Regele Mihai onorat la Senatul Frantei

Pentru prima oara, in Europa occidentala, am auzit un glas ferm si generos, vorbind fara economie despre meritele Regelui Mihai in secolul al XX-lea si despre lasitatea europenilor care l-au abandonat atunci cand ii era mai greu.

senat-paris-3.jpg

Hélène Carrère d’Encausse, membru al Academiei Franceze si secretar perpetuu al faimoasei institutii a expus, mai bine de o jumatate de ora, toata tragedia, aproape shakesperiana, a tanarului suveran roman, in anii 40 ai secolului trecut. Sala a aplaudat indelung interventia, care s-a incheiat prin a multumi Regelui pentru lectia de curaj si de libertate.

senat-paris-1.jpg

Senatul Frantei, prin presedintele sau, dl Christian Poncelet, a gazduit un dineu in onoarea Regelui Mihai. Presedintele Senatului a acordat inaltul patronaj, iar Hélène Carrère d’Encausse prezenta sa prestigioasa. Stéphane Bern a fost maestrul de ceremonii al serii, care s-a bucurat de prezenta Majestatii Sale Reginei Ana si a Altetei Sale Regale Principesa Margareta.

De altfel, seara a fost organizata pentru profitul Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, mai exact pentru proiectele ei legate de batrani si de copii.

senat-paris-2.jpg

Au fost prezenti dl Philippe Douste-Blazy, consilier al presedintelui Republicii Franceze, ambasadorul Romaniei la Paris si dna Teodor Baconschi, deputati si senatori, oameni de afaceri, oameni de cultura si ziaristi.

senat-paris-4.jpg

Seara aceasta a fost o intalnire prestigioasa intre personalitati politice, culturale si economice, in numele respectului datorat Regelui Mihai si al generozitatii si admiratiei fata de angajamentul pentru Romania al Principesei Margareta.

27 comentarii

  1. Tiberiu says:

    Sunt de acord ca Majestatea Sa merita asemenea recunoastere, dar nu inteleg la ce va referiti aici: “Sala a aplaudat indelung interventia, care s-a incheiat prin a multumi Regelui pentru lectia de curaj si de libertate”. Care libertate? Libertatea de a fi izgonit din propria tara? Libertatea de a munci ca un om simplu pentru a se intretine? Libertatea de a nu putea veni in tara cand doreste? Etc samd.
    Intrebarea a doua: am vazut interviul pentru Daniel Todoran. La un moment dat, ati spus ca tot ceea ce postati aici este vazut de Majestatea Sa. De ce este necesar acest lucru? Seamana a lectii corectate/verificate de profesor. Din cunostintele mele, Regele are incredere in Principe.

  2. Blogreview says:

    Interviu al Principelui Radu la BLOGREVIEW:

    http://todoran.blogspot.com/2007/10/bloggerul-casei-regale.html

  3. Raspuns dlui Tiberiu says:

    Doamna Helene Carrere d’Encausse, multumind pentru lectia de curaj si de libertate, se referea la faptul ca un suveran de 22-25 de ani, parasit de toata lumea, a reusit sa tina piept singur unui numar de doi dictatori, intr-un secol absurd, dand lumii o lectie despre ce inseamna sa ai curajul de a fi liber, intr-o lume “confiscata”, “arestata”. Presedinta Academiei Franceze considera exceptional faptul ca un om tanar s-a incapatanat sa ramana liber intr-o lume terorizata. Aceasta este lectia de libertate a regelui.

    “Materialele” aratate Regelui Mihai de catre seful de Cabinet sunt eseurile, articolele sau cartile pe care le public. Afirmatia nu se refera la paginile de jurnal online, care sunt scrieri strict personale. Insa, orice material care include pozitia publica a unui membru al Casei Regale intr-o chestiune privind viata romaneasca i se prezinta Majestatii Sale spre aprobare.

    Principele Radu

  4. Tiberiu says:

    Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde si a ma face sa inteleg exact la ce se referea doamna Helene Carrere d’Encause. Imi cer scuze pentru confuzie. Am inteles ca post-urile pentru blog ajung la Majestatea Sa pentru lectura si aprobare. Asa a reiesit din afirmatia facuta in interviu.
    “Majestatea Sa, Regele Mihai citeste blogul Altetei Sale, Principele Radu? Ce parere are?

    Da, Regele se uita uneori pe internet. Materialele pe care le scriu eu nu are nevoie sa le citeasca pe blog, fiindca ii sunt prezentate de seful de Cabinet inainte de aparitie.”
    Probabil nu am inteles bine. Nu era nimic altceva decat o curiozitate.

    Tiberiu Lovin

  5. Dan Ottiger Dumitrescu (Elvetia) says:

    Ca jurnalist free lance, am avut privilegiul ca Majestatea Sa Regele Mihai sa accepte publicarea unui interviu in Revue Militaire Suisse (nr. 3, martie 1995), interviu realizat la Versoix in ianuarie 1995. Am putut constata interesul deosebit pe care l-a strarnit acel interviu in randurile unor ofiteri elvetieni.
    Este cu adevarat important ca personalitatea de exceptie a Majestatii Sale Regele Mihai sa fie cunoscuta de cat mai multe persoane influente, capabile sa perceapa in mod corect rolul Regelui nostru in chinuita istorie recenta a Romaniei.
    “Regele Mihai onorat in Senatul Frantei” se precizeaza in titlul articolului de mai sus. Fara indoiala insa, ca – la randul sau -Senatul Frantei a fost onorat de prezenta singurului Sef de Stat inca in viata din timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, o prezenta iradiind o ilustra demnitate.
    As fi interesat sa aflu care ar fi modalitatea de a obtine textul discursului Doamnei Helene Carrere d’Encausse, rostit cu prilejul remarcabilului eveniment relatat in articol?
    Rog pe Altetea Voastra sa accepte asigurarea respectoasei mele consideratii.

    Dan Ottiger Dumitrescu (Fribourg, Suisse)

  6. Dlui Dan Ottiger Dumitrescu says:

    Domnule Dumitrescu,

    Va multumesc pentru mesaj. Sunt bucuros ca cititi paginile jurnalului acesta online. Din cate am putut observa, dna Carrere d’Encausse vorbea liber. Este posibil ca televiziunea sau alta institutie sa fi inregistrat video ori audio discursul. Cel mai bine ar fi sa intrebati pe dna Corinne Fery von Arx, directoarea Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei de la Geneva. Ea trebuie sa stie unde ar putea fi gasit textul.

    Cu toata consideratia,
    Principele Radu

  7. Dan Ottiger Dumitrescu (Elvetia) says:

    Altetei Sale Principele Radu,

    Am agreabila indatorire de a va multumi pentru promptitudinea si disponibilitatea manifestate cu ocazia raspunsului Dumneavoastra la mesajul meu din ziua de 11 octombrie 2007.

    Dan Ottiger Dumitrescu

  8. SORIN says:

    LA MULTI,SI FERICITI ANI! MAIESTATE

  9. Victor-Liviu DUMITRESCU says:

    Maria Ta,
    De cind a-ti plecat de la Versoix, villa SERENA, a fost demolata, nu mai avem unde merge, sa te vedem, suntem orfani.
    Trebuie sa mergem in Romania ca sa te vedem.
    Dorim cu totii, sa stim, cind Republica, va supune la vot un referendum asupra alegerii populare intre Republica si Regat.
    Transmit prin intermediul acestui blog un mesaj de speranta a milioanelor de romani exilati care doresc sa revina pe splaiurile copilariei, Presedintelui Romaniei, Traian BASESCU, va rugam, supuneti la vot acest referendum.
    Timpul merge inainte din pacate, iar multi dintre noi se aproprie de momentul final al vietii.
    Din partea familiei BOTEZ, Moldova, fost ministru al Regatului, familie exilata de abia in 1990, dupa iesirea din Puscaria Comunista de la Jilava, Bucuresti.

  10. Cristi si Maria Munteanu says:

    In 1990 am vizitat pentru prima data o tara vest-europeana !
    S-a intimplat sa fie o tara monarhica , BELGIA .
    Am avut privilegiul sa vizitam palatul regal din capitala Belgiei .
    In afara splendorii arhitecturale, la intrarea in palat am observat ca vizitatorii atasau pe o panoplie tot felul de felicitari si gadgeturi ! Natiunea se pregatea de sarbatoare ! Urma ziua Regelui ! M-am simtit orfan si …frustrat !
    Ne-am intrebat prietenii belgieni (profesori) daca prefera monarhia in dauna republicii (sotul de stinga iar sotia de dreapta).
    Amindoi ne-au raspuns ca DA , prefera monarhia. Argumente multiple si indreptatite dar unul chiar daca intr-o exprimare plastica mi-a atras atentia : “… lupta pentru OSUL PUTERII nu mai exista ” .
    Dupa 17 ani familia noastra inca nu a pierdut speranta ca Romania va redeveni o monarhie !
    Cu prilejul sarbatorilor de iarna va uram “La Multi Ani” majestatilor dumneavoastra !

  11. Bogdan Constanda says:

    Varsta nu-mi permite de a vorbi de monarhie,dar de la bunicii mei am invatat(in anii 70,80)istoria adevarata,cand se mintea zi de zi.
    Am 42 de ani ,copt,si admir pe Regele Mihai,din mana caruia tatal meu a primit haine la Mogosoaia…
    Am intrat prima oara pe un site al monarhiei.
    D-zeu sa ocroteasca Monarhia !

  12. N.N. says:

    Alteta Voastra,

    Revin cu un mesaj, dupa interventia mea legata de materialul postat pe wikipedia, din dorinta de a va multumi ca, prin intermediul acestui blog, ne putem exprima parerile si sentimentele legate de monarhie. Sincer, vad monarhia ca fiind sansa reala pentru Romania, o Romania cufundata in scandaluri facile. O intrebare as avea si eu: La Turnu-Severin nu veniti?Este totusi locul in care primul nostru monarh, Carol I, a pus piciorul in tara! Va aspeptam!

    Cu respect,
    N.N

  13. iris says:

    Radu Duda- rolul vietii

    Radu Duda a fost un mare actor. Unii spun ca mai este inca. L-am urmarit prima oara in cateva emisiuni televizate. Un artist talentat, nici nu se putea altfel, a fost elevul Olgai Tudorache si a lui Dem Radulescu.

    Domnul Duda a fost un sustinator al artei, al culturii romanesti si al copiilor fara familie, astfel ca in calitate de director artistic el a realizat primul program de terapie prin arta „Art-ecole“ pentru orfanii din Romania. In 1999 a infiintat in Elvetia o asociatie culturala care urmarea promovarea culturii est-europene. Radu Duda si-a incetat activitatea teatrala dupa ce s-a casatorit cu principesa Margareta de Romania. El a fost innobilat in ianuarie 1999 de seful familiei Hohenzollerin-Sigmaringen iar titulatura corecta este alteta sa regala principele Radu de Hohenzollern-Veringen si de Romania.

    Despre printul Radu s-au dezvaluit tot felul de povesti, ca ar fi agent al Securitatii infiltrat de Ion Iliescu in familia regala, ca ar exista chiar o lista cu informatori securisti pe care apare numele sau. Alteta sa a raspuns ca toate VIP-urile romane, fara exceptie, erau obligate sa semneze un acord cu Securitatea inainte de a parasi Romania, indiferent ca ar fi fost vorba de sportivi, cantareti de opera, actori ori ingineri, ceea ce n-a insemnat ca imediat au devenit informatori. S-a mai spus despre Radu Duda ca vrea sa-si vanda titlul regal pe o suma de bani – calomnii murdare- dupa cum s-a sustinut (absolut nedovedit) in presa de scandal ca impreuna cu intreaga familie regala, printul ar fi delapidat o colecta de cateva milioane destinata saracilor din Romania.

    Majoritatea acestor atacuri infame la adresa printului sunt mai putin din partea romanilor si mai mult din partea urmasilor ilegitimi ai regelui play-boy, Carol al II-lea, tatal regelui nostru Mihai. Descendenti ai curtezanelor Lambrino si Lupescu, nerecunoscuti de familia Hohenzollern insa de os regal, cei doi pseudoprinti si-au facut in vremea lui Ion Iliescu ( corb la corb nu-si scoate ochii) multi prieteni in Romania, mai ales in mass-media.
    Cu mult inainte ca romanii sa priceapa ce este o familie regala, acesti ilustri bastarzi au intinat cu sforariile lor ideea de monarhie romana. Daca cineva s-ar uita peste Dunare la bulgari, ar vedea ca fostul Tar al Bulgariei, Simeon al II-lea de Saxa-Coburg- Gotha, a servit interesele propriei sale tari ca prim ministru intre 2001 si 2005 iar acum se afla la conducerea coalitiei a trei mari partide. Ca Romania nu e pregatita pentru o monarhie, s-a vazut inca din 1990. De altfel politicienii din lumea moderna franceza, italiana, germana, considera monarhia ca fiind o frana economica si o fosila istorica.

    Si cu toate astea capitalul marilor familii regale din Europa a contribuit la dezvoltarea economica a propriilor tari. Monarhia mai reprezinta si o constanta politica si monetara, in timp ce republicile europene, fie ele avansate ori incepatoare, sufera din plin din pricina instabilitatii politice si a globalizarii. Mai e nevoie sa spun ca bogatia Angliei este sustinuta si de stabilitatea familiei regale si fermitatea reginei octogenare? Ca Olanda e cea mai democrata tara din Europa – visul celor care vor sa respire liberi. Ca in jurul reginei Danemarcei ( care isi face singura cumparaturile in piata si incearca fara succes sa se lase de fumat) populatia traieste la cel mai inalt nivel continental, ca Spania a inflorit abia dupa anul 1975 de cand Franco a readus pe tron un descendent regal???

    Nu e in intentia mea sa fac lobby pentru monarhie – n-a venit inca timpul, desi o statistica din 2006 arata ca 66 la suta din romani isi doresc o mai mare contributie a casei regale in procesul de democratizare si dezvoltare economica a Romaniei. Vreau doar sa va fac cunostinta cu alteta sa regala Principele Radu, al carui nou Program este promovarea intereselor majore ale Romaniei in Statele Unite ale Americii.

    Programul se numeste The Friendship Tour – pe langa scopul initial se urmareste incurajarea si sustinerea unor parteneriate in domeniile economic, educational si cultural. Programul ii apartine tanarului principe dar mesajul este al familiei regale al carei reprezentat este. Menit sa infrumuseteze imaginea Romaniei peste hotare, Turneul Prieteniei se constituie din vizite intreprinse de principesa Margareta si printul Duda in diverse orase si state americane. Principele a vizitat deja statele Massachusetts, Indiana, Ilinois, Missouri si Michigan. Intre 21 si 25 martie pe cand se afla in California, printul s-a intalnit in Beverly Hills cu domnul Barry Brucker primarul orasului . Acesta i-a inmanat un document prin care se recunoaste public importanta activitatii membrilor familiei regale romane ca promotori ai relatiilor Romania-SUA si ca sustinatori ai unor valori necesare umanitatii.

    Principele Radu il reprezinta in toate actiunile sale pe regele Mihai si familia regala. El s-a dedicat in intregime cauzei monarhice, a fost cucerit si convins de viitorul unei Romanii monarhice. Cartile pe care le-a publicat dezvaluie pe larg viziunile lui social-politice dar si fragmente importante ale istoriei romanesti , a contributiei familiei regale la istoria Romaniei.. El a reusit sa-si completeze studiile militare, obtinand titlul de doctor in stiinte militare, a absolvit colegiul George C Marshall din Garmish, Germania si a efectuat un studiu la Universitatea Harvard.

    Cum spuneam la inceput, Printul Radu isi joaca rolul vietii – pe langa Mihai I . Alteta sa princiara l-a insotit intre 1997 si 2002 pe regele Romaniei in diferite vizite oficiale in Marea Britanie, Belgia, Spania, Luxembourg, Norvegia, Danemarca – pentru integrarea Romaniei in NATO. Radu de Romania a sustinut peste 150 de conferinte in foarte multe tari ale lumii, este foarte cunoscut in Europa si in Romania. In ciuda atacurilor din presa, domnia sa se pastreaza integru, are o viata de familie armonioasa si si-a pus in gand sa castige alegerile prezidentiale din 2009 din Romania. Ii urez sincer, succes.
    I Lemke http://www.romanianvip.com

  14. Mariana Gidiuta says:

    LA MULTI ANI PENTRU ZIUA DE NASTERE A ALTETEI VOASTRE PRINCIPELE RADU!!! LA MULTI ANI PENTRU CEI 60 DE ANI PETRECUTI IMPREUNA DE MS REGELE MIHAI ALATURI DE MS REGINA ANA!!!!
    DAR , MAI MULT DECAT ATAT, BRAVO PENTRU……….. in sfarsit…….. ACASA!!!!!!!!!!!!
    Pacat ca bunicul meu nu mai traieste sa simta emotia acestei clipe…. Era 1977 cand imi povestea cum era Romania in timpul Regelui, cand imi arata poze ascunse cu familia regala, cand ma facea sa cred ca povestile cu regi si regine erau de fapt reale, nu doar povesti.
    Mariilor voastre, bun venit ACASA! Pelesul era pustiu fara OAMENII lui!!!

  15. catalin says:

    detin doua ziare destul de vechi,pe care as dori sa le vand.titlul acestor ziare sunt:romania ilustrata,din 27 august,1938,si romania,din 26 iulie 1938.sunt in memoria reginei maria,unde va puteti delecta privirea cu numeroase fotografii foarte interesante,cum ar fi:nasrerea,copilaria si adolescenta reginei maria,M.S regina marii Britanii si familia de edimburg,Stella Maris bisericuta de la balcic,intocmita dupa sugestiile reginei maria,mircea a murit la ora noua,cu mana lui intr`a mea,parasind sinaia,rochia de mireasa a suveranei,un tablou celebru reprezinta pe regina maria cu copii sai etc.telefon:0748092675.

  16. nicusor says:

    buna.as dori sa fac un salut REGELUI MIHAI.de mic am avut placerea sa vad poze cu dansul si cu palatul regal de la Bucuresti,dar mai ales cu soldatii din garda reala din care facea parte si bunicul meu,ANGHELE ST. TOADER.imi amintesc cum bunicul imi fredona imnul regelui si-mi povestea anii petrecuti la palatul regal.daca as sti o adresa e-mail as trimite aceste poze dintre care chiar una cu MAJESTATEA SA.VA SALUT MAJESTATE si cred ca si bunicul meu v-ar face acelasi salut daca ar mai fi in viata.LA MULTI ANI!

  17. ION ALEXANDRU says:

    TRAIASCA VODA MIHAI !..

  18. Ion says:

    Alteta Voastra,

    Pentru ca nu am gasit alta modalitate, va rog sa transmiteti Majestatii Sale, Regele Mihai, cu ocazia zilei onomastice din anul 2008, urarile mele de sanatate si viata lunga,ca si respectul meu profund.
    Viata Majestatii Sale constituie o lectie exemplara de demnitate,onestitate,modestie,consecventa si forta interioara pe care niciun alt roman din spatiul public nu le-a dovedit in ultimii 70 de ani din istoria noastra.Sper ca tot mai multi dintre noi sa o inteleaga si sa si-o insuseasca.
    Cand majoritatea va reusi, noi sau copiii nostri vom trai intr-o alta Romanie!
    La multi ani!

    Un roman de rand

  19. Silviu Costea says:

    Personal consider ca monarhia este o plaga pentru societate, ca si comunismul si capitalismul deasemenea. Am insa respect pentru familia regala datorita educatiei de care a avut parte, si pentru modestia lor, cu toate ca sunt putred de bogati. Daca toti oamenii bogati din romania ar avea educatia lor, tot respectul si stima pentru ei si banii lor! Din pacate, cei proaspat imbogatiti de dupa lovitura de stat sunt cum bine stiti…

  20. istvan says:

    Nu ar strica actualizarea acestei pagini. E o ideie buna reprezentarea Casei Regale in mediul electronic, dar ramanerea in pas cu timpul e foarte importanta. Sunt multi, chiar foarte multi Internauti ( oameni educati si cu cultura vasta, dar mai ales , tineri) care vad in Casa Regala si Monarhie o alternativa reala, posibil chiar unica alternativa pentru a pune bazele unei reconstructii a acestei natiuni mutilate de comunism, si mai nou de manelizare.
    In numele acestor persoane, si a altora care desi sunt Regalisti in inima lor, isi tin visul ascuns de teama de a nu fi batjocoriti si marginalizati de niste persoane inguste la minte ( dar care din pacate sunt majoritari in aceasta tara) , vreau sa emit o provocare Casei Regale:
    – acum, in preajma Sfintelor Sarbatori ale Craciunului, si cu gandul la un nou inceput promis de anul care vine, va provoc, Majestate, pe D-voastra si pe toti membrii Casei regale, sa meditati asupra acestei intrebari:” meritam, si putem oare sa intruchipam indeplinirea sperantelor de ordine si dreptate ale cetatenilor acestei tari?”
    Pentru oameni de rand sunteti un simbol, nu al vremurilor apuse, desi sunt inca prea vii pentru a fi uitate, ci mai degraba a unui mod de gandire al unor vremuri cand unele expresii ca onoare, cinste, nobilitatea( a sufletului sau /si al originii) insemnau ceva, si erau motive de mandrie, nu de rusine. Lumea s-a intors pe dos, si in acest haos lumea are nevoie de un far calauzitor. Se incumeta Casa Regala sa fie Lumina?
    Pana acuma am vazut pasi facuti in directia cea buna. Din pacate, pasi timizi, si care au trecut aproape neobservati.E nevoie de mai mult.
    Daca Majestatea Sa , si membrii Casei Regale accepta aceasta provocare, nu va mai fi cale de intoarcere. Dar vor fi milioane de persoane, care sunt gata sa va sprijine, numai sa dati dovada de determinare si hotarare in actiuni.
    Tara are nevoie de un simbol credibil si puternic, sub care sa se poata coagula fortele progresiste, dar oprimate de epigonii zilelor noastre. Aceasta “Revolutie” trebuie, si va avea loc, mai devreme sau mai tarziu. Energiile se aduna, si in curand vor atinge punctul de explozie. Decat risipirea lor , ca in urma cu 19 ani, mai bine ar fi canalizate spre un scop mai inalt, nu credeti?
    🙂
    Ca o incheiere as dori sa ures Majestatii Sale, Regele Mihai I, Stimatei Sale sotii Regina Ana, Principesei Margareta, Principelui Radu si tuturor membrilor Casei Regale Sarbatori Fericite, in pace si intelegere, si un an nou fericit, si plin de realizari.
    Sanatate, si Traiasca Regele.

  21. Liviu Foltea says:

    Alteta,ma bucur si acum sa va pot transmite multa sanatate,Sarbatori Fericite,La Multi Ani ! Din Wien va transmitem un Craciun Fericit !

  22. mariana cc says:

    Am o singura dorinta: sa simt Monarhia la putere, pentru ca sunt satula de comunisti….si am si o intrebare: de ce se vorbeste atat de putin despre Monarhie in Romania? …MONARHIA v-a salva aceasta tara. Doresc Casei Regale un an bun, prosper, fericit si ..LA MULTI ANI!!!!!

  23. Barbu Alexandra says:

    Alteta Voastra Regala,

    Orasul Segarcea pastreaza cu mandrie vechile cladiri ale Administratiei Domeniului Coroanei. Administratia Domeniului s-a implicat in viata localitatii , infiintand o asociatie culturala, care in 1902 s-a transformat in Banca Populara “Coroana Romaniei”, care avea si o biblioteca cu 600 de volume donate de catre Administratie. De la aceste volume s-a pornit catre Biblioteca de astazi.
    Exista inca femei si barbati care-si aduc aminte si care povestesc nepotilor de o vizita a Maiestatii Sale Regele Mihai la Segarcea. Ar fi o mare bucurie, daca Maiestatea Sa ar vizita din nou localitatea noastra.

    Iata o relatare facuta de un segarcean presei:

    “Despre membrii Casei Regale, majoritatea locuitorilor din Segarcea isi amintesc tot felul de intamplari mai mult sau mai putin cunoscute. Regele Ferdinand vizita localitatea doljeana destul de des, spun localnicii, si asta pentru ca se indragostise de o taranca maritata. “Era de o frumusete rara”, stie, din povestirile parintilor sai, un localnic care a fost in slujba Regelui Mihai. Nicolae Dumitru are 74 de ani si s-a nascut in Segarcea-Dolj, localitatea care in anii ’40 gazduia cel de-al doilea mare manej (herghelie – n. r.) din tara. A intrat in slujba Regelui Mihai intamplator – tatal lui era argat si avea nevoie de un ajutor.
    “Aveam 15 ani cand regele, insotit de mama sa, a venit la Segarcea. Era in septembrie 1945. Aici, regele avea adusi cei mai frumosi cai. in ’45 au fost adusi alti 11 cai regali de la Bucuresti, din cauza bombardamentelor. Regele a intrat in grajd si mi-a zis: “Ma pustiule, ia scoate-l pe Emil afara!”. Era singurul cal pe care il calarea cand venea la Segarcea, si asta pentru ca “dansa” fara sa-l fi dresat cineva. Nu-i placea cand vedea praf pe el si ma ruga sa-l perii de mai multe ori”, isi aminteste Nicolae Dumitru. Segarceanul a lucrat in slujba regelui doar trei ani – asta pentru ca, dupa aceea, au venit comunistii la putere.
    Oamenii de aici stiu multe si despre povestea de dragoste dintre rege si o localnica frumoasa foc. Atrasa de frumusetea fizica cu care Ferdinand fusese din plin inzestrat, Mavrichea Constanta – “femeia cu nuri”, cum ii spun satenii – nu s-a impotrivit si a devenit amanta regelui.
    “Era de o frumusete rara! Avea barbat, da’ i-o fost teama sa se impotriveasca regelui. Ne povestea si noua mama ca vorbeau oamenii pe aci prin sat ca si Constantei ii era tare drag de rege”, povesteste Nicolae.
    isi aminteste o multime de lucruri si despre Regele Mihai. “Era un om bun. Cand a venit in 1941, a stat o jumatate de ora la palat si apoi a chemat femeile vaduve si le-a dat cate un cap de vita, iar oamenilor saraci – lemne de foc si alimente. Era foarte popular si mandru de herghelia pe care o avea aici, la Segarcea. Pacat de acesti cai! Erau de rasa pura. Comunistii si-au batut joc de ei si i-au pus la muncile agricole cand s-a infiintat GAS-ul (Gospodaria Agricola de Stat – n. r.). O parte din cai i-au dus si i-au vandut in Baragan”, mai spune Nicolae. ”

    10 Mai, zi cu o tripla semnificatie

    Despre mama regelui, Nicolae spune ca era o femeie foarte frumoasa si, ori de cate ori il insotea pe Regele Mihai la Segarcea, jandarmii goneau taranii din preajma suitei regale, insa regina le spunea: “Lasati-i sa ne priveasca! De ce ii goniti?”. Ultima vizita a Regelui Mihai la Segarcea a avut loc in 1947, inainte de a fi obligat sa abdice.
    Ziua de 10 Mai avea, in Vechiul Regat, o tripla semnificatie. Ea reprezenta, in primul rand, ziua in care Principele Carol de Hohenzollern a pasit pe pamantul tarii noastre, pentru intaia oara, ca domnitor, in 1866.
    De asemenea, 10 Mai era si Ziua Independentei. Proclamarea independentei, de Parlamentul Romaniei, la 9 Mai 1877 si ratificarea acestui document la 10 Mai, de rege, au reprezentat un moment primit cu mare inflacarare de poporul roman. in resedintele amenajate la Craiova, in comuna Simnic si, mai apoi, la Poiana Mare, domnitorul Carol a coordonat operatiunile militare si pregatirile armatei romane in vederea trecerii Dunarii. in al treilea rand, la 10 mai 1881, Romania se proclama regat, iar Carol I devenea primul rege al romanilor. ”

    In numele cititorilor de astazi, multumesc !
    Cu stima si consideratie, Alexandra Barbu – bibliotecar

  24. ralia luna says:

    Traiasca regele Mihai!!!am 30 de ani dar imi doresc din tot sufletul sa vad monarhie in romania , sant satula de attia hoti si borfasi care ne conduc si care au dus tara asta de rapa pupand in…toate statele astea mai rasarite pentru niste drepturi care oricum sant ale noastre!!!dumnezeu sa va ocroteasca si sa va aduca in fruntea acestei tari ,caci acolo va este locul!!!traiasca regele Mihai!!!!

  25. Vladu Gheorghe says:

    Cum putem comunica cu Maiestatea Sa Regele Mihai I de Hohenzollern in probleme ce tin de interesele Casei Regale?

  26. veve says:

    Cred ca Romania trebuie sa redevina monarhie si din in ce mai multi tineri cred asta.Regele Mihai nu este doar regele Romaniei ,ci si al Republicii Moldova.Daca acesta va face mai multe vizite in Republica,acolo ar putea exista dezbateri si eventual un referendum,lucru ce va provoca dezbateri si in Romania.Doar asa cele doua state se pot reunifica,iar Romania ar putea fi reconstruita pe alte valori,decat cele din prezent.

  27. amalia says:

    ma intreb de ce romanii nu fac marea schimbare avand in vedere ca pana acum s-a demonstrat ce se putea mai rau in plan social.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54868346
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate