Regele Carol, 93

“Rog ca si viitoarele generatii sa-si aminteasca de acela
care s-a dedicat cu tot sufletul iubitului sau popor.”
Regele Carol I al Romaniei
Alteta Voastra,

In aceasta zi se implinesc 93 ani de la moartea Regelui Carol I al Romaniei, caruia ii putem spune fara a gresi “Intemeietorul” si “Infatigabilul”.

carol-i-1.jpg

“Intemeietor” pentru ca a fondat dinastia nationala de Hohenzollern si prin aceasta a edificat statul modern pe care astazi noi il numim Romania, iar “Infatigabil” intrucât a fost un Rege devotat datoriei si onoarei. A muncit cu energie asa cum un taran munceste pentru a-si vedea hambarul plin cu grane. Datoria l-a determinat ca in toata perioada domniei Sale sa nu uite promisiunea facuta poporului in 10 mai 1866: ,,Odata ce am pasit pe acest pamant sacru am si devenit roman. Eu va aduc o inima leala, cugetari drepte, o vointa tare de a face binele si acel neinvins respect pentru lege pe care l-am cules in esemplul alor mei.” Roman si leal a fost, prin cugetari drepte si printr-o vointa tare s-a caracterizat, iar respectul pentru lege i-a servit ca principiu primordial. Avem in Regele Carol modelul conducatorului ideal.

carol-i-2.jpg

Orice persoana care a citit jurnalul Regelui a putut constata ca a avut sentimente, dar spre deosebire de marea majoritate a oamenilor a stiut sa le controleze. Probabil ca din acest motiv a fost de o impartialitate covarsitoare.

“Democrat inseamna cineva care vrea sa inalte poporul pe umerii sai, nu cineva care vrea sa se inalte el pe umerii poporului.” Cred ca acest citat al lui N. Iorga il defineste cel mai bine atat pe Regele Carol I cat si pe urmasii Sai, dintr-un singur punct de vedere: toate actiunile Lor au fost au avut un singur scop – propasirea natiunii noastre.

ordinul-carol-i.jpg

Din nefericire, numele Augustului nostru suveran si cel al membrilor Casei Regale Romane au fost, timp de cateva decenii, rar intalnite – sau deloc – prin cartile de istorie. Inteleg ca este mai comod sa minti, dar e indicat ca in viata nu sa zici neispravite doar de dragul de a vorbi; esenta este sa gandesti ceea ce spui. Usor mai e sa-l faci pe Regele Ferdinand afemeiat (cand se stie bine ca era un om fara vicii in desfranata societate a secolului al XX-lea) si sa vorbesti, fara a tine seama de bune maniere si de scrupulozitate, despre adulterele Reginei Maria. Cat de simplu este sa injosesc persoane care ne-au lasat o mostenire durabila, decat sa ma injosesc pe mine, care nu am contribuit cu nimic la bunastarea tarii in care traiesc, daramite sa mai contribui la bunastarea lumii, cum nadajduiau filosofii antici. Ca asa suntem noi: de cine trebuie nu ne amintim, dar pe cei care nu trebuie, pe ei sigur ii pomenim.

Desi au incercat multe posibilitati de a sterge urmele monarhiei, comunistii nu au avut rezultate prea mari, deoarece Romania a fost cladita pe temeliile Regelui Carol I, temelii care vor rezista sute de ani de acum inainte. Nu suntem constienti ca statul nostru va disparea in momentul in care, din prea multa ignoranta, incercam sa distrugem aceste fundamente.

Insa Regele Carol I nu va ramane in istorie pentru ca numai cu aportul lui am obtinut independenta, asa cum nici Regele Ferdinand nu v-a fi cunoscut posteritatii doar ca fauritorul Romaniei Unite, ci Suveranii nostri sunt aceia care vor contribui mereu la implinirea destinului poporului nostru.
Cu loialitate,
Halga Daniel Adrian

7 comentarii

  1. Adrian Halga, Lupeni says:

    Dupa 48 de ani roditori ai domniei sale, Regele Carol I se odihneste. In dimineata zilei de 28 septembrie 1914 a trecut in eternitate. Acum avem datoria morala de a ne aminti de acela care a si-a inchinat viata progresului tarii si renumelui mondial al Romaniei.

    Noi trebuie sa pastram in suflet memoria suveranilor nostri, pentru ca, prin ei, existam.

    Cu adanc respect,
    Halga Adrian

  2. Principele Radu says:

    Adrian,

    Am primit cu placere scrisoarea dumneavoastra si ma grabesc sa va raspund. Sunt bucuros ca va ganditi la aceasta data, importanta pentru Romania.

    Adesea, sub acoperirea afirmatiei ca “acestea sunt evenimente trecute, fara relevanta pentru prezent”, oameni care ar trebui sa poarte raspunderi transforma prioritatile lumii de azi in ocazii de consolidare a unei puteri inutile pe termen lung.

    Spre deosebire de ei, Carol I era manat de dorinta de a construi, de a consolida, de a profesionaliza Romania. De aceea, chiar si in ziua de astazi, cele mai importante licee si universitati isi desfasoara activitatea in cladiri fondate de el.

  3. Av. Alex. Jadaneant says:

    Alteta Voastra,
    Draga Adrian,

    Cu mare placere am citit din nou materialul trimis de Adrian Halga. Si pe mine m-a fascinat Jurnalul Regelui Carol I. Este o dovada a dragostei aratate acestui neam.
    Cred ca Adrian a identificat perfect, si nici nu cred ca a trait vremurile in care PCR-ul era partid unic, una din problemele acestui neam. Valorile autentice sunt uitate si sunt “preaslavite” nonvalorile. Este de datoria noastra sa incercam sa spunem adevarul, sa facem inteles tinerilor ca Romania ca stat modern exista doar odata cu instaurarea dinastiei de Hohenzollern in Romania. Trebuie desfiintate “miturile” plecarii Regelui cu un tren de obiecte si valori. Ce frumos pasaj in cartea Principesei Ileana (Domnita Ileana) in care se descrie cum paraseste Branul mult iubit, cu aproape nimic la ea. Cum branenii o roaga sa inghenunchieze ca sa spuna impreuna un “Tatal Nostru”. Trebuie spus faptul ca Familia si Casa Regala a Romaniei au fost mereu institutii in slujba romanilor. Regele Carol I a luptat pentru o alta de Romania. A modernizat din temelii aceasta tara.
    Ceea ce este de laudat, este ca si actualmente, Familia si Casa Regala a Romaniei se implica in dezvoltarea acestei tari. Nu putem sa nu pomenim de activitatea Fundatiei Principesei Margareta a Romaniei, prin care sunt dezvoltate programe de asistenta pentru tineri si varstnici. Principele Radu de Hohenzollern-Veringen este reprezentantul special al Guvernului Romaniei, astfel ca poate face un lobby extraordinar tarii noastre.
    Nu in ultimul rand, nu trebuie sa uitam Autoritatea Morala a Regelui nostru, Mihai I al Romaniei. Avem sansa ca statura acestui mare conducator sa ne calauzeasca constructia europeana a Romaniei.
    Trebuie sa recunoastem ca monarhia si dinastia Casei de Hohenzollern au fost lucrurile cele mai benefice pentru acest neam.

    Alteta,
    in comentariul Altetei Voastre scrieti ca evocarea pe care ne-a adus-o Adrian in memorie, este de multe ori caracterizata in societatea romanesca drept un “eveniment din trecut, fara relevanta pentru prezent”. Combateti cu deosebit rafinament acest argument(?!). Trebuie amintit doar ca intreaga “fundatie” a statului numit astazi Romania este “turnata” de catre Regii si Reginele Romaniei. Aceasta fundatie va danui si de acum inainte.

    Va transmit dintr-o Timisoara cu soare de toamna, cele mai bune ganduri.

    Cu deosebita consideratie,

    Av. Alex. Jadaneant

  4. Adrian Halga says:

    Alteta Voastra,
    Stimate domnule avocat,

    Cred ca putem readuce Romania la valorile autentice prin Familia Regala si cu aportul unor oameni deosebiti, motivati de dreptate si adevar, precum domnul Jadaneant.
    Sunt fericit ca exista buni romani care nu i-au uitat pe fondatorii tarii noastre.

    Cu adanc respect,
    Adrian Halga

  5. Constantin Lipsa says:

    Sa traiti, Majestatile Voastre!

    Cu bucurie,
    Va aduc la cunostinta, ca in cursul zilei de joi (04.X.2007) voi fi prezent la Autoritatea Nationala de Cercetari Stiintifice pentru preluarea Medaliei de Argint, care ne-a fost decernata cu ocazia participarii la Salonul International de Inventii-Zagreb Croatia 11-15 septembrie 2007. Ne-ar bucura si onora daca ar fi posibila si intalnirea cu Majestatile Voastre.

    Cu deosebit respect,

    S.l.Dr.Ing.C.Lipsa

  6. Laura Homitchi says:

    Buna ziua,

    Va scriu pentru a va intreba despre o carte intitulata Marie of Romania-Images of a Queen a carei autoare este doamna Diana Mandache. Aceasta carte va fi lansata pe data de 29 Octombrie la Bucuresti, in prezenta Familiei Regale a Romaniei.

    V-as fi recunoscatoare daca ati putea sa imi dati mai multe informatii in legatura cu aceasta lucrare: unde va avea loc lansarea? cartea va fi pusa in vanzare si in Romania sau doar in strainatate ? Orice informatie este binevenita!

    Va multumesc anticipat!

    Cu stima,

    Laura Homitchi.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54857247
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate