Regele și sfintele sărbători de Paști

 

Manastirea Galata_Iasi aprilie 2009 ©Carmen Parii

Încă de la începuturile existenței ei, Familia Regală a acordat sărbătorilor Paștelui și Crăciunului o importanță profundă, adăugând înțelesurilor religioase ale celor două mari sărbători creștine și dimensiunea națională, istorică, cea a tradițiilor și cea a identității naționale.

Regii României, ca și întreaga societate românească, au considerat sărbătoarea de Paști, și mai ales slujba Învierii Domnului, drept celebrarea cea mai importantă din calendarul național. În timpul domniei fiecăruia dintre regii noștri, ținuta la slujba de Înviere era uniformă de ceremonie pentru militari și frac pentru demnitari. Era momentul public culminant al întregului an.

Regele Ferdinand si Regina Maria Iasi, Catedrala Mitropolitana, 2017

Familia Regala de Pasti 1914 Regina Maria a Romaniei ilustrata de Pasti

Regele Carol I și Regina Elisabeta, apoi Regele Ferdinand I și Regina Maria, au respectat cu sfințenie tradițiile românești, petrecând alături de comunități de pe întinsul țării Paștele ortodox și respectând tradițiile noastre populare și creștine.

Odată cu Regele Carol al II-lea și Regina-mamă Elena, ambii botezați în confesiunea ortodoxă, legătura dintre sărbătoarea de Paști și Familia Regală a devenit încă mai profundă.

familia-regala-slujba-invierii-1934-biserica-domnita-balasa

Regele-Mihai-si-Regina-Elena-Chisinau-31octombrie1942

regele_mihai_si_regina_elena_chisinau_31octombrie1942

Regele Mihai și, ulterior, Regina Ana, au petrecut sărbătoarea de Paști, în țară și în exil, cu aceeași bucurie și credință cu care au făcut-o înaintașii lor.

Familia Regala la Bucuresti, Pasti 1992 ©Andrei Pandele

Familia Regala la Bucuresti, Pasti 1992 ©Andrei Pandele

Dintre toți membrii Familiei Regale, de-a lungul celor 150 de ani de existență, Regele Mihai este cel care a cunoscut cel mai bine sărbătorile pascale, la care a participat de-a lungul a nouă decenii, de la sărbătorile anilor 1920, când era copil, până la cele din anii noștri, când poposea în fiecare an în altă episcopie, pentru a se întâlni cu români din toate colțurile țării și de pe toate meridianele lumii.

Desigur, sărbătoarea de Paști a anului 1992 va rămâne de neuitat pentru toți cei care au luat parte la ea, așa cum va rămâne neștearsă din istoria contemporană a României. Regele Mihai și Regina Ana, însoțiți de Principesa Elena și de fiul ei, Nicolae, au sărbătorit Noaptea Învierii la Putna, după o absență din țară de 45 de ani. Primirea la București care a urmat a fost, de asemenea, un moment fără egal în legătura istorică dintre Națiune și Coroană.

BUCHAREST: KING MICHAEL RETURNS TO ROMANIA (Photo by Reuter Raymond/Sygma via Getty Images)

BUCHAREST: KING MICHAEL RETURNS TO ROMANIA (Photo by Reuter Raymond/Sygma via Getty Images)

29544-original

După anul 1997, când Regele Mihai a mers de Paști la Timișoara, fiecare an care a urmat a dus Familia Regală în altă comunitate. Au fost vizitate în zilele sfintelor sărbători de Paști orașe precum București, Iași, Galați, Craiova, Techirghiol, Cluj, Alba Iulia, Giurgiu, Deva, precum și tinerele episcopii de la Madrid și Stockholm. Uneori, Regele Mihai a ales să petreacă zilele de Paști la Săvârșin. În anul 2012, Familia Regală a mers de Paști la Marea Moartă, în locurile biblice ale Sfântului Ioan.

Familia Regala la TImisoara

Mitropolie_Iasi_Inviere aprilie 2009 ©Carmen Parii

ms_regele_mihai__principesa_mostenitoare_margareta_si_principele_radu__noaptea_invierii_la_iasi__2009

Familia-Regala-a-Romaniei-Madrid-Sarbatoarea-de-Paste 2010

În anul 2015, Familia Regală a trecut pragul Catedralei Mitropolitane din Chișinău, prima oară după anul 1942, când edificiul a fost sfințit, după reconstrucție, în prezența Regelui Mihai I și a Reginei-mamă Elena. Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei, și Principele Radu au luat parte la slujbele de Înviere oficiate de Mitropolia Moldovei și de Mitropolia Basarabiei.

Familia Regala la Pasti Chisinau 2015

Familia Regala de Pasti Deva 2015

Principesa-Mostenitoare-si-Principele-Radu-a-doua-zi-de-Paste-Centrul-Episcopal-al-Europei-de-Nord-2mai2016

Principesa-Mostenitoare-si-Principele-Radu-a-doua-zi-de-Paste-Centrul-Episcopal-al-Europei-de-Nord-2mai2016

Regele Mihai I, contemporan cu toți cei șase patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, este nu numai regele nostru, ci și singurul martor, participant și liant între sărbătorile de Paști ale țării noastre, din ultimii 90 de ani. Ultimele trei sărbători ale Învierii la care Majestatea Sa Regele a participat au fost la Iași, în 2009, la Madrid, în 2010 și la Săvârșin, în 2011. Începând din anul 2012, Regele Mihai și Regina Ana au petrecut privat sfintele sărbători de Paști, la reședința din Elveția.

 

13 comentarii

  1. Va doresc din suflet Sarbatori Pascale binecuvantate cu lumina Sfanta cu pace, sanatate, bucurie si impliniri – dumneavoastra si celor dragi. Nu va uit, va amintesc in rugaciune cu recunostinta!

    Bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa va rasplateasca si sa va ocroteasca!
    Doamne ajuta!

    Doresc din suflet UN PASTE LUMINAT FAMILIEI REGALE A ROMANIEI!

    EIN FROHES OSTERFEST AUS DEUTSCHLAND/GERMANIA DER ROYALEN KÖNIGSFAMILIE VON RUMÄNIEN (HAUS HOHENZOLLERN-SIGMARINGEN-SCHWÄBISCHE LINIE)
    CU DRAG;
    DIETMAR MELZER
    GERMANIA/DEUTSCHLAND

  2. Mark says:

    ” În timpul domniei fiecăruia dintre regii noștri, ținuta la slujba de Înviere era uniformă de ceremonie pentru militari și frac pentru demnitari.”
    80% erau tarani. Analfabeti. Ei ce tinuta aveau?

  3. Răspuns dlui Mark says:

    Populația rurală era 80% din populația generală a țării la începutul domniei Regelui Carol I. În cursul celorlalte domnii, proporțiile s-au schimbat, mai ales după anii 1930.

    Țăranii români erau îmbrăcați la Înviere, exact ca și astăzi, cu cele mai bune haine pe care le aveau și dovedeau (majoritatea lor dovedesc și astăzi) multă demnitate. Unii au statură imperială (vezi cazul Elisabetei Rizea).

    De altfel, titulatura de “cea mai importantă sărbătoare din calendarul național” era legitimată mai ales de felul în care țăranul român se raporta la sărbătoarea Învierii și la sfintele sărbători pe Paști, cu credință, modestie și profunzime.

    Armata Română se îmbrăca în ținută de ceremonie pentru a onora națiunea, nu pentru a se făli.

    Dacă, înainte de a produce ironii sterile, v-ați obosi să luați parte la o sărbătoare religioasă în oricare dintre satele noastre, ați vedea cât de multă decență și demnitate au urmașii celor pe care îi numiți “analfabeți”.

    Sărbători fericite!

    Secretariatul Regal

  4. Viorica M.V. says:

    Paste binecuvantat/2017!
    Hristos a Inviat!

  5. Pantea Alexandru-Sorin says:

    Referitor la spusele d-lui Mark i-as recomanda sa viziteze Palatul Regal si sa admire plafonul Scarii Voievozilor. Acolo se afla cu adevarat dovada respectului pe care Regalitatea il avea fata de Taranul Roman. Ar fi putut fi pictate alte personaje dar Coroana a hotarat ca singur Taranul Roman era suficient de majestuos pentru a fi pictat sustinand scutul Casei Regale a Romaniei.

    I-as recomanda in acelasi timp sa citeasca o lucrare pe care eu o consider ca ar putea fi cartea de capatai a oricarui Roman adevarat si anume “Isvor, tara salciilor” scrisa acum aproape un secol de printesa Martha Bibescu asadar exact in perioada cu pricina. Acea carte este o adevarata harta a sufletului taranului roman si a modului de a gandi al acestuia in acele vremuri. Raportarea la Dumnezeu si Sfanta Treime, la scurgerea vietii in deplina armonie cu scurgerea timpului si a vremurilor, credintele si miturile lumii taranesti, toate acestea se regasesc, ca si multe altele, in aceasta carte, adevarat sipet in care Martha Bibescu, parca intuind urgia ce avea la un moment dat sa se abata asupra acestei Tari, a adunat si a pus la pastrare marturia unei fiinte minunate – Taranul Roman.

    Insa aceasta scriitoare – prea putin apreciata in Romania – nu este singura care a consacrat lumea taranilor romani. Ar mai fi un Vlahuta, un Rebreanu, un Sadoveanu, un Zamfirescu si in general cam tot ceea ce tine de curentul semanatorist. Dar probabil ca as cere prea mult.

  6. Mark says:

    Stimate Secretariat Regal
    “Intr’adevăr, din cei 18.052.896 locuitori, câţi au fost număraţi la recensământul din 1930, un număr de 14.420.17 locuitori, adică 78,9% trăiesc în cele 15.201 sate şi numai 3.632.178 locuitori sau 20,1% trăiesc în oraşe.”-Enciclopedia Romaniei, D. Gusti 1938, Vol. I, pg.136- cu inadvertenţele originale
    Nu eu ii numesc analfabeti:
    “Mult mai importante vor fi însă cifrele pe care le vom obţine la recensământul viitor din 1940 şi la cele următoare; cifre vor arăta fără îndoială o rapidă evadare a României dela limita analfabetism de la care ne condamnă cifrele din 1930.” -Enciclopedia Romaniei, D. Gusti 1938, Vol. I, pg.147, cu ortografia originala.

    Desigur dupa 1930 lucrurile s-au schimbat:

    “Din punct de vedere edilitar — o constatare tristă: când ai trecut drumul mare si ajungi în sat, în cele mai multe locuri găseşti drumul stricat. Praful de trei ori mai mult decât în afară din sat. Şanţurile pline de apă stagnantă. Nici un podeţ. Garduri care cad. Incât aci este locul pentru o primă muncă de aspect exterior. Necuraţenia este mare, şi mai nicăeri nu vezi grădini, cu toate că fiecare sătean are un petec de pământ, câţiva metri pătraţi prin care ar putea să înflorească întreg aspectul locuinţei sale… Trebue să învăţăm cele mai elementare reguli de higiena, fizică şi morală, Trebue să înveţe săteanul cum se lucrează şi cât se lucrează,căci la noi el lucrează în timpul muncilor agricole şi pe urmă, în cele mai multe locuri, fix tot restul anului el stă şi se odihneşte. In direcţiunea vieţii agricole, a gospodăriei rurale, rare sunt satele unde să găseşti, de pildă, un coteţ. Păsările sunt toate pe şosea, călcate de automobile, de unde ceartă şi ură…” -Cuvantare Carol II, 30 Iunie 1934.

    Desigur si demnitatea taranului a fost incurajata:
    “Am avut totdeauna impresia că această Constituţie e o haină largă, dar cu un guler strâmt care sugrumă, pentru că Constituţia a sugrumat clasa ţărănească căreia i-a lipsit orice miscare politică (…). Nu se poate zice că pentru ţărănimea românească a existat vreodată Constituţie în această tară; jandarmul, dorobanţul, primarul, acestia au fost Constituţia pentru ţăranul român totdeauna. Si sunt cunoscute cazuri ca acelea când însăsi Constituţia a fost confiscată ca brosură
    subversivă la sate, de administraţia partidelor politice”-Ion Mihalache 28 iunie 1937.

    Sincer, am considerat ca sunt exagerari politicianiste din partea unui lider politic care nu votase Constituţia din 1923. Acum m-ati convins…, ca nu ati avut macar abilitatea de a aminti la “întreaga societate românească”, clasa care era de fapt singura reprezentativa.
    Mai trebuie oare sa constatam “cât de multă decență și demnitate au urmașii”
    unor asemena stramosi? I-am cunoscut indeaproape. Tocmai de aceea am considerat ca sunt nedreptatiti.
    Va multumesc de urari.

  7. Florian Munteanu says:

    Paște Fericit!

  8. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

    Hristos a Înviat ! Paște binecuvântat Sire ! Paște binecuvântat, lumină, sănătate și pace sufletească Familiei Regale a României !

  9. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    HRISTOS A INVIAT !
    LUMINA SFANTA VENITA DIN CERURI SA FIE MEREU IN CALEA FAMILIEI REGALE !
    TRAIASCA REGELE !

  10. BOG NICO says:

    HRISTOS A ÎNVIAT! TRĂIASCĂ REGELE!

  11. VASILIAN EUGENIA says:

    doresc Familiei Regale ,sanatate ,fericire ..va imbratisez cu respect si iubire …,,TRAIASCA REGELE ,,

  12. VASILIAN EUGENIA says:

    HRISTOS A INVIAT !

  13. Paste frumos si luminos linistit binecuvantat!!!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53829321
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate