Prima zi a Crăciunului, la Catedrala Încoronării
Majestatea Sa Regele a răspuns invitației ÎPS arhiepiscopului Andrei de a lua parte la slujba din prima zi de Crăciun, pe 25 decembrie, în Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia. În puține locuri din România amprenta domniei Regelui Ferdinand și a Reginei Maria este mai puternică. Precum la Palatul Cotroceni sau la Biblioteca Universitară din Iași, spiritul și temperamentul complementar al celor doi mari lideri regali ai României respiră prin porii zidirii. Catedrala Reîntregirii de la Alba Iulia este mai mult decât o clădire cu destinație religioasă. Este un edificiu geopolitic, o piatră de temelie la zidul statului român modern. Catedrala Încoronării este o parte a legitimității istorice a Familiei Regale și un adevăr stânjenitor pentru chiriașii istoriei. Prezența Majestății Sale la Catedrala ortodoxă de la Alba-Iulia este înălțătoare și firească, potențează legitimitatea istorică de care vorbeam și sentimentul continuității. Cu toate acestea, Regele Mihai a mers destul de rar la catedrala ctitorită de bunicii lui. Motivul este că, de 20 de ani încoace, în ziua de 1 decembrie locul este invadat de personaje de joasă speță, care au ajutat procesul de stagnare și de discreditare a României, oameni gata să se bată cu pumnul în piept, fără nici un merit personal în viața românescă sau în cârmuirea țării. Aștept ziua în care, de sărbătoarea întregii națiuni care este 1 decembrie, Majestatea Sa Regele și Familia Regală să stea acolo unde le este locul. Atunci când acest lucru se va întâmpla, va înseamna că România și-a încheiat etapa de provizorat istoric. Până atunci, Regele răspunde cu plăcere invitațiilor Înalt Preasfinției Sale Andrei, arhiepiscopul de Alba, cum a fost cea de la noaptea Învierii din anul 2007 sau cea de anul acesta, la slujba din prima zi a Crăciunului. |
25 Dec Alba: Regele Mihai I şi principele Radu, la slujba de Crăciun oficiată de ÎPS Andrei
Alba Iulia, 25 dec /Agerpres/ – Regele Mihai I, însoţit de principele Radu, a asistat, vineri, la slujba oficiată de praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, lăcaş în care au fost încoronaţi ca suverani ai României Mari Ferdinand şi Maria.
La Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu arhiepiscopul Andrei Andreicuţ au participat alături de reprezentanţii familiei regale câteva sute de credincioşi, catedrala dovedindu-se neîncăpătoare pentru numărul mare de enoriaşi prezenţi.
De asemenea, la slujba de Crăciun au asistat preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, prefectul Ştefan Bardan, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, parlamentari de Alba, cu care, la finalul ceremoniei religioase, Mihai I şi principele Radu au avut o discuţie protocolară în Palatul Arhiepiscopal, unde au luat şi masa de prânz.
Mihai I a petrecut la Alba Iulia şi sfintele sărbători de Paşti în anul 2007. Prima vizită pe care a efectuat-o la Alba Iulia după multe decenii de absenţă a fost la începutul anului 2007, în 4 ianuarie.
Printre ctitorii Catedralei, construite în anii 1921 şi 1922, se numără şi regele Ferdinand şi regina Maria, bunicii lui Mihai I, care au fost încoronaţi ca suverani ai României Mari aici, în octombrie 1922.
De altfel, lăcaşul de cult este cunoscut şi sub denumirea de Catedrala Încoronării, dar şi sub cea de Catedrala Arhiepiscopală Ortodoxă. AGERPRES/(Marinela Brumar)
La intrarea in Catedrala Intregirii ar trebuii puse niste statui si un monument Regelui Ferdinand si Reginei Maria. Nu stiu cat ar putea costa dar as fii primul care ar contribnuii la ridicarea lui. Este cel mai bun mod pentru ca oamenii sa-si aminteasca ce inseamna acest loc si cat de importante sunt persoanele care pe data de 22 octombrie 1922 au fost incoronati ca regi ai neamului romanesc.
Ar fii o lectie de istorie pentru acei indivizi de joasa speta care au contribuit si contribuie la distrugerea identitatii noastre nationale.
…ma scuzati dar am vrut sa scriu 15 octombrie 1922.
Sa ne traiti multi ani sanatosi!
Un An Nou cu sanatate si impliniri!
LA MULTI ANI!
As vrea sa urez familiei regelui Mihai multa sanatate si noroc in toate!
Alteţă,
Pagina din jurnal este scurtă dar tăioasă. Ca orice adevăr, doare.
Problemele cu chiriaşii istoriei şi cu provizoratul ne sunt în totalitate imputabile.
Demnitatea se poate reînvăţa. La fel şi istoria. Nu îmi este ruşine să spun că eu însumi am făcut asta.
Sper ca în 2010 să continuaţi vizitele în ţară şi mai ales în licee, ca astfel să puteţi risipi vălul de ceaţă, aşezat pe ochii adolescenţilor de istoriografia oficială.
@ Adrian
La intrarea în curtea Catredalei Reîntregirii din Alba Iulia sunt aşezate la dreapta şi la stânga intrării busturile M.S. Ferdinand şi M.S. Maria, întergitorii de ţară şi ctitorii aşezământului. De asemenea, Majestăţile lor apar în pictura votivă, pe partea de perete rezervată ctitorilor.
intr-adevar,la biserica ,,reintregirii neamului din Alba iulia”,se simte spiritul regalitatii.am vizitat acest minunat edificiu in vara anului 1998 impreuna cu familia si am ramas profund impresionata de maretia,linistea si pacea launtrica pe care mi-au oferit-o aceasta minunata biserica.Din cate stiu aici au fost incoronati Regii Romaniei,Ferdinand si Maria si tot aici a fost proclamat regatul Romaniei.Ce vremuri
marete pentru poporul roman.Parca as trai pe un taram de vis cand citesc aceste file.
La multi ani fericiti ,Majetatilor Voastre!
Extraordinar toate aceste evenimente sunt rupte ca si din poveste.Citind toate acestea am impresia pentru cateva momente ca vorbim despre o alta Romanie.
Felicitari pentru tot ce faceti.