea al Danemarcei, relațiile diplomatice dintre Regatul României și Regatul Danemarcei au fost întrerupte.

Anul 1997

Regele Mihai I și Regina Ana au vizitat Copenhaga, pentru susținerea integrării României în NATO. Cu acea ocazie, Regele Mihai s-a întâlnit cu Regina Margareta a II-a la Palatul Amalienborg.

Anul 2000

Regina Margareta a II-a a Danemarcei și Principele Consort Henrik au făcut o vizită de Stat în România, în luna mai. Suveranii danezi au fost fost primiți de președintele Emil Constantinescu în București.

Anul 2002

Regele Mihai I și Regina Ana, însoțiți de Principesa Moștenitoare Margareta și de Principele Radu, au vizitat Copenhaga, pentru susținerea integrării României în NATO. Vizita a avut loc în zilele de 25-29 aprilie 2002. Familia Regală a fost primită la Palatul Amalienborg de Majestatea Sa Regina Margareta a II-a.

Anul 2007

Principele Radu a efectuat, între 5 și 13 septembrie 2007, o vizită în Groenlanda, însoțind pe Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, pentru a lua parte la simpozionul “Oceanul Arctic – Oglinda Vieții”. Pelerinajul a avut ca scop reunirea de lideri religiosi din întreaga lume, pentru a se ruga și pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolului dezgheţului Calotei Polare.

Anul 2010

Custodele Coroanei și Principele Radu au făcut o vizită privată de trei zile la invitația Reginei Margareta a II-a și a Principelui Consort Henrik la Copenhaga și au locuit la Castelul Fredensborg. Vizita a avut loc între 9 și 12 noiembrie 2010.

Anul 2019

Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au efectuat o vizită în Regatul Danemarcei (27-30 aprilie), în decursul căreia s-au întâlnit cu Majestatea Sa Regina Margareta a II-a la Castelul Fredensborg și cu Altețele Lor Regale Principele Moștenitor Frederik și Principesa Moștenitoare Mary la Amalienborg.

În ultimul sfert de secol, Familiile Regale ale României și Danemarcei s-au întâlnit aproape în fiecare an, cu ocazii oficiale sau regale, în capitale precum Copenhaga, Londra, Bruxelles, Madrid, Luxemburg, Atena și Stockholm. În anii 2022 și 2023, Custodele Coroanei și Principele Consort s-au întâlnit cu Familia Regală daneză la Atena, Londra și Amman.

Copenhaga, 2002
Windsor, 2012
Ascot, Windsor, 2011
Stockholm, 2016

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54791375
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate