Regele Philippe al belgienilor

Astăzi, duminică, 21 iulie 2013, Regatul Belgiei sărbătorește proclamarea celui de-al șaptelea suveran al belgienilor, Majestatea Sa Regele Philippe.

Regele Philippe urmează la Tronul Belgiei după Regele Leopold I (1831-1865), Regele Leopold al II-lea (1865-1909), Regele Albert I (1909-1934), Regele Leopold al III-lea (1934-1951), Regele Baudouin I (1951-1993) și Regele Albert al II-lea (1993-2013).

Născut în ziua de 15 aprilie 1960 la Castelul Bélvedère, Alteța Sa Regală Principele Philippe este primul copil al Regelui Albert al II-lea și al Reginei Paola. Principele Philippe a devenit Duce de Brabant și moștenitor al Coroanei Belgiei la proclamarea ca rege a tatălui său, Albert al II-lea, în august 1993.

După douăzeci de ani de domnie, Regele Albert al II-lea a abdicat astăzi în favoarea Ducelui de Brabant.

Noii suverani belgieni, Majestățile Lor Regele Philippe și Regina Mathilde sunt, de mai mulți ani, în prima linie a acțiunilor Familiei Regale belgiene în viața economică, militară, politică, diplomatică, științifică și artistică, în domeniul social, precum și în societatea civilă.

Relațiile diplomatice dintre Regatul României și Regatul Belgiei au fost stabilite la 16 februarie 1880, în timpul Regelui Carol I. De altfel, străbunica Regelui Albert al II-lea al belgienilor, Maria, Contesă de Flandra, a fost sora Regelui Carol I.

Familia Regală a României a fost, în ultimii douăzeci de ani, de multe ori prezentă în Belgia, atât la Bruxelles cât și la Anvers, Namur, Bruges și Liège, pentru a participa la evenimente publice de natură a aprofunda legăturile dintre România și Belgia. Regele Mihai I și Regina Ana au efectuat vizite publice la Bruxelles în anii 1996, 1997, 2002 și au luat parte la galele Fundației Principesa Margareta din Belgia, în mod frecvent, între anii 1990-2010.

Demne de a fi menționate sunt vizitele NATO ale Regelui Mihai I din 1997 și 2002, când Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana s-au întâlnit cu Majestățile Lor Regele Albert al II-lea și Regina Paola. Suveranii belgieni au vizitat, de asemenea, România, în iulie 2009.

Principesa Moștenitoare și cu mine am avut, în ultimii șaptesprezece ani, multe acțiuni publice în Belgia, iar noii suverani belgieni au fost alături de noi de multe ori. Ultima întâlnire importantă a avut loc în 12 septembrie 2011, la Castelul Laeken. Atunci, Principesa Moștenitoare și cu mine am fost primiți de Ducele și Ducesa de Brabant.

Regele Philippe a urmat cursurile Școlii Regale Militare din Bruxelles (1978-1981), iar apoi a urmat programe de perfecționare în forțele terestre, aeriene și navale. El a absolvit Universitatea Oxford (Trinity College) și Universitatea Stanford din California, SUA. În ultimii 21 de ani, Ducele de Brabant a funcționat public pe baza unei liste civile oferită de Statul belgian, pentru a susține activitatea sa publică în favoarea Belgiei.

Din anul 1993 până în anul 2013, Regele Philippe a condus, ca Principe Moștenitor, nenumărate misiuni economice în lume, militând pentru interesele economice ale țării sale, în calitate de președinte de onoare al Biroului Belgian de Comerț Exterior (devenită, din 2003, Agenția de Comerț Exterior). Din 1994 până la proclamare, Principele Moștenitor Philippe a fost senator de drept în Parlamentul Belgiei, alături de sora lui, Principesa Astrid, și de fratele lui, Principele Laurent. La data proclamării, Ducele de Brabant era general-locotenent și vice-amiral în Forțele Armate ale Belgiei.

Regele Philippe s-a căsătorit cu Regina Mathilde pe 4 decembrie 1999. Ei au patru copii, Principesa Elisabeta, Ducesa de Brabant (născută în 2001), Principele Gabriel (născut în 2003), Principele Emanuel (născut în 2005) și Principesa Eleonora (născută în 2008).

6 comentarii

  1. Cerasela Platz says:

    Felicitari ! Ce familie frumoasa !

  2. Domnie luminată cuplului regal belgian Philippe-Mathilde!
    Un foarte proaspăt exemplu de total, necondiționat devotament față de propria țară ne este dat, astăzi, de către cuplul regal Albert al II-lea și Regina Paola. Cum s-a întâmplat – cu mai puțin de trei luni în urmă – în Olanda, atunci când rațiunea de stat a reclamat transmiterea coroanei urmașului legitim, acest lucru s-a petrecut firesc, senin, fără traume pentru cetățenii țării, care au petrecut cu mare bucurie. Astăzi, petrec belginenii.
    Indubitabil, acesta este încă un aspect pozitiv extrem de important al statalității monarhice.
    Este – de asemenea – o mare bucurie să constatăm că raporturile Casei noastre Regale cu Familia Regală belgiană sunt excelente, frecvente, foarte apropiate. Îmi este plăcut să îmi imaginez conversațiile în limba italiană ale frumoasei noastre Principese Moștenitoare cu Regina Paola (principesă din casa Ruffo di Calabria, preț de câteva decenii fiind socotită cea frumoasă principesă a lumii, căreia excepționalul muzician Salvatore Adamo i-a dedicat, în anul 1965, cântecul DOLCE PAOLA).
    Și iată alt aspect admirabil legat de regalitate: inspiră marii artiști din orice domeniu să creeze opere notabile, cum nu se întâmplă deloc cu… președinții oricât de democratici ar fi.

  3. Roxana Gabriela Mateescu says:

    Am avut oportunitatea de a vizita in cateva randuri Belgia , precum si alte tari in care Monarhia ” graieste” prin viata normala, echilibrata a populatiei , printr-un nivel de trai ridicat si o continua dezvoltare socio-economica . LA MULTI ANI , Regatului Belgiei, REGELUI PHILIPPE si intregii Familii Regale Belgiene !

  4. Comentarii pe Facebook (I) says:

    Don Coriolan Ciprian Muresan “Vive le Roi!”. Cu acest strigat belgienii isi primesc astazi cu entuziasm noul Suveran, MS Regele Filip I. Cand vor invata oare si romanii ca doar Monarhia va uni din nou poporul nostru?
    #
    Doina Marin Chapeau!
    #
    Dunea Ionel FELICITARI MARIA TA !
    #
    Elena Paun Distinguée!
    #
    Manescu Nicoleta handsome
    #
    Liliana Sora Am urmărit la TV ceremonia de intronare a regelui Philippe – eleganţă, decenţă, frumuseţe, distincţie, civilizaţie, respect
    #

  5. SECRIERU IOAN says:

    DOMNIE LUNGĂ SI FERICITĂ SĂ SE MENTINĂ RELAŢIILE INTRE CELE DOUĂ CASE REGALE- BELGIA SI ROMÂNIA

  6. […] Sa a devenit regele belgienilor în ziua de 21 iulie 2013.Regele Philippe și Regina Mathilde au patru copii, Principesa Elisabeta, […]

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54794439
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate