Regina Maria începea, acum 100 de ani, legendara sa vizită în Franța

Exact acum 100 de ani, în ziua de miercuri, 5 martie 1919, Regina Maria a început, la Paris, o vizită care va rămâne în istoria modernă a ţării noastre.

Regina Maria a călătorit cu Trenul Regal, însoţită de fiicele ei, Principesa Elisabeta și Principesa Mărioara, precum şi de o suită reprezentând Casa Civilă și Casa Militară a Regelui Ferdinand, Guvernul și Corpul Diplomatic.

Vizita la Paris a durat din 5 până în 12 martie 2019. Ulterior, Regina Maria a revenit la Paris, după un alt sejur european, între 30 martie și 16 aprilie 1919.

Călătoria a fost amplu relatată de ziarişti din România, Franța, Italia, Marea Britanie și din multe alte țări europene. Ea a suscitat interesul personalităţilor politice, culturale şi al publicului larg. Deși Regina era suveran-consort și nu șef de Stat, intervenția ei în favoarea României, după încheierea Primului Război Mondial, a fost decisivă.

Vizita la Paris a avut loc în prezența prim-ministrului român Ionel Brătianu și a jucat un rol important în favoarea României la Conferinţa de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919 – 21 ianuarie 1920).

Întâlnirile Reginei Maria cu președintele francez Raymond Poincaré și cu prim-ministrul Georges Clemenceau au rămas în istorie, iar astăzi se vorbește despre ele în societatea românească drept momente legendare ale diplomației românești, în general, și ale diplomației regale, în special.

Academia de Arte Frumoase a organizat o sesiune solemnă în onoarea reginei, care a fost membru al reputatului for științific și artistic. Ea a întâlnit comunitatea românească din Franța, a fost oaspete de onoare al Operei Garnier și al Comediei Franceze, a luat prânzul cu ministrul Afacerilor Externe Stephen Pichon la Quai d’Orsay, a participat la o slujbă la Catedrala Notre Dame în memoria celor căzuți în Primul Război Mondial și s-a întâlnit cu Președintele Statelor Unite ale Americii Woodrow Wilson.

Regina Maria a fost distinsă, cu ocazia vizitei, cu Marele Cordon al Legiunii de Onoare a Republicii Franceze.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, va face cunoscut curând proiectul celebrării centenarului vizitei străbunicii sale în Franța.

15 comentarii

  1. N Bogaceanu says:

    Vesnică amintire şi recunoştință! ❤

  2. Laura Ghibu says:

    Mulțumim Majestate!

  3. In Memoriam !!Vesnica recunostinta pentru Regina Maria,iubitoare de Tara si neamul romanesc!!!A fost un diplomat de exceptie pentru Romania si Natiunea Romana!!!Requiescat in pacem!!

  4. doina costea says:

    mulțumim majestate

  5. doina costea says:

    mulțumim majestăților pentru patrotismul dv. p. adevărata credință în bunacuviință

  6. Maria says:

    Mulțumim Majestate! Fie ca bunul Dumnezeu să vă răsplătească în împărăția sa se pace,odihnă veșnică!

  7. Diana Lucia Zotescu says:

    Regina Maria, Marea noastra Regina Maria, mandrie nationala si motiv de profunda adoratie, respect si vesnica recunostinta ! Entuziasmul Ei contagios, sfetnic intelept, tenace si de incredere al Regelui Ferdinand, increderea Sa in poporul Sau, in soldatul de rand pe care l-a insufletit pe front, in lupta pentru victorie si ale carui suferinte le-a alinat pe patul de spital de campanie, credinta Sa cu tarie in destinul tarii Sale – dar si fauritoare a acestui destin pe care nu l-a lasat la voia sortii, ci i-a croit neobosita traiectoria in istorie cu marea Sa inteligenta si intelepciune – toate acestea si inca multe altele o fac nepieritoare in amintirea si recunostinta noastra si a generatiilor viitoare.

    Prin implicarea totala in toate aspectele de viata din Romania, prin daruirea, intelepciunea, pregatirea si experienta Sa in atatea domeniii vitale, prin vitalitatea si activitatea Sa neobosita in serviciul tarii si al poporului Sau, Regina Margareta a Romaniei va fi, cu siguranta, o continuatoare nu doar a nobilului legat testamentar al Augustului sau Inaintas si Parinte – Bunul si neasemuitul Rege Mihai – dar si o continuatoare a strabunicei Sale, Regina Maria. Fie ca Domnul, si vremurile, si oamenii sa-i permita a duce la implinire maretul Sau proiect !

  8. NIHIL SINE DEO Träiascä Monarhia in ROMÄNIA

  9. […] Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au prezentat doamnei ambasador proiecte legate de relația istorică bilaterală între România și Republica Franceză, la un secol de la încheierea Primului Război Mondial și de la Marea Unire. Peste un an, se va împlini de asemenea un secol de la istorica vizită la Paris a Reginei Maria, care a mers în capitala Franței pentru a susține cauza României Mari. […]

  10. Doamne Dumnezeule ce timpuri minunate, aceste pagini prin internet imi dau atata speranta si curaj sa lupt mai departe. Da, este un front nevazut, dar nu o fac decat cu un singur scop DECOMUNIZAREA PATRIEI si apoi sa urmeze partea a a II-a cea mai frumoasa mi-o inchipui din Istoria Moderna : urcarea pe Tronul Regatului Romaniei in mod oficial a MS Margareta Custodele Coroanei Romane. Da-mi Doamne Dumnezeule putere si inteligenta pentru a rezista mai departe a vedea Patria in FORMA EI LEGALA STATALA de MONARHIE CONSTITUTIONALA. Cu adanc respect ma gandesc la MS Regina Maria a Romaniei care a stiut sa aduca Patriei respectul cuvenit ! Doamne Dumnezeule ma rog ca MS Margareta Custodele Coroanei Romane sa iasa Victorioasa din aceasta lupta care este fara arme , dar este mult mai crancena decat daca ar fi cu arme.Asa sa ne ajute Dumnezeu ! CU DEOSEBIT RESPECT FATA DE COROANA ROMANIEI ! Emilian T.Vandenboer

  11. […] Familiei Regale a României, la 5 martie 1919, Regina Maria a început, la Paris, o vizită care a rămâs în istoria modernă […]

  12. […] Familiei Regale a României, la 5 martie 1919, Regina Maria a început, la Paris, o vizită care a rămâs în istoria modernă […]

  13. […] Potrivit Familiei Regale a României, la 5 martie 1919, Regina Maria a început, la Paris, o vizită care a rămâs în istoria modernă a ţării noastre. Vizita la Paris a avut loc în prezența prim-ministrului român Ionel Brătianu și a jucat un rol important în favoarea României la Conferinţa de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919 – 21 ianuarie 1920). […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53865660
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate