Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securității

Înainte de încheierea anului 2012, o admirabilă inițiativă a Oanei Demetriade și a lui Mihai Demetriade a avut loc la Oradea. Cei doi tineri istorici și cercetători au pus împreună documente din arhiva CNSAS, de mare interes pentru tânăra generație, referitoare la poziția autorităților comuniste față de Regele Mihai.

Astfel, în ziua de 28 noiembrie 2012, a avut loc vernisajul expoziției “Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securității”, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”.

Au fost expuse, pe douăzeci de panouri, documente, fotografii și extrase din presă, ordonate tematic. Cu toate că titlul expoziției a făcut trimitere la perioada exilului impus de comuniști, panourile au cuprins mai multe momente importante din viaţa şi activitatea Majestăţii Sale: Regele-copil, anul 1940, perioada războiului, momentul 23 august 1944, manifestația din 8 noiembrie 1945, abdicarea forțată și transformarea Majestăţii Sale în obiectiv pentru serviciile de informații comuniste.

Pentru perioada exilului (adică cele mai multe panouri din cuprinsul expoziției) au fost ilustrate: declarația din martie 1948 de la Londra, vizita în S.U.A. și declarațiile Majestății Sale, diverse mesaje transmise poporului Său cu prilejul Anului Nou sau a unor evenimente deosebite. Alături de acestea, au fost expuse documente-tip emise de poliția politică: planuri de măsuri (Majestatea Sa primise succesiv numele de cod, de persoană urmărită, Leon, Rex sau Străinul, iar acțiunea informativă asupra Familiei Regale purta generic numele de cod Coroana), încercarea infiltrării informatorilor şi de discreditare, transcrieri ale emisiunilor postului de radio Europa Liberă (care transmitea mesajele Majestății Sale sau diversele acțiuni pe care Familia Regală le făcea în sprijinul românilor din țară sau din străinătate) etc.

Ultimul panou a cuprins documente din mai 1990, atunci când dosarul de urmărire informativă deschis pe numele Majestății Sale Regele Mihai I al României a fost închis de S.R.I. Alături de acest document, a fost expus un interviu acordat de MS Regele B.B.C.-ului, în care explica momentul aprilie 1990 (refuzul autorităților române de a-L primi în țară).

Alături de panourile realizate de către Oana şi Mihai Demetriade şi Mădălin Hodor, biblioteca a expus (într-o vitrină) câteva albume de fotografii, reviste şi volume dedicate Familiei Regale şi prezenţei Sale în Oradea.

La Secţia de Carte Veche a bibliotecii au fost descoperite două albume de fotografii  interesante, ele fiind mărturie a unor semnificative pentru Oradea: dezvelirea statuii Regelui Ferdinand (în prezenţa Reginei Maria şi a Regelui Carol al II-lea) şi una dintre vizitele Regelui Carol al II-lea şi a Marelui Voievod de Alba Iulia în oraş.

La vernisaj au fost prezenţi foşti deţinuţi politic, studenţi, o serie de personalităţi culturale şi politice din Oradea (profesori universitari, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, viceprimarul municipiului Oradea, preşedintele A.F.D.P.R. Filiala Bihor, Domnul Claudiu Silaghi – iniţiatorul manifestării) şi ziarişti.

După vernisaj a avut loc o masă rotundă, în cadrul căreia s-au pus întrebări şi s-au oferit mai multe amănunte despre expoziţie. Interesantă a fost mărturia unui fost deţinut politic, domnul Vasile Rusu, care în anul 1948 a făcut parte dintr-o organizaţie de rezistenţă, care îşi propunea alungarea comunismului şi revenirea Monarhiei în România.

Este de dorit ca această expoziţie să fie vernisată şi în Bucureşti. Până atunci, Oana Demetriade și Mihai Demetriade vor studia şi alte dosare din Arhiva C.N.S.A.S., iar panourile vor putea fi completate, în chip fericit, cu obiecte din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie.

Felicit din inimă pe cei doi realizatori ai expoziției!

8 comentarii

  1. Terezia Filip says:

    Mai întâi de toate Un an 2013 minunat cu Sănătate, Pace, Iubire şi Prosperitate!

    Mi se pare foarte interesantă tema aceasta şi realitatea pe care o acoperă. Ar fi fost de neconceput ca regele, ce era un ideal pentru mulţi din cei care au fugit în munţi cu acest ţel în minte.de reinstaurării regalităţii, să nu fi fost regele obiectivul major al Securităţii.
    Mă gândesc acum la Toma Arnăuţoiu ce fusese ofiţer regal şi la alţii şi alţii despre care nu ştiu, nu ştim, şi la toată rezistenţa din Munţii României.

  2. Este important ca acest demers științific să fie cunoscut. Itinerarea expoziției e imperios necesară.

  3. Valeria Heres says:

    Interesant! este bine sa se faca cat mai mult cunoscut acest lucru…romanii trebuie sa stie totul despre Regele lor.

  4. Roxana Gabriela Mateescu says:

    Interesante sunt relatarile. Regele Mihai a constituit o permanenta tinta pentru regimul comunist. Cu un destin istoric potrivnic , MAJESTATEA SA si-a pastrat demnitatea . “Stejarul” sau “Bradul” de la Savarsin , cel ce are radacini adanci in istoria Romaniei, animat de un profund sentiment patriotic , cel ce reprezinta cu cinste tara noastra pe plan international , MAJESTATEA SA, REGELE MIHAI I , sper, si doresc din tot sufletul sa se afle cat mai curand in fruntea tarii pentru eliberarea natiunii romane de sentimentul nesigurantei zilei de maine , pentru organizarea unei societati a bunului simt , echilibrului si moralei.

  5. Diana Lucia Zotescu says:

    Alteta Voastra,

    Este absolut necesar ca aceste documente ce arata cu cata marsavie au lucrat comunistii si uneltele lor securiste la pangarirea constiintelor, a chipului adevarat al Regelui nostru, la smulgerea Sa din sufletul poporului roman prin indoctrinarea oamenilor cu idei mincinoase despre monarhie si Rege, deci este absolut necesar ca expozitia Oradeana sa ajunga, cu noile comp[letari ce sunt in derulare, in toate orasele mari din Romania si, evident, si in Bucuresti. Cei ce sunt inca sceptici dar nu si-au pierdut inca simtul echilibrului si al judecatii drepte atunci cand li se prezinta faptele reale vor avea astfel sansa sa-si lepede scepticismul referitor la roul benefic exceptional al Monarhiei in evolutia viitoare a Romaniei.

    Este acum mai important ca oricand (pentru ca acum este o conjuctie fericita de crestere accelerata a sentimentelor pro-monarhiste cu gradul de saturatie a romanilor fata de guvernantii din ultimii 23 de ani) ca oammenii sa se trezeasca si sa ceara revenirea la Monarhie in virtutea nu doar a logicii istorice (asta trebuia facut in 1990) ci macar a logicii adevarului in sfarsit dezvaluit.

    “Ora Regelui” de la TVR 1 si astfel de initiative precum cea de la Oradea (dar in special exemplul exceptional de patriotism oferit de Rege, de Principesa Mostenitoare, de Alteta Voastra si de ceilalti Membri ai Familiei Regale) s-au constituit in argumente de mare forta in apropierea romanilor de Coroana, aducand, dupa stiinta mea, numarul celor ce se declara in favoarea revenirii la Monarhie in jurul procentului de 52 – 53%. Ce ar trebui facut pentru a folosi aceste procente? O solutie ar fi o propunere din partea Parlamentarilor fie de a invalida o Republica si asa ilegala, fie de a organiza un referendum (pentru care, mai intai, ar trebui reformulata Constitutia).

    Cu aceeasi neobosita sustinere, devotament si loialitate,
    Diana Lucia Zotescu

  6. Titus Berinde says:

    Initiativa fericita a expozitiei “Regele urmarit, Mihai I al Romaniei, in dosarele securitatii”, reda poporului roman o mare parte a Adevarului, mult timp ascuns de regimul dictatorial comunist de sorginte bolsevica. Astazi, dupa aflarea adevarului ,care ne readuce demnitatea , identitatea si increderea noastra , in COROANA REGALA A ROMANIEI, este nevoie de aceasta valoroasa expozitie in toate orasele Patriei.Felicitari Dlor.Claudiu Silaghi, Oana si Mihai Demetriade si va asteptam cu mare interes a vedea expozitia si pe disc I.T. Traiasca Regele si Patria!

  7. ioana ginju says:

    foarte interesanta expozitia, felicitari organizatorilor. Ar fi fost bine ca astfel de expozitii sa isi gaseasca un traseu in marile orase, cine stie, poate o vedem si la Ploiesti , ori la Cimpina.

  8. Valeriu Nica says:

    Majestate,stau şi ascult emisiunea ,,ORA REGELUI,,.Dar să ştiţi că Mesajele Regelui către poporul român familia mea l-a ascultat in 1965.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53912730
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate