Ramnicu-Sarat, Marasesti, Odobesti si Tecuci

Cele patru orase sunt in judetele Buzau, Vrancea si Galati; judete pe care le-am vizita de multe ori in anii trecuti, judete care nu au avut o soarta prea norocoasa in ultimele doua decenii. Cele patru orase, insa, le-am vizitat oficial doar astazi. Toate fac parte din categoria oraselor mici si mijlocii, adica asezarile urbane care fac obiectul proiectului pe care l-am initiat la 1 ianuarie 2007, numit “Orasele Romaniei”.

Ramnicu-Sarat are 40.000 de locuitori si este un oras cu vocatie de capitala regionala. Chiar astazi, dupa ani de zile, exista o rana identitara ce nu s-a cicatrizat, o nostalgie si o mandrie legate de vremuri in care cladirile publice aveau dimensiuni impresionante, institutii de relevanta zonala, elita culturala cu iz patriarhal si un palat administrativ de sfarsit de secol XIX, pastrat pana astazi, in care am intrat dis-de-dimineata, armonios, elegant, solid si legitim.

Dupa o discutie cu primarul Constantin Ghinioiu, edil cu saptesprezece ani de cariera administrativa, am intrat in sala de consiliu, unde am ajuns in fata uneia din cele mai largi audiente pe care le-am avut vreodata in vizitele regionale: consilieri municipali, oameni de afaceri, jurnalisti, reprezentanti ai societatii civile si ai organizatiilor neguvernamentale. Din pacate, timpul nu mi-a permis mai mult decat expunerea filosofiei proiectului “Orasele Romaniei” si invitarea tuturor celor prezenti la Palatul Elisabeta, spre vara, pentru a continua dialogul.

De acolo am plecat la liceul teoretic “Stefan cel Mare”, unde trei sute de elevi asteptau in sala de sport, intr-un decor perfect organizat: microfoane, scaune, ferestre cu mult soare si podea colorata. Discutia cu elevii din ultimele clase, inteligenti si sensibili, au spus lucruri profunde, responsabile si convingatoare. Elevii au avut aplomb de la bun inceput, nu au asteptat sa fie invitati de doua ori sa ia cuvantul. Cei mai curajosi au vorbit despre o Romanie in care oamenii sa aiba puterea sa zambeasca (Mihaela), despre un Ramnicu-Sarat cu filarmonica si cu oameni cu bun-simt, un oras cu locuri de munca si cu prosperitate. Gabriel a spus ca ar dori o Romanie cu mentalitate avansata si cu oameni care sa-si tina cuvantul dat. I-am rugat pe toti sa continue dialogul cu mine pe blog, ceea ce sper din tot sufletul ca vor face. Cine stie? Poate ca ideile unuia dintre ei vor schimba fata Romaniei. Poate ca Gabriel va gasi solutia de a-i face pe oamenii din prim-planul vietii romanesti sa-si tina cuvantul dat in mod public.

Atmosfera de la liceu a fost intensa si frumoasa, cu oameni angajati in comunicare, increzatori, candizi, seriosi. O atmosfera diametral opusa vietii publice din Romania. Impreuna cu primarul am plecat mai departe, la protopopiatul municipiului Ramnicu-Sarat, unde am poposit pentru o clipa, la o intalnire cu protopopul ortodox si cu cativa preoti ai protoieriei. Unul din ziaristii aflati la sediul protoieriei m-a intrebat cum se face ca programul meu de astazi este, punct cu punct, identic cu programul vizitei la Ramnicu-Sarat a Regelui Carol I, in anul 1902? Primarie, protoierie, scoala. I-am spus ca nu eram la curent cu acest detaliu, dar ca aceasta minunata coincidenta arata doar ca valorile Casei Regale sunt constante.

Am mers apoi la Marasesti, unde primarul Emilian Brasov m-a intampinat, in mijlocul unui mare numar de consilieri, oameni de afaceri, ziaristi si oameni de cultura din orasul marasesti, care numara actualmente 13.000 de locuitori, plus 2.000 de locuitori care lucreaza in strainatate. Discutia cu oamenii puterii locale, cu liderii economici, politici si culturali ai orasului, a fost legata de orasele mici si mijlocii ale Romaniei, despre legatura ei cu Europa regiunilor si despre investitiile straine.

Dupa-amiaza a continuat cu o vizita la biserica din Odobesti, unde copii si parinti asteptau cu flori, oua rosii si cozonac, in curtea bisericii, cantand “Hristos a inviat”. Am intalnit pe reprezentantii presei si am inregistrat un dialog pentru televiziune cu parintele Sergiu Matei, pe teme de spiritualitate si identitate romaneasca. Ca de fiecare data, am constatat pe tot parcursul vizitei ca orasele mici sunt mai personale, mai autentice, oamenii sunt mai responsabili si mai vii, mai diferentiati si mai autonomi. Bunul-simt s-a nascut la sat si, din pacate, a ramas acolo!

Vizita la Odobesti a continuat cu scoala generala de opt clase, cu parcul central al orasului, cu magazinele de pe Strada Mare si cu un club viticol privat, unde se produce un volum limitat la 3000 de litri de adevarata Galbena de Odobesti, un soi pe cale de disparitie. Am incheiat sederea prin vizitarea primariei orasului si a casei parohiale. Primarul de la Odobesti a fost alaturi de mine pe durata intregii sederi.

In dimineata urmatoare, joi 19 aprilie, am inceput ziua prin dialogul cu elevii de la Liceul Industrial din Marasesti, care m-au primit intr-o sala mare de festivitati, consturita in 1937, aflata intr-o stare destul de deprimanta. Am discutat cu un numar mare de elevi, circa doua sute, despre aceleasi subiecte pe care le adresez adolescentilor, liceenilor din Romania. Ei au raspuns spunand ca au nevoie de ajutor, de incurajare, de a fi inspirati. Unii au vorbit de locuri de munca, altii despre plecarea in strainatate a parintilor lor, pentru a munci, altii despre constructii cu caracter civic din urbea lor. O fata m-a intrebat daca as veni sa locuiesc la Marasesti. Am raspuns ca nu. Dar intrebarea ei era impresionanta, fiindca ascundea amaraciune, mandrie ranita si lipsa de speranta. De asemenea, denota curaj si un anume fel franc de a vedea lucrurile. Aceasta mi-a dat posibilitatea sa vorbesc cu ei despre fenomenul emigrarii pentru munca, pentru salarii mai bune.

Vizita la Marasesti, intinsa pe parcursul a doua zile, s-a incheiat la biserica cea noua de langa liceu, care va fi gata peste optsprezece luni. As vrea sa vin la sfintirea ei. Am discutat cu primarul, in incheiere, despre ideea de a crea un eveniment de mare popularitate, care sa adune zeci de mii de tineri, poate in jurul unui concert de muzica, in apropierea monumentului de la Marasesti. Ideea a pornit de la o profesoara din liceu, care dorea ca vestigiile orasului sa devina pretext pentru a atrage annual atentia asupra urbei, prin turism, muzica, televiziune. As vrea sa propun unei companii specializate o serie de concerte in locuri de acest fel: Sarmisegetuza, Curtea Domneasca din Targoviste, Mausoleul de la Marasesti, Cetatea de la Arad si Palatul Culturii din Iasi.

Ultimul oras din aceste doua zile a fost municipiul Tecuci, cu 43.000 de locuitori. Acolo, tanarul primar Eduard Finkelstain si un numar de peste 200 de personalitati, profesori, consilieri locali, elevi, ziaristi, oameni de cultura, au venit in sala Primariei la intalnirea cu mine, deschizand astfel zilele Orasului, care are ca patron pe Sfantul Georghe, ce va fi sarbatorit pe 23 aprilie. Am avut o discutie lunga, cu intrebari, pe teme elgate de soarta Romaniei in urmatoarele decenii, depsre pozitia in Uniunea Europeana a tarii noastre, despre rolul oraselor mici si mijlocii, despre demnnitate , indcredere, tinerea cuvantului dat, si altele. Presa a stat rabdatoare si a strecurat la urma itnrebarea legata de subiectul zilei. Am facut declaratii pe care le atasez mai jos, la stirile Rompres.

De acolo, primarul Tecuciului m-a purtat, intr-un tur de forta, in toate punctele importante din oras: Colegiul National de Agricultura si Economie, parcul din centrul orasului, catedrala ortodoxa, clubul de karate si manastirea Buciumeni.

Intalnirea cu elevii si profesorii de la Colegiul National a fost un moment frumos. Nu foarte multi participanti, circa cincizeci, au ascultat cu intensitate confesiunile mele legate de viziunea asupra dezvoltarii Romaniei, unii au intervenit intreband despre procesul de invatamant, altii despre rolul Casei Regale, toti fiind interesati de viitorul spiritual al Romaniei.

Parcul orasului este unul original. Numit “La Pazvante”, bistroul din coltul parcului, ca si statuile, aleile, trandafirii si lalelele, fantana arteziana si sculpturile in lemn, sunt opera unui tecucean care a invatat meseria de creator de parcuri de unul singur. Omul are bunatate, e populat de ideea de a face sa traiasca parcul orasului lui, scrie maxime pe care le incrusteaza in lemn, da noroc cu papagalii lui si este mandru de urbea natala. A invatat gradinarit si acum se exerseaza in filosofie si decoratiuni de gradina. Vara, se spune, parcul este plin de trandafiri, de oameni si de muzica.

Manastirea de la Buciumeni este un colt de rai. Asezata pe o colina, inconjurata de paduri, lacasul aflat sub binecuvantarea episcopului Casian al Dunarii de Jos este un model de reconstructie identitara romaneasca.

La ora 16, in plin soare de primavara capricioasa, plecam la Bucuresti, cu indoiala in suflet: de ce trebuie parasit raiul ca sa mergi in cazanul diavolului, si aceasta de buna voie?

img_4818.jpg img_4820.jpg img_4833.jpg

img_4830.jpg img_4807.jpg img_4799.jpg

img_4784.jpg img_4779.jpg img_4775.jpg

img_4772.jpg img_4771.jpg img_4764.jpg

img_4759.jpg

22 comentarii

  1. Rompres, Ramnicu-Sarat says:

    Buzău,18 apr /Rompres/ – Principele Radu de Hohenzollern-Veringen a fost declarat miercuri Cetăţean de Onoare al municipiului Râmnicu Sărat, cu ocazia unei vizite efectuate în cadrul proiectului guvernamental ‘Oraşele României’, transmite corespondentul ROMPRES.

    Principele Radu s-a întâlnit, la sediul Primăriei Râmnicu Sărat, clădire realizată în timpul regelui Carol I, cu autorităţile locale şi reprezentanţii mediului de afaceri. Acesta a declarat că ‘peste 150 de aşezări urbane din România, altele decât capitalele de judeţ, sunt izolate şi adesea marginalizate’ şi a atenţionat că ‘marii investitori evită oraşele mici’.

    Primarul Constantin Ghinioiu a anunţat că membrii Consiliului local municipal, în şedinţă extraordinară convocată la prima oră a dimineţii de miercuri, au decis în unanimitate să-i acorde principelui Radu titlul de Cetăţean de Onoare.

    ‘Sunteţi printre puţinele personalităţi care se opresc la Râmnicu Sărat, toţi vin să ne cunoască doar în prejma alegerilor, ne iau votul, după care ne ocolesc’, a spus Constantin Ghinioiu.

    Principele Radu a declarat consilierilor locali şi celor peste 20 de oameni de afaceri că îi invită în luna iunie, la Palatul Elisabeta, la o Seară râmniceană, un privilegiu oferit doar capitalelor de judeţ.

    A urmat o întâlnire la Liceul Ştefan cel Mare unde au fost prezenţi peste 200 de elevi, ocazie cu care a fost lansat proiectul ‘Cum aţi dori să arate oraşul peste trei decenii?’.

    ‘Eu aş vrea ca în lumea de mâine oamenii să nu mai poarte povara sărăciei şi să zâmbească permanent’, a spus o elevă. ‘Avem nevoie de industrie pentru ca noi şi părinţii noştri să avem unde munci’, şi-a dorit fiul unui şomer.

    Ultima întâlnire a avut loc la Protoieria Râmnicului, unde au fost prezenţi protopopul Grigore Petrache şi un grup de tineri preoţi care au oferit oaspetelui binecuvântarea.

    Principele Radu a declarat că va reveni cu plăcere la Râmnicu Sărat, fostă capitală de judeţ, oraş istoric, unde ‘principalele clădiri au fost realizate în perioada monarhiei’ şi a promis că va ajuta la reabilitarea unor monumente istorice aflate în paragină, între care şi o casă în stil neoromânesc, veche de peste 100 de ani.

  2. Rompres, Ramnicu-Sarat (II) says:

    Buzău, 18 apr /Rompres/ – Principele Radu de Hohenzollern-Veringen a reafirmat miercuri la Râmnicu Sărat neutralitatea Casei Regale în criza politică din România.

    ‘Evenimentele care se petrec în Parlamentul României sunt expresia democraţiei româneşti, şi Casa Regală nu se suprapune politicii pentru că atunci, dacă am face-o, ar însemna că nu le respectăm calitatea pe care o au. Ca şi alte hotărâri importante pe care România le va lua, cum ar fi prezenţa militară în alte părţi din lume, sau decizii la nivelul legislativului ori executivului, ele trebuie să fie exclusiv răspunderea clasei politice’, a declarat pentru ROMPRES principele Radu.

    La întrebarea ‘dacă monarhia poate salva România?’, principele Radu a răspuns că, ‘dacă România vrea, o poate face’, dar acest lucru trebuie realizat ‘respectând cadrele democraţiei şi libertăţile cetăţeneşti’. ‘Societatea stă pe două foarte mari valori pe care le are, pe identitatea ei şi pe mândria ei, ori ambele se regăsesc în Coroană’, a concluzionat reprezentantul Casei Regale.

    Focşani, 18 apr /Rompres/ – Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, care se află într-o vizită în judeţul Vrancea, a declarat, miercuri, la Odobeşti, că actuala criză politică din ţara noastră ‘se înscrie în viaţa normală a oricărei democraţii’.

    El speră însă ca aceste ‘conflicte şi tensiuni să ducă la o Românie mai bună’ şi crede că viitorul ţării va fi unul pozitiv.

    ‘În măsura în care România se va baza pe comunitatea locală, pe instinctul de generozitate, de spirit şi de răspundere pe care naţiunea îl are sunt şanse să devină o ţară demnă a Uniuni Europene, cu identitate. În măsura în care România se va rezuma doar la egoism şi iresponsabilitate, la interesul personal, la domnia omului şi nu a legii, atunci vom fi o ţară europeană care lasă de dorit’, a conchis vorbitorul.

  3. Rompres, Odobesti says:

    Focşani, 18 apr /Rompres/ – Principele Radu de Hohenzollern-Veringen a cumpărat, miercuri seară, turtă dulce dintr-un magazin de tip economat din oraşul vrâncean Odobeşti, transmite corespondentul ROMPRES.

    Principele Radu, împreună cu primarul oraşului, Daniel Nicolaş, şi cu unul dintre consilierii săi, a intrat în magazin şi, în momentul în care a văzut turta dulce, nu s-a abţinut să nu îşi ia la pachet ‘şase bucăţele’.

    ‘Turta dulce este tradiţională şi îmi aduce aminte de tinereţea mea. Două lucruri îmi plac foarte tare: turta dulce şi şerbetul. Ultima oară am mâncat şerbet în Istanbul şi am aflat că este adus de la Mănăstirea Agapia’, a spus principele Radu, la ieşirea din magazin.

    Principele Radu efectuează miercuri şi joi o vizită în oraşele mici din judeţele Buzău, Vrancea şi Galaţi.

    Miercuri dimineaţă, principele Radu a fost în Râmnicu Sărat, iar la prânz a ajuns în oraşul Mărăşeşti, unde s-a întâlnit cu autorităţile locale şi cu mai mulţi investitori. El le-a spus acestora că intenţionează să organizeze la Bucureşti, la Palatul Elisabeta, o Seară râmnicească, al cărei scop este acela de a-i prezenta pe oamenii de afaceri din capitală autorităţilor locale din oraşele mici ale judeţului.

    Ulterior, principele Radu a ajuns la Odobeşti, unde a vizitat Biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului din cartierul Unirea.

    După vizita de la biserică, principele Radu a ajuns la şcoala cu clasele I-VIII din cartierul Unirea recent renovată.

    ‘Când am văzut în ce stare este şcoala, mi-a fost ruşine că sunt primarul oraşului şi am făcut din reabilitarea acesteia o prioritate’, i-a spus primarul social-democrat al Odobeştiului, Daniel Nicolaş, principelui.

    Principele Radu a oferit directoarei şcolii o carte de-a sa cu autograf şi s-a deplasat apoi în centrul oraşului Odobeşti, unde s-a plimbat cu primarul prin parc şi pe strada principală, a intrat în magazinul de unde şi-a luat turtă dulce, iar apoi a trecut pe lângă o brutărie care făcea pâine la vatră. De aici, principele a plecat să facă o vizită la o cramă privată, oraşul de sub Măgură fiind renumit pentru Galbena de Odobeşti.

    Joi dimineaţă, principele Radu îşi va continua vizita, urmând să aibă o întâlnire în Mărăşeşti cu elevii de la Liceul Industrial, după care se va deplasa la Tecuci, judeţul Galaţi.

  4. Rompres, Tecuci says:

    Galaţi, 19 apr /Rompres/ – Principele Radu de Hohenzollern-Veringen a declarat, joi, la Tecuci, că acţiunea de suspendare din funcţie de către Parlament a preşedintelui Traian Băsescu este un exerciţiu de libertate şi de democraţie, transmite corespondentul ROMPRES.

    ‘Este exact proba de care are nevoie România ca să înţeleagă că societatea euroatlantică e o societate în care fiecare om şi instituţie trebuie să facă ceea ce este chemată să facă. Contrastele sau problemele într-o societate democratică trebuie să fie rezolvate. Ce se întâmplă azi în Parlament este un exerciţiu de libertate, un exerciţiu de democraţie, din care sper ca România să iasă mai bună, mai puternică’, a spus Principele Radu .

    El a precizat despre Casa Regală că nu are cum să se implice, nici măcar pentru a face comentarii, la ce se întâmplă în politică, ‘pentru simpul motiv că ea nu este clasa politică’.

    ‘Casa Regală este importantă şi necesară pentru că nu se bagă în chestiunile politice, dar asta are şi reversul şi anume că, clasa politică este obligată să rezolve lucrurile pentru care ea a fost chemată’ a adăugat Principele Radu.

    ‘Faptul că Legislativul, un grup de oameni, de reprezentanţi aleşi democratic îşi pun în aplicare funcţionalitatea lor, decisă de Constituţie, este un exerciţiu democratic pe care România nu l-a avut în cei 17 ani de până acum’ a concluzionat el.

  5. Rompres, Tecuci (II) says:

    Galaţi, 19 apr /Rompres/ – Principele Radu de Hohenzollern-Veringen s-a aflat joi, la Tecuci, în vizită de lucru, în cadrul proiectului ‘Oraşele României’, destinat dezvoltării relaţiilor europene ale aşezărilor româneşti urbane, transmite corespondentul ROMPRES.

    ‘Tecuciul este un municipiu care se înscrie în proiectul meu ‘Oraşele României’, adică oraşele care nu sunt capitale de judeţ. Sunt 150 de localităţi cu un foarte mare potenţial uman, cu o elită, cu o tânără generaţie, cu instituţii tradiţionale şi care sunt cu un potenţial actual mult sub cel din trecut. Tecuciul a fost în trecut o lume a elitei patriarhale şi azi este departe de acel moment, dar are în schimb, în 2007, şansa să adauge la prosperitatea pe care o va asigura societatea euroatlantică, ceva din caratele tradiţionale, de identitate, de spiritualitate’, a declarat Principele Radu.

    Principele Radu a fost întâmpinat de autorităţile locale, după obiceiul Sărbătorilor Pascale, cu ouă roşii şi cozonac. Principele Radu a ciocnit ouă cu primarul Eduard Finkelstein, cu viceprimarul şi alte oficialităţi, reuşind să-şi păstreze oul intact. ‘Voi păstra acest ou pentru că este un învingător’, a spus Principele Radu.

    Principele Radu a avut o întâlnire cu autorităţile locale şi cu oamenii de afaceri în sala de şedinţe a Primăriei Tecuci, după care s-a deplasat la Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie, unde a purtat un dialog cu elevii şi le-a vorbit despre rolul tinerei generaţii în dezvoltarea ţării.

    Ulterior, Principele Radu a vizitat Catedrala Sf. Gheorghe şi Parcul Central din Tecuci.

    Principele Radu a spus că, împreună cu Principesa Margareta, a hotărât ca după terminarea turneului în cele 150 de localităţi să întocmescă o lucrare, intitulată ‘România, o viziune pe 30 de ani’, ce va cuprinde viziunea Casei Regale privind dezvoltarea ţării.

  6. R E X says:

    Intre timp la Bucuresti s-a consumat o drama politica la care poporul roman a asistat neputincios. Inca mai speram!

  7. CO-REX says:

    Paralelismul mentionat de REX in mesajul precedent este, intr-adevar, plin de speranta si de contrast benefic.

    Daca Parlamentul, Guvernul si partidele se vor ocupa in mod democratic de politica, iar Casa Regala de identitate si de statalitate, partida este castigata.

  8. Mihaela, Ramnicu-Sarat says:

    Ma numesc Cristea Mihaela si sunt din Ramnicu -Sarat,
    invat la Liceul Teoretic Stefan cel Mare!Am participat
    la discutia dumneavoastra despre lucrurile care
    necesita schimbarea in orasul meu..Va apreciez foarte
    mult si discutia cu dumneavoastra m-a facut sa ma
    gandesc mai mult la posibilitatea orasului de a se
    schimba, in defavoarea gandurilor de al parasi cat mai
    repede cu putinta.

    Va multumesc!

  9. simona says:

    mi-a placut foarte mult cum ati vorbit…..si la intrebarea colegei mele de liceu….daca ati veni sa locuiti la Marasesti si eu cred ca as fi raspuns acelasi lucru.Marasestiul nu prea are lucruri atat de interesante de vazut…mausoleul a devenit o constructie de ciment….lumea e vai de capul ei dar totusi e atat de rea,unele prsoane crezandu-se mai stiu eu cine! ce ar trebui facut ar fi sa incercam sa imbunam lumea,sa ajungem la principiul sa dai fara sa fii nevoit sa primesti ceva in schimb si poate ca atunci ne va fii mai bine!va dati seama cat de frumos ar fi ,in cata pace am trai daca toata lumea ar fi mai buna,mai calma,mai cu incredere in Dumnezeu?

  10. ionela says:

    mi-ati placut!

  11. simona says:

    mi-a placut foarte mult cum ati vorbit!la fel as fi raspuns si eu la intrebarea colegei mele de liceu ..daca ati veni sa locuiti la Marasesti.nu mai e nimic interesant de vazut in Marasesti,nici nu stiu daca a fost vreodata.

  12. Horatiu Moisa, Tecuci says:

    Tecuci, 20 aprile 2007

    Alteta,

    Tot ce-mi doresc este ca cele cinci oua rosii de Paste sa va aminteasca de mine, pentru ca vi le-am daruit din tot sufletul si sper ca au ramas intregi.

    Sunt foarte bucuros ca am avut sansa de a va cunoaste si imi doresc foarte mult sa va revad.

    Cu foarte mult respect si admiratie,

    elev Horatiu-Alexandru Moisa
    Tecuci

  13. stanciu radu says:

    Sunt elev la Liceul Teoretic”Stefan cel Mare” si mia facut o deosebita placere sa va cunosc!…..Alteta dumneavoastra vorbea despre o tara mai buna,despre o tara plina de sperante;la Rm Sarat nu sunt locuri de munca si majoritatea familiilor sunt dezbinate din cauza greutatilor.Foarte multi copii sunt lasati de parinti pt ca acestia sa le ofere o viata mai buna muncind in Spania,Italia si alte tarei din vest!Am crescut vazand greutatile zilei de maine si realitate numi da voi sa visez prea mult!Sper ca totusi in viitori ani se vor mai schimba cate ceva si la noi,altfel populatia tari va scadea dastic!
    Va multumesc!
    elev Stanciu Radu Rm Sarat

  14. badulescu gratiela says:

    Sunt eleva la Liceul Teoretic “Stefan cel Mare” si am fost onorata pentru ca v-am putut oferi un buchet de flori,chiar in fata liceului.Ati vorbit extraordinar de frumos,dar ar fi mult mai bine pentru noi toti daca “oamenii mari” s-ar tine de cuvant.Din pacate,pentru multi,vorbele raman doar vorbe.Sunt sigura ca modul dumneavoastra de a aborda probemele tarii noastre au adus multa incredere in gandurile celor ce v-au ascultat cu mult respect.Toti vrem ceva mai bun mereu,dar ideile nu au valoare daca nu este situatia financiara corespunzatoare.Mai grav este faptul ca multi romani ajung sa se preocupe chiar si pentru ziua de maine,fara sa se gandeasca si la altceva,la familie sau copii.Banul este grija romanilor!Vorbele dumneavoastra m-au facut sa am incredere in viitor.Va multumesc pentru acest lucru!

  15. Carmen Bostan says:

    24 aprilie 2007

    Alteta Voastra

    Va multumesc ca v-ati gandit sa faceti vizite si in lucurile uitate de lume si sa ajutati sa se faca ceva demn de pentru tara asta. Asa cum ati spus, constructia se incepe de jos, daca exista insa bunavointa.

    Voiam sa va scriu despre fondurile sructurale si cum ma gandeam ca s-ar putea scoate Marasestiul din anonimat.

    Continui ideea pe care am lansat-o in sala de festivitati de la liceu.

    Avem pretextul: Mausoleul din Marasesti, importanta istorica a bataliei de aici. Langa mausoleu se poate construi o sala de proiectie unde sa se poata viziona scene din razboi, pentru ca nimeni sa nu uite ceea ce se poate intampla.

    Stiu ca pe sub oras sunt tuneluri de aparare sapate de atunci, de la razboi, se pot amenaja, ilumina si exploatate in scop turistic.

    Dar nimeni nu vine sa vada ceva daca nu are un minim de confort, asa ca trebuie cazare buna-hoteluri, masa buna-restaurante, distractie,( parc de distractii), centre comerciale de mare amploaere, ateliere mestesugaresti cu arta autohtona. Pe E85, in jurul obiectivului sunt cativa kilometri nefolositi, e spatiu unde se poate construi tot ceea ce gandesc in continuare.

    La ora asta, e drept, orasul arata jalnic, bombe radioactive pe aici nu au trecut, asa ca putem planta tot ce se poate: pomi, flori, verdeata, multa verdeata, harti, ceasuri, figurine din verdeata, iar forta de munca e slava domnului, ca prea i-am invatat pe unii doar la ajutoare.

    Sunt foarte importante caile de acces, asa ca putem incepe cu ceea ce exista.

    E inceput canalul, cred ca se poate continua pana la Siret, canalul trece cam prin spatele Mausoleului, acolo a merge un debarcader, salupe care sa poate face legatura spre Siret-Dunare-Delta, cu tot ceea ce se poate vedea si vizita pe traseu. Tot legat de acest canal – la Doaga (care apartine de Marasesti), este o plaja unde se pot amenaja foarte multe. E drept ca acum e jalnic locul, fiindca e neamenajat, dar asa cum e, merg toate imprejurimile vara la plaja acolo. Cand vorbesc de canal il gandesc doar de la Marasesti la Siret, pana aici se pot gandi altii, Odobesti, Focsani� iar distanta pe apa pana la Galati sau Delta nu e mare, sunt posibile excursii organizate pe ponton elegant, tras de salupa eventual, am fost intr-o tabara in Delta prin 1974, pe asa ceva plutitor si a fost interesant.

    Exista si abator in apropiere, undeva in padure se pot face ferme de animale, pentru a avea materia prima pentru restaurante aproape.

    Gara este alt obiectiv important, e nod de cale ferata, se poate moderniza, dar nu in bataie de joc, pastrat ceea ce este vechi si modernizat, nu daramat! Se poate incerca ceva cu legatura spre Magura, spre munti, cu un alt fel de transport de agrement, elicoptere, trenuri electromagnetice, nu stiu�

    In acest fel dam loc de munca la toata suflarea orasului, se va dezvolta o altfel de industrie, se va dezvolta orasul in ansamblu, si spitalul, si scolile, tot.

    Cam asa vad eu peste 20 ani, oricum trebuie facut ceva ca sa nu ne injure cei ce vor veni dupa noi.

    Ma iertati ca poate v-am inoportunat cu scisoarea mea, dar as vrea sincer sa nu ne mai fie rusine ca suntem romani, sa putem sa privim lumea in ochi fara complexe, sa nu se mai zica: in Romania traiesc rromi, care vorbesc limba rromani, ma iertati daca sunt cam dezinvolta in limbaj, dar asta e realitatea de jos.

    Cu deosebit respect,

    Carmen Bostan

  16. stanciu mihaela says:

    Alteta Voastra,

    Sunt eleva la Liceul Teoretic “Stefan cel Mare” si am fost onorata sa va ofer o floare si sa ma bucur de prezenta dumneavoastra! Ati vorbit cu noi foarte frumos si ne-ati facut sa avem speranta unui viitor mai bun! Dar din pacate dupa plecarea duneavoastra a trebuit sa coboram cu picioarele pe pamant, pentru k traim in acelasi Ramnic fara spatii verzi si fara locuri de munca! De promis este foarte usor, dar de respectat promisiunea este foarte greu! Cand se pune problema amenajarii unor parcuri sau al oricarui alt lucru replica este aceeasi:”nu sunt fonduri”. Problema in Romania este banul! Chiar daca banul nu aduce fericirea, el o intretine! asa ca vrem fapte nu vorbe!!!!!!!!

    Cu deosebit respect,

    Stanciu Mihaela

  17. mirelius says:

    sunt convins ca pe acest blog va sunt trimise nu numai aprecieri pozitive cat si negative. Intamplator sau nu, cert e ca aici le vad doar pe cele pozitive.
    Eu, sincer sa fiu nu cunosc foarte bine istoria casei regale in Romanika, dar din cate se pare nu e o istorie nici indelungata, nici continua… si un singur lucru i-mi framanta mintea in legatura cu acest subiect, si anume: credeti ca in contextul actual, in plin secol 21 e posibil ca unii sa se nasca printi iar altii plebei? Parerea mea e ca NU ar trebui sa se intample asa ceva. A dumneavoastra care e????

  18. Mesaj pentru mirelius says:

    Va multumesc pentru mesaj. Pe blog sunt primite toate mesajele, inclusiv cele negative. Singurele mesaje care vor fi oprite sunt cele care incalca regulile bunului-simt.

    Faptul ca nu cunoasteti foarte bine istoria Casei Regale nu este un fapt ireparabil. Daca va intereseaza, de aici incolo nu va poate opri nimeni sa o faceti. Faptul ca ati deschis paginile blogului este un inceput…

    In secolul al XXI-lea unii se nasc printi, altii nu. Dar criteriile de apreciere ale societatii nu mai sunt, de mult, dependente de titluri de noblete. Societatea acestor vremuri apreciaza oamenii cu merite. A fi print sau printesa nu este un privilegiu, ci o raspundere.

    In Romania, mai ales, Familia Regala a fost, de la bun inceput, legata de democratie, performanta si merit. Carol I a domnit 48 de ani nu fiindca i se acordau privilegii, ci pentru ca a fost un bun sef de stat. Mai bun decat oricare dintre cei care i-au urmat.

    In anul 2006, romanii l-au ales drept al doilea cel mai mare roman al tuturor timpurilor pentru ca a meritat, nu pentru ca s-a nascut print. Daca se nastea “plebeu”, asa cum spuneti dumneavoastra, tot sef de stat ar fi ajuns, fiindca asa a fost sa fie.

    Principele Radu

  19. plesa raducu says:

    plesa raducu.elev in cls a-x in liceului”teoretic stefan cel mare”din ramnicul sarat.vizita dnv ma bucurat foarte mult.mi-a o deosebita placere sa va cunosc.

  20. Madalin Podgoreanu says:

    Alteta,
    Mare bucurie pentru mine sa va fi stiut in mica noastra urbe (Ramnicu Sarat). Apreciez tot ceea ce faceti pentru Romania, urmaresc cu mare emotie interviurile dumneavostra. Nu in ultimul rand vreau sa transmit multa sanatate Majestatilor Lor regele Mihai si Regina Ana, pe care ii voi sustine cate zile oi avea.
    Sunt gata sa particip la orice actiune pe care o veti intreprinde in oras, zona sau in Romania.
    Cu mare dragoste,
    prof. M. Podgoreanu

  21. Virgil says:

    Alte stiri, informatii si imagini legate de viata Municipiului Tecuci puteti gasi accesand portalul: http://www.tecuci.eu
    Album foto, Lista Firmelor Tecuci, Locuri de munca, Anunturi din Tecuci, De la Politia Tecuci, Institutii in Tecuci,Brand-uri Tecucene, Informatii utile, Cazare Tecuci, Mersul trenurilor Tecuci, Personalitati Tecucene, Istoric Tecuci, Lacase de Cult, Date geografice, Sistemul de Sanatatea, Pentru timpul liber, Educatia in Tecuci, Comune Limitrofe, Eveniment, Presa locala

  22. Mirela Mocanasu says:

    Draga de ea…..si Carmen spune-mi …a luat cineva in serios mesajul tau ? A plantat cineva o floare macar in Marasesti de cind ai adus ideile astea……..Practic oameni buni, lucruri practice…nu face nimeni ;

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52973679
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate