Principesa Moștenitoare la Academia Română
Joi 11 noiembrie 2010, la ora 10, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare a luat parte la aniversarea a șaptezeci de ani de la înființarea Institutului de Antropologie al Academiei Române. Festivitatea a avut loc în Aula Academiei. Cu doar două zile înainte de ceremonia de la Academia Română, Majestatea Sa Regele a conferit Institutului de Antropologie Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. Institutul de Antropologie a fost initiat prin eforturile Prof. Dr. Francisc I. Rainer (1874-1944), titular al catedrei de Anatomie (1919-1941) la Facultatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti. Initial un Muzeu si Laborator de Antropologie (decembrie 1939) in cadrul Facultatii de Medicina, Institutul dobandeste autonomie si titulatura actuala in cadrul Universitatii din Bucuresti (legea 822, 13 Noiembrie 1942). Trecand ulterior la Ministerul Educatiei, al Sanatatii, iar acum sub patronajul Academiei Romane, Institutul desfasoara o activitate de cercetare fundamentala si aplicativa cu specific bio-medical, socio-cultural si paleo-antropologic. Institutul adaposteste una din cele mai largi colectii osteologice din Europa. |
Ma bucur si sunt impresionata. Am avut sansa de a-i putea avea in mijlocul nostru pe MS Regele Mihai I al Romaniei si pe ASR Principesa Margareta la incheierea Dictionarului Limbii Romane, compus din DA si DLR. NU pot decat sa sper ca vor fi prezenti la reeditarea acestuia, in Aula Academiei.
Interesanta prezentza Altezei Sale printre academicieni…
Acesta ar putea fi momentul in care intreaga Familie Regala ar putea initzia infiintzarea unui Colegiu sau Universitatzi (de ce nu?) sub inaltul patronaj al Excelentzelor Voastre.
Daca vrem sa fim realishti, singura modalitate de a da tinerilor talentatzi ocazia de a ramine in Romania nu poate fi decit prin invatzamint, iar daca vrem sa dam Romaniei vreo shansa, nu poate fi decit aceea de a forma noi generatzii educate corect din punct de vedere politic, economic sau administrativ.
Fara oameni care sa cunoasca mecanismele noii shi vechii ordini mondiale, Romania nu are nici o shansa, indiferent de cit de mult shi cit de des sa vor implica Excelentzele Voastre in cotidianul mizerabil al acestor oameni, al acestei tzari.
Daca trebuie inceput cu ceva, acel ceva trebuie sa fie educatzia, un lacash de invatzamint sub “patronajul” Familiei Regale putind fi garantzia ca cei aleshi sa predea sau sa se shlefuiasca acolo, vor putea recunoashte shi aprecia valorile fundamentale promovate de Altetzele Voastre. Deasemenea, tinerii se vor intoarce in societate cu educatzia necesara readucerii Romaniei la nivelul politic shi economic atins in perioada interbelica.
Daca atzi avut deja acest gind, nu va transmit decit incurajari de bine, avind certitudinea ca un astfel de proiect, cu implicarea Excelentzelor Voastre, chiar va putea declansha schimbarea pe care romanii o ashteapta de decenii.
Altfel, nu a fost decit o sugestie venita dupa un an de la descoperirea acestui blog. Felicitari.
Am observat cu surprindere ca exista in cadrul Casei Regale a Romaniei, o inclinatie manifestata de catre Alteta Sa Regala Principesa mostenitoare Margareta si Alteta Sa Regala Principele Radu, o sustinere activa si chiar o fervoare fata de mediul academic si universitar. Ma bucura sa constat ca prin prezentele Altetelor Sale, se remarca sprijinirea mediilor de formare si educare a tinerilor, sau a cercetatorilor care sunt formatori de opinie stiintifica, cu influente in cadrul universitar.
Cu toate acestea, am senzatia – este posibil sa ma insel, dar cred ca domniile lor ar trebui sa ajunga cu mesajul Casei Regale si in mediile de influenta politica, de decizie macroeconomica, deoarece mediile academice si universitare nu sunt ele insele autosuficiente pentru crearea de potential cu valoare si influenta. Degeaba exista oameni cu virtute si viziune daca nu sunt lasati sa isi manifeste si sa influenteze prin talentul lor, cursul si destinul natiei noastre.
Am senzatia ca asist la doua Romanii, una a actualui – cea dominata de non-valoare sau de valoare diluata… si alta a celor care sunt purtatori ai identitatii nationale. Un academician sau un pictor, un student sau un actor de talent apar pe micile ecrane doar la categoria senzational, prin prisma unor premii culese pe la Cannes, Berlin sau ca urmare a unor distinctii gen “magna cum laudae”… ori prin postarea lucrarilor in marile galerii ale muzeelor celebre.
Am convingerea ca doar membrii Casei Regale respecta traditia centrelor de formare culturala, caci nu am vazut niciun oficial al clasei politice actuale, sa sustina – chiar si prin simpla prezenta, o omagiere a unei aniversari a vreunei academii sau universitati.
Din pacate, activitatea Casei Regale nu este in vizorul media, sau nu este suficient reflectata. In acest sens, Casa Regala trebuie sa lupte nu doar pentru afirmarea valorilor (si recunoasterea lor) romanesti – ci si cu mentalitatile prezente. Din pacate, acestea sunt extrem de toxice, deoarece sunt contaminate de 42 de ani de propaganda comunista + 21 ani de tranzitie (in care peste 50% sustinuta de neo-comunisti).
Imi pare in acest peisaj – drept o sarcina foarte dificila conversia catre valoare, cand romanul are identitatea ciuntita de malaria rosie. In acest caz, misiunea Casei Regale imi pare eroica…
Alteta,
Inteleg ca la actualul Targ de Carte va fi lansata Cartea de bucate regala a ASR Principesa Margareta a Romaniei. Va rog, cu respect, sa imi spuneti ie si celor multi interesati, in ce zi va avea loc evenimentul, pentru a putea fi prezenta.
Cu tot sufletul si deplin atasament pentru Casa Regala a Romaniei,
Mihaela Popescu