“Regele urmărit”, expoziție la Biblioteca Națională a României

“Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securităţii”. Expoziție. 27 iunie – 27 iulie 2013

În ziua de joi, 27 iunie 2013, am participat, însoțit de Principele Nicolae, la vernisajul expoziției cu documente și fotografii legate de procesul de urmărire a Regelui Mihai, de către Securitate. Rod al impecabilului profesionalism, al dăruirii și conștiinței civice ale soților Oana și Mihai Demetriade, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității oferă bucureștenilor, timp de o lună, o expoziție cu valoare educativă, istorică dar, mai ales, morală și statală.

Oana și Mihai Demetriade au inițiat, cu mai bine de un an în urmă, un amplu proces de alcătuire și de informare a societății românești despre această nedemnă și tristă pagină din istoria Statului Român, în care Regele a fost pus sub urmărire de una dintre instituțiile care era chemată să servească Statul. În cursul anului trecut, în luna noiembrie, o expoziție cu aceeași temă a fost realizată de dl și dna Demetriade la Oradea. Sper din toată inima ca inițiativa lor să nu se oprească aici, iar tema aceasta să fie cunoscută, înțeleasă și asumată cu demnitate de toate generațiile și de toate straturile ce alcătuiesc societatea românească la timpul prezent.

Expoziţia, organizată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Biblioteca Naţională a României, în parteneriat cu Asociaţia „General Nicolae Rădescu”, s-a bucurat de sprijinul Casei Regale a României şi va fi deschisă publicului până pe  27 iulie 2013.

Materialele acoperă perioada exilului, când Regele Mihai a devenit subiect al urmăririi informative coordonată de poliţia politică. De-a lungul anilor, Securitatea l-a numit „Străinul”, „Leon” sau „Rex”, iar măsurile supravegherii informativ-operative, întreprinse împotriva Familiei Regale, au fost organizate în acţiunea denumită „Coroana”.

Expoziţia “Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securităţii” cuprinde documente emise de poliţia politică pe toată durata urmăririi informative în exil a membrilor Familiei Regale (1948-1989), fotografii (o parte dintre ele, inedite, au fost puse la dispoziţie de Casa Regală a României), articole de presă etc.

Conform directivelor specifice, documentele emise de Securitate sunt variate: planuri de măsuri, dirijarea informatorilor în încercarea obţinerii unor date pentru compromiterea membrilor Familiei Regale, presiuni asupra unor persoane sau instituţii internaţionale spre a nu mai acorda sprijin acţiunilor Suveranului etc.

În afara supravegherii informative, expoziţia prezintă şi arhitectura operaţiunilor de compromitere, încercările de infiltrare a unor informatori pe lângă Familia Regală şi boicotarea iniţiativelor Regelui Mihai de coagulare a exilului în jurul unor comandamente patriotice.

http://www.bibnat.ro/

2 comentarii

  1. Cei cu creierul spălat ar trebui duși în lesă la asemenea de expoziții, apoi să fie obligați să citească – zilnic – măcar o sută de pagini de istorie nefalsificată, deoarece ignoranța lor o întrece pe a oilor și asinilor, astfel trebuind să recupereze anii mulți de îndoctrinare stupidă și de vot dat în schimbul găleților și a galoșilor colorați. NIHIL SINE DEO!

  2. Diana Lucia Zotescu says:

    Din pacate, cred ca activitatea de infiltrare a unor informatori in apropierea Casei Regale a continuat si dupa 1989, dar a fost mult mai usor de devoalat si demontat. Atat vreme cat pecinginea rosie a comunismului nu este inca inlaturata – si va mai dura mult pana atunci – si cum Monarhie este simtita de noi ca principala terapie in eradicarea acestei ‘cumplite boli pentru trupul tarii’, nu vom avea liniste deplina. Comunismul este inca prezent in constiintele patate ale multora, care nu se pot impaca cu ideea de a pierde puterea, si care se vor zvarcoli din rasputeri pentru ca, asemeni carbunelui stins, macar sa manjeasca daca nu pot arde.
    Diana Lucia Zotescu

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54805520
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate